:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 358
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Политекзотика

Тамилите убиха туризма в Шри Ланка

Заради атаката на сепаратистите срещу летището в Коломбо чужденците на "райския остров" намаляха наполовина
Снимка: Борислав Николов
Нощта на 24 юли. Международното летище в столицата на Шри Ланка - Коломбо, е оживено въпреки късния час. Потокът от туристи към "райската" островна държава е традиционен за сезона. Внезапно откъм пистата блясва мощна огнена светкавица, еква взрив и след него още много гърмежи. Започва паника и хаос. Пламъци и пушек обвиват "Еърбъс А-330" на шриланкийската авиокомпания. Димят още два самолета, три други също са засегнати. Като по чудо сред стотиците чужденци на летището няма пострадали...

После става ясно, че това е била атака на въоръжената сепаратистка групировка "Тигри за освобождението на Тамил Илам", която от 18 години води битка за отцепване на северната част на Шри Ланка, населявана от тамилското етническо малцинство. Всъщност тамилите целели база на ВВС досами летището и нейните три бойни самолета "МиГ-27". Но улучили "Еърбъс"-ите...

-----------------------

Истинските жертви на драмата на летището са местната авиокомпания и международният туризъм на малката островна държава. Заради пораженията при атаката на тамилите авиокомпанията сви наполовина полетите си и уволни 1000 души от общо 4-хилядния персонал на летището. Сред уволнените са и 78 пилоти от Индия, Филипините, Великобритания и ... България, работили по договор с националния превозвач на Шри Ланка.

Що се отнася до туризма, нападението на тамилите от 24 юли просто го срина. Никой не отива на почивка в страна, където могат да го гръмнат още на летището. Резервациите в местните хотели масово се отменят. Туристически бос, цитиран от Ройтерс, изчисли, че постъпленията от туризма за следващите 6 месеца ще са поне на половината от очакваното. Има и по-песимистични прогнози - че те ще намалеят със 70%. А това е наистина обидно за остров с територия от 65,6 хил. кв.км, който открай време се слави като "благословен" и "райски".

Първият епитет е даден от древните китайци и араби, вторият е дело на Марко Поло. И двата са свързани с климата - с благоприятните за мореплавателите променливи мусони и с не особено рязкото разграничаване на иначе типичните за тропиците два сезона - "сух" и "дъждовен". Морето е лазурно, плажовете - златни, а в сочните гори се крият



над 400 вида птици



плюс слонове, леопарди, лемури и... развалини на древни дворци.

Според преданията още през 543 г. преди Христа на острова пристигнал принц Виджая, прогонен от Северна Индия, и основал династията на сингалите и Сингалското кралство. След още две века друг индийски принц донесъл будизма.

Епохата на великите географски открития довява първо португалски, после холандски, а в края на 18-и век и британски колонизатори. Португалците и холандците наричат острова Цейлао, британците го променят на Цейлон, но местните - сингалците, които днес са 74% от населението, винаги са го наричали Шри Ланка.

Името постепенно се реабилитира, след като през 1948 г. Цейлон формално се откъсва от Британската империя и получава статут на доминион. През 1972 г. е обявена пълна независимост и официалното наименование на страната става Демократична социалистическа република Шри Ланка.

"Майката" на независима Шри Ланка - легендарната



Сиримаво Бандаранайке, почина миналата година на 84 г.



През 1960 г. тя стана първата жена-премиер в света и се посвети на извоюването на пълна независимост за страната си. Мъжът й - Соломон Бандаранайке, за когото се омъжва през 1940 г., има същата кауза. Той е избран за премиер през 1956 г., но 3 г. по-късно е убит от будистки монах психопат. Щафетата поема Сиримаво. Като премиерка тя установява тесни връзки с Китай и с Индия на Индира Ганди. Национализира частните компании, прокарва социални реформи, но не се колебае да използва армията, когато срещу нея се надигат ултралеви групировки. Смята се, че при смазването на бунта им през 1971 г. са загинали 20 000 души.

През 1977 г. Бандаранайке губи изборите, а през 1980 г. я обвиняват в злоупотреби с властта и я лишават за 7 г. от право на участие в политическия живот. През 1988 г. тя не успява да се пребори за президентския пост, но през 1994 г. за държавен глава е избрана дъщеря й Чандрика Кумаратунга, която 2 г. по-късно назначава майка си отново за премиер.

Миналата година Бандаранайке подаде оставка заради влошено здраве и два месеца по-късно почина от инфаркт. След смъртта й съгласно нейното желание



роговиците на очите й бяха присадени на двама слепци.



Дъщерята й продължава да президентства, въпреки че загуби едното си око преди две години при атентат, приписван на "Тигрите за освобождение на Тамил Илам".

Тамилите са 18% от жителите на Шри Ланка и вече 18 години упорито воюват срещу централните власти в столицата Коломбо за независимост на населяваната от тях северна част на страната. В кървавите сблъсъци, избиващи често до същински кланета, вече са загинали около 60-70 хиляди души. През последните години особено активни са т.нар. "черни тигри" - специални групи камикадзета, съставени главно от



девственици, обрекли се на самоубийствени атентати.



Тъкмо такава "черна тигрица" уби и индийския премиер Раджив Ганди през 1991 г.

Кумаратунга е категорична, че политическо решение на кризата е възможно само при пълното ликвидиране на "Тигрите". Нейната безкомпромисна позиция предизвика през юли сътресения в парламента, където от коалицията начело с Кумаратунга - Народен съюз, се отцепи Мюсюлманската партия. За да се спаси от вот на недоверие, президентката просто суспендира парламента за 2 месеца и започна да готви референдум за промени в конституцията.

Международните усилия за посредничество също навяват слаб оптимизъм, особено след като през май по маршрута на норвежкия посредник Ерик Солхайм бе взривена мина.

Тамилите нямат намерение да отстъпват и продължават да се въоръжават откъдето и с каквото им падне. Включително и с български ракети. Така поне още преди две години алармираха британски експерти, цитирани от "Сънди таймс". Според тях сепаратистите разполагали с "модерни противотанкови ракети,



които може би са произведени в България".



Въпросните експерти били помолени от властите в Коломбо да идентифицират фрагменти от ракета, унищожила китайски бронетранспортьор на правителствената армия. Специалистите заявили, че отломките са от управляема противотанкова ракета "АТ4 Фагот", която можела да е произведена в България, Иран, Румъния или в Русия...

Русия се споменава и в още една от хрониките на тамилските битки. По време на морски бой с правителствените сили те първо използват за прикритие на своите лодки руския търговски кораб "Утьос", хвърлил котва в пристанището Мулайтиву на североизточното крайбрежие на Шри Ланка, а после го завземат и го принуждават да ги откара на безопасно място на брега.

Атаката по летището на 24 юли преля чашата на търпението на властите в Коломбо, които прекъснаха всякакви опити за диалог и предприеха масирана офанзива, включително и бомбардировки, срещу позициите на бунтовниците в северната част на страната.

Изглежда всуе е отишла 150-хилядната "медитация за мир", събрала облечени в бяло будисти, индуси и мюсюлмани в Коломбо точно преди 2 години. Участниците в церемонията тогава дойдоха от цялата страна, за да медитират за "духовно пробуждане", което да сложи край на войната.

Войнолюбците явно са се зареждали прекалено дълго с косми от слонска опашка, които според местно поверие преливали у консуматора им мощта на огромното животно...
 
След атаката на тамилите международното летище в Коломбо изглеждаше плачевно.
 
15-годишна "черна тигрица", заловена от правителствените войски, се готви да приеме участта си.
 
"Майката" на независима Шри Ланка Сиримаво Бандаранайке гласува в последните избори през октомври м.г. На връщане от избирателната секция тя получи инфаркт и почина.
 
Туризмът на "райския" остров е съсипан от бомбените атентати.
1507
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД