:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 552
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Пекин опитвал да подкупи политици от САЩ през 1996 г.

Китайското правителство се е опитало през 1996 г. да си спечели благоволението на американски политици, включително на бившия президент Бил Клинтън, като задкулисно е финансирало техните предизборни кампании. Това разкрива цитиран от АФП доклад на анкетна комисия в Сената на САЩ, публикуван от сенатската комисия по разузнаването в интернет-сайта на Федерацията на американските учени.

Според доклада през 1996 г. Пекин е предприел тайна операция за оказване на влияние върху политиката на САЩ, като се е опитвал да превежда пари на високопоставени държавни служители. Анкетата е започнала след твърдения, че тогава Китай прехвърлил около 300 000 долара за кампанията за преизбирането на Клинтън. Посредник бил американецът от китайски произход Джони Чън, отговарящ в Демократическата партия за набиране на средствата за предизборни кампании.

Комисията подчертава, че действията на Чън са били част от съгласувани усилия на китайските специални служби за спечелване благоволението на високопоставени американски политици. Според авторите на доклада още през 1995 г. Пекин започнал да прави опити за подобряване на отношенията с Вашингтон след обтягането им заради посещение на тогавашния тайвански президент Ли Тънхуей в САЩ.
443
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД