:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 565
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Конкуренция

Лекарствени войни

Целенасоченото дискредитиране на конкурентните фирми и съдебните дела са само част от арсенала на мощните фармацевтични концерни
Снимка: Ройтерс
Неотдавна избухна световен скандал с лекарството липобай на немската фармацевтична фирма "Байер". Германците сами го изтеглиха от пазара, след като се появиха съобщения, че в комбинация с други препарати то е причинило смъртта на 52-ма души, разграждайки мускулните клетки. Фирмата оповести, че съкращава 4000 работни места. Акциите на "Байер" драстично паднаха. С оборот от близо 31 милиарда евро през миналата година фирмата бе на 10-о място сред промишлените компании в света.

-------------------



Дали лекарството липобай е станало причина за смъртта на 50 души или пък е помогнало на 15 000 души да живеят? Отговорът на въпроса зависи от това чии интереси браним, писа в. "Франкфуртер рундшау". А "Франкфуртер алгемайне цайтунг" отиде по-далеч - той обясни скандала "Липобай" с конкурентната война между фармацевтичните фирми.

"Байер" влезе в жестока конкуренция с американските производители на лекарства, която може да й струва милиарди долари, писа германският всекидневник. Щатската компания "Пфайзер", производител на най-разпространеното антихолестеролно лекарство в света - липитор, спечели 5 милиарда долара от него само за миналата година. "Байер" обаче пусна на пазара конкурентно лекарство липобай (известно като байкол в САЩ) и спечели от него над 570 милиона долара. Малко по-късно липобай беше обвинен в причиняване на 52 смъртни случая и беше изтеглен от продажби. Най-вероятно сега "Пфайзер" ще заеме мястото на липобай на пазара, твърди Удо Улфкоте, автор на статията във "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Засегнатото реноме на "Байер" е в услуга на "Пфайзер" и по други причини, допълва Улфкоте. След няколко месеца "Байер" планира да пусне на пазара



ново средство за повишаване на мъжката потентност,



наречено варденафил. Според предварителните проучвания то има значително по-малко странични ефекти от завладялата света виагра, продукт на "Пфайзер". Само можем да си представим огромните загуби, които ще трябва да понесе американският концерн.

Още през миналия януари лекарствената комисия към немския професионален лекарски съюз поиска Федералният институт за лекарствата и медицинската техника да проучи 18-те смъртни случая в Германия, свързани с употребата на виагра. Председателят на комисията д-р Бруно Мюлер-Оерлингхаузен настоя виагра да бъде забранена. От "Пфайзер" реагираха незабавно и лекарството все още се продава в Германия. Архивите на американската администрация за храните и лекарствата показват обаче, че за двете години, през които виагра е била на пазара, с нея са свързани 983 смъртни случая.

Д-р Мюлер-Оерлингхаузен се отнася особено критично към



"любопитния двоен стандарт",



както го нарича той. "Вече има стотици починали хора, които са използвали виагра. Това обаче не се приема за достатъчна причина да се направят още проучвания дали този продукт е безопасен", възмущава се той. "Защо не се завеждат съдебни дела и за виагра? Според мен това е доста интересно и същевременно доста странно", цитира го в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Щатските фармацевтични фирми често припомняли "тъмното минало" на немския концерн. "Байер" заедно с Хьохст и BASF е една от корпорациите, родили се, след като съюзниците във Втората световна война разтурят IG Farben. Това е компанията, снабдявала нацистките концлагери със смъртоносния газ циклон Б, използван в газовите камери. Нищо чудно, че трите фирми наследнички са подложени на исторически атаки. В САЩ "Байер" е лишен от правото да използва името си чак до 1986 г. Американското правителство иззема и продава на търг имуществото и правата над интелектуалната собственост на "Байер" като "вражески авоари", връщайки се чак до януари 1918 г., точно преди края на Първата световна война.

Собствеността на "Байер" в САЩ, включително



правата върху прочутия аспирин,



са дадени на американската корпорация "Стърлинг продъктс". Чак през 1994 г. немската компания започва отново да продава аспирин с оригиналното му име и търговска марка в Америка. Налага се обаче "Байер" да плаща на американските собственици на търговските си марки огромни суми, за да може да търгува със собственото си име на богатия щатски пазар.

През 1978 г. "Байер" купува американските фармацевтични фирми "Майлс лабораторис" (изобретателите на "Алка-Зелцер") и "Кътър", един от най-големите производители на кръвен серум в САЩ. Десетки хиляди хемофилици в Америка сега зависят от серумните продукти на "Байер". Още няколко други продукта на "Байер" имат голям успех на американския пазар, поради което конкурентите се заемат да ограничат влиянието на немския концерн на тяхна територия. Говори се дори за съгласувани действия срещу "Байер", но те трудно биха се доказали поради суровите щатски антитръстови закони, пише "Франкфурт алгемайне цайтунг".

Когато става въпрос за много, много пари обаче, дори враждуващите до смърт концерни заравят томахавките в името на общото благо. Преди три години



39 фармацевтични фирми от цял свят се обединиха срещу една държава - Южна Африка



Големи фармацевтични концерни като Glaxo Wellcome, Merck, Roche, "Байер", Eli Lilly, Hoffman-La Roche AG и SmithKline Beecham поискаха да бъде отменен южноафрикански закон, приет през 1997 г., който дава право на здравната администрация да внася евтини анти-СПИН лекарства, без да се съобразява с патентните права на големите фармацевтични фирми. Проблемът на лекарствените гиганти е, че те продават своите илачи против СПИН на установени цени, които са доста по-високи от лекарствата, произвеждани от страни от Третия свят като Индия, Тайланд и Бразилия. Според адвокатите на фармацевтичните фирми законът от 1997 г. нарушава международния закон за правата върху търговската и интелектуалната собственост.

"Болните от СПИН в Южна Африка умират, понеже цената на лекарствата е прекалено висока заради патентните права. Отвратително е как фармацевтичните фирми пренебрегват този факт и вместо това се опитват да попречат на правителството да помогне на своите граждани", възмущават се активисти на неправителствената организация "Оксфам", подкрепяща Южна Африка в делото.

Законът, подписан от бившия президент Нелсън Мандела, е блокиран. През следващите три години от СПИН умират близо 400 000 души, което предизвиква вълна от протести по целия свят. Най-силна е реакцията в столицата на ЮАР - Претория, където се гледа делото.

Епидемията от ХИВ-вируса в Южна Африка е може би най-главоломно разрастващата се в света.



4.5 милиона южноафриканци са носители на вируса на СПИН



1700 души заболяват от СПИН всеки ден, като 200 от тях са бебета. Болестта на XX в. засяга главно младото чернокожо и бедно население на ЮАР. Младите жени са най-податливи на заразяване заради икономическата си зависимост от мъжете и заради широко разпространеното в страната сексуално насилие. Майките пък предават ХИВ-вируса на децата си, с което броят на заболелите главоломно расте. В момента на лечение в болниците в Южна Африка са настанени половин милион болни от СПИН, а през 1999 г. починалите от коварната болест са 250 000. До 2005 г. близо един милион южноафрикански деца ще останат сираци, понеже майките им ще са починали от СПИН. Средната продължителност на живота ще падне от 60 години за 1998 г. до 40 години през 2008 г., прогнозират специалистите от Световната здравна организация. Въпреки това почти всички анти-СПИН лекарства са защитени с патент и се продават на цени 4 до 12 пъти по-високи от техните еквиваленти, предлагани на световния пазар. Огромен брой хора страдат не само от вируса на СПИН, но и от свързаните с него туберкулоза и венерически болести, голяма част от които са развили резистентност към досегашните илачи.

В Южна Африка тройната терапия на



всеки болен от СПИН струва 10 000 долара годишно



при сегашните цени на патентованите лекарства. Ако правителството на ЮАР се постарае да лекува 700 000 човека, това би струвало 7 милиарда долара - 27 пъти целия бюджет за медицинския сектор в страната.

Поради тази причина Световната здравна организация също застана зад правителството на ЮАР, настоявайки фармацевтичните гиганти да оттеглят иска си.

Притиснати от протестите по целия свят, на 20 април т. г. 39-те фармацевтични фирми обявиха, че се отказват от делото и ще платят всички разходи по него. Това дава възможност на правителството на ЮАР да внася по-евтини лекарства против СПИН дори при положение че фармацевтичните гиганти запазят правата си да произвеждат и продават илачите си в Южна Африка.
 
Заводът на "Байер" в Леверкузен.
 
Спряното лекарство.
1180
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД