:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 290
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
РЕПОРТАЖ

В Мировяне правят избори с шоколад, захар, олио и брашно

5 кандидат-кмета се борят за гласовете на 1150 избиратели в родното село на Стратега Пенев
Снимка: Борислав Николов
Село Мировяне се прочу през горещото лято на 1994 г. Тогава роденият тук Димитър Пенев, не без помощта на Господ, който по онова време беше българин, изведе националния ни отбор по футбол до четвъртото място на световното първенство в САЩ. Известността на Стратега от Мировяне позатъмни дори факта, че покойният шеф на "Мултигруп" Илия Павлов е тукашен зет.

Днес в Мировяне покрай футболните страсти на квалификациите за световното в Германия се вихрят и политически. Селото влезе в дългия списък на местата, в които се провеждат частични избори за кмет. Тук обаче причината не е съдебно касиране, а фактът, че предишният кмет Петър Георгиев е починал. Денят на вота е 2 април.



Изборната надпревара е достойна за перото на Алеко



В Мировяне живеят около 2000 души, като право на глас имат 1150. За кметския стол обаче се състезават цели 5 кандидати - Елена Соколова (ССД), Тони Атанасов (СДС), Валентин Потов (ДСБ), Петър Пенков (НС-БЗНС) и Иво Цеков (БСП). Предизборната надпревара си е типично по нашенски - големи обещания, раздаване на хранителни продукти, унищожаване на рекламни материали на опонентите и т.н. А фактът, че приближават парламентарни избори още повече нажежава политическата обстановка.

Щабовете на кандидатите са в магазините и кафенетата им, които са разположени от двете страни на главната улица в селото. Тони е в кафето, Вальо в магазина, отговарят хората, когато ги питат къде могат да намерят мераклиите за кметове. И силно се затрудняват да назоват фамилните им имена.

Ще гласувам за Вальо, той е най-способният - направи магазин, досега беше зам.-кмет. Това обясни Иван Иванов, защитавайки Потов. Не пропуска да изтъкне и факта, че му е вуйчо. Повечето възрастни мировенци също заявяват, че ще гласуват, но предпочитат да не казват за кого. Младите са по-скептични. Не виждам какво зависи от моя глас, смята млада жена, която работи в кафене. Все пак допуска, че



може и да гласува, ако не е на работа



Самите кандидати също вече са се привели в пълна бойна готовност за събота. Подготвят събрания, митинги, лепят плакати... Всички дават големи обещания да решат де що има проблем - газификация, канализация, асфалтиране, но за това трябват много пари. Това смята Тони Атанасов. Според него трябва да се поставят малки, но изпълними задачи. Ако започнем да правим тук канализация, ще се включат 20 къщи, обяснява Атанасов. И пресмята, че всяка фирма ще предпочете да отиде в "Малинова долина" в София, например, където ще участват 10 блока.

Нашето село е много хубаво, имаме 90 декара парк, който трябва да го благоустроим, смята Атанасов. Според него това може да стане с пари от фонд "Красива София". Ще направим лятна естрада, спортни площадки, маси за тенис, казва Атанасов. Така според него селото ще стане още по-привлекателно за хора, които искат да дойдат да си построят къщи тук. На тях можем



да дадем общинска земя безплатно,



но те да се задължат да инвестират в инфраструктурата на селото, казва Атанасов. Така щели да се създадат и работни места за хората.

Един от проблемите ни е, че маршрутките за София само минават оттук и са пълни като дойдат, разказва Атанасов. Той имал уверението на собственици на маршрутни фирми, че Мировяне ще стане крайна спирка за някоя от колите им. Имам и хора от СДС в общината в София, които стоят зад мен, изтъква Атанасов.

Трябва да се разчистят нерегламентираните сметища в селото, казва пък Валентин Потов. Проблемът с асфалтирането можел да се реши като се кандидатства с проекти пред фондовете за благоустрояване на различните министерства.

Най-колоритният кандидат е човекът на Стефан Софиянски Елена Соколова - шармантна дама, която създава впечатление на делова личност. Тя поддържа старателно на лицето си задължителната за всички от ССД усмивка. Според слуховете в Мировяне Соколова води доста активна политика с децата, които макар да нямат право на глас, вършат чудесна работа за кампанията.



Свободната демократка раздавала на малчуганите шоколади,



за да късат плакатите на опонентите й. Според признанията на децата тарифата била "плакатче срещу шоколадче".

Това е несериозно, коментира слуховете самата Соколова. Признава обаче, че е раздала на възрастните хора захар, олио и брашно за първа пролет. Кандидатирах се, защото такава е политическата ми отговорност, тук е родното ми село, обяснява Соколова. Тя самата не си била направила плакати, защото нямала време да се снима. Зает човек съм, председател съм на читалището, освен това имам и частна фирма, казва Соколова.

Кандидатът на БСП Иво Цеков, също като опонентът си от ДСБ, смята, че проблемът с канализацията може да се реши с пари от фондове като ИСПА. Според него трябва да се мисли и за създаване на нови работни места за хората в самото село, за да не се разчита само на София. Има много фирми, които идват в селото, скоро ще се открива шивашки цех, каза Цеков.

Покрай изборите в селото хората в Мировяне все по-често се замислят и за предстоящия вот за парламент. Мненията за Симеон Сакскобургготски се разделят на две.



Симеон дойде немил-недраг,



издаде хубави нареждания, ама кой да го слуша, разсъждава 84-годишният Борис Тодоров. На другия полюс обаче е съселянинът му Михаил Михайлов. "Тоя да си оди откъдето е дойдел", заявява той, докато си посръбва обедната ракийка в хоремага. "Преди 4 години с две ръце гласувах за него, но какво направи за хората той", пита реторично Михайлов. И се оплаква, че е на 65 години, 45 години от тях му е трудовият стаж, но взима 130 лв. пенсия. "Къде е Киро на кирия", ядосва се Михайлов. И съжалява, че се е поддал на общото настроение, че царят идва и ще направи чудеса. "Царят идва, ама не дава, а взима. Да си оди!", обобщава Михайлов.

Както навсякъде в България, така и в Мировяне хората са недоволни, че цените са европейски, а заплатите "тодорживковски", че и по-ниски. Хората, които се занимават с малък бизнес пък се оплакват от безкрайните бюрюкратични спънки, които им се създават. 7 месеца ме мотаха, докато ми разрешат да отворя заведението си, разказва кандидат-кметът Атанасов. И се ядосва на омагьосания кръг на процедурите. За да ми дадат акт 16 искаха договор от енергото, обяснява Атанасов. В енергото обаче му обяснили, че не може да сключат договор без акт 16. Би трябвало чиновниците да дойдат, да ми обяснят какво трябва да направя, да ми дадат някакъв срок и ако не го спазя да ме санкционират, смята Атанасов. През този срок бизнесменът трябва да има право да работи, защото иначе се губят много пари, смята той.



Мировенци са оптимисти за селото си



Гордеят се с чистия си въздух и изтъкват, че от тяхното село до ЦУМ са 10 километра. Именно затова основният поминък тук е работата в столицата. В селото твърдят, че по новия градоустройствен план пространството от Илиенци до Мировяне ще бъде застроено с изложбени центрове и етнографски комплекс, от което районът ще живне допълнително.

Селото обаче и сега е привлекателно и много хора идват, за да си купят къщи. За 25-30 хил. евро тук човек може да си вземе двуетажна къща със 700 квадратни метра двор. Жилища обаче почти не се продават. За сметка на това има много незастроени свободни терени извън селото.

Свободните терени правят апетитен и свободния в момента кметски стол. Нищо чудно обаче този, който седне в него, да го направи чак след втори тур.
 
Валентин Потов от ДСБ държи магазин в центъра на селото.
 
Кандидатът на СДС Тони Атанасов смята, че трябва да се дават обещания, които могат да се изпълнят.
 
Елена Соколова (ССД) създава впечатление на енергична и делова дама
3
3127
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
01 Април 2005 09:57
и на тиа само фондове им у главата. апа седесаро отсега е зинал да гепи нещо, не да даде
01 Април 2005 14:12
Вместо да ги дават за сладки тези пари, кандинат - кметовете да ги раздадат на хората, ама не в буквалния смисъл.Да се обединет и да помислят как да помогнат на съселяните си.То така или иначе само един ще спечели изборите!
02 Април 2005 05:04
Защо се пише зсамо за дребните риби?
Гласувайте за най-скандална сделка и най-корумпиран политик на http://www.neuronica.com
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД