:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 216
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Сънди таймс": Готвят ни "мръсна бомба"

Британски вестник приема сериозно твърденията на Иван Иванов
Осама бен Ладен има план да произведе "мръсна бомба", която да разпръсне радиоактивен материал над гъсто населени райони, като за целта негови хора са опитвали да се снабдят с отработено ядрено гориво чрез български бизнесмен, писа вчера британският в. "Сънди таймс". Вестникът се позовава на разказ на българския бизнесмен Иван Иванов, който твърди, че се е срещал в Пакистан с емисари на Бен Ладен и за когото медиите в България вече съобщаваха. Според "Сънди таймс" твърденията на Иванов били потвърдени от Велизар Шаламанов, бивш заместник-министър на отбраната в България. Шаламанов заявил миналата седмица, че Иванов е работел за правителството.

Вестникът пояснява, че свързалият се с Иванов човек на Бен Ладен обсъждал с българина възможността да основат екологична компания за изкупуване на атомен отпадък, който може да бъде комбиниран с конвенционалните експлозиви за създаването на "мръсна бомба".

Смята се, че това е поне четвъртият опит на Бен Ладен да се снабди с ядрен материал.

През април Иван Иванов, който е бивш служител на българските тайни служби, бил поканен в Пакистан. На 10 април домакините му го отвели да види Бен Ладен, който щял да говори на религиозен фестивал в покрайнините на Пешавар. Ден по-късно Иванов бил откаран с автобус по труден планински маршрут до отдалечен район край пакистанско-китайската граница. Там той бил отведен в секретна база, където бил представен на Бен Ладен като "нашия партньор от Европа". Когато Иванов дискретно проверил системата си за локация "Магелан 310", се оказало, че срещата всъщност се е състояла в Китай.

След разговора с Бен Ладен Иванов заминал с новите си бизнеспознати за Равалпинди. Ден по-късно с него се свързал пакистански учен, който се представил като инженер-химик. Ученият, който бил високообразован и говорел английски почти свободно, казал, че иска да се снабди с използвани пръчки атомно гориво от българската атомна електроцентрала в Козлодуй.

На Иванов са били предложени 200 000 долара да съдейства за основаването на екологична компания, която да купува атомни отпадъци. Попитали го и дали е съгласен да я управлява. Иванов отказал предложението и при завръщането си у дома уведомил официалните институции в България за срещата.

Британските консулски служители в Пакистан по-късно откриват, че 49-годишният учен е получавал два пъти шестмесечни визи за Англия в последните 2 години. Сега британците разследват какви са връзките на учения с мрежата на Бен Ладен. Тайните служби допускат, че той може да се е срещал със симпатизанти в британски университети или да е опитал да създаде екологични фирми, подобни на планираната в България.

През септември 1998 г. Махмуд Махмуд Салим, обвинен като един от най-приближените сътрудници на Бен Ладен, бе арестуван в Германия след опит да закупи ниско обогатено реакторно гориво.

Джамал ал-Фадл, бивш сътрудник на Бен Ладен, е заявил пред ФБР, че е видял как членове на "Ал Кайда" са се опитвали да купуват уран в средата на 90-те години, пише "Сънди таймс".
5
820
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
15 Октомври 2001 07:33
Баси опашатите лъжи, баси бизнесмена бугарски с дискретно гушната система "Магелан 310", баси информацията !!! Поне Шаламанов да се беше подписал и дописал, че всичко туй доказва нещо... Е това и 3-годишно дете няма да го повярва. Е тоа бизнесмен не го ли возеше поне AWAX?
15 Октомври 2001 15:09
Kakvo e tova bre?
Novija nauchnofantastichen roman na Ljuben Dilov?
Mislete predi da pishete gluposti...

ЗКПЧ-др.Радул
15 Октомври 2001 16:10
98% от материалите в "Сънди Таймс" са опашати лъжи за развлечение на слабо образованите - нещо като българските "Шок" и др. такива.
15 Октомври 2001 19:29
Нямате ли срам!? Може ли подобни неграмотни простотии да се пишат по страниците на български вестник? Това е невежество от животински тип. Все ебивало да пускате партенки, но този път надминахте и ония "българки", говорещи турски в Страсбург и по кейовете на Ница. Че Велизара Шаламанова е американска пачавра го знаят и децата, които припкат под прозореца ми, но нали вие уж искате да минете за нещо като "медия"! Знаете ли колко АЕЦ-а има в Пакистан?! СРАМ! Отвращавате ме!
16 Октомври 2001 00:53
Велизаре, Велизаре, пак насред миризливи лайна! Или си по-тъп, отколкото ти личеше, или парите дето гушкаше за разни поръчани неща са повече, отколкото изобщо някой може да си представи.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД