:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 221
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИЗТОК-ЗАПАД

Въздух, вода, земя или огън?

Четири елемента отговарят за темперамента, здравето, диетите и спорта на всеки човек. Важно е да откриете кой точно е вашият
Според източните традиции у всеки един човек има по малко от четири основни елемента - въздух, вода, земя и огън. Но в зависимост от това кой преобладава се формират доста от качествата на хомо сапиенса. Властващият елемент определя физиката и издръжливостта, характера и темперамента, навиците, дори благоприятните диети и спортни занимания. Номерът е да откриете кой е той. Това може да направите и с помощта на една универсална таблица. Трябва само да преброите в кой елемент имате най-много попадения.

След това вече е нужно да спазвате, ако не изцяло, то поне наполовина препоръките, валидни за вашия елемент.



Елемент Огън

Темперамент:

Типът Огън обича винаги да е в центъра на вниманието, там се чувства най-уютно и в свои води. Той е пълен със сили и е готов по всяко време да се изправи със зъби и нокти срещу неправдата. Зареден е с оптимизъм и смята, че всяко начинание неминуемо завършва с успех. Обожава да се нагърбва с чуждите задачи и да разрешава чуждите проблеми.

Той е идеалният лидер. Не обича да отлага днешната работа за утре и завършва всичко, с което се заеме. Лесно се гневи и тогава да не сте му насреща. Но и бързо му минава. Не бива да се обръща внимание на острите му думи, той няма желание да нарани по този начин никого. Просто не умее да се въздържа. А и лесно прощава.

Типът Огън смята, че винаги има право, дори когато вижда, че това не е така. По-енергичен е преди обяд, после става малко мързелив. Слабото му място е нетърпението. Трудно се разбира с хора, които нямат неговия динамизъм. Роден алтруист.

Здраве:

Стомашни проблеми и гастрит са най-честите неприятности, които го спохождат. Често има и сърдечни неразположения. През зимата слабото му място е гърлото, през лятото - непоносимостта към силна горещина. Важно за типа Огън е да се научи да релаксира. Той трябва да проумее, че животът не е само работа, а и забавление.

Диета:

Човекът с преобладаващ елемент Огън има нужда от храни, които разтоварват. Такива са варените на пара зеленчуци, пресните плодове и пълнозърнестият хляб. Те се препоръчват и като превантивна мярка срещу затлъстяване, към което Огънят определено има склонност. Да се пази от пържено и пикантно!

Апетитът му нараства при нервно напрежение или когато изживява нещо силно - било то драматично или пък радостно. Сметаната и течният шоколад са сред малкото позволени сладки изкушения за този тип хора. По принцип е желателно, когато посягат към сладко, то да бъде течно.

Спорт:

Ски, маратон, футбол, баскетбол, волейбол. Планинските преходи са препоръчителни за елемента Огън.



Елемент Вода

Темперамент:

Типът Вода не се страхува от силните емоции. Обича хората около него да имат чувство за хумор. Той почти винаги е човекът, при когото всички изповядват радостите и мъките си. И винаги намира начин да ги успокои. Той е идеалният приятел. Освен това е идеалният изповедник, тъй като умее да пази тайни. Има сили да победи петима, но не е такъв енергичен тип като Огъня. Би се задействал само ако се наложи.

Умее да постига целите си благодарение и на силната си интуиция към правилни действия. Трудно избухва, но понякога нещо дребно може да го извади от равновесие. Обожава тълпите. Такъв тип лесно ще откриете на опашката в някой магазин, а ще го познаете по това, че той вече е успял да осъществи приятелски контакт с най-близките чакащи. От типа Вода излизат най-добрите лекари и терапевти.

Здраве:

Най-големият му проблем е лошото кръвообращение. Той много често е със студени ръце и крака. Затова и трябва да се пази от настинки. Опасен период за хората с елемент Вода е зимата. Освен това те имат нужда от много повече сън, отколкото другите, за да възстановят в равновесие организма си. Да избягват работа, свързана с ранно ставане или с будуване в малките часове!

Диета:

Типът Вода се оплаква най-вече от проблеми с храносмилателната система. И за да си спести подобни главоболия, често минава на течно меню, съставено предимно от супи, кремчета, нектари и кисело мляко. Което не е съвсем правилно.

В храната му трябва задължително да присъстват много плодове и сурови зеленчуци. Така ще се спаси и от наднорменото тегло, което има опасност да натрупа.

През зимата е желателно да консумира повече билкови отвари, колкото се може по-горещи. Добър вариант за Водата е комбинацията от портокалов сок, канела и чай от шипка. Другата храна, която не бива да липсва в менюто му, е оризът, тъй като той помага на организма да не задържа течности.

Спорт:

Типът Вода не трябва да разчита само на диета, за да се предпази от трупане на килограми. Добре е да започва деня с гимнастика, която да раздвижи кръвообращението му. За него е полезно карането на колело, както и дългите разходки. Прекаляването с физическа активност обаче може да доведе до обратното!



--------------



За елементи Въздух и Земя четете следващата събота.

УНИВЕРСАЛНА ТАБЛИЦА

ОГЪН ВОДА ВЪЗДУХЗЕМЯ

черти:

фигура: силна, винаги във формаотпуснатаизточена,финасилна, мускулеста
-------------
ходене: енергично с широки крачкибавно, отпуснатоплавно, почти танцувайкибавно, спокойно
-------------
цвят на кожата: светла с розов оттенъксветла, бледаматова, лесно хваща тенот светла до матова, но винаги с лек жълтеникав оттенък
-------------
тегло: лесно пълнее, но и лесно влиза в нормалесно пълнее, трудно сваля килограмитрудно пълнее, лесно слабеенито пълнее, нито слабее
-------------
тип кожа: мека, приятна на допирмазна, с разширени поритвърде сухамазна, понасяща всякакви атмосферни условия
-------------
коса: руса, червенокоса, въздушнамазна, вълнообразнатънка, суха, чупливамазна, силна, с дебел косъм
-------------
очи: блестящи, лесно се зачервяват и лесно пукат капиляриголеми, отнесен поглед, воднист цвятмалки, често пукат капилярис гъсти мигли средни по големина
-------------
глас: плътен, силеннисък, дълбок, мелодиченсух, тънъкдълбок, студен
------------
жажда: обича концентратипредпочита водахаресва газирани напиткичервено вино
------------
апетит: понякога го наляга вълчи гладстабилен, проявява вкус към хранатазависи от настроениетопостоянен, голям
------------
чувствителен към: горещина, силна светлинастуд, влагасух въздух, шум, мръсотиямалко чувствителен, лесно се адаптира
------------
симптоми към най-честите неразположения: температура, грипни настинкипростуда, пълнеененервност липса на енергияхроничен запек
------------
характер: избухлив, куражлия, точен, доминиращсантиментален, чувствителен, интуитивен, неженобщителен, рационален, любопитенстабилен, реалист, отговорен
------------
мотивация: за честтаот симпатияот любопитствоот практичност
-----------
дразни се от: критикаобидадори без поводпри лъжа
-----------
силни качества: влиза и в огъня заради някой или нещочестендипломатсигурен
-----------
слаби черти: холерик, ревнивлесно се засягаразсеяннесигурен
-----------
чувства: като на бойното поле, силни страсти, драматизъмсантиментален, романтикпроменливи, вариращи от много нещатрайни, моногамни
-----------
предпочитания в храненето: пикантни храни, зеленчуцисладкишисандвичи, леки закускипочти винаги е на диета
-----------
7588
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД