:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 276
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
РЕФЛЕКСИЯ

Приписки по историята на иконоборците

История тръгва от Платон, но тук - от средата на 60-те години на ХХ век. Тогава се явява усетът, който изобразяват навсякъде по разному, но все като страх от опростачване. Негов белег е омаловажаване на победите на образа над понятието. Затова станалото се характеризира с постепенното отстъпление на иконоборците. Макар да минават за големи умници, накрая винаги губят посрамени. Подробност е, че някъде това става по точки, другаде - с нокаут. Прочее ето я историята, за която е по-добре да се допълни късно, а не да се премълчи.

По онези времена по света се случват интересни неща в Чехословакия, Франция, САЩ, Виетнам. Не по-малко интересно е и в България, където се радват на победил социализъм, на младежки фестивал, на олимпийски успехи. Интересните събития правят началото трудно забележимо, а края - съвсем неочакван, но оправдан.Всичко започва със спорв университетите на Западна Европа дали и как си струва да се променя положението, което отива към опасно за свободата закостеняване. Прочутият тогава Херберт Маркузе и някой си Умберто Еко по един и същи начин се опитват на преодолеят аскетичното изискване, което Теодор Адорно издига пред морала на обичащия свободата. На неговото "Не съучаствай!", което изповядват инакомислещите мистици, те противопоставят партизанската тактика на Че Гевара в медийната война. Тя се води срещу уродите от брака между империалистическата политика на САЩ и СССР и услужливата телевизия. Уродите всъщност са масови образи на желаното - илюзии за личен дял в световния прогрес, рекламни фикции за най-добрия свят, образци на свободното време, запълнено със забави и спорт. Те прикриват ужасите на Втората световна война и възпитават първото поколение, което не може да си представи света без бързи новини, черпи знание от комикси и го проверява с телевизионни игри. Още тогава се знае, че след него вече нито едно поколение няма да живее без удобни онагледявания на човешката култура.Да се говори за култура след Освиенцимза Адорно е равносилно на съучастие в престъпление чрез прикриването му. С още по-голяма сила това важи за масовата култура, която прибавя фалшива възвишеност към убедителността на големите числа и минава за демократично утвърдена истина. Затова някои стигат до крайност - Жан-Пол Сартр, запален по културната революция на председателя Мао, дори иска да подпали Лувъра с всичките му заблуждаващи образи.

Маркузе и Еко обаче се осланят на съзидателната традиция. Просветителският оптимизъм им говори, че отрядите на критичните интелектуалци могат да използват културата в полза на масите. Затова предлагат да се атакуват налаганите образи, като се обяснява какво трябва да се вижда в действителност почти като у Козма Прутков: "Ако на клетката на слона пише бивол, не вярвай на очите си, а на учените."

Тази интелектуална партизанската война се води с внезапни нападения срещу най-слабото място на противника - пропагандния образ - с най-силното оръжие на критичния мислител - научното понятие. То разкрива, че това, което се натрапва образно, е лъжа. Две неща са нужни в случая: понятието трябва да е разбираемо за масите и да е ангажирано с по-слабите. С това обачесе напуска научното полеи се преминава в политическата масовка; все пак по определение науката е масово неразбираема. И за да бъдат подсилени неуките с масовизиране на истината, се прави съдбовната стъпка - на помощ се привличат медиите. Най-напред словесните, по-слабите, радиото и малотиражните вестници. По-нататък акциите се насочват и към телевизията. Успех е, щом тя бива принудена да поддържа политически коментари, театър, опера и балет, книжен обзор и уроци по малцинствени права. В това се привижда, ако не победа на интелекта, то поне дължим данък за простотиите през останалото време. Неговото изплащане е хонорар за чистата съвест.

За десетина години всичко си идва на място. Тъй като хонорарът зависи от задоволяване на масов интерес, иконоборците почват да се съобразяват с внедрените нагласи у потребителите на образи. Те се преобразяват в професионални критици на статуквото, раздвоявайки се като просветителя на Кант - според частния интерес спазват наложените правила, според публичната роля представят вечната истина.

Но що е истина, когато понятието е станалоневъзможно без утвърдения образ на пропагандиращия го?Вече не се знае. Ала тъй като истината е съответствие на разказ със състояние на неща, се знае, че един роман на въпросния Умберто Еко бил подаряван напоследък в България при покупка на вестник с образа на някаква красавица. С оглед на вечната битка с иконоборците историята дава ясен знак, че те могат да се съвземат от неочаквания нокаут, получен в тази провинция. Защото в техните арсенали чака за преиздаване една друга книга, която възбужда още повече понятието. Засега само възпитаната неподривност на българските културтрегери предпазва от широкото й използване в битката им срещу образите, подарявайки я с вестник "Шок". Естествено, че става дума за "Ерос и цивилизация" на споменатия Маркузе.
47
2076
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
47
 Видими 
09 Април 2005 00:36
Добре, но защо на снимката над всичко се вижда Америка?
Нещо като Америка над всичко.
Или Америка и Денков знаят всичко.
09 Април 2005 00:46
На снимката е (стоки от Америка втора употреба, ниски цени)
09 Април 2005 01:43
Плюй в лицето на онзи който ти каже че може да обхване необхватното.
Сиреч Денков
09 Април 2005 01:50
Този декор му пасва страхотно на стила. Тук случайността е закономерна абсолютно.
09 Април 2005 02:03
ТУЙ е Тема за ЧИЧО ФИЧО !?!
ТУЙ НЕ е Тема за мен!!!
Аз..."ОТЛИТАМ"...
09 Април 2005 02:28
Имам един приятел, който го каза много по-кратко: "Холивуд разказа играта на социализма".
09 Април 2005 03:44
Сетих се за Маркузе миналата седмица в Сан Диего - той прекарал последните 14 години от живота си в Калифорнийския университет (University of California - San Diego) на здрав климат - винаги слънчево, не горещо и нощем хладно, сухо, но на брега на океана.
*
Критиката на капитализма на западните леви не успява да излезе от обувките на марксизма и фройдизма. Най-силните критици, франкфуртците (Хоркхаймер, Адорно, Маркузе и др.) държаха най-силно на марксизма и фройдизма. От тях тръгна приравняването на нацизма, сталинизма и американския консумеристки капитализъм като три уж равностойни форми на “тоталитарна репресия”, на “едномерността” на човека (Маркузе). Адорно и Хоркхаймер, избягали от нацистка Германия (!), написаха в Калифорния през 1944 г. “Диалектиката на просвещението”, в която показаха как буржоазният “разум” с необходимост се самоотричал и самоотчуждавал (по Хегеловски) и водел до неразумност, тъпота, митомания, просвещението водело до обскурантизъм, развитието на цивилизацията водело до варварство.
*
Същото намираме обаче и у колегата им “нацист” Хайдегер – “истинското” и “неистинското” съществуване на човека, разкъсването на “Дазайн” (битието-на-човека-в-света като единство на субекта и обекта) на “субект” и “обект” = грехопадение, настанало още у древните гърци с тяхната “теоретическа” нагласа. Самият разум, самата наука водели неизбежно до ада на Аушвиц, Гулаг – и американския консумеризъм.
*
Историята след ВСВ показа, че не разумът (науката, индустрализацията) като такъв, а конкретните исторически особености на немското, руското, американското общество в епохата на ранната модернизация определиха развитието им, реакцията им на болестите на ранната модернизация – “масовизацията” на човека, маргинализацията на грамадни, дотогава традиционно живели човешки маси, нарастването ролята на държавата до немислими размери, “индустриализацията” на политиката, влиянието на масовата пропаганда, киното и радиото. Прогреса на природознанието и техниката, модерните идеи на националната държава, еволюционната биология, социализма и класовата борба на работниците доведоха до победа на средновековното варварство в Германия и Русия и до постепенно разширяване на демокрацията в Америка.
*
Германия беше най-образованата страна, с най-добрите университети, най-многото Нобелисти, най-великите композитори, но избра Хитлер и прати евреите в лагерите. Не става дума за научно, техническо и дори "общокултурно" развитие, а за политическо, политико-културно развитие. Левицата, когато (с известно основание) констатира общите корени на нацизма, сталинизма и “едномерността” (Маркузе) на “консумеризма”, пропуска, че тоталитаризма е по-скоро детска болест на модернизацията, която поразява по-силно обществата с по-слаба традиция в политическата свобода, индивидуализма, контрола на обществото над държавата.
*
От опита на Европа след ВСВ е ясно, че причината за отчуждението и тоталитаризма не е в самата наука, техника и желанието на хората за добър живот, а в политическата традиция. Политиката, доброто управление, демокрацията са извънредно важни сами по себе си. Важни са и като средство за решаването – по обиколен, но траен начин – и на социалния въпрос – но опитите да се реши социалния въпрос (или модернизационния въпрос) сам по себе си, за сметка на демокрацията и доброто управление, водят до катастрофа. За Хитлер социалния въпрос не е класов, а расов, но резултатът същият. И в Третия свят опитите за модернизация по тоталитарному (Мао, Насър, Кастро, Саддам, Кадафи) пропаднаха.
*
Следвоенната ФРГ е резултат от демонтажа на тоталитаризма в условията на американска окупация, денацификация, военна, политическа и икономическа интеграция със САЩ и запада. В ГДР един тоталитаризъм се смени с друг и Червената армия в 1953 загърмя срещу стачкуващите берлински работници. Дигнаха стената 1961 да не избягат всичките. 1960-те, когато Маркузе за кратко стана западен младежки гуру едва ли не от ранга на Джери Рубин и Даниел Кон-Бендит и звезда като Боб Дилън и Джон Ленън, доста промениха капитализма, но не го отмениха.
09 Април 2005 08:57
"...не разумът (науката, индустрализацията) като такъв, а конкретните исторически особености на немското, руското, американското общество в епохата на ранната модернизация определиха развитието им..."

Дядя здравей...
А какво ще кажеш за китайския модел? Дали е някаква форма на конвергенцията между двете системи или е нещо съвършенно ново неописано от класиците за които говориш?
Смяташ ли, че китайците за да докажат на какво са способни реализират идеята си да вземат от руснаците Сибир на концесия и си сменят обезпечението на юана от долари в евро?
Това за теб ще бъде ли доказателство за възможностите на тоталитаризма пред демокрацията?
Не, че поддържам тоталитаризма...
Питам, защото ми прави впечатление, че на някои въпроси просто не ти се отговаря.
ДЕД
09 Април 2005 09:21
Китай няма свой модел. В КНР след 30 години военен комунизъм дойдоха 30 години НЕП без отслабване на диктатурата, изхода в следващите десетилетия вероятно ще е (1) перестройка и разпадане на империята или (2) сталинизъм. Изчерпването на възможностите за екстензивен растеж, липсата на интензивен растеж, катастрофалните социални, демографски и екологически проблеми ще катализират процесите.
09 Април 2005 09:42
Е май ги подценяваш. В Китай бил ли си?
Не споменах напразно Сибир, като вариант за продължение на екстензивното развитие. Ако не знаеш в момента се водят усилени преговори между Москва и Пекин за концесия на Сибир, така че скоро може да се окаже, че САЩ ще граничи директно с Китай през Беринговия проток.
И второто по-важното, май вече някои ще трябва доста да се съобразяват с Китай, защото козовете, които държи вече са доста силни. Така че кризата в Китай за която говориш, неминуемо ще доведе до много по-мащабна криза за тези които ще я предизвикат.
И нека не си заравяме главата в пясъка и да казваме, че проблема Китай го няма.
А за модела, какво да ти кажа и за мен е трудно обяснимо как се организират 1.4 млр. население. Там като си на място не се усеща. Но мащабите наистина са подтискащи и като история и като организация. 5000 години китайски династии... Чувстваш се нищожен и като мисъл да не говорим физически.
09 Април 2005 10:11
В Китай ще стане интересно когато 100 милиона китайци , работещи до изнемога в частня сектор се усетят, че ПАРТИЯТА само ги цица.
Не ща да съм на мястото на този руски ръководител, който ЩЕ БЪДЕ ПРИНУДЕН да отстъпи Сибир на китайците.
Микеле, как мислиш : границата на американците с китайци на Беринговия проток струва ли си появата на китайци на НЕВА?
09 Април 2005 12:02
VOCI, личи си, че историята и географията са " Тера инкогнита" за тебе. Има доказателства че КИТАЙ съществува поне от 4 000 години. ( Сравни с Хилядолетния Райх малко над 1 000 годишната история на Рус - Русия и малко над 200 год. история на новоизлюпената САЩ ). Когато възниква Китай е бил по територия колкото днешна България и е бил разположен в Северната част на страната - долината на река Хуан Хъ. Разраства се до страна с Гигантски размери - главно на юг - до тропиците. 4 000 години Китай е бил на границата на СИБИР и НЕ го е заселил. Защо
- поради климата. Китаец НЕ може да живее при температура минус - 30 - 50 гр. целзий. Руснаците го заселват за няколко десетилетия . Дори нордическите арийци - великите гарманци замръзнаха пред Москва и Сталинград - едни от най- топлите места в Русия ( особенно Сталинград).
Така, че не пиши глупости за китайското заселване на СИБИР. Че се излагаш.
09 Април 2005 16:14
Душко, прав си - и Лев Гумильов очертава границата на руския етнос с изотермата на м. януари, дотам, дето средната температура е отрицателна, а не с реки, планини, морета както повечето народи се определят географски - тамо, де се белий Дунав лей, де от изток Черно море. Китай не живеел точно в съседство със Сибир - разделени са от туркестанските, монголските и манчжурските пустини и степи, винаги населени с конни "варвари", които понякога покорявали и Средното царство (Поднебесната). "Вътрешна Монголия", "Хейлунцзян" (Heilonjiang, Североизтока) и "Синцзян" (Xinjiang, Новата земя" (както и Тибет) са съвсем наскоро присъединени към Китай, в Синзцян-Уйгурския автономен район има движение за независимост (уйгурите са като казахите). Далай-Лама водеше движението за независимост на Тибет от 40 години. Китай е в долината на двете велики реки, връстник на Египет, Месопотамия и Индо-Ганг. Русия наследила Сибир от монголската империя в 16 в., още не го е "усвоила" и сега обезлюдява, защото й липсва социалната структура на земепроходството, което тогава било дело на свободни казаци, московската държава се тътрела по петите им. КНР още по-малко има такава структура и опит в колонизирането на нови земи.
09 Април 2005 17:16
Дон Кихот бил 50 годишен младеж с плешив кон
Наташа Ростова искала да каже нещо, но отварящата се врата й затворила устата
Ахил е с големи и силни ръце, космати гърди и атлетично тяло. Хектор е обратен.
Този държавник отива да инквизира житцето на бедния народ
09 Април 2005 18:45
Не бих си позволил да коментирам статията, туй трябва да се остави на ЧФ, Монтен1, Една размишляваща...
Но отделно от нея не съм съгласен че Сибир бил прекалено студен за китайци. Тибет също не се слави като тропически рай, обаче...
Сибир е останал слабозаселен първо заради суровите зими и слабите реколти, а в последствие заради липсата на свобода (и съответно на свободни хора) в Русия и СССР. Въпреки че е много богат на природни ресурси.
Иначе съм съгласен че средностатистическия китаец би предпочел да живее при климатичните условия на Шанхай, но въпреки това с голямо желание емигрира в Канада.
Все пак сме 2005 година и не може всичко да се обяснява със средногодишните температури. Примерно Русия векове наред се е стремяла към топлите морета, защото по онова време не било възможно да се подържа флот в Архангелск - морето е замръзнало през голяма част от годината. Днес обаче основните бази на руския военен флот са именно на Баренцово море: живеем в епохата на атомните подводници. Търговският флот пък не е от такова значение като навремето - има Боинг 747 и АН-124.
-
Китайците с радост биха сложили ръка на сибирските природни ресурси. Но за това няма переспективи в обозримо бъдеще. Като начало ще трябва да плащат на Путин и следващите "демократични" руски лидери. А за по-нататък кой знае.

Редактирано от - Oraсle на 09/4/2005 г/ 18:50:59

09 Април 2005 22:46
.(*)
Здравеите, Приятели.
Днес започвам с една точка, едно начало. Трудно и едва забележимо, дето има една дума. От една такава точка, която вие виждате образно там горе, както и всеки ден. И. Която точка, всеки от вас с лекота може да направи (малко знание е необходимо) е поставено и началото, Според учените.
.
Значи, Поставяме Х.Маркусе и Т. Адорно (все у Франкфурт, нъл :-), до некои си У. Еко и съпоставяме възвишеността на големите числа на Адорно, които всъщност са също знаци (Семиотика. Еко)...
Е, няма начин да няма и краиности в разбирането на знаците (образи), поставени от други хора, освен от "наще". Аз, като видим на клетката да пише "бивол" все се сещам за два вола. (дя.вола с рогите :-). А пък децата, викат на кравите "мууу" (съвсем непонаучному).
.
А Ерос и Цивилизация съм я гледал тази книга на филм. Пълна е с еротични пози, като вестник "Работническо Дело" едно време беше.
.
Няколко реда преди и..."....Неговото изплащане е хонорар за чистата съвест." Вапроса за чистата съвес го оставям на вас, както и заглавието "Приписки..."
(мекото на леба:-)
.
С риск да опростачея, да ви кажа за едно мое чувство за образа на Димитър Денков пред Америка, неговият образ ототдавна е там, пред Америка, което беше едно време една спретната Аптека***. Сега на кого да вярвам. На образа или...
.
Благодаря :-)
.
(*Платон)**
**Но, и това е въпрос на образ.
***:-)
09 Април 2005 23:13
Чичо Фичо - ""Русия наследила Сибир от монголската империя в 16 в., още не го е "усвоила" ""
Oraсle - "" Сибир е останал слабозаселен ... Въпреки че е много богат на природни ресурси. ""
Когато не се знае материята всичко изглежда много просто.
Хайде да сравняваме. Да погледнем
Канада - Територия - почти 10 мил. км кв. - население - около 30 милиона души.
Аляска - ( САЩ ) територия милион и половина км. кв - население - 600 хиляди души.
Русия - 17 милиона км кв. население - 140 мил. души. Русия е само 1.7 пъти по- голяма от Канада и има почти 5 пъти повече население. От Аляска е 11 пъти по- голяма но има 230 ( ДВЕСТА И ТРИДЕСЕТ ) пъти повече население от свръхслабонгаселената Аляска.
Ако перифразираме Oraсle - "" Сибир е ( Канада и Аляска ) са ... останал(и) слабозаселен(и) първо заради суровите зими и слабите реколти, а в последствие заради липсата на свобода (и съответно на свободни хора) в Русия и СССР ( Канада и Аляска ) . Въпреки че е ( са ) много богат(и) на природни ресурси.
Oraсle, защо във века на атомните подводници, Боинг 747 и АН-124 Канада и Аляска НЕ могат да достигнат поне нивото на Русия в усвояването на Севера? А това са най- развитите западни държави.
09 Април 2005 23:52
140 000000.-------това с чукчите и още 38 нации ли е или само руснаци ?щото Украйна не е русия , нали?
09 Април 2005 23:52
Душко, тука не си прав. По времето на стройката на БАМ (1980-те) пишеше, че населението на Сибир е 25 милиона, но оттогава намаляло в пъти - много държавни предприятия ги няма, социалните придобивки, за които хората отиваха в Сибир - също. (В Аляска хората също получават пари от федералното правителство, за да живеят там.) Руснаците за пръв път получиха и възможност да си избират къде да живеят, ако имат пари. Хората обикновено си избират да живеят на по-топло - ето в САЩ населението на Слънчевия пояс расте главоломно, макар че някъде си е пустиня, карат вода от стотици километри, пенсионерите гледат и те към Флорида, Аризона и Калифорния. Предполагам, че когато Русия стане западна страна, много ще искат да живеят освен в Мопсква и Петербург и на Черно море и Кавказ и в близката заграница - Крим, Одеса, и по нашето черноморие доста ще идват.
10 Април 2005 00:02
Един много ефикасен медиен антидот:

"...Не си прави кумир, подобие на нещо, което е на небето горе, или което е на земята долу, или което е във водите под земята; да не им се кланяш нито да им служиш; ...Да нямаш други богове освен Мене..."

(2-ра Заповед, Второзаконие 5:8 от Моисей, Библията, 1500 г.пр.н.е.)


10 Април 2005 00:22
Душко, сравненията ти са прекалено опростени и поради това - некоректни:
Русия - 17 милиона км кв. население - 140 мил. души. Русия е само 1.7 пъти по- голяма от Канада и има почти 5 пъти повече население. От Аляска е 11 пъти по- голяма но има 230 ( ДВЕСТА И ТРИДЕСЕТ ) пъти повече население от свръхслабонгаселената Аляска.

Туй много хубаво, ама доколкото знам Сибир е изток от Урал, а Русия има територии и на запад. В европейската част на Русия живее по-голямата част от населението. А ти с един замах си ги "изселил" в Сибир. С такива темпове дори др. Сталин не работеше. Всъщност като гледам картата, Сибир представлява повече от две трети от територията на Русия, а населението му е малко над тридесет милиона души.
С други думи основният ти аргумент просто не отговаря на истината.
-
Други, по-маловажни неща които си игнорирал:
Колонизацията на териториите на Канада и Аляска (първоначално заселена от руснаци) започва значително по-късно от Сибирската.
Аляска е разположена северно от шестдесетия паралел, докато Сибир и Канада имат територии по на юг, със значително по приемлив климат. Точно там е и по-голямата част от населението.
-
Между другото, като питаш за века на Боинг и АН, знаеш ли че Анкоридж е едно от най-големите транзитни летища за товари. Бил на много подходящо място.

Редактирано от - Oraсle на 10/4/2005 г/ 00:34:37

10 Април 2005 00:32
А, гледам че ЧФ ме е изпреварил.
По данни от 1992 г. населението на Сибир било 32.5 милиона. Не знам дали е намаляло чак в пъти, но не вярвам да се е увеличило.
10 Април 2005 01:19
"" REGISTER - 140 000000.-------това с чукчите ... щото Украйна не е русия , нали? ""
Украйна е отделна държава. Имаше 55 милиона население. Сега е намаляло поне с 4 до 6 милиона. Много украинци работят като гнастарбайтери в Русия - главно като ратаи по фермите, шофьори, строители. Като навсякъде по света работа която е непривлекателна за местното население. Има много артисти и музиканти от Украйна в Русия - те са добре. Украинките са много извесстни в ЕС, като най- многобройните представителки на една древна профкесия. Според някои до 15 % от жриците.
Населението на Русия - 145 милиона. От тях 20- 25 милиона мюсулмани които се ползват с всички права на руски граждани. Министъра на вътрешните работи на Русия е мюсулманин - татарин.
Населението на Канада е с англо, франко и китайски говорящите канадци .
Населението на САЩ - около 300 милиона с белите , афроамериканците, латиносите и китайските емигранти. До 2015 година делът на белитте американци ще е под 50 % и непрекъснато ще пада. В най- големия и най развития щат - Калифорния то е вече под 50 %. Милиардното население на Латинска Америка и многомилиардното население на Източна Азия ще се изселва към плодородните земи на САЩ.

Африка и мюсулманския свят също се нуждаят от пространства.

Малка демографска справка - Испания и Мароко са съседи.
Преди няколко десетилетия - Испания имаше 3 ( три ) пъти повече население о Мароко.
Днес имат еднакво население.
След 2 десетилетия Мароко ще има 2 ( два ) пъти повече население от Испания.
Къде ще отидат да живеят тия мароканци ( индийци, малайци, африканци )
А ) Испания ( ЕС, САЩ, Канада )
Б ) Сибир ( Коми, Архангелск )

10 Април 2005 01:24
Туй последното доста несвързано. Виж, в предишния постинг се беше постарал повечко, онова със зачертаването и скобките ми хареса, нищо че беше абсолютно невярно.
Последниият ти въпрос се основава единствено на предположението че населението на Марко, Индия и .т. н. ще продължи да нараства експоненциално. А дали това е възможно?
-
Пък гледам пращаш плодящите се мароканци и индийци в Коми и Архангелск.
Че то там си е старшен бахър. А преди това разправяше че Сибир бил прекалено студен за китайци. Явно мароканите и индийците не са чак толкова претенциозни.

Редактирано от - Oraсle на 10/4/2005 г/ 01:37:17

10 Април 2005 02:16
Oraсle, когато си служтиш с цифри и факти е друго нещо. Така вече може да се разменят смислени мнения.
Радвам се, че си служиш с Атласа, а не с пропагандата. Това е вече нещо друго.
Прав си, по- голямата част от населението на Русия е в европейската част.
Това за 30 те милиона жители на Сибир също е вярно. Да предположим - 30 милиона сибиряци в 12 милиона км. кв. територия - долу горе като в Канада.

Само, че - Митът Канада и студа.

Най големия остров в света - Гренландия принадлежти на богатата Дания. На територия повече от 2 милиона кв. км. живеят само 50 хиляди души. Явно наследниците на древните викинги, не могат да заселят и освоят най големия остров в света.
До него - Канадския Архипелаг. Най големия архипелаг в света - снежна пустиня. Неизползваема. Островите - Бафинова Земя, Виктория, Банкс, Девон, , Южен Хъмптон, Лемир ... са по- големи по територия от България и там няма нито един град. Пустош. Един от най- големите полуострови в света - Лабладор - ненаселен. По река Макензи и Хъндсъновия залив - нито един истински град.
Виж къде е Мурманск, Архангедлск и Петербург. Петербург 60 градуса сев. шир. ( 5 милиона ) е на паралела на южна Грендандия, и по- на север от п-в Лабладор. Погледни 60 гр. сев. шир. в Канада - пустиня.
Погледни Мурманск ( половин милион жители почти 70 гр. сев. шир.) или Архангелск - никъде в света - Аляска, Канада, Скандинавия толкова на север няма градове.
Да погледнем Канада. - Вакунвър - около 50 гр. с.ш. - точно там е Волгоград ( Сталинград ) в Русия.
Монреал и Отава - 46 гр. в. ш. - там е Одеса в Украйна или Астрахан в Русия. Наистина много студено, за английските и френските преселници. За русия - там е ЖЕГА.
Любимия на китайските канадци град - Торонто - 43 гр. сев. ширина. Там в Русия е само Сочи - морски курорт.
Ама къде е Сибир, къде е Сочи. Това, че китайците се чувстват добре във Вакунвър и Торонто, не значи, че ще се чувстват добре в Сибир. Цялото население на Канада се се скупчило в южната част на страната, до границата със САЩ. На север няма нито железни линии, нито истински градове, а селища от рода на Чърчил, Нелсон, Радиум, Ураниум, Платиниум. Освен групи ескимоси, там не се срещат нито бели нито жълти канадци. И няма никога да се заселят.
Чичо Фичо е прав с тая 0 изотерма. Не знам дали я е разбрал. На север от тая изотерма стопанството става много трудно. Не само селскостопанската реколта страда от липса на светлина и топлина, но и икономиката- от строителството на пътища и жилища, до отоплението всичко става с повече вложен труд за единица продукция. Защо е така - поммислете сами.
10 Април 2005 04:18
Оракле, на сайта на Сибирския федерален окръг пише, че населението му е 20.5 млн, а Далекоизточния окръг е по-малко от пет млн. На Уралския федерален окръг е по-малко от 4.7 млн (част от него е Европа). Значи цяла азиатска Русия има по-малко от 30 млн (от 145 общо), но според мене и те бързо намаляват, някъде - в пъти.
10 Април 2005 08:12
Всъщност преговорите между Китай и Русия се водят не китайци да заселват Сибир, а да разработват на концесия енергоизточниците /Китай се нуждае от огромни колическтва/ и полезните изкопаеми, като за това заплащат 1/3 от добива на руснаците.
10 Април 2005 13:21
Иконоборците винаги ще са губещи, колкото и големи умници да са. От иконоборци, те самите се превръщат, или биват превръщани в икони. В битката им срещу образите, се използват (биват използвани) наложени вече образи или собствените им такива. Още в момента на допира си до медиите, иконоборците се превръщат в икони, т.е. в губещи. Но как да достигнат техните мисли до повече хора без помощта на медиите и без да се превърнат те самите в образи-носители на истини без да е необходимо да се раздвояват. Как, след като медиите си гонят тиражите(разб. и квоти и..), а без тиражи ги няма и медиите. На иконоборците им остава само една възможност, а тя е
... :-)
.
Колко много ми се щеше, преди десетина дни, някои да постне цитата постнат тук от NЕМ, за да стане ясно, как един иконоборец* бе превърнат сам в икона. Образ, в които трябваше да се огледат "правилно", "истин(а)ски"- грозно-изкривени, лъжливи и лоши събития и образи от близкото минало и настояще. Всички, застанали пред Това внушително огледало, трябваше да са добри и да изразяват истината. Истината, която ние трябва да възприемем такава, каквато ни е внушена.
.
*от гр. "Образ"+борец срещу утвърдения/утвърдените образи на една от системите.
.
П.С. С последния пример не искам да вдигам нечии кокали (опазил ме Бог). Просто използвах един съвсем пресен пример (някои може би не са се срещали с Че или още по-малко с Платон:-), как добрите идеи и Икони (образи) биват използвани от мерзавци за пъклено-гнусните си дела.
Както и: че тези ми мисли са напълно семиотични, предизвикани от написаното от Димитър Денков.
(денк даран :-)
Мерси, за което!
10 Април 2005 13:50
Добре поне, че не ги осъждат на смърт вече Физическа де... Това според мене е най- доброто от Денков, публикувано във в. Сега.
10 Април 2005 15:11
Душко, климата в Америка е доста различен от Европа. В Канада тайгата почва от Монреал и Квебек, пътя между тях е сибирски, зимата е сурова, около 46 градуса, ширината на Одеса. В Канада обработваемата земя е 100-200 км ивица по границата. Ню Йорк е на ширината на Солун, Вашингтон - Атина, Грийнсбъро (Сев. Каролина) - о. Крит, пък зимата е мразовита и снежна - в Ню Йорк 1996 видях най-голямия сняг в живота си. Сан Диего - на ширината на Тел Авив, но лятото никога не става над 25-28 градуса, вечер е хладно, обличат пуловери, водата рядко стига 20-22 градуса (у нас на 43 градуса ширина е стигала до 28, обикновено лятото винаги е 22-25). Освен Флорида - Тампа е по-надолу от Кайро, Маями - като централен Египет, растителността в американския юг е борове и дъбове (евкалипти в Калифорния), палмите си личат, че са гости от Карибите.
10 Април 2005 15:44
Чичо Фичо , напълно си прав. Това е истина. Аз рекох да поспекулирам на незнанието на някои и да ги поставя в затруднено положение. Но ти познаваш фактите. Това не мога да го отрека. Приятно е да спори човек на основата на факти, а не на прпаганда.
Европа е галеникът на земното кълбо . Защо
Заради ГЪЛФСТРИМА. Най голямото топло течение на земята, което мъкне топлите тропически води на Карибско море към Северния Ледовит Океан. Покрай западните брегове на късметлията Европа. За това в Англия, Шотландия и Скандинавия през зимата е по- топло отколкото в София. ( През лятото в София е много по- горещо ). Русия има континентален климат - много тежък и за културните растения и за стопанството. Там разходите за 1- ца продукция са МНОГО по- големи от тези в Европа. Този тежък климат се компенсира със природните богатства (преди кожи и злато , днес нефт и газ). Тъпите ръководители на С. Съюз ( Кукурузника, Льонята и др ) си даваха богатствата за глупости - целувки от Бай Тошо, Хоникер ... и разни прогресивни африкански, азиатски и латиноамерикански лидери.
Докараха страната си до просешка тояга. Запада печелеше от това.
Ако Русия разумно използва богатствата си и се ориентира към Китай, Индия дори САЩ и Бразилия вместо към зависимост от европейския пазар - ще спечели. Има шанс да стане богата страна. Ако продължава да се държи като бебе за полата на майка си към Европа и САЩ - ще се разпадне. Най лошо, фатално за страната ще е влизане в някакъв съюз с Европа - напримевр в ЕС. Тогава окончателно ще загуби контрол над природните си богатства. Европа както знаем практически няма никакви, но за сметка на това е страшно хитра и лакома.
10 Април 2005 15:59
Има още един въпрос който не се разбира от хората. Ако климата в Света стане по- хубав и умерен и настъпи " Световно затопляне " . Тогава Гълфстрима вече няма да е така силен. Екстремално ниските температури в полярните области ще се увеличат, а в Европа тампературите ще спаднат и донякъде ще се изравнят с тези в Канада, Аляска и Сибир. Това ще е много лошо за галеника на земното кълбо - Европа. Затуй европейците дигат такава патартия против " Световното затопляне ". Не защото са се загрижили за световната екология, а понеже ще загубят предимствата си.
САЩ, Канада, Китай и Австралия НЕ ИМ ПУКА от тия европейски проблеми.
Европейците пак принудиха Русия да играе по тяхната свирка и да подпише Киотските протоколи. За благодарност подпомагат морално и финансово вахабиитските терористи в Кавказ.
10 Април 2005 16:07
Душко, съгласен съм с повечето неща, които си привел като доводи. Само за ефекта от затоплянето имам малко друго мнение. Ако съществува такова затопляне (не е доказано), то за Европа ще има точно обратния ефект, защото Гълфстрима, на който дължи климата си, ще промени посоката си под влияние на повишаването на нивото на Световния океан (студената вода изтласква топлата на повърхността). Имаше изследвания откъде ще минава Гълфстрийм, смътно си спомням, че френската Ривиера бе заприличала на Гренландия, докато североизточното крайбрежие на САЩ и Канада наподобяваше Майами.
10 Април 2005 16:11
Хайде малко география за глобалисти - Натиснете тук
10 Април 2005 16:56
bgtopidiot , Мисля, че сме на едно мнение. Може би аз не съм се изразил не съвсем точно- "" Екстремално ниските температури в полярните области ще се увеличат ... "" - имах в предвид, че в полярните област ще стане по- топло отколкото е сега.
Както казва Чичо Фичо - Солун ( и Неапол ) е на паралела на Ню Йорк. Ако го нямаше топлото течение, би трябвало температурите в тези градове - пристанища да са приблизително равни.
Париж е на паралела на Волгоград и доста по на юг от Киев и Харков. Но е много по- топло, особенно през зимата.
10 Април 2005 17:12
Не може да се абстрахираш от връзката на солеността и температурата :


Студените плътни води на Лабрадорското течение като че ли се гмуркат под водите на топлото Гълфстрийм течение, без да възпрепятстват движението му по бреговете на Европа.Но плътността на водата се определя не само от температурата, но и от солеността, а Лабрадорското течение възниква в Северния Ледовит океан достатъчно обезсолено и продължава да се обезсолява за сметка на северните (особено сибирските) реки.


Когато степента на това обезсоляване достигне определено ниво, плътността на водите на Лабрадорското течение се намалява, то се издига на повърхноста и прегражда пътя на Гълфстрийм. Започва захлаждане, а след това заледяване.Оттокът на северните реки все повече се затруднява.На
територията на Евразия възниква голямо затопляне, натрупва се вода в ледниците и във вътрешните морета.Едновременно с това расте и солеността
на Северния Ледовит океан, а следователно и на Лабрадорското течение. Постепенно то все повече отива в дълбочина и за известен период се намира под Гълфстрийм. Тогава климатът в северното полукълбо започва да се затопля.

Редактирано от - Артиста на 10/4/2005 г/ 17:15:09

10 Април 2005 17:50
Простете невежеството ми, форумци Ама не ми е ясно как свързвате иконоборството с размишленията си по географски проблеми За чичо Фичо разбирам - той е пътувал миналата седмица до Сан Диего. Последният му е напомнил за Маркузе, а Маркузе се споменава в статията на Денков...
10 Април 2005 18:09
Ваше Чалгаджийство, много важен фактор поизпуснахме наистина
10 Април 2005 18:14
Calina Malina, явно не си спомняте какво беше удоволствието от бутането на танкчета
10 Април 2005 18:26
Еееех, танкчетата. Златните времена на форума.
10 Април 2005 19:15
Много интересни географски изказвания. Както и да се мени климата, Алтай, Байкал и Камчатка са върховни природни забележителности, като Ниагара и Йелоустоун. Дано скоро станат достъпни за обикновените туристи.
*
Американското източно крайбрежие е геологически много старо, почти плоско, с много приливни солени блата, лагуни и пясъчни коси, и с грамадни удавени речни устия, зимите понякога са сибирски, летата понякога - кубински. Като пристигнахме 1995 г. през август за една минута на улицата ставахме вир вода, да ни изстискаш, никога на ми е извирала така вода. 40 градуса и 99% влажност. През зимата авенютата пък ми изглеждаха като каньони до северния полюс. Сняг над метър за една нощ, четири часа си изравяхме колата с лопати и стана нещо като иглу. Патехме и от необичайно мощно статично електричество в къщите, ръцете ни се цапаха от нищо. Тръшкаха ни непознати вируси с всевъзможни гадки усложнения. Но отдавна свикнахме и сме ги забравили. Първите пионери в Масачусетс бей колони мрели като мухи през зимата, оттам и Деня на благодарността пред зимата, малко както в България наричали болестите "сладки и медени".
*
Душко, Русия според мене няма много какво да получи от Китай - те са съперници за западни инвестиции, а и на нея й трябва най-вече скандинавска цивилизованост, да стане като съседката си Швеция, нали е възникнала като варяжки княжества и до началото на 16 в. била обикновена северноевропейска държава като Швеция, Дания и Полша. КНР има архаична азиатска политическа култура - ето гледам сега всенародния гняв на трудови колективи срещу Япония, те са векове по-назад от Русия, дето е имало Александър Първи, Витте, Столипин, меншевики, кадети, февруарска революция. Русия има и много общо със съседите си от изток САЩ и Канада. Сибир, Аляска и западна Канада имат сходно автохтонно население, природа и история на колонизацията от белите. Руските фортове и църкви стигат до Сан Франциско, в Британска Колумбия има цели руски села от духобори от края на 19 в. Добри отношения с Япония, Китай, Индия и мюсюлманите - да, но за Русия според мене приоритетите трябва да са Северна Европа и Северна Америка.
10 Април 2005 22:14
Чичо, малко да те коригирам за Китай-Русия,
-
скоро говорих с един жител на Красноярск - китайците тотално завземат всяка съседна с тях територия на Русия!
И то по един безапелационен начин - с труд и бизнес умения!
Де що има читаво за бизнес - минава в техни ръце.
Руснакът беше разумен човек и реалистично и смирено каза: "Ние, руснаците, сме мързелив народ. Китайците са работливи и те ще превземат и модернизират Русия! Освен ако някой нов руски диктатор не се намеси!"
-
Ето това ще е краят на Русия - погълната от трудолюбивия и безкраен китайски народ
10 Април 2005 22:24
Чичо Фичо да каже къде да прочетем този Лев Гумильов, защото тука в България се говори само за неговата теория за възхода на нациите, но само в две - три изречения. Другото което се знае е, че Русия потдържа само 50 000 армия срущу Китай и си има големи проблеми с навлизането на китайците в територията и. Имало дори градчета с по 10 000 човека на по 100 км навътре от границата и никой не може вече да ги изтласка.
10 Април 2005 22:30
Монтен, ами и 50% от студентите в Харвард са китайци, и от учениците в Стайвъсънт, най-добрата гимназия в Ню Йорк, и от населението на Купъртино, Калифорния, в Силициевата долина. Стават американци с второто поколение, обикновено не говорят вече китайски. Нормално е така да стане и в сибирските и далекоизточните руски градове. Така е в почти цяла източна и югоизточна Азия. Китайците бягат от свръхнаселеността у дома. Русия е широка и многонационална, китайците са работливи и прилежни, и хитри търговци. Но чак пък да модернизират Русия - ще има да почакат
*
6а, няколко книги и статии на Лев Гумильов има тук - той е малко историк фантаст, с доста реакционни възгледи за политиката, но някои от етнологическите му идеи и писания по физическа география са интересни. От Петербург е, син на известните поети Николай Гумильов (разстрелян от болшевиките) и Анна Ахматова, бил дълго по сталинските лагери, умрял 1992. Сега Путин го превъзнася като идеолог на "евразийството" - Русия срещу запада, за вечна дружба с Китай, Индия.
*
За опасността Русия да са разпадне на федералните си окръзи пише дисидента Вл. Буковски - не защото Китай ще завладее Сибир, а защото местната олигархия ще става все по-независма икономически от Москва и все по-зависима от търговията си с Китай и Япония. Русия може да избегне това, ако се откаже от имперските си амбиции и започне усилена "западническа" модернизация. За съжаление Путин върви в обратната посока. Успя да унищожи ОНД и сега може да продължи с разпадането на самата Русия.
*
В края на 19 в. пък Русия нахлувала икономически в Китай - строели железници и фабрики, взимали концесии за мини, наемали военни бази и търговски пристанища. Имах колега от министерството, чиято майка рускиня е родена в Харбин, била е учителка по руски на Нели.

Редактирано от - Чичо Фичо на 10/4/2005 г/ 22:51:01

10 Април 2005 22:46
Чичо,
точно там е нюансът - за разлика от китайците-в-САЩ китайците-в-Русия НЕ престават да си говорят на китайски и не губят китайската си идентичност!
Просто захапват като булдог крехкото руско месо и имат очевидно по-силен ген - биологически, културен и бизнес
10 Април 2005 22:56
Гумильов има смисъл да четете, но не Лев, а Николай, бащата на Лев. Защото синът е празнодумец на едро - дай му на него на Тойнби и Шпенглер да се прави! Често като попрелистя книгите му - продаваха ги, а и още ги продават по руските книжарници в столицата - ми напомня за друг руски тиквеник: Георгий Гачев. Той пък за душата на американците и душата на руснаците на хиляда страници без проблем плещи. Като пратил текст за семиотичното издание в Тарту, Лотман му отговорил, че неговият текст е прекрасен, но не е научен, а художествен и подлежи на анализ, а сам не е.
10 Април 2005 23:02
Монтен, не съм много съгласен с тебе - познавам отблизо китайци, идват със селските си архаични ценности - денонощното чопкане на оризищата и спомена за мизерията у дома, но материалното замогване много бързо ги променя. Стават индивидуалисти и културата на Китай почва да им се струва ретроградна с патриархалността си, архаичната писменост и липсата на религия. Имат желание да се асимилират сред белите. Е, ако десетки милиони китайци избягат в Русия от революция или друго сътресение, не се знае. Но нали говорихме за климата на Сибир, освен ако с глобалното затопляне не се промени.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД