:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 270
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Световната банка ни дава заем за борба с екологични щети

Световната банка (СБ) ни отпуска 49.5 млн. евро за опазване на околната среда. Финансовият министър Муравей Радев и представителят на кредитната институция за България Томас О'Брайън подписаха заемното споразумение вчера.

Със средствата ще бъде подобрено състоянието на околната среда и ще се подпомогнат приватизирани предприятия, които са големи замърсители. Тази година с част от парите на банката ще бъде финансирано премахването на екологични щети в "Нефтохим-ЛУКойл", "Асарел Медет" и "Кремиковци".

Сумата ще се разпределя според нуждите на трите предприятия и за всеки конкретен проект. Рафинерията се нуждае от 40 млн. долара, за да очисти миналите замърсявания, "Кремиковци" - от $ 15 млн., а "Асарел Медет" от $ 12 млн. За да бъдат покрити нуждите им, бюджетът ще търси и други източници. От сегашния заем на банката обаче ще се възползват и други приватизирани след 1 януари 1999 г. предприятия.

Заемът трябва да помогне да се преодолеят промишлените замърсявания, обясни при подписването Томас О'Брайън. Според него това ще доближи България до екологичния модел на Европейския съюз. Парите от СБ ще бъдат преведени на три транша под формата на директна подкрепа за платежния баланс. Заемът е с 20-годишен срок за изплащане при пет години гратисен период. Досега банката е отпуснала на страната ни 1,3 млрд. долара по 20 проекта.
653
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД