:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,692,545
Активни 365
Страници 11,163
За един ден 1,302,066

Филчев най-после ще проговори. Но нищо няма да каже

Главният прокурор едва ли ще обясни по чие нареждане подчинените му газиха и конституция, и закони, докато разследваха "Бръмбаргейта"
Снимка: Борислав Николов
След като една седмица бе в пълна неизвестност и държа в напрежение депутати, министри и медии, днес главният прокурор Никола Филчев най-после ще проговори по "Бръмбаргейт". Така би трябвало да се сложи точка на драмата, протекла под надслова как нарушаването на неговите (на главния прокурор) конституционни права поставя под заплаха неприкосновеността на редовия българин.

Финалът обаче няма да се състои. Защото каквото и да рече Филчев, то няма да е по съществото на въпросния скандал. А смисълът на гейта се свежда до отговора на простия въпрос кой и как спазва конституцията и законите в родината. И точно на него "потърпевшият" главен прокурор няма как да отговори. Защото трябва да обясни на същия онзи наплашен откъм подслушване електорат, че



правата у нас се спазват избирателно и също така избирателно се бранят



Това увеличава в геометрична прогресия заплахите за редовия българин. Освен че може да бъде подслушван непозволено (което надали особено го тревожи), той може да стане обект на всякакъв произвол, стига някой така да реши. Доказателство за това е случилото се в дните, откак Филчев разтръби за "бръмбарите" в дома си и изчезна, а подчинените му скорострелно наченаха разследване подслушван ли е шефът им и от кого. Макар че вкупом се разсейваха при подобни данни за други висши магистрати.



Какво, ако не произвол,



е отказът на защита на арестант, предявяването на обвинение в отсъствието на адвокат, разтакаването между инстанции за "разрешение" да се запознаеш с дело, по което разследват клиента ти, скоропостижното изхвърляне от дома, защото така рекъл премиерът. А той го рекъл, защото някой някога монтирал във въпросния апартамент кутия, от която "теоретично" можеш да подслушваш съседа Филчев.

Щом всичко това се случи на действащи и бивши офицери от МВР, а зам.-шеф на НСБОП бе скоропостижно отзован от разследване на бомбените атентати, за да му щракнат белезниците заради "бръмбарите" у Филчев, какво остава за редовия българин, спазването на неговите права и гаранциите за неговата защита?

Но политиците избягват да задават този въпрос. А магистратите отказват да му отговорят, пробутвайки на питащия аргументи като "секретни дела" и "следствени тайни". Устата на адвокатите и обвиняеми пък се затварят с декларации за неразгласяване на "тайните" сведения по делото под заплаха от затвор. Макар че от седмица същинските тайни шестват по вестниците, разконспирирани от кой ли не.

Филчев също няма да си отвори устата по тези въпроси, нито ще се



самопосочи като причина за закононарушенията



Днес главният прокурор най-много да промълви нещо от сорта, че ведомството му изпълнява "надзор за законност", и пак да млъкне. (Този присъщ навик особено добре ще го обслужи сега, когато около него има ореол на мъченик и жертва на полицейщини.) С надеждата публиката да забрави за похватите в собственото му ведомство, докарали до самоубийство един прокурор. Както и за силната дружба с властта, плодовете от която обраха невинните Иван Костов, Красимир Стойчев, Румен Христов, Костадин Таушанов и прочее. Добре е обаче Филчев да помни, че паметта е коварна и има свойството да се завръща. А въпросите към него тепърва ще се множат.
375
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД