:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 237
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ЕТИКЕТ

Никога не е късно да се научим да целуваме

Мляскането в обществото е подчинено на неписани правила
Снимка: Ройтерс
Колко пъти сме гледали по телевизията как се целуват политици, разни величия, звезди от шоубизнеса, спортисти? Стотици, хиляди? Без съмнение понякога ни се е струвало, че те го правят по странен, дори скандален начин.

А на нас лично - нали безброй пъти ни се е налагало да целуваме близки, приятели по различни поводи - празници, годишнини, преди изпращане на дълъг път или след продължителна раздяла. Сигурни ли сме, че го правим достатъчно сръчно? Например колко пъти е правилно да целунем някого по бузите - един път, два пъти, три пъти? Трябва ли едновременно с това да се ръкуваме, или по-скоро да се прегърнем?

------------------------------------

Тук няма да говорим изобщо за съпружеската целувка или за млясканията между интимни партньори, което си е друг жанр изкуство. Няма да говорим и за целувките между деца и родители или между видни политици и домашните им любимци (на цял свят са известни нежностите, които си разменят Клинтън и кучето му Бъди). Всичко това е спорт в "свободен стил", където всичко е правилно, щом доставя удоволствие и на двете страни.

Но има и смесване на жанровете. Ако в общество срещнем особа, с която сме в интимни отношения, без да е необходимо другите да го знаят, се целуваме по бузите. Изобщо при целувки в обществото има правила. Нарушим ли ги, с кожата си ще усетим, че контактът е тръгнал зле.



Има държави, където хората се целуват сравнително рядко



Колкото и да звучи странно, такава страна е и България. У нас почти не е прието при всяка среща между добри познати - мъж и жена - вместо ръкостискане да се разменят целувки. Във Франция заедно с всяко "бонжур" всеки разменя по две целувки. Това става там също толкова често, колкото ние се ръкуваме при "здравей". Няма точни правила от кой момент нататък вече имаш правото и задължението да целуваш познат (позната) от другия пол. Все пак няма да сбъркате, ако започнете да се целувате с всички тези, с които сте били на маса - няма значение дали е било скъп ресторант, или сте пили кафе с кроасан на терасата на кафене.

Обърнете внимание на това колко броя целувки е прието да се разменят в съответната страна. В Русия например се целуват по три пъти. Белгия не прилича на Русия, но и там се целуват по 3 пъти. В повечето страни на Запад се разменят по две целувки.

Правете като другите - ако ви мляскат силно, отвръщайте със същото. В Русия се разменят "влажни" целувки, на други места устните почти не докосват бузите и не се издават мляскащи звуци. Научете децата си да не си бършат бузките с ръчичка след целувки, защото тяхната реакция е напълно естествена, но прави лошо впечатление.

Помнете с кого вече сте се целували - вкарайте го в мозъчния си списък - и се целувайте отново и отново при всяка нова среща. В противен случай другата персона може да си помисли, че неизвестни обстоятелства са предизвикали охладняване на отношенията ви към нея.

Всяка култура, всяка нация има свои порядки при целуването. Навремето романът "Д-р Живаго" на Борис Пастернак, забранен в СССР, беше екранизиран в САЩ. Когато този филм се появи на руските екрани, зрителите направо си умираха от смях при една сцена. А тя беше как американските актьори, пресъздаващи руснаци, се прощават на гарата... ръкувайки се.

Добре е известно, че



в арабска страна мъж не може да целува жена



Затова пък се разменят твърде много целувки между мъже. Също така е прието при прегръдката мъжете да си потъркват бузите. Знак на голямо уважение е целувката по устата, която арабските лидери охотно разменят помежду си, но (слава богу) по принцип избягват да го правят с политици от други страни. Има и изключения - лидерът на Беларус Александър Лукашенко, бившият руски президент Борис Елцин и някои други са се целували с арабски лидери по устата.

Прието е арабските лидери да целуват арабските монарси по челото. Нашите политици при контактите си с арабски лидери обикновено потъркват бузите си с техните. Важно е също какво правят ръцете в това време - необходима е някакъв вид прегръдка, като минималната е хващане за ръцете на нивото на лактите. По-високото равнище е прегръщането, съчетано с тупане по гърба.

Известните целувки на комунистическите лидери по устата също са минало. Най-прочута е снимката на Брежнев, впил цяла уста в устата на Ерих Хонекер, но абсолютно по същия начин лидерът на ГДР е бил целуван и от реформатора Горбачов. Засега Путин не е забелязван да целува други лидери по устата.

Приключвайки темата за мъжките целувки по устата, българският телезрител с изумление забеляза по време на игрите в Сидни целувката на Иван Славков с друг лидер от Международния олимпийски комитет. Двамата с видима наслада се целунаха точно като младоженци. Странно наистина, защото Батето по никакъв начин не може да бъде заподозрян в хомосексуализъм. Така че възможно е в МОК такива целувки да са в реда на нещата.



Различни общества - секти, мафии -



имат свои правила на целуване, например целуването на пръстена на ръката на вожда или на обувките му.

Важно е какво правят ръцете при целувка. Ако целувайки, се и ръкувате, това по-скоро прилича на поздрав към вашата леля. Ако по някаква причина преди пристъпването към целувката сте хванали ръцете на другата персона, стиснете ги по друг начин, не като ръкуване. Ако сте били сигурни, че ще се целувате, а няма да се ръкувате, ръцете могат да бъдат държани свободно. Ако искате да придадете повече топлота към жеста, използвайте лапите си за някакъв вид прегръдка.

Инициативата при целувката е важен въпрос. Нормално е мъжът първи да направи движението или ако две дами се целуват, по-възрастната или по-издигнатата в обществото да даде знак, че ще има мляскане. Възможно е изобщо да не сте очаровани, че някой напира да ви целува. Не може обаче да се бяга от такава ситуация, пък и в края на краищата говорим само за целувка по бузата. Така че просто запомнете, че занапред ще се целувате с не особено приятна вам особа, и толкова. А иначе, ако става дума за отношения, които могат да прераснат в друго качество, имате безброй начини да покажете, че целувките ще останат само протоколни.
 
Известната снимка на целувката на Брежнев с Хонекер беше нарисувана на Берлинската стена.
 
Горби също целуваше Хонекер по устата.
 
Премиерът Костов приветства турския си колега Месут Йълмаз с потъркване по бузите.
 
Това е уникалната снимка на шефа на нашия фотоотдел Борислав Николов, който засне как княгиня Калина целува ръка на учасник в модно ревю от техникума по облекло "Княгиня Мария-Луиза".
 
Ясер Арафат целува по челото коронования принц на Йордания Хасан.
6662
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД