:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 327
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Днес, Софийска опера, 19.00 ч.

Райна Кабаиванска за последен път като Тоска
Снимка: архив "Сега"
Новият сезон на Софийската опера се открива тази вечер с премиера на "Тоска" от Пучини и с участието на световноизвестната оперна певица Райна Кабаиванска. Примата изненадващо съобщи дни преди спектакъла, че това ще бъде нейното последно вживяване в ролята на Тоска. Така че днешното й участие е и своеобразно прощаване с този образ.

Спектакълът е дело на новосъздадения творчески тандем Румен Нейков и Салваторе Русо. Италианецът ще се представи и като сценограф. Негов сънародник е гост-диригентът Антон Гуаданьо. В "Тоска" зрителите ще видят Райна Кабаиванска, Костадин Андреев, Димитър Станчев, Арон Аронов, Румяна Петрова и италианския баритон Франко Джовине.

Тази творба е сред най-значимите опери на италианския композитор Джакомо Пучини. Прочутата Сара Бернар е вдъхновила Пучини за създаването на "Тоска". Първата премиера на операта е на 14 януари 1900 г. в театър "Констанци" в Рим. Същата година е поставена в Париж и Лондон. В България за първи път "Тоска" се играе през 1925 г. в Софийската народна опера.
 
Райна Кабаиванска с посланика на Република Италия у нас Алесандро Графини и директора на Софийската опера Пламен Карталов (вдясно).
1663
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД