:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 615
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Седнал във въздуха

Pret'а Schengen - Haute coture'a la rue или за истинското назначение на манекенките

Днес на улица "Оборище" 29 няма да бъде забелязана традиционната опашка за френски визи. Ще има манекенки, участващи в първото протестно дефиле на висша мода в политическата история. Просто казано - момичетата и момчетата от модните агенции ще демонстрират по-сполучливи форми на участие на манекени във външната политика от г-н Асен Агов.

Г-н Агов - при цялото ми уважение към белите му коси - е друга тема. Ролята на поддакващ политик, който тества обществените нагласи по един или друг международен проблем, е опасна. Най-малкото защото когато поддакваш - ако възложителят пръдне, вероятността изпълнителят да се наака е много голяма.

Трябваше ли да заменяме излизане от "Пакта за стабилност" за излизане от черния шенгенски списък? Трябваше ли точно сега да търгуваме по този начин? Може би нещо не ни казват? Да не би когато влизахме в пакта, да са ни обещали излизане от Шенген, а сега се офлянкват?! Може би времето за обаждане на Агов бе, когато искаха от България коридор от бомбардировките на Сърбия? Но тези въпроси вече не са важни. Случващото се ясно показва, че влизането ни в ЕС или излизането от "Шенген" не са едни и същи неща, но и двата акта са само и единствено политически. Нито в правен, нито в икономически смисъл България е готова за присъединяване или пък болшинството българи - за свободно пътуване из Европа. Казано иронично - Хартата за християнските ценности на СДС още не е съвсем усвоена - и в морален смисъл не сме съвсем готови за свободно придвижване на хора, стоки, пари и идеи. Явно е, че в тази харта освен "не пожелавай жената на ближния си, нито имота, нито осела му" трябва да се добави и "...не му удряй фотографа". Иначе каква Европа, какви пет лева?

Посланията на красивите манекенки пред посолството на председателстващата Европейския съюз Франция са следните:

- Манекенките наистина имат място във външната политика - с това, което умеят - да са красиви, мълчаливи и изящни.

- Тяхното присъствие показва, че България не бива да се свързва само и единствено с автоджамбази, мутри, проститутки и охранени държавни чиновници, които пестят от командировки.

- Има много начини да накараш Европа да ти обърне внимание. Вероятно е особено забележимо да използваш АЕЦ "Козлодуй" за целта - пишещият тези редове помни от личен опит! - но все пак е по-добре с немирни манекенки, отколкото с мирния атом.

- След като всички доводи за приемането ни в ЕС и изваждането от "Шенген" са политически, защо да не добавим към тях и естетически? За разлика от политиката, за вкусовете не се спори!

- Точно френски е изразът, че "любовта е война и всички средства са позволени". Т. е. в любовното ни обяснение към старата дама можем да си позволим всичко - да напомним, че според митологията Европа е една дърта развратница, която не се свени да го прави дори с бикове, а ако и от това не разбира - дори Агов да й пратим!

--------

* Авторът изоставя за известно време преразказаните диалози между Св. Георги и Змея поради невъзможността с класическия дуализъм "добро-зло" да бъдат описани всички заобикалящи ни явления. Вместо това той се настанява удобно върху въздушното кресло на думите, убеден, че в България - както по времето на социализма, така и днес - живеем именно в обществото на думите. Всичко написано рано или късно се случва, а политиката не е друго освен непрестанно доказване, че действителността се съобразява с нормативния документ.
471
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД