:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 242
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Разсекретени български архиви влизат в Интернет

Горбачов помагал на Живков във възродителния процес

Москва се нагърбила да убеди Тургут Йозал да приеме наши мюсюлмани
48 разсекретени документа от близкото ни минало са пуснати в Интернет. Те са на български и английски. Паметна бележка за срещата между Тодор Живков и Михаил Горбачов от 23 юни 1989 г. свидетелства, че съветският ръководител е бил готов да посредничи пред турския премиер Тургут Йозал за организирано изселване на 20-30 хиляди български мюсюлмани годишно.

Документите са публикувани в сайта на цюрихски институт, който лансира "Проект за паралелна история" между архивите на НАТО и Варшавския договор. Българската част е подготвена и представена от доктора по история Йордан Баев, вицепрезидент на Асоциацията за военна история.

Според паметната бележка Живков информирал Горбачов за "мюсюлманския проблем" у нас. Той казал, че демографският прираст на мюсюлманите у нас е от 15-16 хил. годишно и че "след 20 години България ще заприлича на Кипър". Живков заявил, че "страната ни е заинтересувана от изселването на 200, 300 и дори 500 хиляди мюсюлмани, но че това е невъзможно, защото Турция не може да ги приеме".

Горбачов информирал Живков, че 2 дни по-рано съветският посланик в Анкара Чернишев му е изпратил специално послание от турския премиер Тургут Йозал с молба за съветско посредничество между Анкара и София. Йозал казал, че Турция може да приема не повече от 30 000 души годишно. Живков се съгласил Горбачов да изпрати български отговор до Йозал, че София е съгласна на среща по въпроса, но без предварителни условия.

И други разсекретени документи доказват, че Москва е сътрудничила на София по възродителния процес. Има документ, в който българският Комитет за държавна сигурност иска от шефа на КГБ Чебриков техническо съдействие, за да бъде открит кой е служителят на българското МВР, издал секретна информация на Турция. Информацията била публикувана във в. "Терджуман" в Турция.

КГБ е пратил и три специални групи, които по времето на терористичните актове през 1984-1985 г. обучили в България група за борба с тероризма и участвали в няколко национални съвещания на МВР по този въпрос.

Документите, пуснати в Интернет, са под заглавието "Краят на Варшавския договор, видян от българските архиви, 1985-1991 г.". През май на пазара у нас излезе компактдиск, подготвен от същия автор, с подборка от 130 разсекретени документа, включително от свръхсекретния архив Б на Политбюро.
2210
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД