:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 362
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Отварянето на всички досиета прието по принцип

Снимка: Велислав Николов
Двама действащи министри на чужди държави са били агенти на бившата ДС, заяви депутатът от ОНС Арлин Антонов. Един депутат със сигурност е получавал до пролетта на миналата година заплата и от спецслужбите, обясни лидерът на Евролевицата Александър Томов. Г-н Бакърджиев, вие много добре знаете кой седи зад псевдонима Лалето, провикна се Иван Генов от БСП.

Тази словесна престрелка се случи на извънредното заседание на парламента,

на което трябваше да се обсъди на 1-о четене новият проектозакон за досиетата. Депутатите си разменяха обиди и агентурни псевдоними, а някои използваха изказванията си, за да докажат, че не са били ченгета. Всички парламентарни групи без БСП казаха, че ще подкрепят проекта.

По предложение на червените дебатът се предаваше пряко по БНТ и БНР. Отхвърли се идеята на Янаки Стоилов шефовете на спецслужбите и министрите на отбраната и на вътрешните работи да присъстват на заседанието.

Синият депутат Методи Андреев обяви, че с поправките в закона ще се отпуши процес на оздравяване на политическия ни живот. "Законопроектът е знак, че България е готова да скъса пъпната връв с комунистическа България, с нейните тайни и нейната визия за национална сигурност", каза Андреев като вносител.

"Мнозинството ни въвлича в абсурден спектакъл", върна му топката Ангел Найденов от ПГДЛ. Проектът граничел с национално предателство и бил плод на теснопартийна амбиция. Той предупреди, че сред картотекираните в архивите на ДС има лица, подготвяни само за вербовка, и такива, които са били отстранени от службите и дори имена на хора, включени в регистрите без изричното им съгласие.

Иван Глушков от СДС просторно се опита да обясни на депутатството и навсички зрители и слушатели, че никога не е бил сътрудник на ДС. Според Ремзи Осман от ДПС законът не е идеален, защото никой нямало да разкрие имената на тези, които с автомати са сменяли имената на българските турци, а сега още работели в МВР. Евролевицата също щяла да подкрепи законопроекта, но с уговорка за РУМНО.

Иван Генов от БСП предложи проектозаконът да се обогати с текстове, с които да се разкрият и българите агенти на КГБ, МОСАД, ЦРУ, МИ-5, ЩАЗИ и други чужди разузнавания. Имената на вносителите трябва да се изпишат със златни букви на син фон пред централния затвор. Генов цитира мисъл на Богомил Бонев: "Новият проектозакон е капитализираната глупост на СДС". Драгомир Драганов изрази опасенията си, че комисията, която ще огласява досиетата, всъщност ще заиграва с тях. Според него ровенето в досиетата е вид некрофилия.

"По-бетер от турците бяха хората от ДС", обясни в пламенна реч земеделският трибун Петко Илиев. Държавна сигурност била "садизъм комунистически". Калчо Чукаров пък разкри, че ДС била убила Андрей Луканов и затова БСП трябвало да е "за" проекта.

Накрая законът бе приет на първо четене със 152 гласа "за",

55 "против" и 10 "въздържали се".
942
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД