:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 547
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Оневиняването на Краус не стигнало до следствието

В столичното следствие не е получено постановлението, с което бе снето обвинението срещу бившия министър на транспорта Вилхелм Краус за приватизацията на "Автобус" ООД, съобщи шефът на службата Здравко Йорданов.

Постановлението беше предадено на БТА късно оня ден. Според него Краус неправилно бил обвинен от следователя Александър Мумджиев, а самият Мумджиев е отстранен от делото. Само касационната прокуратура можела да разследва Краус като министър, мотивирал се прокурорът Любомир Николов. Едва като видят документа, в столичното следствие щели да умуват да пишат ли възражение.

Краус стана обвиняем след разследване за безстопанственост на Виржиния Мирова, назначена от него за шеф на "Автобус" ЕООД. РМД-то с нейно участие "Автобус 99" спечелило приватизацията на предприятието след друг отменен конкурс. От признанията на Мирова, направени пред съдия, бе станало ясно, че протекцията пред Краус за назначението й идела от депутата от СДС Иван Симеонов, който по-късно оглави Държавната агенция по кадастъра, и колегата му Петър Георгиев от СДС. Симеонов й дал парите, за да купи акции. "Бях назначена с единствената цел да подготвя приватизацията, за да могат Симеонов и Георгиев да изкупят и приватизират предприятието", публикува признанията на Мирова "24 часа".

След привличането на Краус за обвиняем делото беше иззето от ведомството на Никола Филчев. През октомври на съвещание там нямало спор по повдигнатото обвинение, но мненията се разделили по въпроса кой да води разследването. Прокурор Николов се позовава на обновения от 1 януари 2000 г. НПК и според него за министри това прави прокурор от ВКП. Противниците на това мнение смятат, че разпоредбата не важи за бивш министър, а към момента на деянието на Краус в сила е била разпоредбата, че разследват само следствените органи.
890
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД