:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 282
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Нова акция срещу колите в центъра на столицата

Общината обсъжда дали да ограничи движението на автомобили, за да гарантира по-чист въздух в София
Единственият начин София да стане по-чист град е центърът да бъде изцяло затворен за движение на лични автомобили.

Препоръката е записана в програма за намаляване на замърсяването на въздуха в столицата, поръчана от общината на Софийска енергийна агенция СОФЕНА.



Тя ще бъде обсъдена на сесията на общината в четвъртък.

Според ръководителя на проекта инж. Иван Шишков в района между бул. "Евлоги Георгиев", "Сливница", "Христо Ботев" и НДК трябва да се движат само колите на градския транспорт, "Бърза помощ", МВР и учрежденията. "Хората, които живеят в центъра, трябва да могат да паркират, но да се движат ограничено с автомобилите си", смята той.

От НДК върху Перловската река трябва да бъде изградена скоростна магистрала до бул. "Сливница", която още повече да облекчи движението в района.

Това е поредната идея за ограничаване на достъпа на автомобили до столичния център. Преди година зам.-кметът по транспорта Велизар Стоилов предложи да се въведе входна такса от 5 лв. за тесния център, за да се намали броят на транзитно преминаващите коли. Проектът за естакада над Перловската река също не е нов, но общината няма пари за изграждането й. Според изчисленията на Шишков начинанието ще струва 1,5 млн. евро.

Автомобилният транспорт е най-големият източник на замърсяване в столицата, пише още в доклада. От него идват близо 80% от емисиите на въглеродни оксиди и над половината от замърсяването с азот. През 2003 г. от автомобилите във въздуха на София са попаднали 3 446 709 тона въглероден диоксид. По тези показатели транспортът изпреварва дори "Кремиковци" и "Топлофикация". Двете фирми пък са основните замърсители с прах и серен диоксид.

"Орлов мост" е едно от най-замърсените места в София, твърдят експертите. "Младост" е начело в "черния списък" на кварталите в столицата.
55
744
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
55
 Видими 
10 Май 2005 00:09
Сега ще стане интересно, но идеята по мое скромно мнение е прекрасна, защото здрави и образовани хора поставят една държава доста по-горе от всички други, само не разбрах как ще се интерпретира "ползване на МПС - ограничено"...

takvor onik
达 可 沃 尔 奥 尼 克 保 多 利 昂
God Bless U!!!
10 Май 2005 00:20
Необходимо е спешно да се създадат "Зелени вълни" по основните улици, да се изградят пешеходни подлези и надлези - това ще увеличи скоростта на колите и ще намали вредните газове...Да се намали броят на светофарите - при по-натоварените кръстовища е достатъчна мигаща жълта светлина, особено в ненатоварените часове...
10 Май 2005 00:37
ах, муци, муци, дали ще го доживея, целият поток на движението, който идва от Хемус по Фритьоф Нансен и по Любен Каравелов към Раковски, и минава под китното ми балконче, да се отклони по Перловската, на двеста метра от мен, ах, колко е хубаво, мечти, мечти...
Ще търпим, няма как. Милион и половина евро, че колко е бе, какво му плащаш?
10 Май 2005 02:23
Akции не ви требват. Требва хората дa разберат, че се тровят сами....
10 Май 2005 02:34
Да се ограничи движението - добре. Но това трябва да включва и учрежденията, и дупетатските мерцедеси, и министерските возила. Да им дадат по един велосипед и да дават личен пример. Само коли на живеещи в района, на МВР и на Бърза помощ. Толкоз!

И идеята за затваряне на Перловската река е тъпа. Хората по света отварят такива реки, които някога за затворили за магистрали, а ние си имаме зелена ивица и искаме да я затвориме и да я направиме на бетон.
10 Май 2005 03:41
Тия наши обични избраници в СОС
Нали искат да правят София-сити? Няколко небостъргача на "Пиротска". Как се връзва това с "ограничаване на движението"? И нали фикс-идеята на кориферия на градското строителство - Стоян Янев е "уплътняване" на застрояването?
И стига с това превръщане на Перловска река в булевард. Съвсем ще се спре притока на въздух към Центъра на столицата - объждано е още през 30-те години, на миналия век.
Не може ли архитекта Янев да получи активна присъда за делото "Индиго" и нов архитект да види, че има доста поляни край София, където има място за Бизнес центрове и Ситита, та да се облекчи малко сутрешния наплив на "бачкатори" към центъра?
10 Май 2005 04:33
УПЛЪТНЯВАНЕТО на София е основният проблем!
Янев и Мафиянски са за затвора - извършиха десетилетни престъпления срещу София и софиянци
10 Май 2005 07:08
Добре, разбирам че за центъра поне се мисли! А какво мислят общинарите за Младост? Кои са замърсителите? Какви мерки ще предприемат срещу тях? Защото не мога да се освободя от мисълта, че под благовидния предлог за въздуха в центъра общинарите искат да си освободят пространство за собствените си возила!
10 Май 2005 07:22
Много умно! Как никой в Париж не се е сетил за спиране на движението около Триумфалната арка. По света решението на проблема се търси не по посока на 19-ти век, а чрез тунели, транзитни скоростни пътища, интелигентна организация на движението, която се отнася както до светофарите, така и до все по-широкото използване на кръгово движение, и не на последно място - чрез високи стандарти по отношение качествата на автомобилите. Там соц. таратайки не виреят.
10 Май 2005 07:37
Според ръководителя на проекта инж. Иван Шишков в района между бул. "Евлоги Георгиев", "Сливница", "Христо Ботев" и НДК трябва да се движат само колите на градския транспорт, "Бърза помощ", МВР и учрежденията. "Хората, които живеят в центъра, трябва да могат да паркират, но да се движат ограничено с автомобилите си", смята той.
-------------------
След това започват да се издават пропуски за колите на Народното събрание, министерствата, посолствата, общините, фирмите от района, колите на електрото, топлото, телекомуникацийте, за зареждане на магазините, колите на приятелите, на приятелките, на любовниците.........Иначе идеята, макар и не нова, си я бива.
10 Май 2005 07:49
е Дуарфе ние не сме Париж , и това че си бил там е добре , но има и други примери .аз лично подкрепям идеята, няма да карам поршето а ще си разхождам адидаса по центъра и така ще допринеса за чистотата на града а пък франсетата да правят тяхното си.
10 Май 2005 07:49
Решението на проблема е не във налагането на забрани, а във създаването на по-добра (по-бърза и по-евтина) алтернатива за придвижване.

Само ще спомена, че във водещи градове на запад няма такова ограничение. Въпреки това, няма такива задръствания по простата причина, че с градския транспорт можеш да стигнеш навсякъде бързо и удобно, и не на последно място -- далеч по-евтино, отколкото с лек автомобил.
10 Май 2005 08:25
Съгласен съм с Гошо.
Как не разбрахте, че със забрани нищо не се решава. Само тъпите кратуни решават проблемите със забрани.
1-во Трябва да се реши транспортния проблем в София и тогава да се мисли за ограничения. Даже на Тамбукту вече знаят какво е зелена вълна и единна система за управление на трафика.
Или дори да приемем, че се направи това. Пристигам аз от Младост или Дружба с колата си и къде ще я паркирам? Къде са паркингите които ще поберат толкова коли?!
и т.н и т.н. и т.н.
2-ро За изключенията. Едно на ръка, че в днешно време без да представяш никаки документи можеш да си направиш адресна регистрция където си поискаш ( аз съм го правил3 4-5 пъти вече), а другото е, нали се сещате как и в какво количество ще се издават (продават) пропуските и скоро пак ще е същата лудница.
10 Май 2005 08:28
Змей,

Напипал си същността на проблема

Всичко е само нов начин да се гушат такси и рушвети.

Геновева,
Споделям мечтите ти...... Какво ли би било по тесните малки улички около "Витошка" да не е паркинг на два етажа
10 Май 2005 09:16
Решението е класическо - да се отреже главата на пациента.
10 Май 2005 09:18
споделям по-голяма част от мненията.
по мое мнение, е редно не да се прави магистрален път в центъра, а да се обмисли организацията на движението така, че да се избягва центъра не заради забрана, а защото ще имаш по-добър избор - като се оправят околовръстните дъги, някои по-крайни, но пригодени за ускорено придвижване улици.
а иначе - всяка забрана води от една страна да корупция, от друга - по нашенски - поражда желание да я нарушаваш!
10 Май 2005 09:27
у центаро требе да се пущи една бомба и после да се закрие! люлин рулез
10 Май 2005 09:28
Само да добавя в хора на оплаквачките - и пробив (тунел, естакада или каквото измислят пътните строители) от Булбанк до Орлов мост. Че то сега, като изляза от метрото си маркирам някоя кола (само да не е маршрутка ) и на Ректората й водя с една пресечка (в тържествен съпровод от изнервени клаксони ). След работа в обратната посока е същото...
Но пък нашите общинари си знаят: забрани. Как още не им е дошло на ум едновремешното ограничение четни/нечетни номера на съответните дати? Май в Атина го използват, като че ли...
10 Май 2005 09:32
па оно и сега си има ограничение. баш у центаро мое да се движиш камо с ес класа и нагоре и четри еднакви цифри на нумеро
10 Май 2005 09:36
аз съм такъв
10 Май 2005 09:45
"Хората, които живеят в центъра, трябва да могат да паркират, но да се движат ограничено с автомобилите си", смята той.

И изведнъж all of a sudden out of nowhere всички мерцедеси и беемвета (дето сега стоят на витошка, на 2 реда) ще се превърнат в "коли на живущи в центъра".
10 Май 2005 09:54
Преди да ограничава каквото и да било движение в центъра, нека Мафиянски да си "размърда задника" и да оправи най-сетне южната дъга на околМръсното шосе и "пробива" по ул. Петко Напетов за да се създадат условия за изнасяне на трафика от централна градска част. Освен това крайно време е "корифеите" в общината да увеличат броя на еднопосочните улици. Тъпо е бул.Стамболийски и бул. Александър Малинов да имат двупосочно движение по посока на едно и също направление...
10 Май 2005 09:58
Аз пък не разбирам как забраната за движение по центъра ще намали вредните емиссии във въздуха ? Просто този целия поток от коли ше тръгне по всички възможни съседни улички и улици и не смао ще задръсти но да не кажа, че ще замърси повече - всеки зне (освен общинарите явно) че колите харчат, респективно замърсяват, повече когато попаднеш в задръствеане .
10 Май 2005 10:06
То общинарите ни за какво да мислят по-напред? И с какво? Да забранят движението се сетили. Що не забранят простотията, носенето на оръжие, разпространяването на наркотици и т.н. А тая връзка, дето я мислят за върхе Перловския, тя без пари направо. Що не направите и магистралата до морето вместо португалците, че те двойно ни взимат? А защо не се прави нищо по околовръстното, като изключа продажбата на имоти в непосредствена близост? Зелена вълна аз си спомням, че имаше по канала още 75-76 г. Беше нещо по линия на ТНТМ-то, ама работеше. А сега, ако може, от Англия ще я внесат и после ще обърнат движението в "ляво" за да се гордеят с далаверата си.
10 Май 2005 10:10
Между Сточна гара и Раковска посока Люлин по Сливница има перманентно задръстване не защото трафика е огромен, а защото на кръстовище са ТАКИИИИИВА дупки и повече от 5 коли на светофар не могат да минат. МАМКА ИМ и пртасета!!!
10 Май 2005 10:39
Най-добре да се организират групи по взривяване на колите! Така хем колите ще намалеят, хем вносителите на коли ще спечелят. Ако пък вдигнат във въздуха кола, в която пътуват депутати или министри цял народ ще спечели!
10 Май 2005 11:37
Задължителни КАТАЛИЗАТОРИ за всички автомобили, и прахови филтри за дизелите, включително тези на градския транспорт.А иначе идеята да се затвори центъра за коли е повече от супертъпа.Нещо като да изрежеш пъпка с бръснарско ножче, вместо да я изстискаш.
10 Май 2005 11:57
Тъй, тъй - вместо да изпишем вежди, ще извадим очи. Тъй се върши 'сичко по нашите места...
10 Май 2005 12:05
Поредната безмислица на избраното от жителите на София "по-малко зло". Агенцията си е свършила работата - дали са й да обоснове някакво решение и тя го обосновава. Естествено предлаганото решение до нищо няма да доведе по отношение на чистотата на въздуха в центъра, само замърсителите ще станат по-голям процент мафиоти и по-малък обикновени граждани от сегашния процент. Вървиш по центъра и гледаш паркираните коли - суперлуксозни и все на инвалиди, за да не ги вдигат паяците. Ако някой нормален се прелъже да паркира като тях, веднага или скоба или паяк за него. И нормалните му намериха цаката - винаги в колата си има шофьор, който паркира насред улицата и чака втория, който върши работата. Ако се налага мръдва малко. Явно те са тези, които пречат на мафиотите и сега ни предлагат да ни ограничават.
10 Май 2005 12:05
Предлаганото решение няма начин да е работещо, защото допуска изключения, а добре знаем как в България се правят те. Ако ще се ограничава движението защо не пробват с една-две улици, най-добре Графа и Витоша, те и без това си бяха пешеходна зона. После може да прибавят и площада пред бившия мавзолей и този до Александър Невски - и те бяха пешеходна зона. И така стъпка по стъпка може да спрат цялото движение в центъра, където не минава градски транспорт. Но никакви изключения за депутатски мерцедеси и там подобни. Това, което наистина се налага като зиключение е зареждането на магазините - дава им се някакъв интервал за зареждане примерно рано сутрин и късно вечер и толкоз.
10 Май 2005 12:23
Според мен една от основните причини за изключително натовареното движение в центъра на София е, че няма изградена цялостна концепция по отношение на градоустройствения план на столицата. Решение на проблема няма да има и не може да има, тъй като всички големи учреждения, министерства и бизнес-сгради, в които работят десетки хиляди хора, се намират в централната част на града. В много големи столици по света бизнес-сградите са изнесени извън т.нар. център. А по отношение на замърсяването - проблемът ще се задълбочава докато не се престане с изсичането на зелените площи и превръщането им в хотели и подобни на тях сгради. София има нужда от цветя и зеленина! И то не само пред Министерски съвет!
10 Май 2005 12:23
Идеята за ограничаване на центъра от коли, за да бъде столицата ни по-чиста трябва да бъде последвана от решения за по-добра организация на градския транспорт и пътищата в София. Защото в момента:
- ако няма маршрутни таксита, всеки гражданин губи по 1час и полувина и над 1.5 лева, за да пресече града;
- станциите на метрото са далеч от спирките на автобуси и трамваи, няма директна връзка;
- няма паркинги, където да се оставят автомобилите, преди да навлезат в центъра;
- околовръстният път е с много проблеми -само едно платно в посока, големи задръствания, и т.н;
Така че, преди да "изчистваме" София от коли, трябва да помислим за цялостната транспортна мрежа.
10 Май 2005 13:04
Стига с тези коли!
Яхвайте магаретата!
10 Май 2005 13:17
абе не е в колите проблема, а в шафьорите. ако те се изтепат ...
10 Май 2005 13:29
Аз съм работил по проекти за оптимизиране на трафика с математически методи. Нема ли кой да ми барем един милион по некой грант и ще ви обясня как става. Имам даже и примерчета и презентации, картинки едни мигат и съскат, абе като нищо ще налапаме и два-три милиона, ама требва да направя комбина с някой дето е вътре в нещата в общината.
10 Май 2005 13:37
от общината най за вътре е кметът. ама има и други
10 Май 2005 13:43
Всичко в общината се прави само и единствено на базата на личната заинтересованост на този или онзи, вкл. и всичко свързано с движението и паркирането. Тази лична заинтересованост има и други имена: злоупотреба с служебно положение, корупция, ... все неща, от които би трябвало да се интересува прокуратурата. Вместо това кмета се усмихва, а София става все по-мръсна и по-задръстена с коли. За всеки бе ясно, че не трябва да се разрешава никакво строителство в центъра, което не осигурява някакъв нормативен за центъра брой паркоместа и не само за центъра. За всеки е ясно, че трябва да се направи перспектиен план за развитиети на София с много подробен план за движението и паркирането, но някой трябва да си седне на задника и да си свърши работата, а такива в общината няма. Вместо това ни пробутват солови акции еднодневки, които само влошават ситуацията.
10 Май 2005 14:03
Всеки ден минавам покрай Семинарията. И винаги има задръстване. Защото , освен поради всички причини, изброени по-горе, винаги има няколко нагли типа, които карат по тротоарите или в насрещното, за да изпреварят цялата колона и създават хаос точно на самото кръстовище.
Вярно е, че с маршрутка се стига по-бързо. Но с техните внезапни спирания и отвратителното поведение на шофьорите им, са ужасно изнервящи и често опасни за околните!
10 Май 2005 14:29
Изключването на "учережденията" и живущите в "забранената зона" обяснява всичко – никой не мисли за разрешаване на проблема с колите в центъра, а основната цел е разширяване възможностите за корупция.
Една такава забрана трябва да бъде абсолютно неутрална! Всички превозни средства влизащи в "забранената зона" наречена Център трябва да плащат. Без изключения всички – обществен транспорт, полицаи, депутати, бърза помощ, пожарна, учереждения , живеещи в района, плебеи и мутри. Само една дупка да се остави – примерно пожарната и всички в София ще станат пожарникари. Парите от "входа за Центъра" трябва автоматично да постъпват във фонд от където могат да се теглят само за решаване транспортните и екологични проблемите на този "Център" . Всичко останало е корупция. За по често влизащите в Центъра може да се въведе абонамент, чиято цена да се определи на база едно влизане дневно. По този начин всички – държава /със службите си/, бизнес /с фирмитре си/ и простосмъртни дават лепта за решаване на проблема. Живеещите в Центъра, ако им е скъпо, да се изнесат в по евтина зона. Центърът не е за социално слаби с коли.
10 Май 2005 14:46
Ти болен ли си, бре? поп и джандар - да плащат

Редактирано от - Старшината на 10/5/2005 г/ 14:47:29

10 Май 2005 14:53
Бай Иван,
плащането също не е решение.
Какво значи министерствата да плащат, не плащат те, плащеме ние с данъците си, същото е и за многото други бюджетни организации. После защо някой, който живее или работи в центъра да плаща? Няма логика. Най-нормалното е съвсем друго нещо - метро и паркинги, а не нови огромни здания без нито едно паркоместо, както има на Стамболийски между Възраждане и ЦУМ. Най-нормалното е паркингите да се стопанисват от общината, а не да се дават на мутрите. Може да се ограничи паркирането през деня, за да се отпуши движението. Може да се премахнат маршрутките от центъра на София. Може ... много неща, ама те не носят комисионни на усмихнатата мафия.
10 Май 2005 15:04
Живея на Орлов мост. По всички твърдения е едно от най-замърсените места в София. Сега идва и гениалната идея да се пусне над Перловската река бърза писта, т.е. още замърсяване над Орлов мост.

Да не говорим, че ние живеещите не можем да паркираме в близост до къщите си. Иначе плащаме данъци като за център/ особено смет за да ни се осигури чист въздух/
10 Май 2005 15:12
По данни на НСИ за януари 1005-та един човек изразходва средно 7.55 лева за транспорт за целия месец, което е 90.60 лева за цялата година. Ако го приложим за София излиза, че живеещите в София ходят пеша и най-много един път на няколко месеца си позволяват едно пътуване някъде извън София. Откъде тогава има такова задръстване и замърсяване? Отговора се набива сам - от служебните коли: депутатски, министерски, на ведомства, на фирми. Изхода - и той се набива веднага - да се забрани движението на служебни автомобили в центъра.
10 Май 2005 17:06
То не бяха идеи и инициативи на КАТ, на природозащитни организации, на Паркинги и гаражи. Прави са тези които застъпват тезата че със забрани не се оправят нещата. Те само създават вратички за корупция.
10 Май 2005 17:48
Няма ли да е по-лесно да се премести столицата някъде другаде?
10 Май 2005 18:02
XYZxyz , относно плащането – всичко в държавата се плаща от данъкоплатеца, били чрез преки данъци, било чрез коствени такива.
Верно е, че такса "Център" за колите на политическите проститутки и чиновниците ще се плаща от данакъплатеца, но с изземване на всякакви
привилегии /т.е. не плащане на такса "Център"/ няма да се открие дълбока дупка в системата, в която ще се наврат почти всички. По този начин ще се набират и по вече и по бързо средствата за решаване на проблемите на "Центъра". Основен проблем за България е оставянето на дупки /привилегии, преференции/ навсякъде – в данъчна система, в митницата, на политическите проститутки и висшите чиновници, здравното осигуряване, застраховането. В тези дупки спокойно се навират цели шуро–баджанашки и корупционни рода, села, даже и градове. България ще си реши основните проблеми само ако мине към напълно неутрална система, навсякъде
– т.е. еднакви условия за всички. Тогава ще намалеят и политическите проститутки – просто няма да има желаещи да им плащат.
10 Май 2005 18:07
Бай Иван,
както предлагаш ще плащаме ние, за да може разните ведомства да окупират напълно центъра. Не е начина в плащането, за да влезеш в центъра. Има си нормални способи за това, но те няма да дадат комисионни на мафията в общината.

Редактирано от - XYZxyz на 10/5/2005 г/ 18:08:50

10 Май 2005 19:26
Боза
Аз гласувам за Ботевград. Да се изместят министерствата и прочие. И така нататък.
10 Май 2005 22:10
Маркиране на парко-места, без да има един метър в центъра свободен за безплатно свободно паркиране. Много високи цени за паркиране в центъра и стриктно изпълнение на правилата за паркиране. Пропуски за живеещите в центъра за безплатно паркиране само в района на адреса(до една кола на семейство).
Тогава много хора ще се замислят с кола или с обществен транспорт да са в центъра.
В центъра е пълно с паркирани стари коли, които от години не са мърдани. С горните правила тези бараки ще се изчистят.
10 Май 2005 22:26
Центърът не е за социално слаби с коли.

Бай Иване това стига , няма нужда от обяснения
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД