:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 268
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ПАСЕ: Признайте си, няма да ви наказваме заради ЦРУ

Страсбург готви резолюция за разследването на тайните затвори
Снимка: АФП/БГНЕС
Архивна снимка от февруари 2002 г. показва затворник в базата на САЩ в Гуантанамо, Куба. Задържаните там предполагаеми терористи са били превозвани тайно от Афганистан със самолети на ЦРУ, които са кацали в Европа. Има подозрения, че някои затворници са заключени в секретни центрове в Румъния и Полша, а може би и в други европейски държави.
Съветът на Европа обяви вчера, че целта му е да разбере истината за тайните затвори на ЦРУ, а не да обвинява или наказва една или повече държави. Постоянният комитет на ПАСЕ одобри проекторезолюция, която призовава всички държави да сътрудничат на разследването. Заседанието бе в Букурещ, столицата на Румъния, която бе заподозряна заедно с Полша, че двете са позволили на ЦРУ да използва техни военни бази като тайни затвори за предполагаеми терористи.

Постоянният комитет разсекрети "пътна карта" на разследването, изработена в началото на седмицата от швейцарския либерал Дик Марти, председател на Юридическата комисия на ПАСЕ, който бе натоварен да извърши проверки. Съветът на Европа се обърна към Европейския съюз, към организацията за въздушна навигация Евроконтрол и към Сателитния център на ЕС с искане да сътрудничат на разследването. Първата цел е да се събере информация за всички подозрителни полети над Европа, извършени между 2002 и 2005 г. Чрез спътникови снимки ще се търсят новопоявили се затворнически лагери или видими промени в стари затвори и военни бази, които могат да се свържат с тайните операции на ЦРУ.

Трябва да се отправи ясно и твърдо послание, заяви ПАСЕ: "Дори в името на "войната срещу тероризма" Съветът на Европа няма да търпи незаконни и нехуманни арести, превозвания и задържане на хора - даже ако са заподозрени в тероризъм". Пълна информация ще бъде искана и от Съединените щати, които са със статут на наблюдател в Съвета на Европа.

УНГАРИЯ СИ КАЗА

Унгария призна, че през последните две години поне два пъти самолети на ЦРУ са кацали на нейна територия. В интервю за АФП представителят на правителството Ласло Болгар разкрил, че първия път това е станало през август 2003 г., а втория път - през октомври 2005 г. Самолетите престояли по една нощ в Будапеща и не са оставяли нищо - нито персонал, нито техника. На борда им имало по петима души. Те принадлежали на компанията Девън Холдинг и Лизинг, която според в. "Ню Йорк таймс" служи за прикритие на американското разузнаване.

Досега само Чехия призна, че е била сред десетина държави, към които САЩ са се обърнали с молба да им предоставят структури за тайни затвори. Прага отказала.

Скандалът стигна и до Испания и Португалия

Испанският външен министър Мигел Анхел Моратинос даде завчера показания пред парламентарна комисия за тайните полети на ЦРУ, след като опозиционните партии поискаха информация от правителството. Според информации в медиите ЦРУ е използвало летище на остров Майорка като база за транспортиране на предполагаеми ислямски терористи от началото на 2004 г. до началото на 2005 година. По думите на Моратинос Испания е получила гаранции от САЩ, че испанските закони не са били нарушени.

Португалският всекидневник "Диариу ди нотисиаш" съобщи вчера, че 34 самолета, вероятно наети от ЦРУ, са извършили междинни кацания на португалски летища между юни 2002 и юли 2004 г. 15 от полетите са били на авиокомпанията "Ричмор авиейшън", която има връзки с ЦРУ.
22
1403
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
26 Ноември 2005 08:44
Ако САЩ продължат да се борят с тероризма с терористични методи много скоро ще загубят каузата си.
26 Ноември 2005 10:39
Необходимо да се предприемат и по твърди мерки и срещу американската агресия и методи, за да не се окаже , че сме поставени между чука и наковалнята.Вече е необходим и (снимка: натиснете тук) (снимка: натиснете тук)
общ фронт срещу лудоста(ислямския и юдедеохристиянският фундаментализъм).
26 Ноември 2005 22:37
Американското командване в Афганистан оневини войниците, които са изгорили телата на двама убити талибани
http://WWW.ACTUALNO.COM
Американското военно командване в Афганистан заяви днес, че според извършеното разследване американските войници, изгорили телата на двама убити талибани, не са извършили престъпно деяние, предаде Асошиейтед прес.

Войниците са направили това от съображения за хигиена, тъй като времето е било горещо - 33 градуса по Целзий, съобщи командването на пресконференция.

Войниците обаче ще получат дисциплинарни наказания, тъй като не са взели предвид местните културни и религиозни традиции. Ислямът забранява кремацията и видеозаписът, показващ изгарянето на телата, предизвика силен гняв в мюсюлмански Афганистан.

Пресконференцията бе дадена в град Кандахар, който е близо до мястото на инцидента. Случаят нашумя миналия месец, след като видеозаписът бе показан по телевизията в Австралия.

Възмущение предизвика и фактът, че американските войници са използвали изгарянето, за да се надсмеят над силите на противника, и за това те също ще получат наказания.

Докато изгаряли убитите, войниците отправяли подигрвателни забележки по високоговорители към близкото село. Те предполагали, че след станалата престрелка, в селото се укриват още талибани.

от: 26.11.2005 час: 16:51
26 Ноември 2005 23:09
Хей, на всички е ясно, че Америка се бори с ислямския тероризъм. Чудо голямо че ЦРУ били возели терористи насам-натам със самолети. Какво й бърка на Съвета на Европа какво правят САЩ с терористите. След всичките тези невинни хора, които те изтрепаха с покрепата на Европа пак добре, че не ги хвърлят от самолетите над Париж и Брюксел.
27 Ноември 2005 02:17
Да, ама САЩ нападнаха Афганистан заради/така казват, де!/ "9/11", нали?!
А "терористите"- камикадзе /ако е имало наистина такива там?!/ са ЗАГИНАЛИ при сблъсъка на самолетите в Кулите-близнаци, нали?!
Тогава, КАКВИ са тези "терористи", които САЩ са измъкнали ТАЙНО от Афганистан и са ги закарали в Гуантанамо-Куба или където и да е другаде?! Те, дори, и да са били "терористи" за в Афганистан, НЕ са били "терористи" за в САЩ и срещу територията и гражданите на САЩ там, нали?!
Всъщност, те "военнопленници" ли са?! Ако- да!- тогава докога ще ги държат във "военнопленнически" /?!/ лагери! Впрочем, САЩ във ВОЙНА ли са /все още и въобще/ с Афганистан СЕГА, че държат "военнопленниците" във "военнопленническите""/?!/ лагери?! И защо към тези "военнопленници"/?!/ НЕ се прилагат от САЩ Конвенциите на ООН за Военнопленниците?!
А ако са "криминални", по американските закони- защо НЕ ги съдят в САЩ /по американските закони/ ?!? В какво са ОБВИНЕНИ тези "терористи" ?! А и ОБВИНЕНИ ли с в нещо въобще?! И вече 3-4 години са АРЕСТАНТИ без предявени Обвинения ли- кой американски закон позволява такъв продължителен арест без предявено Обвинение?! И защо НЕ им се признават Права на "ОБВИНЯЕМИ" ?!? Нали за САЩ "Правата на Човека" са ВСЯ и ВСЕ ?!?
27 Ноември 2005 03:26
Много читатели не различават Съвета на Европа (СЕ) от ЕС и неговия орган - Европейския съвет (имат едно и също знаме, но са две напълно различни организации). Затова някои експерти писаха, че ЕС нямало да приеме виновните кандидатки. СЕ е длъжен да следи за спазването на Европейската конвенция по ПЧ от страните по нея. Както и за рамковата конвенция за нац. малцинства, която също е негово дело, и която така недолюбват сегашните червени апологети на СЕ. И вчера я ругаха в темата за новините на турски.
*
По принцип да се надува свирката за нарушенията на военните и тайните служби е добро нещо, и в тоя случат свирката беше надута от американски столичен вестник, до когото информацията е изтекла от американски държавен чиновник. Така започна и шума за Абу Грайб, и за Гуантанамо. За Абу Грайб има 200 осъдени военни. ОТ ЦРУ досега наистина няма още осъден старши служител за такива нарушения, но в САЩ скандалите около агенцията са шумни. За Гуантанамо има дела, заведени от правния екип на военното министерство за даването им на статут на пленници. В печата пишат постоянно бивши военни и разузнавачи (цитирал съм ги), че пленниците трябва да се третират хуманно и законно, и че отношението към пленниците винаги е реципрочно. Идеята да се държат пленниците извън САЩ и в тайни места е да не могат да обжалват съдебно арестуването си по либералните американски закони и може би да се крият случаи на изтезания, които разузнаването смята допустими във война, а останалите американци не смятат допустими.
*
Като жител на Ню Йорк от семейство потенциална жертва на 11 септември се отнасям с отвращение към опитите на параграфа и кой да е друг да се бъзика с реалността на станалото. Параграфе, организацията, извършила атаката, беше в Афганистан като гост и ментор на талибанския режим и се сражаваше заедно с талибанската войска срещу американците - повечето пленници в Гуантанамо и други тайни места са хванати на бойното поле в Афганистан или при полицейски операции срещу терористи по други места - Индонезия, Филипините, Африка. Може да има сред тях и невинни, оклеветени или сбъркани с някой от телевизията. Те трябва да се освободят и компенсират за преживяното.

Редактирано от - Чичо Фичо на 27/11/2005 г/ 05:38:47

27 Ноември 2005 03:34
Параграфе, много въпроси взе да задаваш. Добре, че не сме в комунизма. А по принцип си прав. Да те светна , че американците правата на човека много си ги уважават. Ама все пак много си зависи и от това кой е човека , нали?
.
27 Ноември 2005 04:10
Направо съм изумен от какъв зор комунистите по убеждение стават най-големи демократи като стане дума за САЩ. Защо така, бе хора? Съдете ги по вашите критерии. За права на личността при комунизма не се говори. Говори се, че всичко се прави в името на човека. От тази гледна точка оценявайте.
---
В пълно съответствие с ислямските закони и традиции, част от жертвите от 9/11 бяха изгорени ЖИВИ. Тези, които не пожелаха подобна съдба скочиха от 79-тия етаж за кеф останалите живи не-терористи. И за кеф на борците за 'справедливост' които се надяват, че врагът на техния враг им е приятел. Не се заблуждавайте. Чалмите не са врагове на САЩ по причината по която вие сте им врагове, а поради това, че няма друга сила която да ги спре. Затова те искат да създадат достатъчно грижи на американците отвъд океана и след това да изпапат Европа. Четете историята.
Няма лошо да не харесвате Америка - живейте по ваш вкус. Обаче, лошо е ако се съюзявате с дявола за да си избиете комплекса че не можете да победите. С труд всичко се постига. Работете.
27 Ноември 2005 04:17
СТА, и да работят комунягите -файда никаква. Ще ти разкажа виц от времето на Горби. Oтишъл той на посещение в АЗЛК, където сглобявали москвичи. Ония го развеждат, показват , обясняват. А покрай тях все профучава празен мотокар.Горби наредил да го спрат и пита : Ти защо караш празен мотокар от единия край на завода до другия и обратно ? Другарю Горбачов , вие нали ни призовахте да се ускоряваме? Ето-аз се ускорих , ама ония , които ме товарят и разтоварват още не са, та затова си карам така...
27 Ноември 2005 05:06
Това, което е единствено е отвратително тук, драги ни "потенциална жертва" е онази безмозъчна слуз, която не е никакъв зевзек ами най-обикновен посерник. Колкото и да намотава чекръка ви "факти", зле скрива това, че мненията ви я въпросното недоразумение незле си пасват. Единствено в страната на свободните от акъл вярват, че Тъпото водел война с ислямски тероризъм. Как не -при такава продукция от хиляди унищожени и заловени "терористи". Между другото, моля за прошка, пропуснах да ви напомня и от моите източници научавам, че не сте пратил поздравления до Белия дом във връзка с 60-годишнината от Нюрнберг. Зле, много зле.
27 Ноември 2005 05:18
мене пак като просто Stupido едно не ми е ясно?
защо фолегите-форумци когато стане дума за американците, се раделят на 2 лагера? проамерикански и антиамерикански настроени? интересно...

а пък за тероризмо нещата май са: "каквото повикало такова се обадило..." или "кой сее ветрове, жъне бури"
нещата са до някаде закономерни и терора се разраства защото американската външна политика е изключително агресивна, арогантна и двулична (настояване за демокрация, права на човека, албала но в същото време раязни ми ти ghost-концлагери)... и това допалнително подпалва и без това немалкото радикални ислямисти...
не че терористите са "цвете за мирисане" (не хора а уроди... ненормална фанатизирна гад мърсна) но и американците не спряха да забъркват каши които наливат вода в мелницата на терористите...
така че нещата не са черно-бели...
нещата лесно ще се решат ако всеки си гледа канчето но пустата му геополитика...
27 Ноември 2005 05:47
Япаяпа, не е в кавички - сина ми в девети клас учеше на 300 метра оттам и бил на улицата малко след първия удар, час и половина не знаехме дали е жив, дали училището е цяло. Втория му учебен ден в хубавото ново училище. Там има хубав парк до морето и лесно се паркира, ходехме преди 11-ти с децата почти всяка вечер на разходка.
27 Ноември 2005 07:31
Чичо Фичо, приемам обяснението и се радвам искрено за вас. При това, оставам на мнение, че наличието на един достоверен, личен и вероятно проверим факт едва ли има някакво отношение към темата друго освен да направи за хора непретенциозни или силно"вярващи" щурмоваци правдоподобен наниза от съмнителни полуистини и откровени деформации. Преди да продължите да ни радвате с (бих казал новооткрито умиление за) ролята и заслугите на столичната преса, кажете нещо за тази леля. Вместо да се самоцитирате и трупате общи твърдения, дайте някаква подкрепа.

Като (примерен образец): шумния в момента случай за намерението на Буш да бомбардира ТВ станцията Ал Джазера. Когато и май точно защото СЕГА ни будалкаше с нежностти между две пуйки. Що сега, например, СЕГА не забеляза, че Ал Джазера иска обяснение. Или, щом толкова им допадат фотоси, че екипа станциятана му е пратил картичка, при това с послание:
Ще благоволите ли да ни избомбардирате. Това са мъжете и жените, които ви донасят новините по Ал Джазера. Стотици хора от няколко дузини националности... Елате и вижте кои сме. Ние не се страхуваме от вашите заплахи - ние сме журналисти. И има хиляди като нас по света. Вие можете да убиете няколцина измежду нас, но вие никога няма да можете да ни избиете всичките...

Историята повлече шлейф, забелязаха я криминолози и парламентаристи , да не говорим за алтернативните медии и интернетното братство.

Колкото казаха, че България е на 48 място в световната класация за свобода на словото, непосредствено след Израел и след САЩ (44), все пак две страни, които формално се смятат в състояние на война.
А и за какво ли, при такива синтезатори и, с уважение, фуражомелачки на "новини" като вас.
27 Ноември 2005 08:06
Нищо не разбрах в тоя поток от думи. Чух, че Буш искал миналата година да гърми Ал Джазира, но Блеър го разубедил. Ако е така, значи е изтекло от вътрешен човек на Буш. Това според мене говори добре за свободата на информация в САЩ. Медиите са пълни с компромати за Буш, Чейни, Роув, помощника на Чейни наскоро си отиде за изтичане на тайна информация на медиите. Ал Джазира си е жива и здрава и може да се упражнява в красноречие. На чий гроб плачеш?
27 Ноември 2005 09:06
Привет, Stupido, забелязах, че сте "земляк". Вярно, из тоя харман има някаква такава игра на про- и анти- но това е забавление на изкопаеми срещу изкопаеми. Пре недостатъчно място (няколко форумни реда) и достатъчно подлост, нещата биват лесно абсолютизирани и бива създавано впечатление че:
а) американците като цяло са най напредничавата, най-свободната, най-миролюбивата, най-щедрата и най- ... (за по-пълен набор от подходящи определения виж някой стар наръчник по агитация и пропаганда или някое ново помагало по лексика и стилистика на пиара)
или
б) всички американци са тъпи, ограничени, егоисти, озверени, садисти, изобщо кретени... (форумът е достатъчен като справочно пособие в тази плоскост)
Повярвайте, вярно е нито едното, нито другото. Както във всичко и както винаги - истината е някъде по средата.
Всъщност, това е ключът - при цялата си събективност, човек да опитва да гледа на нещата като истина/факт и неистина/лъжа. Тогава, естествено, няма място за про-интегризъм и за анти-фундаментализъм. Само, че, опасявам се, тогава ще трябва да се лишите от виртуалното си прозвище.

Подходяща илюстрация - непосредствено по-горе. Имате някой, способен да излее страници меродавна пропаганда, обобщения и факти без установен адрес, твърдения със съмнителна почва, копи-енд-пейст теоретизации, деформации представени като дефиниции, лични спомени и записки с участието на известни личности и събития... При нужда от конкретност, става изведнаж лаконичен и разсеян. Случвало ми се е и друг път. В такъв контекст, дребни неща - "нищо не разбрах", "чух", "искал" - са симптоми, които не лъжат - остра алергия към истина. При това, отбележете целия чекрък (spin) само в няколко реда:
- при тази си бегла представа за нещо такова, корифеят не си пести да се поласкае с осведоменост: "Блеър го разубедил"
- "значи е изтекло от вътрешен човек на Буш" (не е) спрямо "свободата на информация в САЩ"(44 в света понастоящем)
- същевременно, това невинно постигане на асоциацията : информация <-> компромат
- от друга страна, лек подтекст - виждате ли, "Ал Джазира си е жива и здрава (жалко!) и може да се упражнява в красноречие (не информация).
Надявам се, че така, под формата на реплика към вас, Stupido, този път колегата ще има донякъде по-сполучлив опит да разбере този поток от думи.
27 Ноември 2005 15:41
Комунистите, които тука пищят до небесата за Женевската конвенция, за пет-шест може би нелегално превозени за половин час от ЦРУ през полско летище терористи и един-два може би хвърлени в тоалетната Корана в Гитмо, в съседната тема (за Караджич) одобряват избиването на 8 хиляди невъоръжени мъже и деца в Сребреница от босненските сърби, било "унищожаване на 28-ма босненска армия".
27 Ноември 2005 20:16
ЧИЧО ФИЧО,
НЕ си прави труда да сравняваш НЕсравними неща! Защото, по тази логика, 8-9 000 НЕвинни цивилни жертви в Босна е НИЩО в сравнение със стотиците хиляди НЕвинните цивилни жертви от атомните USA бомби в Хирошима и Нагазаки, например?!?
А "арестуването" на талибаните-или, по-скоро, НЕзаконното ОТВЛИЧАНЕ от Афганистан и НЕзаконното им ЗАВЛИЧАНЕ в Гуантанамо и другаде!- от ЗАКОННИ USA институции/Пентагона, ЦРУ и др./, НЯМА нищо общо с НЕзаконните действия на едната или друата страна при ГРАЖДАНСКА ВОЙНА !!!
27 Ноември 2005 20:29
Членството на Румъния е заплашено, ако се докаже участието й в аферата с американските тайни затвори в Европа
http://WWW.ACTUALNO.COM-27.11.2005
Аферата около предполагаемите американски тайни затвори в Европа за лица, заподозрени в тероризъм, може да има политически последици за кандидатката за членство в Европейския съюз Румъния. Така тълкуват германските медии изявлението в бранденбургския вестник Меркише алгемайне на говорителя по външнополитическите въпроси на фракцията на Европейската народна партия в Европейския парламент и председател на Комисията по външните работи на Европарламента Елмар Брок

Ако се докаже, че Румъния е сътрудничила на ЦРУ по този "незаконен и нечовешки начин", то "присъединяването й към Европейския съюз в началото на 2007 г. ще бъде обсъдено още веднъж въпреки всички договори", подчертава Брок. Недопустимо е заподозрени без повдигнати срещу тях обвинения и без съдебен процес да бъдат задържани, посочва Елмар Брок в Берлинер цайтунг.

"Не може да има Гуантанамо на европейска територия", категоричен е той. Изявлението е във връзка с информацията на френския всекидневник Монд, че в Косово има американски затворнически лагер, подобен на този в Гуантанамо.

от: 27.11.2005 час: 16:43
27 Ноември 2005 21:01
Aмерикански затворнически лагери на CIA, има в Париж на няколко места, в предградията.
27 Ноември 2005 21:14
ДАНО да е НЯМАЛО "Aмерикански затворнически лагери на CIA" в предградията на София?!
Иначе може да видим ЕС на кукуво лято / според говорителя по външнополитическите въпроси на фракцията на Европейската народна партия в Европейския парламент и председател на Комисията по външните работи на Европарламента Елмар Брок- според материала от http://www.actualno.com по-горе/ !!!
27 Ноември 2005 21:39
Самият ФАКТ, че се говори за ТАЙНИ затвори на САЩ , в които те държат ТАЙНО "терористи" , има нещо ГНИЛО?!?
Нали, уж, "борбата срещу тероризма" е ПРИОРИТЕТ на всичкидемократични държави по Света и на ООН, НАТО, ЕС и т.н.?! Защо тогава действията на САЩ-в изпълнение на такъв един СВЕТОВЕН приоритет !- трябва да са ТАЙНО от другите "борци против Международния Тероризъм" ?! Какво и от кого КРИЯТ в тези случаи САЩ ?! И ЗАЩО го крият?! А и защо НЕ си ги държат арестуваните "терористи в САЩ- където да ги /о/СЪДЯТ, чрез "най-добре работещата строга, но справедлива и БЕЗотказна Съдебна Система" на Света?! И да ги осъдят ПРЕД ОЧИТЕ НА ЦЕЛИЯ СВЯТ- за поука, назидание и ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ/превантивност!/ спрямо евентуални бъдещи "терористи" ?!

Редактирано от - paragraph39 на 27/11/2005 г/ 21:42:06

27 Ноември 2005 22:10
Човешките права се нарушават повече, отколкото при Саддам
В. "МОНИТОР"-28.11.2005
Човешките права в Ирак сега са нарушавани почти толкова, колкото при Саддам Хюсеин, ако не и повече. Това твърди бившият иракски премиер Ияд Алауи в интервю, поместено във вчерашния брой на британския в. "Обзървър".
"Хората вършат същите неща като по времето на Саддам, че дори по-лоши", посочи Алауи. Бившият премиер, който е членувал в партията БААС, е кандидат за парламентарните избори на 15 декември. "Чуваме за тайна полиция, за тайни бункери, където са разпитвани затворници...Мнозина иракчани са измъчвани и убивани по време на разпитите", посочи в интервюто Алауи. Неотдавна в ръководеното от шиити министерство на вътрешните работи беше открит таен бункер, където бяха затворени 170 мъже. Те са били бити, лишавани от храна и измъчвани, припомни британският вестник...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД