:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 552
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Портрет

Северният милиардер

От всички компании, които съм поел, съм продал само една - след 10 години, и то на Heineken, казва новият собственик на БТК Тор Бьорголфсон
Снимка: Велислав Николов
2. 12. 2005 (10.11.2005). Тор Бьорголфсон при откриването на център на "Вивател".
Бьорголфур Тор Бьорголфсон все ще помни онази сутрин преди двадесетина години, когато полицаи идват в дома му и отвеждат баща му на разпит. Когато до 20 часа вечерта той не се прибира у дома, Тор включва телевизора, за да научи от новините, че неговият баща и още неколцина шефове от Hafskip - втората по големина в Исландия корабна компания, са задържани. По-късно са им повдигнати обвинения за 450 нарушения на закона - от злоупотреби до измами. С разпадането на компанията миниатюрната държава с население малко под 300 000 жители е разтресена от национален скандал.

От онзи ден през 1986 г. Бьорголфсон се бори да възстанови репутацията на семейството си. Самият Тор, както вече е известен, твърди, че уважението е най-важното нещо според собствената му скала на ценностите. "Властта, парите са само път към уважението", цитира го сп. "Форбс", което го включи в последната си класация на най-богатите хора на планетата. "Парите изчезват, приятелите ти умират, ти сам умираш, но репутацията си остава", гласи една исландска поговорка. В преследване на тази цел Тор стига до Русия, САЩ, България и се връща триумфално в родната Исландия, където установява контрол върху най-старата банка и назначава баща си за неин шеф.

За по-малко от десетилетие 38-годишният мъж се превръща в първия милиардер на Исландия с нетно състояние, оценено от "Форбс" на 1.4 млрд. долара. Притежава дялове в 4 от 10-те най-големи публични компании в Исландия, във фармацевтични компании в България, Сърбия, Турция, САЩ, Чехия и Полша, в телекоми и интернет-компании в България, Чехия, Финландия, Гърция.



Предприемач по наследство



Предприемачеството е в кръвта му. Прадядо му Тор Йенсен напуска Дания 15-годишен през 1878 г., създава и оглавява половин дузина компании, преживява два банкрута и се превръща в най-големия земевладелец в Исландия. Един от синовете му става премиер, другият - посланик в САЩ. Единият му зет оглавява най-голямата корабна компания в страната, а другият - дядото на Тор, е шеф на "Шел-Исландия".

Бащата на Тор, Бьорголфур Гудмудсон, също се радва на успехи в бизнеса преди колапса на Hafskip. На фона на жестока конкуренция компанията загазва и би потънала тихичко, ако нямаше топли връзки с тогавашния исландски финансов министър - неин бивш шеф и акционер. Банкрутът й през 1985 г. се превръща в истинска схватка между съперничещи си политически сили. Следствието се проточва 6 г., бащата на Тор е намерен за виновен по 5 леки обвинения и е осъден на 12 месеца условно.

Тогава Тор е 19-годишен. Заминава за САЩ и завършва финанси в Нюйоркския университет, след което се връща в родната Исландия да работи, за да си плати студентските заеми. Започва работа с баща си, като ръководи производството на бира и безалкохолни напитки на фармацевтичната компания Pharmaco. Компанията обаче продава правата върху напитките и предлага на бащата на Тор да се заеме с активите й. Той се свързва с исландеца Ингимар Ингимарсон, по това време консултант в Русия, който се съгласява да вземе старото оборудване и да им помогне да открият с него фабрика в Русия.



Русия - стартът на бизнеса



С приятеля си Магнус Торстейнсон Тор се включва в предприятието, като очаква, че ще остане там не повече от година. Но се задържа. Постоянната девалвация на рублата, властовите борби, кризите за захар и проблемът с доставката на вода превръща работата на Тор в Русия в истинско изпитание. "Като 10 години в чистилището", казва по-късно той.

Междувременно Тор и Магнус основават в Русия компания "Браво", която започва производство на алкохолни коктейли в кутийки с партньори като "Джони Уокър" и "Гордънс Джин". През 1998 г. продажбите достигат 20 млн. долара.

С инвестиция от 25 млн. долара от Capital Group от Лос Анжелис, която купува 30 на сто от акциите, Тор и Магнус създават бирата "Бочкаров", която лансират за средната класа. На промоцията й канят 10 000 гости в центъра на Санкт Петербург.

Според публикация във в. "Гардиан" по времето, когато исландците установяват бизнеса с напитките в Санкт Петербург, този сектор и пазар са под контрола на мафията. Изданието посочва, че докато "Браво" набира сила, на останалите шефове на бирени фабрики в Санкт Петербург не им върви. Един е застрелян в кухнята си през прозореца на апартамента на 5-ия етаж, друг е направен на решето, докато влиза в мерцедеса си. А една от бирените фабрики в града изгаря до основи.

Според изданието Бьорголфсон инвестира пари на руската мафия из цяла Европа. Други анализатори обаче смятат, че зад тези нападки срещу произхода на парите стоят политически противници на консервативната Партия на независимостта, част от която са милиардерът и баща му. Партията на независимостта неизменно участва в управляващите коалиции в Исландия от създаването си през 1929 г. досега.

"Бочкаров" набира скорост в Русия. До 2002 г. вече държи 3% от пазара за леки напитки в Русия, който е за 2.5 млрд. долара. През същата година "Хайнекен" купува компанията "Браво" за 330 млн. долара в брой, 110 млн. от които отиват директно в джоба на Тор.



Обратно в Исландия



Така той вече е готов да се върне у дома. Инвестиционната му компания Samson Holding, в която партньори са "голямата тройка" - Тор, баща му и Магнус, отправя оферта за изкупуване на 45% от Националната банка на Исландия Landsbanki. Това е най-старата банка в страната, създадена през 1886 г., и е втора по големина с активи от $9 млрд. за 2004 г. Landsbanki навремето била Централна банка на Исландия, а една трета от населението на страната все още са й клиенти.

В края на 2002 г. Samson успява да придобие 45 процента в Landsbanki за $140 млн., въпреки че не предлага най-високата цена. След като през 2003 г. компанията получава водещата роля в Landsbanki, общите активи на финансовата институция се увеличават с над 300%. Към момента банката има присъствие в 11 града в Европа, държи 20% дял в скандинавската инвестиционна банка "Карнеги".

Тор обаче не спира дотук. Месец след като печели Landsbanki, той организира сливането на "Фармако" с главния й конкурент "Делта". Компанията е прекръстена на Actavis, произвежда генерични продукти и с продажбите си от 600 млн. долара е втората най-скъпа компания на исландската борса. В нея Тор държи 36%, оценени на 700 млн. долара.

През септември 2003 г. той и партньорите му започват да изкупуват акциите на Eimskip, най-старата корабна компания на Исландия, като плащат 35 млн. долара за дял от 9%. Landsbanki също купува 19% от компанията за 71 млн. долара. Само 6 месеца след като Тор става неин президент, компанията е преструктурирана и се превръща във финансов холдинг Burdaras, който започва подготовка за листване на Eimskip на борсата.

В Исландия все още гледат подозрително на капиталистите, но натрупването на много пари в чужбина се възприема добре. Повечето от хората смятат, че бащата на Тор несправедливо е пострадал от скандала с Hafskip, така че възвръщането на семейната репутация се възприема като тържество на справедливостта.



Пътят към България и Балканите



Тъкмо когато нещата с бирата потръгват, Дойчебанк кани Тор да инвестира в малка българска фармацевтична компания, пише сп. "Форбс". Според тази версия българската компания "Балканфарма" се нуждаела от пари в брой, за да придобие в предстоящата приватизация три завода за генерични лекарства. Тор събира 5.3 млн. долара в партньорство с "Фармако" и баща си, продава акции, взема кредити. Година по-късно той помага за сливането на "Балканфарма" и "Фармако", оглавява новата компания и увеличава семейния дял в нея.

Към 1999 г. "Балканфарма" е малка компания, основана няколко години по-рано и ръководена от Георг Цветански и Петър Терзиев, наричани "червените зетьове" заради тъстовете си Петър Дюлгеров и Георги Атанасов. Тя е изкупена от Дойчебанк непосредствено преди приватизацията на трите завода. Терзиев остава изпълнителен директор на "Балканфарма" до 2001 г., когато я напуска и се появява като консултант на спечелилия кандидат за "Ален мак". Цветански си тръгва година по-късно - през 2002-а, в разгара на първия провален опит за приватизацията на "Булгартабак холдинг" от инвестиционно дружество, собственост отново на Дойчебанк.

В момента "Балканфарма", вече под новото си име "Актавис", контролира изцяло заводите в Дупница и в Троян и работи заедно с "Биовет" в Разград. Наскоро "Актавис" купи и крупния дистрибутор на медикаменти "Хигия".

Тор си мисли, че приватизацията в България е доста по-лесна, пише "Форбс", разказвайки за проблемите му при изкупуването на исландската Landsbanki. Историята до момента като че ли го доказва.

След като се отказа да участва в приватизацията на Банка ДСК, макар че чрез Landsbanki бе купил информационен меморандум, тази година исландецът купи 34% от СИБанк. Сделката стана само месец преди официално Тор Бьорголфсон да обяви, че се е споразумял да изкупи изцяло частния собственик на БТК "Вива венчърс", с което ще придобие и третия мобилен оператор в България - "Вивател".

Бьорголфсон бе един от деветимата инвеститори във "Вива венчърс", мажоритарният дял в която държи американският инвестиционен фонд "Адвент".

Инвестиционният размах на исландеца в България е по времето на управлението на НДСВ. Медийни информации го свързват с юпитата на Сакскобургготски и съветника му Спас Русев, но доказателства за общ бизнес с Милен Велчев, Красимир Катев или Николай Василев липсват.

От България Бьорголфсон атакува и съседните страни. Оттук той купува сръбската фармацевтична компания "Здравле", по-късно влиза в тамошния дистрибутор на лекарства "Велефарм" и после го продава.

Бьорголфсон притежава и 89% в турската компания "Фако", специализирана в разработването, производството и продажбата на лекарствени продукти. Участва в полския дистрибутор "Биовена" и в чешкия "Фарма Аваланч".

Освен БТК в телекомуникационния сектор исландецът притежава дялове и в чешките компании Ceske Radiokomunicace и T-Mobile, тази година придоби 27% от финландския телекомуникационен оператор Saunalahti. В началото на миналия месец чрез инвестиционния си фонд "Новатор", регистриран на Каймановите острови, увеличи дела си в гръцкия интернет-провайдър Forthnet до 26.3%.

"Вярно е, че много инвеститори купуват и на другия ден продават. Те са търговци. Аз не съм търговец. Аз поемам една компания и я доизграждам до нещо много по-голямо. От всички компании, които съм поел, съм продал само една - след 10 години, и то на Heineken", заявява в едно от редките си интервюта пред българската преса преди две години исландският милиардер, който е на път да се превърне в най-крупния инвеститор в България.
СНИМКА: И-НЕТ
Магнус Торстейнсон
СНИМКА: И-НЕТ
Бьорголфур Гудмундсон
снимка: Велислав Николов
02.12.2005. (10.11.2005). Тор Бьорголфсон при откриването на център на "Вивател".
86
10050
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
86
 Видими 
03 Декември 2005 00:15
А казват крушата не пада по-далеч от дървото... Докато има "Балкан-и" за приватизация.
03 Декември 2005 00:23
абе, кво да ти кажа типична кариера на голям мошенник ама то за инвеститори в България си изчакахме чакането, та ай хаирлия да е!
03 Декември 2005 00:23
Тор Бьорголфсон да обяви, че се е споразумял да изкупи изцяло частния собственик на БТК "Вива венчърс"
..а тъпата "вива далаверчърс" имаше ли друга далавера освен да напълни на царо гушката?
03 Декември 2005 00:40
Наближават президентските избори.
Да се пита за Дойчебанк и отрасли свързани с фармация , козметика , химическа промишленост , горива , дървесина , селско стопанство , хранителна и текстилна промишлености и други стратегически отрасли е направо наивно.
Но на , , социалния президент” да се зададе въпроса докога ще вдига само стойки е повече от резонно.Как хубаво само се е хванал и той за наздравицата?
Има ли нещо с което да докаже , че е български и социален президент.
Примерно да го разнищи , , Биовет” или , , Булгартабак”.
Ако някога има такъв президент България може би ще спрат и приказки за бирени човечета , станали фармацевти , вивателефонисти и космонавти-в бизнеса.
С какви ли милиарди оперират тези бирени човечета? Дошли от маната си?
Пише , че ги били събрали.Вероятно растат по дърветата
03 Декември 2005 01:16
Нъл вашите гушки не напълнихте ?
От злоба и завист шъ измрете !?!? ма така е добре поне независимия и свободен българин шъ са очовечи и види във пари ! Цар го казва не циганин !

03 Декември 2005 01:23
От сой е момчето, кат гледам пасва идеално на милата родна картинка. Че то кой друг ще дойде в тая бандитска държава, ако не по-голям бандит.
03 Декември 2005 01:24
какъв геи зер това си е обикновенна пивоварна
03 Декември 2005 01:32
Сигурно не е по темата ако ме резнат , но държа да се видят някои неща ! И нема за какво да го ядете исландеца той не е комунист който да дели софрата със богатите българи !

1960 г.

По инициатива на Георги Найденов, работещ в Министерството на външната търговия по вноса и износа на специална продукция, Министерският съвет създава външнотърговското предприятие "Тексим" за доставки на специални производства, в т. ч. и оръжия. За няколко години то постига отлични резултати и се ползва с подкрепата на Тодор Живков. През април 1962 г. се обособява като самостоятелно предприятие на стопанска сметка и като отделна юридическа личност. В края на 1964 г. "Тексим" вече е собственик на кораби с общ тонаж 223 000 т, 6 самолета за презокеански полети, 80 самолета за селскостопанската си авиация, 4 000 дка оранжерии, застрахователни дружества и Морска търговска банка.
03 Декември 2005 02:01
Nesnaesht - da te dopylna po vuprosa za Teksim.
Plemennika na Naidenov - Ivan si kupi poslanitcheski post vav Vienna pres 99-ta
i go zapazi i pri Passy. Ot vtori sekretar izvednush skochi na poslanik v MVnR goeto e vse edno ot leitenannt na general v armiyata. Posredstveno i mnogo zlo choveche, no s parite na vuicho se isdigna v karierata. Glasiyaha go chak za poslanik v New York - v OON, no da vidim starite mu druzki ot BKPto kude shte go pratiyat....
03 Декември 2005 02:16
Тоа нема да откара длго... Ке го гази бързио влак Москва - Петушки...
03 Декември 2005 02:49
Тоя влак не гази никого, Salieri! В него само се пие.
03 Декември 2005 03:54
Незнайко, мерси...
03 Декември 2005 05:27
Рано или късно истината излиза наяве !
03 Декември 2005 05:46

Тогава Тор е 19-годишен. Заминава за САЩ и завършва финанси в Нюйоркския университет

Ню Йорк не е София. Само в Манхатън има 15 университета (колиджите няма да ги броя). Не отварям дума за другите борота.
03 Декември 2005 05:59
Таа пак го удари на ероика...



New York University
Founded in 1831 to enlarge the scope of higher education: includes thirteen schools, colleges, and divisions at five major centers in Manhattan.


Редактирано от - цуцурко на 03/12/2005 г/ 06:05:33

03 Декември 2005 06:07
Сега остава някой чукча да купи БНТ и БНР и всичо си идва на мястото, еврибоди да конете
03 Декември 2005 06:07
Нели миличка, има New York University. Как предлагаш да го преведат
университета на Ню Йорк ли

имам усещането, че СЕГА ще имат проблеми с плагиатство за тази статия. Ама то това си е отдавнашна тенденция при тях. Пък и повечето други български вестници.
03 Декември 2005 09:18
Тор си мисли, че приватизацията в България е доста по-лесна, пише "Форбс",
*
Божков, Костов, Сакскобурггота, Велчев, никито и др. под. сигурно мислят, че е най-лесна, в световен мащаб.
03 Декември 2005 11:19
абе Тор си го бива бях подизпълнител на ремонта на " Актавис " в Дупница нямате представа какъв ред и дисциплина са въвели там за пушене на работното място получаваш веднага на място глоба, ако си из обекта без сигнално елече или каска и лични предпазни средства племенника на Тор Бьорголфсон / младо копеле което е назначено да се учи още/ ти реже дневната надница но не на тебе а първо на прекият ти ръководител та да видиш как секи бачкер ходи упрятен и с каска като в Червената армия. това е положителното отрицателното е че милиардер не се става като даваш пари а като вземаш на нас ни задържат вече по-вече от година една крупна сумичка уж гаранции по договор за качеството на свършената работа но се съмнявам че ще я видим някога
03 Декември 2005 11:30
Тор какъвтам булгур ли беше не е ли по-добре да се регистрира във Форбс с ник Максуел?
03 Декември 2005 11:47
Първокласен PR, между другото. Вече е симпатичен и на последният клошар, който ще добара вестника след месец из кофите.
Ходът с бащата е уникален. Сега вече няма как да се вадят компромати. А и случката е представена през детските очи - някакви хора обвиняват бащата. Фройдистко като в приказка!
Повръщам!

Редактирано от - it is I на 03/12/2005 г/ 11:50:32

03 Декември 2005 12:17
Nesnaecht, писал си за Г. Найденов, помня го от Малуша, до Римската стена, тежкар беше, вроден, тежеше. Шофьорът му лъщеше колата с носната кърпа, сега гледам кънтри хави, не се става от всеки тежко.
Тука ме вчепетли снимката, болкан рилийз, внимавай ме с кого си пием питието. Е па немаше да платим за тоа pr
03 Декември 2005 12:58
Докато САЩ си играят на бази в Мер или Безмер, Русия методично овладява икономическото пространство - тихо и кротко.Схемата на Максуел е класическа, руските специални служби са консервативни и за тях дали се казваш Роберт или Тор е без значение - вместо идиологически клишета, те вече създават предпоставки за изнасяне на капитали.Казано по друг начин, САЩ се оказват в ситуация демоде, такава в каквато беше СССР в началото на 80-те, когато изнасяха идеологически клишета, вместо технологии и икономика.Днес САЩ изнасят по инерция бомби по главите на непослушните и военни бази в обърканите и с дупедавски ръководства държави.Какъв е изходът от това съревнование- в книгите е написано отдавна...
03 Декември 2005 13:28
"бащата на Тор е намерен за виновен" ! Ей, голямо търсене ще е било докато се намери виновния!
03 Декември 2005 13:34
В Исландия все още гледат подозрително на капиталистите, но натрупването на много пари в чужбина се възприема добре
В България пък приемаме добре да продадем нещо на безценица на чужди капиталисти, да вземем комисионна и ... да се наемем на работа при същите капиталисти и да управляваме собствеността им тук. После като окрадат и разпродадат всичко тук, си тръгваме с тях за Европа, Америка или Карибите. До следващия път!
03 Декември 2005 13:40
на останалите шефове на бирени фабрики в Санкт Петербург не им върви.

Интересно на кои не им провървя, откакто Тор е тук
03 Декември 2005 13:43
абе тея са превели грешната статия. тая във форбс прилича като да е платена. тея в "Гардиън" и "Индипендънт" обаче са по-интересни. вижте дискусията от онзи ден, или превода в медиапул.бг
03 Декември 2005 14:49
Така е- на едни им върви, на други- не. И в Исландия, и в Русия, и на Каймановите острови, и в България.
03 Декември 2005 15:27
Като е толкова отворен що не вземе да купи здравната каса?
С Вивател всеки може...
03 Декември 2005 15:30
Ние сме държава на мафията и като магнит привличаме мафиоти всякакви. У нас те са уважавани бизнесмени.
Според публикация във в. "Гардиан" по времето, когато исландците установяват бизнеса с напитките в Санкт Петербург, този сектор и пазар са под контрола на мафията. Изданието посочва, че докато "Браво" набира сила, на останалите шефове на бирени фабрики в Санкт Петербург не им върви. Един е застрелян в кухнята си през прозореца на апартамента на 5-ия етаж, друг е направен на решето, докато влиза в мерцедеса си. А една от бирените фабрики в града изгаря до основи.
Според изданието Бьорголфсон инвестира пари на руската мафия из цяла Европа.
03 Декември 2005 15:51
Бе как става така на тая планета, че кадърните деца се се раждат на богати татковци, сал в Америка май са равномерно разпределени из сички прослойки или това важеше само за политиците, издигнали се от...нищото?
.
Що трябваше вивател да купи БТК и после да го препродава, за колко го е продала, колко струва една акция продажба и една покупка?
.
Ех, вестникот пак се продаде.
В преносния смисъл, в буквалния де да знам, ма не ми се верва.

_______________________
Могат да ме заставят да правя нещо единствено тези, които се подчиняват на по-висш закон в сравнение с мен
Торо
03 Декември 2005 16:12
четете в утрешния вестник: "намериха тор ... отстреляна ...". дееееба новината
03 Декември 2005 18:37
За всеки Един писател на Притчи* важи правилото: "остави краят - да е отворен..." , но защо хората, от всички възможни Краища** избират най-лошия Край. Е, Това все още (като че ли) не ми е ясно.
**P.R.итчи
*2
03 Декември 2005 19:36
НЕЛИ, къде изчезна като БИТ ГЪЗ след славния ти коментар за New York и неговия университет? Аман от тъпунгери ей.
03 Декември 2005 20:00
Т.е. както Езоп е вършел общественополезна дейност, така и правят и PR-те ли?
Не мисля!
Да подобряваш имиджа на педофил (Майкъл Джексън) или да пробутваш изкуствена и канцерогенна бебешка храна (Нестле) да не говорим за новият тренд из производителите на вино (само те ли) да плащат на разни хорица да хвалят напитките им по баровете в неформални разговори с истинските клиенти??
03 Декември 2005 21:28
Роденият през 1967 г. Бьорголфур Тор Бьорголфсон, известен с вторите си две имена, влезе за пръв път в годишната класация на американското списание “Форбс” за милиардерите в света през март 2005 г. с лично състояние от 1.4 млрд. долара.


От 60 до 400 милиона долара


През 1994 г. Тор Бьорголфсон, баща му- Бьорголфур Гудмундсон и приятелят на Тор - Магнус Торнстейнсон, основават в Санкт Петербург компанията “Балтик Ботлинг Плант”.


Според “Гардиън” от юни 2005 г. изборът на Санкт Петербург, който е смятан за столица на руската мафия, за старт на бизнеса им не е случаен. Изданието недвусмислено обвини Бьорголфсон във връзки с руската мафия, чиито пари исландецът инвестира из цяла Европа. Второто не случайно съвпадение, според “Гардиън”, е изборът на бизнес - пивопроизводството. Грифитс припомня, че в момента на появата на Бьорголфсон там този сектор е арена на ганстерски войни. Докато компанията на исландеца се развива най-благополучно, двама от конкурентите му са разстреляни, а пивоварната на трети е изгорена до основи.
Отначало тримата съдружници произвеждат в Русия лимонада, впоследствие слабоалкохолни коктейли. Според интервю на Бьорголфсон за руския в. “Ведомости“ от 2001 г. първоначалната инвестиция “не надхвърляше 60 млн. долара. Ние обаче сме частна компания и не разкриваме много от своите показатели“..По-късно компанията е преименувана на “Браво Интернешънъл” и пуска на пазара бира “Бочкарьов“, „Охота“ и лицензната Lowenbrau . Според сп. “Форбс“ това става с финансовата подкрепа на американската инвестиционна групировка “Кепитъл”, която според различни източници влага между 25 млн. и 30 млн. долара в биреното начинание.
“Браво” влиза сред първите 10 компании в пивоварния сектор на Русия с дял от 17% на пазара в Санкт Петербург и 7% в Москва. През 2002 г. бизнесът е продаден на “Хайнекен” за 400 млн. долара. Тези пари отиват за изграждането на компанията “Самсон”, която сега държи 40-процентов дял в исландската “Ландбанки”.


Преход към Балканите


Бьорголфсон и баща му придобиват мажоритарен дял от “Фармако”. Тя става трамплинът за исландеца към балканските пазари и България, където през 1999 г. Тор приватизира три фармации. (Той е председател на борда на директорите на Actavis Group и собственик на 31% от капитала й. Компанията притежава фармацевтичните заводи в Дупница, Разград и Троян и собственик и на една от големите компании за търговия на едро с лекарства - Хигия.) Между другото, в нашата "Балканфарма" (която стана"Актавис" работят близки хора на Малкия Мук - Николай Василев - Георг Цветански, чрез когото бившето вице опита да приватизира "Булгартабак", и съпругата на Василев - Силвия.


Две години по-късно той поглъща чрез “Фармако” най-големия фармацевтичен производител в Исландия – “Делта”. Следва сръбската компания от същия сектор “Здравлье“ и дистрибуторът на лекарства “Велефарм” ( нея бързо я продава). После купува 89% в турската фармацевтична компания “Фако”, полския дистрибутор “Биовена” и чешката “Фарма Аваланч”.


В началото на 2003 г. Бьорголфсон за пръв път прави опит да стъпи в банковия сектор на България, като чрез “Ландбанки” в условия на конфиденциалност купува информационен меморандум за приватизацията на ДСК, но се отказва да участва в надпреварата за спестовната каса, която после стана Банка ДСК. По- късно Комисията за защита на конкуренцията разреши концентрацията на стопанска дейност между “Стопанска инвестиционна банка” и “Новатор Файненс България’’ С.а.р.л посредством придобиване на 34 на сто от капитала на СИБанк от дружеството на Тор Бьорголфсон. Сделката бе подписана на 8 септември от него и Цветелина Бориславова (бат' Бойкова) , но се чакаше разрешението на регулатора, за да влезе новият собственик във владение.


След като през 2003 г. “Самсон” получава водещата роля в “Ландсбанки”, общите активи на финансовата институция се увеличават с над 300%. Само през 2005 г. банката си е осигурила присъствие в 11 града в Европа чрез придобиването на три инвестиционни групи - Тиътър & Грийнууд в Лондон, паневропейската Кеплер Икуити в Париж и Мериън Кепитъл Груп в Дъблин. Ландсбанки също така държи 20% дял в скандинавската инвестиционна банка Карнеги. Тор Бьорголфсон заедно със свои партньори притежава 45.8% от Landsbanki Islands(Националната банка на Исландия), чрез чието дъщерно дружество Landsbanki Luxembourg в началото на октомври закупи 10% от Елана фонд за земеделска земя.


Щраумур-Бурдарас Инвестмънт Банк е компания, формирана наскоро, със собствен капитал от над 1.5 милиарда евро. Банката, чийто председател е Тор, инвестира основно в ИТ и финансовия сектор в северно-европейските държави.






Редактирано от - Артиста на 03/12/2005 г/ 22:06:18

03 Декември 2005 21:39
Забележката ми е съвсем уместна. Нашите журналисти трябра да разберат, че пишат пред образована публика и "завършва финанси в Нюйоркския университет" за мнозина от нас не означава почти нищо.



1. В Ню Йорк има поне два университета с почти идентични имена - The State University of New York и New York University. Първият пък имат поне още 10 подуниверситета. Според българската граматика, ако някой каже Нюйоркския унивесритет това означава едно нещо, единствения университет с такова име в Ню Йорк (нещо като Софийски университет). Но, ако в България разбираме за какво става въпрос, в този случай не е така. В превод на български двата университета по-горе звучат почти идентично - държавен Нюйоркски университет и (просто) Нюйоркски университет.

2. Предлагам на "екипа на Сега" следващия път да направи поне минимално усилие за свой собствен материал по дадена тема. Това е точния текст на Сега :

Тогава Тор е 19-годишен. Заминава за САЩ и завършва финанси в Нюйоркския университет, след което се връща в родната Исландия да работи, за да си плати студентските заеми.


Tова пък e Медиапул от 01 декември:


възстановяването на семейната репутация се превръща в нещо като идея фикс за 19-годишния Тор Бьорголфсон. Той заминава за САЩ и завършва завършва финанси в Нюйоркския университет, а след това се връща в родината да работи и да връща дълговете за следването си.


Това е Дневник:


През 1991 г., малко след завършването на образованието си по финанси в университета в Ню Йорк

*
Каква е истината? Според Forbes Бьорголфур завършва в New York University, Bachelor of Arts / Science:

38 , self made
Source: diversified

Net Worth: $1.4 bil

Country of citizenship: Iceland
Residence: London, United Kingdom
Industry: Diversified
Marital Status: engaged
New York University, Bachelor of Arts / Science




Нещо по-точно. Според други източници:

In 1991, he graduated from New York University's Leonard N. Stern School of Business.
The Stern School, located in New York City's Greenwich Village, is a leading business school with undergraduate, MBA, and doctoral programs.

*
Stern School е вече постижение, ерго завършва не просто финанси в Нюйоркския университет, а едно от най-престижните бизнес училищата тук (сред първите 5 в САЩ).



Желая да чета статии в които няма само залепени цитати от други издания, без вникване в смисъла им, а собствено разследване по темата.
03 Декември 2005 21:41
евалата на форбс и на нели за рисърча.
03 Декември 2005 21:48
Бе гледайте как аналгина от 20 стотинки стана 2 лева и дваесе стотинки и си правете сметка какво ще стане с цените на телефоните.

_______________________
Могат да ме заставят да правя нещо единствено тези, които се подчиняват на по-висш закон в сравнение с мен
Торо
03 Декември 2005 22:14
Kaily, засега чакат скок на цените на Инета, такса за некви кабели от 19 май на 29 ст/метъра, подземния такелаж бил на БТК

Редактирано от - Пейчо Пеев на 03/12/2005 г/ 22:25:29

03 Декември 2005 22:30
Има и City University of New York, CUNY - Барух, Хънтър и Сити колидж са негови клонове в Манхатън.
*
Не е специален рисърч, сина ни кандидатства таз година и ги знаем наизуст. Освен туй като караш по някоя улица и са нанизани като броеница - по Амстердам от 57-ма до 187-ма - Джон Джей (CUNY), Фордъм, Колумбия, Сити колидж и Йешива юнивърсити (на последните три минаваш през средата на кампусите). По Лексингтън от 68-ма до 8-ма са Хънтър, Барух, NYU и Купър юниън.
03 Декември 2005 22:45
Я, чичо ни фичо е неутрален с руската мафия!? Баламурка ни с песнички тип Бони М? Те пееха месеците, чичо ни фичо университетите. Само и само да не става дума за важното? За страстването на мафиите?
03 Декември 2005 22:47
Manhattan Sightseeing Map Натиснете тук
03 Декември 2005 23:05
Бла-бла, бла-бла, така както са го написали е еднозначно ясно за кой точно университет става дума (думичката държавен липсва, или?). Безплодните ви напъни да са направите на йерудити дразнят, ако имате да казвате нещо смислено се обаждайте, иначе аз лично нямам нужда да ми превеждате нито от английски, нито от доста други езици. А това къде е кандидатствал сина ви въобще (ама въобще) не ме интересува ... Философи, пфу..... И една молба, не казвайте в щатите къде и какво сте завършили, правите лоша раклама на съответното учебно заведение.
03 Декември 2005 23:27
Пиши Чичо Фичо, интересно ми е как е NY пред празниците, шоуто за елхата пред Рокфелер центъра гледах по CNN, ами кефи се човек, и за училища и институти пишете....
03 Декември 2005 23:47
Като голям бабаит.Така го четка тази публикация.
, , Властта, парите са само път към уважението.”
"Парите изчезват, приятелите ти умират, ти сам умираш, но репутацията си остава".
Което е така , си е така.
В действителност , това е пропагандистка формула , възпитаваща манталитет на прислужници .
Острият нож на пропагандата е забит в сърцата на милиони некадърници , за да изгрее слънцето на един потомствен аристократ.
Много стара и примитивна хватка.Позната като философия на , , закаляването на стоманата".
Нека я припомним , но с още по стара давност.За да е по актуализирано.
, , Нагрявай кинжала , докато не засвети подобно на СЛЪНЦЕ , изгряващо в ПУСТИНЯТА, после го охлади до цвета на ЦАРСТВЕН папур , КАТО ГО ЗАБИЕШ БАВНО В ТЯЛОТО НА МУСКУЛЕСТ РОБ.”
Така силата на роба преминавала в кинжала и той ставал ТВЪРД.Единична е била технологията , но масово се е прилагала.Сега е масова и глобално се прилага-глобален свят прави.
--------------

Та тогава такава е била , , социалната гимнастика”.
От тази схоластика , след това ще се роди фашизираната схоластика за синята кръв.
Но пропагандата , , , острието на словото” , острието на кинжала и неговото закаляване ще пребъдат много векове и вероятно още много векове.
Това е голяма задача-светът да го глобализираш.
Та да повторим тази простотия.Цивилизована простотия.
, , Властта, парите са само път към уважението.”
"Парите изчезват, приятелите ти умират, ти сам умираш, но репутацията си остава".
Някъде да става въпрос за УМ, ЧОВЕЩИНА, СПСОБНОСТИ и други подобни измислици на цивилизацията.
Чиста натурална фашизирана пропаганда.За това става дума.Схоластиката е люлката на фашизираната пропаганда.Без нея няма да има роби в които да се закаляват-КИНЖАЛИТЕ

04 Декември 2005 00:07
Xунвейбин, добронамерено, глобализация винаги е имало от началото на света, империите какво са, глобализация освен финанси касае и култура, е мечтаех в '89 да го обикалям света, сега цел ден дома го гледам по Инета, глобална гледка
04 Декември 2005 00:18
it is I, какво искаш да кажеш за бебешките храни (мляко?) на Nestle? Ако имаш подобна информация, моля те, пусни я!
04 Декември 2005 00:31
Пейчо Пеев
Твърди как винаги е имало ГЛОБАЛИЗАЦИЯ.И дава за пример империите.
Възникнали с орди от по 30 000- наемни войници-побиращи се на един селски стадион.
Такъв е бил светът някога и така е глобализиран , та даже за глобализация се говори-съществувала от край време.През Африка и Азия , Куртово Конаре и Горно Нанадолнище.
-----------
А истината е друга.Такава никога е нямало.Ако се взрем в тази досегашна човешка история-в нея почти нищо не е написано за обществените отношения.Почти нищо.Било е много опасно.Чаши с отрова са поднасяли и са задължавали да се пиели на едри глътки.
---------
Виж за , , глобализатори"-императори , царе , папи , патриарси-се е писало и пише и брише , та от триенето на писалките , освободената енергия , може да стигна и за глобализирането на КОСМОСА .
--------------
Пейчо.Космоса е непревземаем.Човек живял хиляди светлинни години –няма да има.
А общото със земната глобализация , е , че тя също отстои на хиляди светлинни години.
Такива , , земни космонавти” за сега не са се родили.Освен един , дето си приказва с БОГОВЕТЕ.
Нали знаеш кой е този дето се прави шушу мушу с Господ и как от него е прихванал , какво ще е новото сътворяване на света.
Вероятно си мисли , че Господ за джандар ще го назначи.
Та тея приказки , на тоя дето прави шушу мушу с Господ , не те ли размиват , та така сериозно ги лафиш.

04 Декември 2005 00:44
Хунвейбин, не те разбрах, а Президент Буш го харесвам, мъжкар е и не той ме направи беден, но всеки с мнението си, и казваш космос, има ли граници по небето, във водата виждал ли си
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД