:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 64
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Една фуражка благини

Армията няма да привлече войниците с екзотични почивки, а с по-модерно обучение, заплащане и въоръжение
СНИМКА: Архив "Сега"
Военните могат да оценят хубавите неща.
Едно време бащите казваха на синовете си: стани военен, за да взимаш една фуражка с пари. А шапките бяха доста големи.

Почти в тоя дух са и благините, които напоследък рекламира Министерството на отбраната. Военният министър Веселин Близнаков обеща следващата година да започне мащабно изграждане на апартаменти и къщи с дворчета за военните. Първо щели да бъдат ведомствени, а после ще им ги продадат - естествено на преференциални цени.

После МО реши да награждава служителите си с екскурзии и почивки в чужбина. Полковник Петров например има шанс да почива две седмици в Тайланд, като плати 1250 лв., а останалите пари от стойността на екскурзията - около 2500 лв., му ги поема ведомството. Военните могат да посрещнат Нова година в подножието на Айфеловата кула, да идат на корида в Испания и да ядат пици в Рим. Дай, Боже, всекиму. Няма да повдигаме въпроса кой точно ще се вреди да отиде на тези екскурзии. И защо, като ще е награда, министерството не поема цялата стойност на воаяжа.

Освен това офицерската заплата варира от 650 до 950 лв. Такава получават около 20 000 от военните. Те ползват напълно безплатно здравеопазване, дават им пари за дрехи и обувки, имат възможност за нисколихвени потребителски кредити или ипотечни такива за жилища. А в социалния пакет от мерки за военнослужещите, който парламентът трябва да приеме, се предлага да се дава минимална работна заплата на съпругата на военния, ако тя не си намери работа в града, в който той служи.

Но не за привилегиите на военните иде реч. Те още от времето на социализма са галениците на държавата. И тогава един старшина взимаше поне три пъти по-висока заплата от един лекар или учител, а основната му работа бе да следи дали се краде от поделението и да раздава наказания на 18-годишни момчета. Проблемът е друг - армията е на път да срине високия си обществен рейтинг, тъй като обществото не обича някой да има повече привилегии - и то без покритие. Факт е и че тези облаги не привлякоха кой знае колко кандидати за професионални военни. Онези, които наистина искат да влязат в армията, се интересуват от съвсем различни неща. Преди време говорих с двама ефрейтори от едно много елитно поделение. Те вече го напуснаха, но тогава ми се оплакваха не от това, че получават 400 лв. заплата или че няма къде да живеят, а от остарелия начин на работа и архаичната методика на обучение. А те наистина бяха бойци по душа. И армията загуби, че ги изпусна.

Откакто пък имаме контингенти в Ирак и Афганистан, "щабните плъхове", както ги нарича обикновената войска, се държат все едно, че българската армия е завзела света. От устата им излизат хвалебствени слова, които повече подхождат на Александър Македонски. Това обаче не им пречи да не обръщат особено внимание на нуждите на онези, които са на бойното поле. Нещо повече, вече се оформя непреодолима вражда между чиновниците в униформи и "мисионерите", тъй като голяма част от последните направиха по няколко мисии зад граница и заслужено имат в банката по 20-30 хил. долара. Дори да воюват само за пари, пак рискуват живота си и заслужават повече уважение.

Затова усилията трябва да се насочат другаде. Хубаво е да има екзотични почивки и привилегии, но още по-хубаво ще е да се помисли за осъвременяване на подготовката, за по-адекватна система за финансово стимулиране и за по-модерно въоръжение. Едва тогава към армията наистина ще има интерес. И ще можем да говорим сериозно за националната сигурност и за честта на пагона.
СНИМКА: И-НЕТ
Тор Бьорголфсон
36
2781
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
36
 Видими 
03 Декември 2005 00:56
Браво Диане. Само трябва да добавиш , че 90% от Щабните Плъхове са боклука на държавата, угояван в продължение на години да не върши нищо. Боклук, чиято единствена цел е ... да няма боеспособна армия, щото може да се наложи да се сражават освен да лентяйстват.
03 Декември 2005 02:11
В условията на глобализация изобщо и влизане в ЕС конкретно, професията "овенен" е една отживелица. В глобалния свят ще има само полиция..
03 Декември 2005 02:17
като нема фуражомелки ще има фуражки
03 Декември 2005 05:09
ЕЛИН ПЕЛИН , разбира се

ОТЕЦ СИСОЙ



С ваше позволение ще скрия името на манастира, където прекарах едно блажено лято, гостенин на добрия игумен отец Сисой. Всеки ден от ония дълги, лениви и спокойни манастирски дни ние двама обядвахме заедно вън под сянката на гъстолистната лоза - великолепно украшение на тая света обител. Тя разстилаше над нас благословените си вейки, както ливанските кедри се разстилаха над главата на Аврама, и ни правеше прохладна сянка. Нашите обеди бяха самостойни, чудесни съчинения на самого отца Сисоя, в които той примесваше покрай благовонните планински билки много от сладостта на своята мъдрост. Виното, към което скромният игумен имаше особена слабост, той предварително изстудяваше в чешмата, която пееше сладостно под сянката на три стари печални върби сред двора. На малката дървена масичка под лозата ние прекарвахме до вечерта в тихи и прояснени от вдъхновение разговори за бога, за света, за суетата на живота и загадката на смъртта. Бурното и дълго минало на отец Сисой бе му принесло много житейска опитност, а черковните книги и библията, над които прекарваше усамотените си часове, бяха прояснили душата му със света мъдрост.


- Книгите са като хората - казваше той, - когато остареят, стават мъдри. Науката и мъдростта са дело на миналото. Настоящето е винаги било море от чувства, по което се клатушкат хорските души, несигурни в своя път. Техните сълзи, техните вопли, радости, стремления, измами и душевни тържества, техните мисли и опити падат като скъпоценни бисери в бездните на това море. И когато се оттече в далечното минало, хората намират на дъното му утаени всичките попаднали съкровища и черпят мъдрост.



Уверен съм, че ако тия мисли биха могли да излязат от устата на дядо владика, той щеше да се възгордее повече от патриарх, но отец Сисой седеше спокоен, взимаше трохи от масата и ги хвърляше с хубавата си свещеничиска ръка на кокошките и на врабците, които се трупаха около него и без страх кацаха на раменете му. Той беше нисичък, здрав, с младежка светлина на очите, с приятно усмихнато лице, с посивяла брада, но под черната му калимявка се подаваха кичури, бели като вечните преспи по планините. Мислите му пъплеха бавно, разклоняваха се, виеха се като лоза и се разлистваха гъсто. За себе си казваше:
- Недостоен съм по две причини - по чревоугодието си и по снизхождението си към грешните.
Ще ви разкажа някои от неговите приказки, пълни с поучение и дълбока мъдрост.



Редактирано от - nesnaecht на 03/12/2005 г/ 05:10:34

03 Декември 2005 07:58
Незнайко, слагай фуражката и бегай да гледаш какички с къси полички. Не се занимавай с Елин Пелин. От там пари не падат........
03 Декември 2005 08:49
В условията на глобализация, която не може да овладее фундаментални проблеми на цивилизацията, професията "военен" ще става все по-актуална. С пренаселването на света, екокатастрофата и поскъпването на ресурсите, конфликтите между хората ще нарастват и ще трябват повече разходи за сигурност. Т.е. и повече военни. Когато едни проблеми не се решат по интелигентен начин, те се решават по метода на естествения подбор. Който винаги е свързан с някаква агресия.
03 Декември 2005 09:48
Проблемът на Българската Армия преди и сега, е в това че се занимава с "нищо_не_правене". Постоянно кипи безмислен труд от типа, да боядисаме бурдюрите и да изчистим листата. А военната подготовка се състои в повечето случаи само в няколко часа развод. В останалото време всеки войник спряга глагола "скатавам се". Войниците стрелят един два пъти годишно по 10тина патрона. Елитните поделения се определят като такива, по отчетените постижения, което няма нищо общо с реалната ситуация. Публична тайна е практиката, плановете и изпълненията да се пишат наведнъж, и след това нищо да не се изпълнява, а само да се отчита.
От друга страна, парите които взимат войниците, са много добри за това нищо_не_бачкане. В една частна фирма за тези пари обикновено се изисква работа по 12 часа 6 дена в седмицата. А войниците получават и много бонуси, сигурна работа, гарантирани болнични, компенсации за нарядите.
Дали има нужда от военните? Да, има! Но не в този си вид на нищо_не_правене! Изпращането на военни на мисии в чужбина, може би е, най-правилното нещо - не от гледна точка каква кауза защитаваме, а за да може наши войници наистина да се докажат в една реална ситуация. Проблемът с мисиите е, че там изпращат доброволци, които след 1-2 месеца подготовка стават войници и заминават. А тези които са в поделенията, продължават да се занимават с нищо_не_правене.
03 Декември 2005 10:07
"........ офицерската заплата варира от 650 до 950 лв. Такава заплата получават 20 000 от военните." Като знаем, че горната граница на армията (включително цивилните) е 45 000, не съм чувал за армия, в която над половината са офицери.
".... ползват безплатно здравеопазване..." Ползват същото здравеопазване, каквото автора и респективно читателите - финансираното от здравната каса. Само за обща култура - във ВМА военните не ползват някакви преференции, там са на равно с останалите граждани, т.е ако ги прати там Джи Пи -то.
" ... преференциални заеми и ипотеки ..."?!?!? Не съм чувал за армейска банка, ползват същите ипотеки и преференции, които и другите граждани.
" ... галеници на съдбата .." ?!? Та те са си направо за завиждане - марш на скок, окопаване, 24 часови дежурства, луксозни танкове .... Дай боже всекиму!
" .... не привлякоха кой знае колко кандидати за военни ...." Имам приятел военен, та той си изключва телефона, когато в "Българска армия" публикуват списъка със свободните места за кадрови военни. Всеки негов познат почва да му звани за някое познато момче или момиче. А моя познат няма нищо опщо с кадрите в армията, но нали е военен "значи може нещо там да помогне".
Няма да коментирам това за "щабните плъхове" и т.н. Само ще спомена, че за офицера се изискава:
- висше образование (магистър);
- за от майор нагоре - военна академия (второ висше);
- за генералските чинове - още една академия;
- за влизане в академия - ниво на владеене на западен език;
- за назначаване в щабовете ниво на владеене на западен език;
- ежегодно се проверява здравословното им състояние и физическата им подготовка.
03 Декември 2005 10:13
Забравих да питам - автора бил ли е в казарма? Преди известно време четох подобен "анализ" в "Телеграф". Беще редакционен коментар. От снимката ме гледаше "експерт" по армейските въпроси на 20-тина години. В статията той "бичуваше" закостенялат военна система, в която не беше влизал, "ама неговия брат му беше разказвал" ......
03 Декември 2005 10:20
Армията първо трябва да се опита да реши кадровия си проблем. Повече от половината офицери не стават за нищо, а продължават да получават заплата, заедно с кадърните хора. За съжаление върхушката е именно от първия тип. Това е резултат от социализма и лъжереформите, които бяха проведени.
Най общо казано реформите се изразиха в създаването на "нов бардак със старите курви."
Извинявам се за циничния език, който използвам.
03 Декември 2005 11:11
написаното от автора е некоректно, което показва, че не познава армейската действителност.възможно е и консултанта му да е без реален поглед в БА.вярно е , че има войници които не знаят защо са там , но това предимно са жени назначени като кадрови войници с нечии протекции.
03 Декември 2005 13:38
аз не знам какво точно е предназначението на българската армия. освен, че се осигурява социална помощ на неколко десетки хиляди дембела с пищови, за да не почнат да гърмят по улицата, друга некаква работа върши ли се от тех? (от въпроса изключваме армейските далаверки, щото те се вършат в частен порядък и за лични цели).
03 Декември 2005 15:35
дияне Н., за лична обида ше те дам на съТ! ша ти зема 'онорара. и шраф - тоже! и ша те напцуем после!
03 Декември 2005 17:08
>>><<<
Ми ти съ никни фелфеел бе яс ли да та учим...

Редактирано от - sluncho6 на 03/12/2005 г/ 17:19:06

03 Декември 2005 17:58
Разрешете да доложа!
Фатмака не пази - той краде!Краде всичко което може да се отмъкне или му хареса!
А на Дианчето препоръчвам преди да седне да пише да иде до обекта и да провери кое как е!

03 Декември 2005 18:06
българия въобще няма нужда от армия, защото е член на нато. ако някои я нападне братските армии начело с великите и непобедими съединени щати на америка веднага ще се притекат на помощ.
03 Декември 2005 18:43
Особено с американски бази по крайбрежието, които ще служат Само за отбрана.
Попокатепетл...
03 Декември 2005 18:46
Военните можем да посрещнем Новата година и в Малта, е пропуснал да ви информира АВТОРА.
А мога да отида и при приятеля си от остров Фиджи, или при другият от остров Тонга. Но ако имам пари!!!
Но за 700 лева, които получавам месечно след 15 години офицерски стаж (за справка - Държавен вестник) ще си помисля. И то след като мине зимния сезон и си изчистя сметките за парното.
А дяволски не ми се ходи пак с мишена на гърба из разни горещи мисии. За да мога после "големите" 10-15 хилядарки да се чудя дали да ги дам за ремонт на апартамента, за нова-стара кола, или за рушвет на докторите във Военна болница.
Кадровите въпроси няма да коментирам, защото на един "учен" колега му казаха, че е достатъчно умен, за да си намери работа и извън системата
Няма да коментирам и това, че нашата армия е политически ориентирана към изпълнение на рискови ангажименти към НАТО, а не към по-приятни и по-добре платени ангажименти към ООН. За разлика от някои "прости" държави като Индия, Кения, Пакистан, Бангладеш, Фиджи ...
03 Декември 2005 18:57
И наистина нямаме врагове на Балканите, заради което битуват и мненията, че нямаме нужда от армия. Но армията е институция и не може без нея.
Жалко че армията не може да се наложи активно в борбата с бедствията, и като Кенийската армия (при наличнието на добре балансирана регионална политика) да участва активно в мирните мисии на ООН.
03 Декември 2005 20:48
Ооо, тук за армията нещо, май, а?
За лампазите...
За старшите офицери...
За младшите офицери...
За старшините и сержантите...
За ВОЙНИЦИТЕ!
Някой нещо е искал да каже, ама се недоизказал!
Е, аз пък ще ви го кажа, с "клишенце"(както обичат да се изразяват некои уважаеми форумци):
КОЙТО НЕ ИСКА ДА ХРАНИ СВОЯ АРМИЯ, ХРАНИ ЧУЖДА!
Справка - новите американски военни бази в Ново Село и Безмер!
03 Декември 2005 21:03
OLDMAD,
И обратното е също ВЯРНО!
КОЙТО ХРАНИ ЧУЖДА АРМИЯ- НЕ ХРАНИ СВОЯТА!!!/П39/
03 Декември 2005 21:09
Чужда армия брани чужди интереси!
(Справка-чий го дирят нашите войски в Ирак, Афганистан, Босна и пр.? Наши, или чужди интереси?)

Редактирано от - OLDMAD на 03/12/2005 г/ 21:12:36

03 Декември 2005 22:24
ТЪЙ, де!
Изразът "ХРАНИ" в този случай, трябва да се разбира по-широко: ГРИЖИ, ПОДДЪРЖА и подобни !
Значи, става въпрос , че:перефразирано
1. КОЙТО НЕ ИСКА ДА СЕ ГРИЖИ ЗА СВОЯТА СИ АРМИЯ- ЩЕ МУ СЕ НАЛОЖИ ДА СЕ ГРИЖИ ЗА ЧУЖДАТА! /по OLDMAD/
2. КОЙТО СЕ ГРИЖИ ДОСТАТЪЧНО ЗА ЧУЖДА АРМИЯ, ЗНАЧИ НЕ СЕ ГРИЖИ ДОСТАТЪЧНО ЗА СВОЯТА СИ! /по Paragraph39/
......................................... .............................
Ти сега, така..., СЪГЛЬЯСЕН СИ ?!?
03 Декември 2005 22:33
Бе, кой ма пита мене бе
Па и теб...
Пусни вълка у кошарата, па после вади пушкалото...60 години германците не могат да се оттърват от руснаци и американци!
Където стъпи чужди ботуш, оттърване няма!
03 Декември 2005 23:07
Правилно "КОЙТО НЕ ИСКА ДА ХРАНИ СВОЯ АРМИЯ, ХРАНИ ЧУЖДА". По същата логика, който не иска да храни свое правителство, храни чуждо. Демек хранете Доган, ДПС и всички турци
04 Декември 2005 00:06
По въпроса за смисъла на армията съм напълно съгласна със Симо. Но много ми хареса изречението:
Дори да воюват само за пари, пак рискуват живота си и заслужават повече уважение

Предлагам всички, които участват във въоръжени обири на банки, да бъдат награждавани с медал! Рискуват живота си, и то за пари!
04 Декември 2005 08:13
Не сте прави с това: Които не храни своята армия, храни чугда армия. Понеге това означава, че чугдата армия ви е окупирала, и има риск да започнете да водите партизанска война с нея (чуждата армия), тя е длхжна да носи охраната на по-важните обекти, за да няма саботажи и т.н. . При Бг работата е по-проста: Бг храни своята БГ армия, но УСА използва тази армия там, кхдето и е удобно (на УСА). И жервите са от БГ армията, а не от УСА Армията.Разбира се, заплатите и всички разноски идват от БГ, няма да идват от УСА данхкоплатеца, я! Плюс това УСА ще използва базите, но няма да и се наложи да охранява важни обекти, понеге БГ армията ги охранява. Нещо повече, БГ армията ще охранява УСА армията, за дане би да се случи нещо на някой морски пехотинец. И ако някой започне да действа срещу УСа армията на територията на БГ, то пхрва ще се сражава БГ армията.
Извод: Бг е мечта за всеки окупатор, понеже няма нужда да бхде окупирана! Тя се е окупирала сама!
04 Декември 2005 08:35
Елитът на форумното "сиво вещество"
04 Декември 2005 10:45
НЕ САМО ПАРИТЕ СА ВАЖНИ ЗА ЕДИН ИСТИНСКИ ВОЕНЕН
ТРЯБВАТ КАЧЕСТВЕНИ ДРЕХИ И ОРЪЖИЕ
А СЪЩО ТАКА И МНОГО АМА НАИСТИНА МНОГО ПО НОВА ТЕХНИКА
НЕ МОЖЕ СЪС СНАРАЖЕНИЕ ОТ БАЛКАНСКИТЕ ВОЙНИ ДА СЕ ВОДИ КАЧЕСТВЕНА ПОДГОТОВКА
04 Декември 2005 12:49
Като всяка друга професия и тази на военния е призвание. В скапана държава като нашата е нормално всяко съсловие да реве за по-достойно заплащане. При военните обаче, има още един момент - каузата. БГ в момента няма национален идеал, няма някаква обединяваща нацията цел, няма национална стратегия в политиката - и вътрешна и външна. Така, че на военния не му е ясно на кого точно служи - на народ и родина, или на някой политик дето умре да оближе интимностите на чужд президент, заради жалки джобни. Който е по куражлия и смята че си заслужава да рискува задника си става soldier of fortune. Който намери подходящите връзки става щабен плъх и обикаля екзотични местенца под формата на обмяна на опит с братските армии от NATO. Между другото - нали никой не си мисли, че топлите местенца се раздават просто ей така. Е за т`ва БГ армията е сбирщина от бюрократи и авантюристи, в която основния дебат е на тема кой к`ви кинти взема и по какъв точно начин.
04 Декември 2005 13:17
След толкова рИформи нямаме офицери за една хунта даже.
Другото е бла-бла.
04 Декември 2005 14:59
Да статията е обекивна, както и bestbuy е обективен за 90 те %.
Това са част от бившите политически офицери останали на служба в армията.
Реформа в армията може да има тогава когато се въведат принципите на мениджмънт на човешките ресурси като външна услуга.
Познавам достатъчно офицери -вече от доста време от резерва имащи необходимите знания умения и потенциал да обърнат ситуацията. Но властта бе във все още властващата "организирана некадърност" в Министерството на Отбраната. Все още в тази Държава се гледа дали си "послушен" а не колко си кадърен.
След 010.01.2007 ситуацията ще е друга.
До: Me4o
Диплома знания не дава а в тези учебни заведения основно те обучават какво да мислиш а не как да мислиш. Ако тези български критерии съществуваха в нормалния свят то....
04 Декември 2005 16:02
всичко това е пълен майтап, седнали за горките офицери да пишат, със заплати от 700 лв, кое им е кривото? сума народ се бъхта седем дни в седимцата за два пъти по-малко, а за шапкарите специално трябва да се мисли всичко да им е наред. сякаш точно дебелаците с пагони ще опълчат гърдички, ако не дай си Боже нещо се случи!
04 Декември 2005 18:18
Какво е това в БГ?
04 Декември 2005 20:20
Помните ли Митето Луджев? Беше военен министер!
"До капитан ще ги чупя, от капитан надолу ще ги купя!"
Ако беше го направил навреме, сега щяхме да имаме АРМИЯ!
Ама го сецнаха "Боянските ливади" и бат'Жельо
04 Декември 2005 21:46
Затова пък каквото бе читаво под капитан и включително капитан при Сталийски бе шитнато без подписана министерска заповед. (Обществена тайна е че Министър Сталийски не е подписал нито една заповед за уволнение на офицер). Заповедите от Министър Сталийски(лека му пръст) са все още "секретни" до 2007 год.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД