:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 329
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Саддам щял да бяга с мотоциклет

Сваленият диктатор нарече Жак Ширак "стар приятел" в интервю за в."Сън"
Снимка: АП
През 1974 г. Жак Ширак (вляво), тогава премиер на Франция, тържествено посрещна в Париж Саддам Хюсеин, по онова време иракски вицепрезидент. Подсъдимият диктатор нарече Ширак стар приятел.
Саддам Хюсеин се готвил да избяга с мотоциклет от американците минути преди да бъде заловен.

Това заявява сваленият иракски диктатор в първото си интервю след ареста му на 13 декември 2003 г. То бе дадено за британския в. "Сън". Отговорите от името на Саддам бяха предоставени от Рамзи Кларк - бивш правосъден министър на САЩ, който е един от адвокатите на тиранина.

Преди залавянето Саддам променял ежедневно скривалището си и организирал съпротивата срещу международната коалиция. Той смятал да се измъкне през задния вход на последното си убежище. Отвън имало скрит мотоциклет. "Моторът обаче го нямаше, а имаше американски войници", споделя Рамзи Кларк.

"Излязох от къщата през тунела и изгубих съзнание", твърди Саддам Хюсеин. Той е уверен, че е бил обгазен от американците. Подсъдимият диктатор твърди, че е прекарал в този тунел само няколко минути, а не няколко дни, както казват американците.

Саддам е уверен, че е бил предаден и е станал жертва на предварително нагласен номер, казва още Рамзи Кларк.

В същото време диктаторът хвали френския президент Жак Ширак и го нарича "свой стар приятел". Навремето "Сън", известен с антифренската си насоченост, нарече Ширак "червей", като обясни твърдото му противопоставяне на войната в Ирак с близките връзки на Ширак със Саддам и личните му икономически интереси в Ирак.

Саддам е обиден на британския таблоид заради снимките по бельо от килията му, които изданието публикува преди няколко месеца. Той не е виждал фотографиите, но смята, че те са обида не за него, а за иракския народ.

Хюсеин не се страхувал, че може да го убият. "Все ще се намери някой друг Саддам", заявява тиранинът. Анонимен член на адвокатския му екип споделил, че макар и зад решетките той с интерес следи световните събития. Саддам не плаща и стотинка на защитата си. "Знаем, че той няма пари. Но дори да имаше, нямаше да ги приемем", отбелязва Рамзи Кларк.

"САЩ са на път да спечелят войната в Ирак, макар че ги чакат нови жертви", заяви междувременно американският президент Джордж Буш в обръщение към нацията. Той призова американците да проявят търпение в името на тази благородна и необходима кауза.

Осем високопоставени представители на режима на Саддам бяха освободени в събота, съобщи американската армия. Сред тях са Хумам Абдел Халик по прякор Д-р Бацил - бивш министър на висшето образование и ръководител на иракската Организация за атомна енергия, и Ахмад Муртада - бивш министър на транспорта.
12
1267
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
20 Декември 2005 00:15
Ето това е истинаат - "Все ще се намери друг Садам!" В общество основано на религиозния фанатизъм, подобни диктатори са ежедневие, и ще стават още повече докато не се изкорени причината.
20 Декември 2005 00:47
Сън не е настроен антифренски, а предимно клюкарски. Те да можеха и без бельо щяха да го покажат.
20 Декември 2005 03:36
bestbuy!
Садам беше диктатор на един светски режим, а не на религиозен! БААС е светска партия, както и режима в Сирия е светски борещ се срещу ислямският фанатизъм. Садам бесеше ислямистите под път и над път както ги бесят в Египет и в Сирия!
В резултат на "освобожденито" на Ирак от американците, най - вероятно в страната да се установи шийтски религиозен режим по подобието на този в Иран!
20 Декември 2005 05:36
Готов сценарий за политически трилър на Холивуд.., а мотоциклета сигур ще бъде Харлей Дейвидсон и Слави Трифонов ще го даде безплатно...за ролята на самия Садам... Ха Ха
20 Декември 2005 07:18
Ми така е, като няма пари да си купи трактор с оръдие.....
20 Декември 2005 08:03
Този нещастник е толкова Саддам Хюсеин , колкото аз съм Адолф Хитлер. И показаха , че е един от двойниците; и разкриха , че Саддам Original най-вероятно е умрял още през 2001-2002 година , или пък си пие кайвето в някой 6 звезден хотел в Залива... Но - не ! Тоалетни хартии като "Сън" продължават да ни занимават с фарса , подсъзнателно внушавайки , че Саддам е хванат и окошарен... Брейн уаш похват , трябва да се отклонява вниманието от ВОЕННАТА КАТАСТРОФА на Бушо-блеърщината в Ирак ...
20 Декември 2005 08:25
...пропусна да ни почерпиш с нещо от "строго секретно"...
20 Декември 2005 09:17
Със знания трудно може някой да те почерпи. Трябва сам да си ги начерпиш, не да дрънкаш без да знаеш, че Строго секретно беше четвъртия източник на инфото, като и предишните 3 се базираха не само на "чул ама не разбрал", а на няколко независими експертизи.
Здрасти Муктада! Почерпи го човека една боза, че орева орталъка.
20 Декември 2005 10:04
Тази почерпка отмина. "Кой ял - ял " ! Както казваше старшината едно време в казармата на закъснелите за манджа... Мархаба Седалгин
20 Декември 2005 13:29
Bestybuy,
Ето това е истинаат - "Все ще се намери друг Садам!" В общество основано на религиозния фанатизъм, подобни диктатори са ежедневие, и ще стават още повече докато не се изкорени причината."

Прочети мнението на Пройчо. Така е на практика. А дали ти харесва е друг въпрос. Даже в Сирия преди години е имало проблеми в град Хама точно с подтискането на ислямисти. Ти си направи изводите.
20 Декември 2005 23:55
Той и други СТАРИ ПРИЯТЕЛИ има Саддам... как се гушкаха с едни американци, не е истина. Президенти, вицепрезиденти, ама нещо забравил за тях неблагодарника!
21 Декември 2005 01:45
Сунитите оспориха изборите в Ирак
[ 2005-12-21 ] - В. "НОВИНАР"
Най-големият сунитски политически блок в Ирак оспори резултатите от произведените през миналия четвъртък парламентарни избори в Багдад, предаде Ройтерс. От Иракския фронт на съгласието заявиха, че вотът е фалшифициран и трябва да се прегласува. Това става само ден след като ЦИК оповести частичните резултати, показващи добро представяне на управляващата шиитска коалиция в Багдад. Окончателните резултати се очакват в началото на януари...
......................................... ......................................... .....................................
ОЧАКВА се появата и на иракския Юшченко!!!

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД