:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 334
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Външно отказва сведения за лобистка фирма

ДСБ настоява лично Сергей Станишев да отговори защо скандалният Шимон Шевес ще се застъпва за България в ЕС
Снимка: БГНЕС
Депутатът Светослав Малинов (в средата) критикува сделката на Външно със скандалния лобист Шимон Шевес, но призна, че информацията, която цитира, е намерил в интернет.
Месец след като премиерът отговори на депутатско питане на Иван Костов за обществената поръчка за определяне на лобист за ЕС, ДСБ се върна отново на темата. Вчера костовистите настояха Станишев да обясни защо офшорката "Ай Дж. Интернешънъл Инк.", регистрирана на Вирджинските острови, е спечелила конкурса и кой стои зад нея. Ден по-рано стана ясно, че победител в обществената поръчка за лобист е офшорната фирма. Като лице за контакт е посочен Шимон Шевес.

От партията на Костов настояват още МВнР да съобщи точно за какви услуги е сключен договорът и как ще бъде извършено плащането. "Договорът е за извършване на консултантски услуги и дейности във връзка с присъединяването към ЕС", уточни говорителят на Външно Димитър Цанчев. Той отказа повече подробности с обяснението, че според Закона за обществените поръчки информация получават само онези, които са си купили конкурсната документация. "Не виждам как можем да оповестим собствениците на фирмата", допълни Цанчев. Според него имало лице за контакти и това било достатъчно.

Цанчев съобщи още, че Шимон Шевес е подписал декларации, че не е осъден с влязла в сила присъда за престъпления против финансовата, данъчната или осигурителната система на България, че не е осъден за престъпления по служба или за подкуп против собствеността или стопанството. Освен това той е представил и декларация, че е готов да носи наказателна отговорност по чл. 313 от НК за неверни данни.

Шевес е осъден за корупция в други страни, разкриха обаче от ДСБ и се позоваха на бюлетин на организацията "Прозрачност без граници" от март 2001 г. "В графата "Доклади за корупция" пише, че Шевес е признат за виновен по две дела за злоупотреба и възползване със служебно положение", посочи депутатът Светослав Малинов. Според него лобистът присъства в доклад за банкови измами в Индонезия, замесен е в изключително крупна корупционна афера в Казахстан, а в Германия е скандално известен с лобиране за немските социалдемократи.

По информация на Ройтерс Върховният съд на Израел е осъдил Шимон Шевес на 29 ноември 2004 г. за измама и злоупотреба с доверие при сделка с военна техника. Той е бил шеф на канцеларията на убития през 1995 г. израелски премиер Ицхак Рабин. "Прокурорите окачествиха присъдата като важна победа в борбата с корупцията. Шевес - шефът на администрацията на Рабин, бе признат за виновен от деветчленен апелативен съдебен състав по обвинението, че е използвал поста си, за да помогне на приятели да сключат по-бързо бизнессделки", съобщава агенцията.

"Преди това Шевес бе оправдан по обвинение в подкупи и изнудване, но прокурорите решиха да обжалват решението. Шевес бе обвинен, че помогнал в ускоряването на строителни проекти на свои приятели и използване на влиянието си, за да уреди визита на неназован държавен глава, на когото негови приближени се опитвали да продават оръжие", пише още Ройтерс. Шевес обаче е отхвърлил обвиненията.

Името на скандалния лобист беше замесено у нас миналата година, след като израелският вестник "Аарец" съобщи, че българското финансово министерство е клиент на фирмата на Шевес, която ще лобира за връщането на иракския дълг към България. Тогава от ведомството на Велчев отрекоха. Вчера Светослав Малинов поиска яснота и по този случай.

От ДСБ обаче не са наясно как точно ще принудят премиера и Външно да им отговорят. Засега не е ясно и дали ще зададат въпрос на парламентарния контрол. Преди месец МВнР бе обявило, че поръчката е на стойност 200 000 евро. Сега от ведомството на Калфин твърдят, че няма горна граница за парите, които ще получи офшорката в началото на ноември, когато изтича договорът.
 Шимон Шевес
9
1658
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
22 Март 2006 01:59
"....как точно ще принудят премиера и Външно да им отговорят..." Това би трябвало да е вече подсъдно. Трябва да отговорят дори на най обикновен гражданин, който ги храни с данъците които им плаща. Ако не отговорят би трябвало веднага да се счете за измама и на прокурор. Това е истинския начин, а не дърдорене и оправдание. Долу това управление и предсрочни избори. ......
22 Март 2006 02:06
Мон4о па се о..а на метено маи не е за сефте
22 Март 2006 02:32
Горната сума от 20000 $ е чист стопроцентов ПОДКУП, за дейност, която е също така абсолютно нелегитимна. Парите се дават срещу консултация, форма използувана като ПРАВИЛО от мащабни мошенници. За какво ходатайство става въпрос от евреин, който няма нищо общо с европейските проблеми. СРАМ и ПОЗОР, само мисълта за такава сделка е повече от гнусна.

22 Март 2006 02:34
Никой на никого не е отказал информация - и ако не са дали значи че няма какво дават !
Чудим ви се на шашавия акъл да се хващате за дребни неща !
Я по-добре вместо да ми се пенявите изхвърлете пяната от устата и пиите наистина бира !

Министерство на финансите не е наемало Шимон Шевес да лобира за иракския дълг
21 март 2006 | 22:10 | Фокус
София. Министерство на финансите не е наемало Шимон Шевес да лобира за иракския дълг, съобщиха за Агенция “Фокус” от Портал “Европа”, позовавайки се на официален отговор от страна на финансовото ведомство в отговор на тяхно запитване.
Позовавайки се на информация на Агенция “Фокус”, Портал “Европа” коментира изявлението на Светослав Малинов от ДСБ, че всъщност Шимон Шевес не за пръв път е наеман от българската държава. През 2004 година тогавашният финансов министър Милен Велчев го е наел, за да лобира и консултира относно връщането на иракския дълг към България.
Милен Велчев заяви, че никога не е чувал името на фирмата “Ай Джи Интернешънъл”, като коментар на казаното по-рано от ДСБ, че като финансов министър е използвал лобистките услуги на Шимон Шевес за изплащането на иракския дълг към България.
22 Март 2006 02:39
Всичко, което се върши в България против интересите на народа е политическа тайна, всичко. Явни са само масовото обезлюдяване на България, постоянното увеличаване на цените, мизерията, която прави хората луди.

22 Март 2006 03:29
Този еврейски мошеник е съден дори от израелски съд. Значи може да си представим що за птица е. И естесвено е привърженик на соц.демокрацията. Еврейството, мошеничеството и левичарствоот вървят ръка в ръка. За това и нашият премиер, който отговаря на тези три описващи професията точки се е влюбил в този крадлив юдеин. Само не знам дали и той е с обратна резба та да стане картинката пълна. Да се подготвят и двамата за клубния празник - 21 април.
22 Март 2006 03:30
Офшорката избрана заради US подизпълнител
В. "СТАНДАРТ"-22.03.2006
Източници на "Стандарт" разкриха, че българските власти изглежда са се доверили на офшорката, защото тя е посочила като подизпълнител уважаваната американска фирма "Флейшман Хилард", която има своето място сред брюкселските лобисти. Потърсен на телефона си в Брюксел, заместник-председателят на "Флейшман" Ник Андрюз потвърди пред "Стандарт", че неговата фирма е подизпълнител на I.J.International Inc. "Това е стандартна процедура, по която обикновено работим", каза той. Андрюз не отрече, че името Шимон Шевес му е познато, но бе категоричен, че няма служебни отношения с това лице. "Ако има съмнения по негово отношение, обърнете се към него", каза г-н Андрюз.
22 Март 2006 05:24
бре тук се ритат едри кокълчета
и само за паре ми думат
ама ного паре
и сички светци се изредиха
а що тъй бе накрая да питам аз тъпата електурална идиница дето никой ме не пита
най мразим да мислимммммм
22 Март 2006 10:45
Паси да не е емигрирал вече .... ?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД