:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 279
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Приемът на курсанти орязан наполовина

69 ще влязат наесен във Военния университет по заявка на Генералния щаб
Наполовина ще бъде намален броят на курсантите за учебната 2005-2006 г. във Военния университет във Велико Търново, съобщи вчера за "Сега" майор Иванка Георгиева от НВУ "В. Левски". Във висшето военно училище тази есен ще бъдат приети 69 курсанти. Миналата година броят им бе два пъти по-голям, но заявките се правят дългосрочно за четири години от видовете въоръжени сили и се спускат от Генералния щаб, поясни майор Георгиева.

Очаква се и утвърждаването на предложение до МОН за прием и на 130 студенти. Във Военния университет вчера се проведе среща с началниците на военните окръжия и регионалните военни сектори, на която бяха уточнени въпроси по взаимодействието в хода на кандидаткурсантската кампания. За кандидатите, които желаят, от 13 до 23 юли се организира подготвителен курс по математика, който ще струва 95 лв.

Кандидатите за курсанти и студенти от всички специалности ще положат изпит по математика. Той ще се проведе на 26 юли (вторник) от 8 до 13 часа. На 29 юли е тестът по български език, където ще се провери равнището на общата грамотност на кандидатите. Изпитът по физическа подготовка ще е от 27 юли до 6 август. Състезателният бал на кандидатите се образува като сума от оценките по математика и български език и литература от дипломата и удвоената оценка от конкурсния изпит по математика. За някои специалности се включват и оценки от други учебни дисциплини от дипломата.

Заседанието на приемната комисия ще се проведе на 12 август в НВУ. Записването на кандидат-студентите от първото класиране е до 26 август, а на второто - до 7 и 8 септември. В сайта на университета - http://www.nvu.bg са публикувани задачите и тестовете, давани на конкурсните изпити от 2002 до 2004 г. Спането по време на кандидатстудентската кампания е безплатно за кандидатите, поясни майор Георгиева.



СПОР

Негодуванията за затягане на режима във Военния университет за курсантите, стигнали до медиите, не са разглеждани на академичен съвет. Те протестират, че не могат да излизат всеки ден след учебните занятия и били приравнени към наборниците. Това е заповед от Генералния щаб и не подлежи на обсъждане, тези курсанти се обучават за висши военни и трябва да спазват условията и реда на учебното заведение, коментираха от НВУ.
 
Майор Иванка Георгиева
6
1919
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
31 Май 2005 08:26
"Те протестират, че не могат да излизат всеки ден след учебните занятия и били приравнени към наборниците"
А едно танго на плаца? А старшината да ви забърше? Дрислйовци...
31 Май 2005 09:35
Е, добре де, ама кой е този Росен Желязков???
31 Май 2005 10:58
69 курсанта на година ...?!

Дори след първата световна не сме толкова безпомощни ( въпреки че официално ни е забранено да имаме армия ). Сега "доброволно" с участието на управляващите България се ОТКАЗАХМЕ от армия. Е това се казва модерна дипломация, не трябват вече войни за да обезоръжиш една държава.
Както е казал Филип-Македонски " няма непревземаема крепост, където може да се изкатери муле натоварено със злато"

Навремето имаше 5 ВВУ и едно полу-висше ( Транспортното ). На година в ВВУ'ща приемаха поне 500-600 и още 100 в транспортното.
Сега подготвят 69 офицери на година. Не че ми е жал за войниклъка но няма сериозна армия с 69 офицери на година. А приказките за " мобилна, високо технологична армия" са САМО ПРИКАЗКИ.
- Когато имаме поне 50-60 бойни самолета клас тактически и прихващачи последно или предпоследно поколение, с нужното въоръжение.
- Тактически и оперативно тактически ракетни комплекси - ПОСЛЕДНО ПОКОЛЕНИЕ.
- Зенитни комплекси подобни от последното поколение " Патриот" или за България най-добре С300 ( С400 май не са за продан все още ).
- Спътникова информация за ЦЕЛИЯТ БАЛКАНСКИ И МАЛОАЗИАТСКИ РЕГИОН в реално време във видимият и инфрачервеният диапазон
- И компютъризирано управление на сухопътните сили на ниво отделен боец със съответните поразяващи средства
- За морските сили поне 10'тина ракетоносци добре въоръжени и каквито други поддържащи кораби трябват.

Тогава МОЖЕ ДА СЕ ГОВОРИ ЗА МОДЕРНА И МОБИЛНА АРМИЯ - другото са празни приказки за прах в очите ...
31 Май 2005 11:51
Dakiec, какво да правят тези курсанти.Ще ти цитирам какво пише в-к "Българска армия" от 18.05.05.
"През годината 37 млади лейтенанти трябва да се влеят в редиците на Военновъздушните сили. За сега е осигурено място САМО за ЕДИН випускник от всичките.
От нациналния военен университет за нуждите на Сухопътните войски излизат по данни на управление "Личен състав"-ГЩ 83 млади лейтенанта. За сега с длъжности в различните поделения са осигурени около 50 % от тях.
По мнението на началник управление "Личен състав" бригаден генерал Динчо Карамунчев трябва да се предложи на част от лейтенантите да заемат длъжности на офицерски кандидати."
Ами това е подигравка с тези млади хора!! Подписали договор с армията, учили 5 години и го назначаваш на по-низка длъжност, с по-низка заплата.Освен това веднага ще имаш право и да го изхвърлиш от армията, защото неговото звание е по-високо от изискваното на длъжността.
Бригадният генерал Карамунчев ще се съгласи ли да стане командир на рота??
31 Май 2005 13:08
Що за реклама правите на тази нескопосана креатура НВУ? Ами дайте сайтовете и на останалите 42 университета!
А за бройката - ами да, много са, и без това там ще кандидатстват най-некадърните, неспособни за никой друг университет!
Откъде накъде пък Генералният щаб издава заповеди за реда там??? Чия собственост е този НВУ?? Висшите училища са автономни, а за държавните отговаря министър!!!
31 Май 2005 16:25
Военното училилище не трябва да дава висше образование.Това трябва да става в нормалните университети.Военното училище трябва да дава квалификационна степен по ВОЕННИ НАУКИ.Парите от данаците ни действително трябва да са за военни цели, а не някой да се храни , облича, лекува и завършва висше за сметка на данъкоплатеца.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД