:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,609
Активни 155
Страници 24,243
За един ден 1,302,066

Драконовски мерки за нередовните коли

Автомобилите без "Гражданска отговорност", технически преглед и платен данък губят регистрацията си
КАТ, Комисията за финансов надзор (КФН) и Асоциацията на застрахователите се договориха за още по-драконовски контрол срещу нередовните автомобили. Това става седмица след критичния доклад на Европейската комисия за България, където бе отбелязан и този проблем.

Пътната полиция служебно ще прекратява регистрацията на автомобили, които 6 месеца са били без задължителната застраховка "Гражданска отговорност", 3 години за тях не е плащан данък или 3 години не са минавали на технически преглед.



Мерките ще влязат в сила веднага, след като бъде променена наредбата на МВР за регистрация на автомобилите.

За да отговорят на европейските стандарти, до средата на следващата 2006 г. поне 90% от автомобилите в България трябва да са със задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Данните към момента показват, че само половината коли у нас имат полици, съобщи неотдавна заместник- председателят на КФН Ралица Агайн, която отговаря за застрахователния сектор.

Проблемът, за който се говори от години, бе поставен и в мониторинговия доклад на ЕК за България преди седмица. Брюксел посочи, че повишаването на обхвата на "Гражданска отговорност" е задължително условие, за да отпадне граничният контрол за българските автомобили при предвижване в страните от Европейския съюз.

Кодексът за застраховането, който мина на първо четене в парламента и се очаква да бъде приет окончателно до края на годината, също предвижда засилен контрол. Там се казва, че КАТ временно ще спира от движение автомобилите, които три месеца след изтичането на "Гражданска отговорност" не са я подновили. Ще се отнема талонът на колата и върху автомобила ще се поставя знак "Спрян от движение", докато шофьорът не сключи застраховка.

При новия вариант, договорен вчера между застрахователите, пътна полиция и КФН, освен талона КАТ ще отнема и табелите с регистрационните номера на автомобила. Шофьорът може да си "върне" регистрацията, ако поправи нарушението - плати дължимия данък или застраховка, или мине технически преглед. През това време той не може да продава колата, а за да си върне номерата, ще трябва наново да плати и всички изисквани по закон такси.

Сега отнемането на регистрационните номера се прави само при окончателното спиране на кола от движение - по желание на водача й или след писмено уведомление от застраховател, че автомобилът е претърпял тотална щета и не подлежи на възстановяване.

Според експерти една от целите на новите мерки е и служебно да се дерегистрират автомобилите, които ефективно са спрени от движение, но собствениците им не са си направили труда да отидат до КАТ. Това автоматично ще повиши процента на застрахованите автомобили в страната.

Контролът на некоректните водачи без "Гражданска отговорност" ще става чрез засичане на данните на КАТ и на Гаранционния фонд, който набира информация от застрахователите за сключените и за изтеклите задължителни полици. Като се съпостави този масив с регистрираните в КАТ автомобили, наяве излизат колите без задължителната застраховка и времето, за което водачите не са ги застраховали.

Цялостният информационен масив на Гаранционния фонд трябва да бъде готов до края на годината. И в момента там се събират данни, макар и непълни, които се "сверяват" с КАТ. След срещата от пътната полиция отново се заканиха, че пак ще започнат масирани проверки за наличието на валидна "Гражданска отговорност".
68
2122
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
68
 Видими 
01 Ноември 2005 22:03
"Българи от народа се наговориха за още по драконовски мерки срещу нередовните представители на властите. Ще бъдат жестоко наказвани представителите на изпълнителнителната, законодателната и съдебната власт, които незачитат конституционните права на останалите все още тук българи от средната класа (б.а. - тези, които живеят от едната заплата).
Наказанията ще бъдат налагани чрез решенията по наши обосновани систематични и масови жалби до Европейския съд за правата на човека."
би трябвало да каже някоя правозащитна организация в България
Жалко, че такива няма!
01 Ноември 2005 22:11
Та дамите и господата от Комисията за финансов надзор са меко казано некомпетентни, както показва случая със заведено срещу тях дело във Върховния Административен Съд. Делото се гледа на второ заседание на 1-ви декември и ако и този път съдът помогне на държавата срещу гражданите и въпреки Конституцията, то наистина ще се стигне до Страсбург.
Защото е неразбираемо, при условие че Конституцията казва, че не могат определяните със закон данъци и такси да скачат несъразмерно спрямо доходите на населението, някоя си КФН да вдига с по 100% задължителните застраховки всяка година. И да се оправдава за това с "поетите от правителството на Сакс-Кобург-Готта ангажименти".
01 Ноември 2005 22:13
За да отговорят на европейските стандарти, до средата на следващата 2006 г. поне 90% от автомобилите в България трябва да са със задължителната застраховка "Гражданска отговорност".



Чл. 3. (1) Застраховането е доброволно.
(2) Задължително застраховане може да се предвиди със закон или международен договор.
(3) Застраховател, който извършва задължително застраховане, не може да откаже сключване на договор по задължителна застраховка, която съществува.



Закон, разтеглив като хармоника. В рамките на европейските стандарти...Дайте да ги видим тия стандарти, де...
01 Ноември 2005 22:21
КАТ, Комисията за финансов надзор (КФН) и Асоциацията на застрахователите се договориха ...

Струва ми се, че повече власт - повече възможности за злоупотреба...
КАТ да оправят обслужването си - колко пъти се писа за мъките на хората в Дървеница, а не да изпълняват указания на застрахователи...
Всяка година "Гражданска отговорност" се удвоява - надуват я като балон, а хората и да искат да я платят, първо мислят за хляба и топлото...
01 Ноември 2005 22:31
Става ясно, че не се е разбрало много за каква застраховка става дума. Застраховката на гражданската отговорност е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА застраховка в целия ЕС, без която МПС не може да се движи и един метър по обществени улици и площади (а само в собствен двор или парцел и то зад ограда). В повечето страни на ЕС, за няколко съм сигурен но няма да изброявам, воденето на МПС без ГО се наказва по Наказателния кодекс и е криминално деяние.
Номерата на МПС не се издават без ГО - сключена застраховка или потвърждение от застрахователен институт, че МПС-то, което ще се регистрира има застрахователна защита от определен институт (самият договор може да се подпише и ден-два или три след това).
Останалите застраховки за МПС - каското - пълно или частично - са доброволни в ЕС.
Така ще стане и в България независимо дали на хората им харесва или не. А въведе ли се системата бонус/малус - работата ще тръгне на оправяне. Който няма пари за ГО - просто няма да кара автомобила си.
01 Ноември 2005 22:32
Решението е правилно и крайно закъсняло.Единствен проблем остава съотношението цени-доходи, но в крайна сметка ползването на автомобил е доброволно.На който му е скапо да си патува с влак и автобус.
01 Ноември 2005 22:37
с тия африкански заплати 90% ама друг път.В малките градове и особено в селата където на седмица я подкарат, я не автомобила за какво да плащат?там че и без книжки карат.за какво да плащат-за разбитите пътища или да пълнят кесията на някои.ако не пият и карат просто там няма с кого да се блъснат.пълно мяртвило.СОФИЯ НЕ Е ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ!!!
01 Ноември 2005 22:43
Малее, кви дупки у "тази държава". Па ко немаше дупки И аку ИМАШЕ африкански заплати одма щеха да ни вземат у EU ..ма немаа. Ного вожд и ного гладен!
01 Ноември 2005 22:43
нема да е лошо да се върже бройката на нарушенията с цената на застраховката, за да разкарат от пътищата инфантилите, дето се изживяват като кими лайконен. ама с тея честни и почтени полицаи ... ех, прост народ, слаба държава.
01 Ноември 2005 22:59
Днешните застрахователи с "легален" бизнес са по-гнусни от СИК и ВИС. Онези като "застраховаха", пращаха няколко бригади с бухалки. Днешните използват цялата свирепост на държавния репресивен апарат, за да те "застраховат". А и онези, предишните, бяха в известен смисъл почтени - като тръгнеха да бият някого, биеха го от свое име. Сегашните рекетьори се крият зад закончета, скалъпени от хранени от тях анонимни депутатчета. После спорим дали застрахователят Кюлев бил мутра.
01 Ноември 2005 23:17
Това даже за Цървулания е прекалено. Следващата стъпка ще да е всеки да кара джип, щото сичката пътна мрежа си е офроуд отсякъде. Верно е, че карането на МПС си е личен избор, както и живеенето тук - в средата на нищото.
01 Ноември 2005 23:36
Ми нека - да продължават в същият дух, ама после да не надават кански рев, че видни застрахователи лежат завити в найлони зад собствените си автомобили независимо колко доброволни или недоброволни или насилствени застраховки са сключили. Бързата кучка - планина повдига.
01 Ноември 2005 23:51
Ама много са меки тези санкции! Който поданик няма застраховка - да му се отнемат автомобила и жилището в полза на държавата! Какво е това безобразие? Не изпълнява критериите на ЕС, спъва напредъка на държавата! Бой!!!
А сега сериозно! Какво нарушение правя, ако не си карам колата и нямам ГО? И защо цената се определя административно? Нормално ли е пълното ми авткаско да е по-евтино от ГО? Трябва ли да бъда наказан, че съм докаран до просешка тояга и навремето (по-доброто време) съм си купил някакъв таралясник?
Когато един закон или друга разпоредба е тъпа и несъобразена с реалностите, нормално е да не се спазва. В България примери много. Още повече при невъзможността на държавата поради корумпираност и/или некадърност на служителите да осъществява контрол и тези мерки ще са буря в чаша вода. И кучето ще си лае, а керванът ще си върви! За съжаление!

Редактирано от - маречек на 02/11/2005 г/ 08:41:54

02 Ноември 2005 00:39
правилно, писна ми вече отивам на работа и на малкото паркингче отпред пълно с престарели соцвозила, дано понамалеят колите малко че да се отвори пространство.
02 Ноември 2005 01:27
Лошо няма да се следи за застраховка. Трябва да е гарантирана някаква отговорност за всички щофьори по пътищата.
А колкото до противоречията в закона - мисля си че братята хамериканци (както обикновено) са малко по-напред в решаването на тоя проблем.
Например - застраховката там не задължителна. По твой избор.
Обаче си задължен да имаш документ за "финансова отговорност". Ако не искаш да имаш застраховка трябва да внесеш в КАТ $30'000 депозит.
Ако имаш застраховка - полицата ти трябва да покрива миниму щети до този размер на другите участници в движениет за случаите когато ти си виновен. А ако искаш и щетите по твойто возило да са покрити - взимаш си по-високи нива и пълна застраховка (КАСКО).
И после - другото, което форумците споменават - всеки шофьор си има "шофьорско досие" в КАТ и застрахователите имат достъп до него. И гледат до колко "рисков" се явяваш и съответно ти бъркат доста насериозно в джоба. За да минеш за "добър шофьор" трябва да за последните 3 години да имаш не повече от едно нарушение и не повече от една катастрофа. Дребните провинения стоят на досието 3 години. По-сериозните 5 или 7 - като например каране с алкохол в кръвта.
Таз малка подробност всъщност има доста дисциплиниращо действие - а си се отпуснал леко на педала, а за следващите 3 години плащаш 2на и 3на застраховка... доста е болезнено...
02 Ноември 2005 01:36
ВСЕ пак, Логиката казва друго: Щом една Застрховка е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА по закон, значи НЕплатилият тази застраховка е ДЛЪЖНИК във всеки един момент след крайната дата за плащане на застраховката. От момента на "падежа" -денят, от който се започва дължи застраховката- Длъжникът е в ЗАБАВА и дължи ЛИХВИ! Държавата има право да си събере дължимете Главница и Лихви. Включително и принудително-може да го изнесе за ПРОДАН, например. Но НЕ и да спира МПС-то от движение- което , в някои случаи, може тъкмо то да е източник/средсво/ на доходи на Длъжника?!
Освен това, да НЕ се забравя, че "Гражданска отговорност" НЕ винаги покрива изцяло размера на нанесините другиму щети и ощетеното лице има право на Граждански иск/за разликата до пълния размер на щетите/ срещу виновния водач на МПС- като в този случай Държавата НЕ се намесва!!! Следователно, очевидно е, че спирането от движение на МПС-то НЕ е решение на проблема с Имуществената отговорност на водачите на МПС при ЕВЕНТУАЛНИ пътно-транспортни произшествия! Решението е в ИКОНОМИЧЕСКА ПРИНУДА, а НЕ в аминистративната/властовата/!КАЗАХ!
02 Ноември 2005 02:22
Добре, нека ви кажа как е у "нашенско", където ми е дока... - у Канадско. Нека Грациан ме поправи, ако нещо ми са стари данните...
"Гражданската" е задължителна. Без нея НЕ можеш мина технически преглед (който се изразява САМО в проверка на отработените газове веднъж на 2 години, освен ако колата не стане "ретро" - тогава не е задължително; а основните агрегати се проверяват САМО при смяна на собствеността на колата). Първото нещо, което едно ченге ти иска при СЕРИОЗНА, а не рутинна проверка е точно гражданската (дали колата е крадена той знае за секунди от лаптопа в колата преди да дойде при теб...).
И в Канадско, и в ЕС-ко, и навсякъде ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА гражданска НИКОГА не е 100%. Но, в Канадско, която е СОЦ-страна с всичките СОЦ-кусури - застрахователите са най-голямата мафия, разликата с българската такава е, че е МНОГО по-културна и не се набива в очи (само в тайни банкови сметки... ).
По неофициални данни около 30% от жителите на GTA (Greater Toronto Area - на български - Торонто с предградията, докато се стигне до голя поляна - т.е. - около 5.5млн. души, които яздят около 2.7 млн. коли ВСЕКИ ДЕН, 2.3 млн. от тях минават през най-голямата магистрала около Торонто - 401, горе-долу 30-тина километра, 9 платна в най-широката си част в едната посока) НЯМАТ застраховка "Гражданска отговорност"! ЩО?
Отговора е много прост. Въпреки СУПЕР-компютъризираната система на всички институции - принципа - "ако не те 'фанат" в директна проверка си важи! Та - застраховката на най-"надеждния" шофьор започва от около 100 лева (по курса CAD/BGN) НА МЕСЕЦ за най-надеждните шофьори, които не са хванати "в издънка" последните 10 (повтарям - ДЕСЕТ!) години - толкова време ВСЯКА издънка ти седи в досието!
Минава се през "стандартната" средна цена около 120-150 лева на месец (САМО гражданска - без "Каско" и се стигне до около 750 български лева НА МЕСЕЦ за току-що завършил тинейджър от мъжки пол, сдобил се с някакъв таралясник, за да ходи на лекции!
И, моля ви - не ми говорете за сравнение на заплатите в Канада и България - вадете сметалото и сравнете какво значи около 9 бона гражданска на година за Канада, сравнена с примерно 100 лева в България за един студент-първокурсник!
Какъв е риска - ами риска е около 7 бона (в лева) в най-лошия случай глоба. Еднократна. Плюс малко "партийно мъмрене", за да се почувстваш жалък. Както при СОЦ-а.
Е, мен за пет години са ме спирали само 4 пъти на рутинна проверка - 3 пъти от тях късно нощем, за да видат дали не съм пиян (единият от тях БЯХ доста, но ги убедих, че не съм... ) и един защото имаше гонка за някакъв престъпник. САМО в гонката за престъпника ми поискаха гражданската!
Шанс 1:5 да те гепят се получава. Рискуваш 7 бона, срещу 9 бона НА ГОДИНА ако си мъжки тинейджър...
НЕ казвам, че да си без гражданска е гот. Струва си - до време. Каквото повикало - такова се обадило. Аз имам пълна застраховка. Намалиха я повече от наполовина, като поизвадих некои кетапи. НАПЪЛНО официални кетапи (може и неофициални такива, де... ) Мога - вадя! Който може - нека вади. И да спестява на месец сигурни пари.
Поинта ми е, че каквото повикало - такова се обадило... Кой разбрал - разбрал... За недоразбралите и недоориентиралите се - Любо Пенев в казал отдавна какво следва...
Е'ми... направете си сметка...
02 Ноември 2005 03:52
Не мисля , че в България масово колите се движат по пътищата без застраховка.Работата е съвсем друга.Като проверят количеството регистрирани и количеството застраховани коли се получава голямо разминаване, защото много от автомобилите без застраховка просто не се движат по пътищата.Никой не може да ме накара да плащам застраховка на кола, която не се движи.А освен това закона не го изисква от мен.Като премахнат регистрацията на тези , които не са минали на преглед от години/не са плащали данък от години , нещата ще си дойдат на мястото.
02 Ноември 2005 06:48
Капитан Немо,

брачет, к'ви 7 бона за не-застрахован автомобил бе?! Овде у Алберта е "само" две палки. У Торонто да не е наистина 7 бе пич, не ме плаши така?

Наи-добро си е у Саскачеуан дека све застраховка една цена, нема тако чудо кат' овде, един на 600 на годин, друг на 2500 ка е у Алберта, еба ги у газу овде!

Така де, деба и мафията деба. Наще у България преди си не плащаха нищо но и пък като се удряха, излазат от колите и почват се млатят като нема пари кой да покрие щетите. Виждал съм го това он време по Татево. Удариха се, слезнаха и бой бой, напиках се от смех. Тук слазат, оох ти добре ли си, да не се нарани нещо, ама не те ли боли това онова, гъз, врат, и т.нт.? И се радва ударения че ше съди и ше зема яко за щети по старата трошка и по него. Болки у врато, гръбо, газо.. мани мани..

Абе добре е да има застраховки ама с цени като у Саскачеуан, по соцялистически, а не кат у капиталистическа Алберта начело с Klein педерасчо, а го тура ф ушото му а го тура, мръсно Американско гъзолизно куче!!

Ай брат, по живо по здраво..
02 Ноември 2005 08:10
На овчи народ - вълчи закони![/red]

Редактирано от - bot на 02/11/2005 г/ 10:35:25

02 Ноември 2005 08:44
Първо да направят досиета на водачите.Който е опасен да плаща повече, който е внимателен без нарушения да има някакъв бонус.Това ще амбицира водачите да са стриктни.Оценката да се дава от полицията а не от застрахователите.Отиваш в КАТ, взимаш си бележка за статуса ти като водач и я представяш на застраховател.Или пък да измислят нещо друго за да не ходиш насам натам.А че трябва застраховка няма две думи.Но има водачи , който с години не плащат данъци, не минават прегледи и.т.н. Да се провери за минали години 1-2 и да се натоварят с маскимална застраховка.
02 Ноември 2005 08:49
Поредната тъпота, на която викаме ура.
Първо - застрахователите в България масово не плащат, когато се наложи или плащат нищожни суми. Тогава за какво ми е ГО? А и какво ме интересува как е в Канада, САЩ или Бимбинистан? По-добре да проверим как е в африканските страни, те са по-близо до условията ни. Второ - този процент на сключилите ГО е адски нереален, поне поради две причини: застрахователите крият истинския размер и брой на застраховките и другото - много МПС-та отдавна са спрени от движение, циганите са ги откраднали и са ги предали за вторични суровини.
Има и нещо друго, което все се забравя при определянме на размера на ГО: автомобилния парк в България е много стар и евентуалните щети не могат да се сравняват с тези в ЕС, където карат доста по-нови коли. За какво да сключваме ГО на такива нива, когато никога с тези стари коли няма да отпрашим към другите страни от ЕС? Като тук не става въпрос толкова за соцвозилата, колкото за старите западни таралясници, които внасяме и караме.
02 Ноември 2005 08:55
А това, което непрекъснато се предлага за свързване на размера на ГО с досието на водача е още по-голяма тъпота, когато става въпрос за България. При нас няма някакво приблизително съответствие водач-МПС. Един водач е нормално да управлява няколко МПС-та, както и обратното - едно МПС редовно се използва от няколко шофьора. Другото, което е не по малко важно: мутрите и останалите мафиоти като политиците например, които създават най-много проблеми на пътя, никога не се санкционират, тяхното досие е чисто. Същото важи и за разните униформени или например водачите на маршрутки в София. На практика подобно обвързване ще удари най-много по-дисциплинираните шофьори и ще намали ГО на бабаитите на пътя. Това как е в Бинбинистан не значи, че в България ще даде резултати.
02 Ноември 2005 08:57
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 02/11/2005 г/ 10:36:16

02 Ноември 2005 09:10
Досието на се прави на МПС а на водач!
02 Ноември 2005 09:22
Следващият закон, който трябва да се приеме е за МПС-тата - тези които са без регистрация да са кандидати за старото желязо в рамките макс. на една седмица. Точно там трябват драконовски мерки, защото обществената площ не е частна. Който държи Москвич на 50 години на улицата - да му се залепя една лепенка от служител на кметството - да го махне до една седмица (а ако му е толкова скъп - да си го тури в гараж и да му плаща). Улицата е само за регистрирани автомобили, а регистрация трябва да се дава САМО въз основа на сключен договор за ГО. Така е насякъде в цивилизованите страни, вкл. в някои африкански. В същност си е въпрос на цивилизационен избор какви искаме да бъдем. Руснаци вече бяхме - сега искаме африканци.

Редактирано от - Nickolas на 02/11/2005 г/ 09:27:45

02 Ноември 2005 09:37
В същност си е въпрос на цивилизационен избор какви искаме да бъдем.
Хубаво изречение, но аз бих го нарекъл пожелание.
Цивилизационния избор преди всичко останало е въпрос на доходи. Няма начин да правиш цивилизационен избор с български доходи. Гърция една от страните с най-ниски доходи в ЕС има минимална заплата от 688 евро, а ни се колебаем дали да е 60, 70 или 80 евро, при което повечето опищяват орталъка, че видите ли с вдигането на минималната работна заплата, на тях доходите им щели да паднат.


ЗИТО, и в това е проблема, че досието се прави на водач, а не на МПС-то както би трябвало да бъде. Виждам, че на доста хора не им е ясно, ч в България не е като в Канада или САЩ. Тук условията са много различни, законите не се прилагат, застраховки не се изплащат, само държавата е поела ролята на уличния рекетьор и със промени в законите ни рекетира да плащаме постяонно, за нещо, което не получаваме като услуга.
02 Ноември 2005 09:43
Nickolas,
поне в София почти не останаха от старите соцвозила, а и те самите са доста обширна тема. Сега има други стари таралясници: Опели, Ситроени, Фиатчета, Пежа, Рена, VW-та и т.н. И ако малко поне поразмислиш, ще се сетиш, че проблема не е в старите возила, а в ниските ни доходи, които ни принуждават да си ги пазим. Но идва парвенюто и отсича - вие с вашите стари коли, марш от тук, направете място за моето BMW или Мерцедес, като изобщо не паркирайте до него - загрозявате гледката.
02 Ноември 2005 09:55
В България в момента вече се намират реномирани европ. застрахователни институти - като Allianz, които имат ноухауто за застраховането от западна Европа. От разговорите по радиата разбрах, обаче, че и на самата шефка на Алианц България нещата не и са чак толкова изяснени. Почне ли се - ще се изясни. В Гърция май сега лепят гражданската застраховка по стъклата на колите (както в Холандия и Италия), а и изоставени коли из градовете няма - както това е при нас.
За доходите нещо бъркаме - частните фирми могат да си плащат заплати колкото си искат нагоре - все пак от джоба си го вадят. Тях ЕС не ги ограничава. Ограничението е за заплатите от държавния бюджет. Освен това се говори и за някаква имагинерна минимална заплата (от която се плащат и минимални застраховки като останалото се дава на ръка). Може да греша. Наблюденията ми да донякъде лични все пак. Имам приятел, който като лекар в известна клиника получава на хартия малка сума (май 150 лева бяха). И за толкова се застрахова - здравно пък и пенсионно. Останалото - на ръка! И това е масово. После държавата не вървяла!
02 Ноември 2005 10:01
Мерките не са драконовски, а съвсем нормални. Номера е, че до сега КАТ не си е вършил работата. Проверката за "Гражданска отговорност" им е вменена откакто таз застраховка стана задължителна. Обаче защо станаха толкова притеснителни депотатите точно сега? Само защото ЕС ни притиска, или защото целия застрахователен бизнес минав частни ръце? А те си имат и парламентарно лоби и начини за влияние над КАТ. КАТ трябва да проверява и винетките, ама май никой не подема кампания за проветка по взиманиято на държавата.
А колите без застраховка, без платени данъци и без преминал технически преглед са много. И те се движат по улиците и пътищатат (за разлика от някои мнения по-горе)
Но според мен е необходима и промяна на логиката на застраховането по "Гражданска отговорност". Първо не трябва да се определя цената на основа на кубиците на двигателя, а на основа на мощността. Колкото е по-мощен един автомобил - толково по бърз и потенциално опасен.
И второ за деференцирани ставки в зависимост от дисциплината на водачите. Въпреки че застраховката е на автомобил, а не на водача.
02 Ноември 2005 10:03
Трябва да има диференцирана застраховка ГО за водачите на МПС, в зависимост от историята на извършените ПТП и нарушения/прев. скорост, отнемане на предимство и др./, стажа и др. параметри. Така тези, които карат като "дзверове" по пътищата ще трябва да плащат повече за евентуалната по-голямата вероятност за катастрофи. А за това, че КАТ е "маша" на застрахователите - нямам думи, но в крайна сметка зад политиците в парламента и правителството стоят мощните лобита на техните бивши ком. другари, а именно на петролния, енергийния и застрахователния бизнес. Така че очаквайте ЗДРАВО ДРАНЕ от тях, заедно с държавно такова/данъци, акцизи/ от "принципната" "социална" коалиция БСП/НДСВ/ДПС!!!
02 Ноември 2005 10:08
XYZxyz, прав си за марките на старите МПС-та. Тях вече почти ги няма. Сега вече има и "западни" бараки с отпихнати гуми, счупени фарове и покрити с миналогодишна шума, с някакви номера от времето на "Агнешкото". За тях ми е думата.
Има и един друг аспект - регистрационните номера трябва да станат документ - с печати, лепенки от допускащото до движение ведомство - както това е в Чехия, Унгария, Словакия (да не говорим за Германия, Австрия и пр. държави).
Що се отнася до сблъсъка с МПС-парвенютата - неизбежен е. Аз карам френско возило на 5 години и знам как ме гледат като заема някое място вечер пред кооперацията. Затова плащам паркинг 60 лева на месец и не ги виждам вече.
02 Ноември 2005 10:11
Признавам, че не разбирам от застаховане.Не мога да разбера, защо след като е задължително ГО, вменено от държавата аз трябва да се застраховем в частни институции.И не е ли по удачно, като си плащам данъка за кола на държавата и там да плащам ГО. А пък след събитие , вече ще има и гражданско правни последици, който ще се обезпечат с доброволното каско!
02 Ноември 2005 10:21
Имам едно питане:
ГО ще искат ли и за циганските бараки, дето и номер нямат, пък водачите им като ги питат за книжка, не знаят какво е това. Или пак ще дерат по две кожи от честния данъкоплатец, а за тях ще има политическо застъпничество от Догана и дон Цеци, че били социално слаби?
02 Ноември 2005 10:22
Може ли някой да ми обясни смислено защо след като се застрахова конкретно МПС, застрахователите искат да гледат и досието на водача(кой?) и това да влияе на сумата за ГО? Или се застрахова МПС или се застрахова самия водач, без конкретно МПС. Двете сумарно да се застраховат е нещо, което само рекетьори, каквито са българските застрахователи могат да измислят. Сумарно застраховките, ако се отчитат и водачите (как и кои?) ще бъдат на доста по-голяма сума, отколкото при сегашното положение - само според МПС-то. Те това искат застрахователите, да приберат повече ГО като не плащат повече, а ние им ръкопляскаме и сами си даваме парите, за да не получим нищо насреща. Ако се прави досие, то то да се прави за МПС-то и да важи докато не си смени собственика.
Примерите с Бинбинистан нямат никакъв смислен еквивалент за България.
02 Ноември 2005 10:42
Не е ли по-логично "Гражданска Отговорност" да се прави на гражданин/водач/, а не на МПС. Та в крайна сметка за едно ПТП ще е виновен водача, а не МПС-то. За МПС-тата си има технически преглед.
02 Ноември 2005 10:43
В "борбата с престъпността" май шофьорите пак го отнесоха... И то с най- старите таратайки... Така е- да трепери престъпността когато на власт са знаещи и можещи!
02 Ноември 2005 10:48
Писна ми!!!!На всички кожодери м..........!Отказвам да плащам и не желая повече нищо от тази държава - не че ми е дала нещо!
02 Ноември 2005 11:08
О боже, няма ли кой да ги вразуми тези застрахователи да не се излагат! Истината е една, но никой не иска да излезе наяве и да се каже на обществото: В Закона за движение по пътищата е записано, че в КАТ се регистрират всички автомобилил Това означава, че и тези, които не са отписани, а отдавна не съществуват, всички вдигнати на трупчета, купени с цел колекциониране (не са много, но има) са в регистрите на КАТ. Те просто не могат да се изтрият, поради лошата уредба, имаща за цел да защитава хляба на КАТ - регистрирането на коли. Ако КАТ направи достояние колко Волги, Варшави, Победи, Трабанти, Вартбурзи, Москвичи и Жигули има все още в техните записи, автоматично ще се види, че те са повече от 50 %, но не съществуват по пътищата. Аз познавам три случая, при единия почина собственика и сина му не си направи труда да отпише колата, а тя се води. Всъщност циганите я вдигнаха с една каруца. Също така една кола седи в двора на предприятието ни, от която е взет двигателя, номерата са свалени но не е снета от регистрация.
02 Ноември 2005 11:15
споко, момци - ножо е дървен. катаджийте са наши момчета, не са некакви кръвници, я. с 5-10 кинта (ама - от сърце!) се оправят нещата .... кис-кис
02 Ноември 2005 11:16
Абе в цял свят самото превозно средство се смята за атрибут с повишена опастност, а водача зад волана не подлежи на задтраховка "опастност". Ама във всички (известни мене) западни страни, при определяне на застрахователната премия на возилото, под внимание се взимат водачите, които ще го управляват. Те се упоменават и в зависимост от стажа и застрахователното им досие се определя застраховката на автомобила.
02 Ноември 2005 11:30
Французите казват: търсете жената. В БГ требва да питаме: къде са парите? Защо след като преди две години при застрахователна премия на автомобил около 15лв всички застрахователи декларираха печалби, постоянно искат премията да расте? За догодина я точат 170лв? Ами 2 000 000* 165лв надбавка колко прави? Точно 330 000 000лв ще потънат в гушите на застрахователния бизнес! Така че да търсим парите!!! Пък я по-добре да не им ги даваме...
02 Ноември 2005 11:34
voodo, ЕС искат 90%. 10-те процента са за бараките....
02 Ноември 2005 11:40
В Европата се застрахова водачът и то към неговото МПС - това което кара ежедневно, ако има две – с двете. Тоест водач+MПС. Историята му върви от момента на регистрирането на първото МПС на негово име след вземане на книжка. Прави се разлика между собственик и използващ колата (тогава е регистрирана на негово име, а собственикът може да е лизинговата фирма или баба му). Историята се пише на гърба на водача, който ползва МПС-то. Съществува системата бонус/малус. Точно заради това в банка данни се нанасят всички случаи, когато застрахователният институт е платил за щети нанесени от лицето. Млад шофьор на 18 години започва с 225% от застраховката, която ако е 100 лева номинал – за него е 225 лева. След това, ако не причинява щети, всяка година се намалява с проценти и след десетина години може да стигне 40%, след повече – и 30% от номинала – тоест 40 или сотв. 30 лева. Ама трябва да си опича акъла. Сумите в моя пример са хипотетични за разлика от процентите. Има хора, които цял живот са били возени на служебни автомобили и като започнат в пенсионна възраст да карат свои – почват и те с 225% като младите шофьори.
Затова е важна застрахователната история – за да се знае кой, кога какво е направил или не е направил. Който не прави така, че да му плаща застраховката – му падат вноските.
Какво ще стане с циганите ли? Там вече има думата политиката. Най-лесното е: слагане под стража на МПС-то определен паркинг и ако лицето не се яви в определен от властите ден с платена полица ГО и водач с валидна книжка - преса. Вече политиците дали ще искат да въведат ред или не – не зависи от нас, но все някакьв ред трябва да се въведе и то по-скоро.


Редактирано от - Nickolas на 02/11/2005 г/ 11:42:28

02 Ноември 2005 11:43
Не смятам, че това, че застрахователте отказвали да плащат има нещо общо с проблема. Задължителна, предполагам, е застраховката към трети лица - не пълното каско. Ако има случаи, при които застрахователят на виновната страна е отказал да плати - наистина е странно.
Но какво би станало ако примерно блъснете някое западно BMW и поради липсата на ГО, собственика ви осъди и трябва да му плащате ремонта в официален сервиз на BMW примерно в Англия при тамошните цени на услугите?
Е да - вярно - има и шофьори, които не правят катастрофи, макар че за огромното мнозинство все някога има първи път...
02 Ноември 2005 12:04
Примерите с други държави нямат никакъв реален смисъл за България.
Това не значи, че трябва да преоткриваме колелото. Този път, по който сега тръгна България, те са го минали доста отдавна. За да се стигне до сегашните им ГО и всичко останало те са минали по доста дълъг път, който ние тепърва ще извървиме. Може спокойно да се поучим от опита и грешките, които те са правили преди десетки години, а някъде и преди векове, но пренасянето механично на друга действителност към нашите условия няма как да даде други резултати освен лоши.
За България нещата в крайна сметка опират до неспазването на законите и до привилегиите, а и до самите калпави закони. Другото нещо са ниските доходи - не може на ниски доходи да прилагаш неща, които предполагат поне десет-двайсет пъти по-високи доходи.
02 Ноември 2005 13:02
XYZxyz, ами ти даде вече отговора: Няма защо да преоткриваме колелото. Хората са бедни в БГ и затова нивото на застраховките не трябва да е 1000 Евро, а по малко от четвърт или една пета и пр. по-малки части, в лева и при бонусите всяка година - да се намалява все по-надолу. Така че правилно говорят, че някои ще плащат и по-малко от сега, когато "всички са равни".
Ама да твърдим, че нямаме пари и затова нямаме застраховки е малко ... не знам какво. Който няма пари не кара кола. Вози се на автобуса за 60 стотинки.
Примерът на Албания и Македония (Файром) е доста показателен. В Албания всички били бедни и затова нямали застраховки ГО - карат, обаче, Мерцедеси и то като ненормални - досущ като в НеРеБе-то. В Македония след 50 (примерно де) години СФРЮ, все пак по-европейска беше от нас, са се научили, че без ГО няма каране. Ей този скок трябва да направим и ние. Май е повече в менталността, отколкото в джоба. Не че някой се радва, че има да плаща! Това с гражданските отговорности (въобще всичките застраховки на ГО) сега тепърва ще става актуално - не само за коли, ами и за собственици на къщи с достъп до уличен тротоар, за професионални ГО, за ГО за деца (защото и те могат да счупят някоя витрина за 500 лева или да одраскат някое БМВ с колелото) и пр. Нали все по-богати ще ставаме, както и на практика ставаме, колкото и да окаме. А кой ще плати щетите ако приятел ми дойде на гости и ми изгори килима или креслото с цигарата си? Това другаде го плаща застраховката МУ ГО (неговата ГО). Ама дайте първо да се разберем за колите - как да вкараме ред.

Редактирано от - Nickolas на 02/11/2005 г/ 13:04:25

02 Ноември 2005 13:26
ооооопсс: спреха един нередовен тролей, деееееба ...
02 Ноември 2005 13:27
Монополиста е прав - след като гражданската отговорност е за МеПеЦето, МПС-то да си я плаща! Задволанното устройство (водача), на основата на досието (хубава дума, ь?) да плаща диференцирано според стажа и допуснатите произшествия. И обидно е, че ти го съобщава не'ква курица от не'ква комисия, която хабер си няма от материята
02 Ноември 2005 13:32
За последните 8 г. са внесени над 200 000 стари и нови автомобила, с предимство на старите. Трошки у Европата не останаа. Ние дека ке ги копаме, след като няма създадена организация (от европейски тип) за разфасоване и/или рециклиране? ДМЗ "Ленин" го спреа, клон "Мир" не съществува. И кво шъ праим нататък?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД