:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 548
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Румъния изпревари България и в недвижимите имоти

Строежите по Черноморието надвишават двойно капацитета на инфраструктурата
Румъния вече е доста по-привлекателна за инвестиции в недвижимите имоти от България не само заради по-големия пазар - 22 млн. население, но и с по-слабия от нашия ръст на цените. Това заяви управителят на Агенцията за дипломатически имоти в страната (АДИС - бившето БОДК) Деян Кавръков по време на дискусия в рамките на 7-я икономически форум за Югоизточна Европа, който се провежда в НДК.
Освен че също поддържа висок ръст на Брутния вътрешен продукт, само през първото тримесечие на тази година директните чуждестранни инвестиции в Румъния са се увеличили с 35% спрямо същия период на 2004-а. Най-важната причина е, че от началото на годината северната ни съседка въведе 16% плосък данък, който допълнително подобри икономическата обстановка в страната, смята Кавръков.
Единственият показател, по който бием съседите, е, че у нас все още наемите на офисни и търговски, както и на жилищни сгради са от най-ниските в региона.
По време на дискусията за пазара на недвижими имоти експерти потвърдиха очакваната за България тенденция, че цените на панелките и некачествените жилища в неперспективни райони ще продължат да падат, а луксозните апартаменти ще поскъпват. Според брокерите пазарът на недвижими имоти у нас вече се е успокоил и търсенето се е изравнило с предлагането. Шефът на борда на "Адрес груп" Теодора Иванова прогнозира, че догодина с по-засилени темпове ще продължи ръстът на строителството в големите градове.
Според Деян Кавърков застрояването по Черноморието в курорти като Слънчев бряг, Златни пясъци и т. н. вече двукратно надвишава възможностите на инфраструктурата. Това неминуемо влияе отрицателно на цените и в момента на първа линия в Слънчев бряг вече се продават шест хотела, посочи шефът на АДИС. Той напомни, че такава тенденция се очертава и в зимните курорти - в Банско строителството също надвишава двойно и отгоре капацитета на инфраструктурата.
По данни на "Адрес" през тази година има 50% ръст на броя на отпуснатите жилищни кредити спрямо 2004 година. През този период са издадени и два пъти повече разрешителни за строеж.

Цени на жилищните имоти на Балканите

ГрадДоходностНаем Продажна цена
(%)(Евро/кв.м./месец)(Евро/кв.м.)
Белград5 - 810 - 151500 - 2100
Букурещ911700 - 2500
Истанбул6.98 - 12300 - 1400
Скопиеняма данни10700 - 1000
София8.53.25 - 5.25535 - 1500
Източник: АДИС
10
756
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
01 Ноември 2005 22:18
В Букурещ поне квадратурата е реална а у нас плащаш между 20-30% виртуални.
01 Ноември 2005 22:36
е, да, ама това е инвестиция първа класа, както пише в световно известните книги за паричните потоци, толкоз популярни сред българския инвеститор

така че си на далавера отвсекъде.
02 Ноември 2005 09:03
щом си на далавера живей на площадката пред асансьора...
02 Ноември 2005 09:43
Gold Member перманентно не си в час. Мислех си, че достопочтена жена като теб ще си вземе бележка, ама не. Написа един куп тъпи мнения за българските проблеми, че сега взе и от Букурещ да разбираш. Каква реална квадратура ти се е привидяла пък там? Ето защо форумът е на това дередже. Хора, дето нищо не разбират постоянно влизат тук да пишат глупави коментари.
02 Ноември 2005 11:07
Не съм вещ по въпроса, ама ми се струва, че инвеститорите търсят само бърза и лесна печалба, без да искат да инвестират в инфраструктура. бил съм и в Банско и в Слънчев бряг тази тодина. Чудел съм се точно за това, как инфраструктурата успява да отговори на удвояващите се ежегодно обекти. Който строй след това се обръща с претевции към общината и държавата и смята че тя му е длъжна. А когато е започвал да строи не се е интересувал дали обекта му ще може да предлага необходимите услуги : електроднабдяване, водоснабдяване и отходна канализация.
В момента в ЕС старите страни се вдига жестока критика срещу турските кърорти. Там пречиствателните станции не могат да поемат отходните води и тази година е имало много заболели от "нискохигиенични" зарази западни туристи. За нас още не се говори, ама опасността съществува.
02 Ноември 2005 11:47
Халал да им са на Румъния големите инвестиции в недвижими имоти. Това не са инвестиции , а лов на риба в мътна вода. В резултат на този бурен инвестиционен подем, сега във Варна за един нормален 120 кв.м апартамент се плаща...100 000 евро!!! Това са доходите на едно младо семейство за 17 години, при положение, че работят двамата съпрузи, нямат деца, не гледат родители и спрат да ...ядат!
02 Ноември 2005 14:20
Пикачу Много си прав аз само се чудя с кой акъл толкова хора вземат заеми в държава в която нищо не е сигурно.
02 Ноември 2005 15:43
Аз пък се чудя кое ще да е това младо семейство с нужда от 120кв.м апартамент.
Тя и 3-ет къща струва колко доходите за 50 години и какво?? Има ли ползва от такива сравнения.
Всеки се разполага според доходите си, едно младо семейство без деца му е предостатъчен един свустаен от 60кв (да не говорим че повечето семейства с две деца се разполагат в такива). Едно младо семейство със средни доходи ще живее и в панелка като повечето млади семейства. Този апартамент ще си намери примерно за 30 000 и ще го изплаща 20год.
02 Ноември 2005 22:40
Дойде времето на Корпорацията "Понтос Груп" на Милен Велчев да се разгърне - впрочем тя отдавна е на румънския пазар; следват останалите Черноморски държави.
Операция чести ръце, но другарят Джерджински казваше да бъдем и с ХЛАДЕН ум!!!
02 Ноември 2005 22:46
Дойде времето на Милен Велчев и неговата Корпорация "Понтос Груп" - впрочем той отдавна е тук и отправя поглед към останалите Черноморски държави.
"Чекистът трябва да бъде с хладен ум и чисти ръце" казва Джерджински - нали така другарю Велчев!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД