:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 242
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Буш отказва да закрие военните трибунали

СНИМКА: РОЙТЕРС
Осама бин Ладен
Американският президент Джордж Буш отказва да нареди закриването на военните трибунали за затворниците от Гуантанамо, съобщиха световните агенции. Той заяви, че ще се опита да получи одобрението на Конгреса за изправяне на заподозрени терористи пред военен съд. Буш изтъкна, че приема много сериозно решението на Върховния съд, който в четвъртък постанови, че военните трибунали за съд на "вражески бойци" са незаконни. Военните трибунали са повдигнали обвинения само срещу десетина от 440-те затворници от Гуантанамо. След решението на Върховния съд администрацията на президента Буш ще трябва да преразгледа тези случаи.

Конгресът на САЩ ще се заеме бързо с установяването на юридически рамки, позволяващи да бъдат съдени заподозрените терористи, задържани в Гуантанамо, заяви председателят на сенатската комисия по отбраната Джон Уорнър. Той изрази убедеността си, че ще бъде намерен начин те да бъдат изправени пред съда в съответствие с американските и международните закони.

Междувременно лидерът на терористичната мрежа "Ал Кайда" Осама бин Ладен призова в аудиозапис Джордж Буш да върне тялото на Абу Мусаб аз Заркауи и обеща, че смъртта му няма да сложи край на джихада в Ирак, предаде АФП. В 19-минутния запис Бин Ладен нарече убития лидер на "Ал Кайда" в Ирак "лъвът на джихада". Автентичността на записа все още не е потвърдена.

Коментар за военните трибунали - в "Наблюдател"
35
1345
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
35
 Видими 
01 Юли 2006 01:20
"Конгресът на САЩ ще се заеме бързо с установяването на юридически рамки, позволяващи да бъдат съдени заподозрените терористи"

Е те това е американското правосъдие - като ултиматума "или ше ми даваш или ще те чукам". Е как така ще бъдат спазени международните закони като един път са нарушени вече?
01 Юли 2006 02:21
Шофьорът на Бен Ладен победи Буш
Върховният съд на САЩ обяви военните трибунали за незаконни

[ 2006-07-01 ] В."НОВИНАР"
Върховният съд (ВС) на САЩ постанови, че военните комисии за съдене на затворниците в базата Гуантанамо са незаконни, предадоха агенциите. Това се оценява като силен удар по някои от методите, използвани от администрацията на президента Джордж Буш в борбата с тероризма.

Решението на висшите американски магистрати се основава на иска, заведен от йеменеца Салим Ахмед Хамдан, обвинен, че е бил шофьор на главатаря на "Ал Кайда" Осама бен Ладен. Той е един от 10-те задържани в Гуантанамо, на които им е предявено обвинение, преди да бъдат изправени пред военна комисия. Хамдан обаче настоява, че е военнопленник, и иска да бъде съден от военен трибунал или граждански съд.
ВС постанови, че военните комисии (каквито не е имало от Втората световна война насам) нарушават Женевската конвенция за третирането на военнопленниците и военно-наказателния кодекс на САЩ. Освен това за тях нямало изричен законодателен акт и затова президентът нямал мандат да ги създава по свое усмотрение. Решението на ВС обаче не изисква затворниците в Гуантанамо да бъдат освободени, нито пък възпрепятства съденето им по друг начин, изтъква Би Би Си.
Президентът Буш заяви, че ще се отнесе много сериозно към постановлението на висшите магистрати, но намекна, че ще потърси съдействие от Конгреса, за да може да се изправят задържаните в базата пред военни трибунали. Никой няма да получи "карта за излизане от затвора", коментира говорителят на Белия дом Тони Сноу, правейки алюзия с играта "Монополи"...

01 Юли 2006 02:53
Сорос критикува БушАмерика трябва да се откаже от идеята за война срещу тероризма. Така смята американският милиардер Джордж Сорос в интервю за списание "Нюзуик".
Според Сорос след 11 септември 2001г. администрацията на президента Буш проявява комплекса на непогрешимостта, който спира напредъка и замъглява реалността. Сорос твърди, че главната пречка за стабилен и справедлив свят са именно Съединените щати и подчертава, че с обявяването на война на тероризма опасността да пострадат невинни жертви е още по-голяма.
.............................
Натиснете тук
01 Юли 2006 02:57
Басимамата! Земали Сорос у Атака!
01 Юли 2006 03:27
Така е като Буш се лигави с некакви си трибунали. Да вземе передовой пример с Путина : Нарежда да се очисти който требе . И точка . Никакви въпроси у Антибиотико .
01 Юли 2006 04:51
Карлуковски, когато твърдите нещо от което хабер си нямате, но така го "требе", това не е мнение, а - да заимствам от любимия ви универсален речник - говнярщина. Преди две седмици в руската Дума бе вкаран на първо четене проект за закон, който да позволява на «специалните части да действат срещу терористи извън територията на Руската федерация". Това пък е практически буквално прилагане на американската концепция за "издирване и унищожаване" - практика, както вие и подобните ви посерковци тук неведнаж сте демонстрирали, че напълно и безрезервно подкрепяте. Какъв е тогава проблемът ви... психически?
01 Юли 2006 05:15
НЕмам проблеми. Дали Буш ще се учи от Путин или обратното - нЕма заначение. Важното е да се очисти терена.
П.С. Виждам , че взаимствате на място от универсалния ми речник. Поздравления за напредъка.
01 Юли 2006 05:45
Япаяпа,
и като са го вкарали законът на първо четене, приели ли са го? И ако са го приели, дава ли право на Путин да отдава разпореждане да се издирят убийците на руснаците и да се ликвидират?
01 Юли 2006 05:54
Япаяпа,
като ти прочета името и се сещам за модерната чалга песен-
"Целуни го веднъж,
лапа, лапа, лапа, дръж..."
Този куплет се повтаря многократно в песента, заради високата му художествена стойност. А е възможно и авторът да ти е чел постингите.
01 Юли 2006 06:24
Колеги,
знам, че и аз понякога съм наричал руския президент -Путин. По-възпитано е да го наричаме Ваджайнин.
01 Юли 2006 07:47
Суек, като личност Путин превъзхожда Буш по всички показатели, освен по ръст и личен капитал. И не с проценти, ами с пъти.
01 Юли 2006 12:51
Си Ен Ен: САЩ са подготвили план за демократизирането на Куба след смъртта на Фидел Кастро


01 юли 2006 | 12:38 | Агенция "Фокус"

Вашингтон/Хавана. САЩ са подготвили план за демократизирането на Куба след смъртта на лидера на кубинската революция Фидел Кастро, който предвижда в рамките на няколко седмици да бъде оказвана помощ на преходното правителство, въпреки очакванията веднага след смъртта на Кастро да се появи негов приемник, който да продължи курса на управление, съобщава телевизия Си Ен Ен, позовавайки се на доклад, изготвен от комисията за подпомагане на свободна Куба, сформирана по поръчка на Белия дом през 2003 г.
Комисията препоръчва на Вашингтон да се подготви старателно за събитията, които ще последват кончината на кубинския лидер. Според заключенията на комисията, Вашингтон трябва да изпрати в Куба подготвени експерти по провеждането на избори, обучението на полицаи и съдии. Първите шест месеца след смъртта на Фидел Кастро ще са решаващи за политиката на САЩ спрямо Куба, изтъква още докладът.


01 Юли 2006 13:38
Драги Васуки, какъв неотразим комплимент за офицера Путин! Смея да уверя форума, че и Васуки превъзхожда сегашния вожд на големия бял брат.
01 Юли 2006 18:08
Още малко и след смъртта на Фидел-Брадати всичко ще си дойде на местото.
САЩистите умеят да управляват бъдещето и са го доказвали стотици пъти на практика. А за онези дето не умеят да правят това, остава успокоението да коментират политическата икономика на Мрксизмо-ЛенинизЪмът!
01 Юли 2006 19:09
The Spy къде и кога са го доказали?
01 Юли 2006 19:37
"ДЕМОкратизиране на Куба след смъртта на Фидел" може да означава само едно - Куба да стане Кубантанамо...
01 Юли 2006 20:29
Годината е 1970. Местонахождение - "Юнайтид Нейшънс" (United Nations), New York. Часът е 11 (EST). Думата е дадена на американския представител (Ambassador to the UN) всеизвестният на вас Джордж Буш Старши:
И така Дами и Господа във връзка с току-що направеното изказване за възход на социалистическите държави и бум на тяхната гротескна икономическа мощ, направено от представителя на Съветите, искам да добавя, че моят приятел Алън Грийнспън, с когото имах честта да разговарям по време на вчерашното парти в "Емпайър Стейт Билдинг" изрази становището, че СИВ (Съветът за Икономическа Взаимопомощ) ще престане да съществува в края на 80-те години на този век и цялата "машина" ще се срине от финансов недостиг на въздух.
Става представителя на Съветите и казва: "Мр. Буш има виждане, като на всеки капиталист. Точно в този период нашата партия предвижда влизането в комунистическото общество, което е единствената алтернатива в бъдещето развитие на човечествто!
Така! Видя се, че Братята "познаха", само че си останахме разкрачени при последната крачка! Коментарии?! Моля!

01 Юли 2006 20:33
Куба не ще се превърне в Kubantanamo, а ще придобие нов облик като "Публичен Дом на САЩ - 2", каквато си беше и преди Раул Кастро Рус да инфилтрира идеята в кухата кратуна на брат си Фидел, за преориентиране към СССР!!! Казах!

Редактирано от - The Spy на 01/07/2006 г/ 20:34:45

01 Юли 2006 20:38
Добре.
Предвиждания за разпадене на РФ (Руска Федерация) - до сега май поне 3 пъти.
Предвиждания за бърза и лесна победа в Ирак (както и радост дш ъ, вдшд хьяевехсе), предвиждания за залавяне на Осама, предвиждания , че за 2 месеца ще намерят ОМП в Ирак.
А да не говорим специално за Куба - няколко предсказания за революция срещу Фидел.
01 Юли 2006 21:18
Руската "Федерация" е стигнала нивото "На Дъното" (Гюнтер Валрафт), че по-надолу не виждам накъде да се разпада?!
Щатите постигнаха края на своята стратегия както в Кувейт и Афганистан, така и в Пакистан, а сега и в Ирак. Всичко се води от лица - някои от които имам честта лично да познавам - за които интелект, разум, съзнание, та дори и телепатия съвсем не са чужди понятия!
Има войни, които са стратегически и политически, а не тотални - с цел да изравнят една държава със земята. Една подобна за размишление война беше онази във Виетнам, която просто бе тренировка за евентуални военни действия и преподготовка на щатската нация за "странични явления".
А що се отнася до бин Ладен и неговите дни са преброени. Както четеш, доста от неговия антураж бе изпратен от американците при техния творец!
Фидел е почти история и това за Кубински неореволюции и так дале са само камуфлажни приказки. Наблюдавай внимателно как се развива Света - или как по-точно се дирижира от един видим и в миналото за някои Диригент!
01 Юли 2006 21:31
<<Руската "Федерация" е стигнала нивото "На Дъното" >> Е - нали гадаенето на ЦРУ беше, че ще се разцепи на 3 държави (1985), после на 6 (1995) после вече забравих.
Интересно какво е постигнато в Афганистан? увеличаването на производството на опиумен мак няколко пъти (май над 10). В Ирак каква беше целта? Нефтът, а той нещо от Ирак тече трудно - по взривявени нефтепроводи трудно става.А на Ладен дните му ги броят няколко пъти от агресията срещу Афганистан.
Китай противно на гледачките става все по-голяма сила, без чието производство животът ще е много по-скъп навсякъде.
01 Юли 2006 21:35
Локи, бъди реалист! Не виждаш ли, че открай време печелят умните, хитрите, находчивите, постоянно търсещите, онези с парите - постигнати благодарение на нестандартния им начин на мислене - които прекрояват света в големи размери, а другите са само мравки и червей, роби и нещастници с вярата в светлото бъдеща, което в действителност е пълно слънчево затъмнение за тях!
01 Юли 2006 21:43
The Spy, вярно сие. Само че няколко държави са решили вече да не са роби на САЩ и не искат да слушкат хитрите. Та за това на хитрите не им излизат предсказанията. Както знаеш гледачкитев го карат на психология, та някой трябва да им вярва, а такива стават все по-малко.
01 Юли 2006 22:11
За разлика от гледачките, САЩ се задавят от пари и имане, а това е ключът към вярата и възможностите. Лично аз симпатизирам на републиканците - казах го на Параграфа при една днешна полемика - а Буш действително е критикуван за грешни действия и малоумие, но не забравяй, че онези, които са около него може да са всичко, но положително не са глупави и са невероятно добри политически шахматисти.
02 Юли 2006 01:03
US-войници планирали убийството на семейство
В. "МОНИТОР"-02.07.2006- Натиснете тук
Петимата US-войници от 1 батальон, 502-ри пехотен полк, обвинени в убийството на иракско семейство от град Махмудия, предварително са планирали престъплението си, заключиха военни следователи.
Войниците изнасили жената, след което я убили и подпалили трупа й, за да заличат следите. После убили и останалите трима членове на семейството, сред които и едно дете, станали свидетели на зверството. Замисълът бил да представят убийството като резултат от насилието между шиитите и сунитите в града.
Патрулът е изучавал семейството в продължение на седмица, преди да го нападне - имаме случай на стопроцентово предумишлено убийство, заяви пред АП източник от следствието.
Петимата US-войници бяха задържани на 24 юни. Ако обвинението бъде доказано, те може да получат смъртни присъди.
Убийството в Махмудия е шестото поред, разследвано от военната прокуратура на US-армията, след убийствата в Хадиса, Хамдания, Тикрит и Ишаки. Същия полк служеха и двамата отвлечени US-войници, екзекутирани от иракски бунтовници.
02 Юли 2006 02:40
Васуки,
Путин играе същата роля за Русия като Распутин. Същински Распутин, само където оригиналът беше надарен с по-големи крайници.
02 Юли 2006 10:53
Темата - рецитал на телепати
02 Юли 2006 12:09
Ама защо трябва да се прехласвам от изказванията на Буш старши и Алън Грийнспен, когато Антибиотика точно по същото време без да има анализите на петнадесеттте американски тайни служби го каза на баща си и баща му
му каза - "Ами аз какво ти говорих до сега"? А бях не млад а просто дете - виж баща ми си го биваше ..
На Буш и Грийнспен им е лесно - донасят им и те повтарят като папагали, а ние го гледахме отвътре и познахме...
Поклон пред баща ми !
02 Юли 2006 12:41
Не мога да разбера за какво идва реч, Куба рано или късноще бъде под щатски контроли това няма нищо общо с принципите на демокрацията и международните принципи на междудържавни отношения Просто САЩ са по-силните и ще си вземат своето , моля демократа FL да си изпие хапчето преди постинга
02 Юли 2006 14:36
Таричану иска референдум за контингента в Ирак
В. "СТАНДАРТ"-02.07.2006
Букурещ. Дебатът за изтеглянето на Румъния от Ирак едва започва и може да бъде решен чрез референдум, заяви премиерът на Румъния Калин Попеску Таричану, предаде АП. Таричану каза, че президентът Траян Бъсеску е допуснал сериозна грешка, отхвърляйки изтеглянето на румънските сили от Ирак. Посланиците на САЩ и Великобритания приветстваха решението на румънския Национален съвет за отбрана против изтеглянето на румънските сили от Ирак. Конфликтът между Бъсеску и Попеску Таричану излезе извън контрол, коментира в. "Курентул". Двамата опоненти трудно ще стигнат до консенсус, посочва вестникът...
02 Юли 2006 19:23
Дабя да върне тялото на Заркауи в замяна на Осама, като му обещае, че под международен контрол ще върне и неговото (на Осама) тяло!
02 Юли 2006 20:15
The Spy "" ... Руската "Федерация" е стигнала нивото "На Дъното" (Гюнтер Валрафт), че по-надолу не виждам накъде да се разпада?! ... ""


Те Спи , ясно е, че Русия пак е зле. Пак е битата, пак е на дъното. Само би ли ми светнал, по зле ли е от 1941 и 1812 год или има още да пада


***


The Spy "" ... За разлика от гледачките, САЩ се задавят от пари и имане, а това е ключът към вярата и възможностите. ""

Натиснете тук

U.S. NATIONAL DEBT CLOCK
The Outstanding Public Debt as of 02 Jul 2006 at 05:15:18 PM GMT is:

$ 8, 411, 182, 747, 160.16

The estimated population of the United States is 299, 024, 343
so each citizen's share of this debt is $28, 128.76.

The National Debt has continued to increase an average of
$1.74 billion per day since September 30, 2005!
Concerned? Then tell Congress and the White House!

Скоро ще има такова задавяне, каквото от времето на ВЕЛИКАТА Д Е П Р Е С И Я не е имало.
02 Юли 2006 23:13
Заркауи продаден на американците от Ал Каида
В. "МОНИТОР"-03.07.2006
Заркауи станал жертва на тайна сделка, твърди една от съпругите му.
"Република" - Бившият лидер на Ал Каида в Ирак Абу Мусаб аз Заркауи е бил продаден на американците в замяна на пауза в издирването на Бин Ладен и тъй като е станал твърде силен в очите на Ал Каида. Това твърди една от съпругите на Заркауи - Ум Мохамед, в интервю за италианския в. "Република". Според Ум Мохамед съпругът й е станал жертва на тайно споразумение между иракската съпротива, лидерите на Ал Каида и тайните служби на САЩ. "Съпругът ми стана твърде силен и без съмнение пречеше на някого. Споразумението за елиминирането му бе сключено със сунитските групи, които го защитаваха, със съдействието на йорданските тайни служби", твърди съпругата на Заркауи, която живее на тайно място в Европа.

02 Юли 2006 23:40
Мюсюлманските жени винаги са били вещи в голямата политика. Жалко само че мъжете им не им дават да си отварят устите без разрешение и трябваше да убият оня примат, за да прозрем и ние истината.
Дали ще ни светне г-жа Заркауи от тайната си кочина преди да са я очистили правоверните дали Бин Ладен е взел 25-те милиона или себе си е откупил с тях

02 Юли 2006 23:43
Словакия ще изтегли своя контингент от Ирак
02 юли 2006 | 09:32 | Агенция "Фокус"
Братислава. Робърт Фицо, чиято партия “Смер” спечели парламентарните избори в Словакия, заяви пред държавното радио на страната, че новото правителство незабавна ще изтегли военния контингент на Словакия в Ирак, предаде електронното издание на телевизия “Фокс нюз”.
Словакия има 104 войници в южен Ирак, разположени от 2003 г. в полския сектор в град Хила. Те са натоварени с разминиране и със сапьорски операции.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД