:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 335
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Скандал пламна в Румъния заради Ирак

САЩ искат обяснение, президентът мъмри премиера за едноличното решение да изтегли армията от коалиционните сили
Скандал се разрази в Румъния заради обявеното от премиера Калин Попеску Търичану изтегляне на румънския контингент от Ирак, предаде АФП. Министър-председателят обяви изненадващо в четвъртък вечерта, че планира изтегляне на всичките 890 румънски войници от Ирак до края на 2006 г.

Румънският президент Траян Бъсеску остро разкритикува действията на Търичану, които могат да влошат отношенията със САЩ. Той го обвини, че не се е консултирал "с другите фактори, вземащи решения".

Търичану каза, че е информирал за решението посланиците на САЩ и Великобритания в Букурещ. От мисиите на двете държави отрекоха това, писа в. "Котидианул". Според изданието премиерът и военният министър Теодор Атанасиу взели изненадващото за всички решение на вечеря в столичния ресторант "Дизел".

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Адам Иръли обяви, че Вашингтон е изненадан от новината. "Съвсем друго е обсъждано на най-високо равнище", каза той.

"На 17 юни имахме среща в Лондон, на която бе уточнено, че от Ирак ще се изтегли един батальон, както и две подразделения на военната полиция", казва президентът Бъсеску. Той допълни, че "вероятно, защото министърът на отбраната Теодор Атанасиу не разбира и дума английски, си е помислил, че е било говорено за изтегляне на румънския контингент".

Предложението да се изтегли румънският контингент трябва да бъде гласувано от 10-членния Национален съвет за отбрана. Президентът вчера сутринта свика заседание на съвета, който реши да остави контингента си в Ирак и отхвърли предложението на премиера Калин Търичану. Така завърши вчера поредната битка между отдавна враждуващите президент и премиер в Румъния.

Извън протокола

Външните министри Кондолиза Райс и Сергей Лавров разменили остри реплики по време на обяд в Москва. Забравен микрофон позволи на журналистите да чуят как 20 мин Райс и Лавров спорят за текст на изявлението им. Двамата почти се скарали за включването на текст, свързан с убийството на отвлечените руснаци в Ирак. Междувременно шефът на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) Николай Патрушев обяви награда от $10 млн. за информация за убийците на дипломатите в Ирак.
15
1433
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
30 Юни 2006 23:40
Браво на власите! Долу американските империалисти, вън от Ирак, вън от България. Докога ще ги търпим ние питам аз. Ако българите имат поне малко уважение към себе си, трябва да се вдигнат и да изритат всички американски завоеватели от територията на България!
01 Юли 2006 00:12
Хайде бе, гофньо-о!
01 Юли 2006 00:15
Е, веднага се разбира че сме сродна балканска страна! НЯма за какво да се сърдят някои Великобългари. Даже сме по-напред от румънците. Ние още в началото бяхма заявили с някои свои части /почти Янковите/, че ние няма да изпратим окупационни части в Ирак - е това само докато сме опозиция, а като станахме управляващи - станахме истински управляващи - точно като тези преди нас. Ние изпълняваме съюзническия си дълг, подпомагаме световната демокрация, че не може без нас, най-малкото пък в Ирак и т.н. Кога пък сме били против участиетона България в войната в Ирак? НЯкой все ще се намери да спори, ама това за да си личи демокрацията! РУМЪНЦИТЕ ДА НЕ ПРЕПИСВАТ ОТ НАС!
01 Юли 2006 00:54
Румънския министър на отбраната не разбирал и дума английски??
Ами че тогава да му говорят на румънски! Да не би Ръмсфелд да говори румънски! То пък бива американска недипломатичност ама чак толокова!
01 Юли 2006 01:04
И румънски не разбирал. Само руски.
01 Юли 2006 01:29
Абе, оказва се, че влизането в Ирак на войски на "приятели на САЩ и Великобритания" е като в оня виц- за "Публичния Дом с БЕЗПЛАТЕН Вход"! Тъй, де, Влизането там наистина се оказало БЕЗплатно, но се оказало, че Излизането е срещу ПАРИ- срещу мно-о-о-о-ого пари!
01 Юли 2006 03:17
Костас, и вие гърчолята сте със свлечени гащи като нас. Ако не са англосаксонците ТУК, нали ще са руснаците и турците , бе недомисляк смотан . Това ли искаш?
01 Юли 2006 03:24
Питай го говедото?

01 Юли 2006 08:19
Ейй, не можем да си намерим господар и това си е...
01 Юли 2006 10:07
Костас, къде са завоевателите? Посолството ли да нападаме или какво?
01 Юли 2006 11:16
Да попитам чичо доктор, ама не звезделинчо, с него не може да се говори, освен, ако не си на лекция срещу тероризма в нюйоркско предградие Та Чичо доктор смяташ ли , че американците носят отговорност за това, което става, или не става в Ирак и ако носят в какво трябва да се изразява тази отговорност-все пак говори се за минимум 50 000 цивилни жертви Та само за 50 в Лондоското метро оревахме света-при това тази акция може да се определи като акция в тила на окупатора с цел удар по вражеската инфра структора, а че има цивилни жертви питайте Буш те са просто неизбежни
01 Юли 2006 14:28
Ето и самия разговор между Райс и Лавров
Натиснете тук
01 Юли 2006 17:08
От разговора на Конди и Сергей (Лавров)
Окончательно Кондолиза Райс и Сергей Лавров разругались, когда российский министр потребовал большего участия мирового сообщества в политическом процессе в Ираке. "Вы говорите о вмешательстве во внутренние дела Ирака?" – спросила Кондолиза Райс

Убийствен въпрос от Конди, чиято държава изобщо не се е намесила във вътрешните работи на Ирак.
01 Юли 2006 18:04
Ще се отчете като грешка на езика. На времето Петър Стоянов заяви на румънския празидент Илиеску: "Приветствам Ви с Добре Дошъл Г-н Чаушеску!"
А Илиеску-Чаушеску отвърна: "Е, може и така да се каже!"
С други думи: ще стане въпрос за неуточнени моменти и всичко ще изчезне като цигарен дим.

01 Юли 2006 18:14
То на ското един вместо "Саакашвили" поздрави грузинския президент със "Джуагашвили" (някои още ги тресе паниката ).
Ама заявленияте на Кондолиза прекалено добре съвпада с темата, за да е спучайно.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД