:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 208
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Многообразният Васил Петров

архив
Една от картините на полифункционалния Васил Петров, която показва, че би могъл да е само маринист, и то успешен.
През лятото не само хората, но и хората на изкуството се устремяват към морския бряг и то е естествено. Фестивали, пърформанси, концерти и премиери пълнят афишите на крайморските селища. Не правят изключение и художниците.

Днес например във Варна един интересен живописец от Пазарджик открива своя изложба - става дума за Васил Петров. "Метафори" е нарекъл експозицията си в галерия "Актив Арт" артистът и изложеното отговаря на амбициозния замисъл. Според изкуствоведката Доротея Калчева изборът на темата е предпоставен от факта, че всяко от тринайсетте платна може да бъде разбирано като авторов „превод - изображение" на различни исторически послания.

Васил Петров живописно ни представя няколко култури и техните носители. Според древната традиция, идваща от Аристотел към знанието за Човека и неговата История, авторът е подходил съобразно с две изисквания - кризис и етос, или, както биха прозвучали на старогръцки - избор и отговорност.

Като смислов акцент в самата изложба се очертава платно - триптих, на което е изобразена фигура на кон, застанал на пиедестал, около него са седнали три музи, а на фриз на латински език е изписано „ Не се купува творецът, а творбите". В други случаи подобна "литературност" би утежнила посланията, но в този е достойна за доверие, защото праща дълбоко премислени послания.

В изложбата могат да бъдат разчетени много култури, живеещи в други видове времена - "цикличното" и "митологичното". Например натюрмортите с женски фигури и елементи от корабно оборудване разкриват едно „циклично време", което е времето на „постоянното завръщане".

Васил Петров има в творческата си биография 22 самостоятелни изложби и участие в над 30 групови изложби в страната и чужбина. Работи в областта на кавалетната и монументална живопис и определено е от творците с много пластични възможности за различни като стил интерпретации.
3850
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД