:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 361
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Аполония" е влак с точно разписание в сферата на изкуствата

Дебюти, премиери, реплики и вариации в тазгодишното издание на фестивала
Велислав Николов
Фестивалът си има вярна публика, която всяка вечер изпълва пространствата за изяви - в случая Амфитеатъра.
"Аполония" си има фенове, които от десетилетия ходят на море в Созопол от 1 до 10 септември, за да съчетават плажа с изкуството. Може би по тази причина професор Димо Димов, основател и директор на арт-фестивала, гледа да е в унисон с новото и свежото, но в същото време да не променя главните вехи. Тоест не палува с традицията, за да не го загърби вярната публика.

Всъщност вехите - като време, места, сценарий, подбор на участниците според културната им значимост в момента, са неизменни.

Самият Димо Димов заяви за "Сега", че особено се радва тази година на откриването. За него е поканил, и то за първи път, ученическия симфоничен оркестър на Музикалното училище. Според професора това е уважение към високия професионализъм на школото, подготвило цяла плеяда музиканти от висок клас за страната (но и повече за чужбина през последно време, уви).

Празниците на изкуствата както винаги са от 1 до 10 септември и - както винаги в познатите места - читалището "Отец Паисий", Археологическия музей, Художествената галерия, Амфитеатъра, джаз-клуба на ОББ.

Също както винаги музикалните жанрове са застъпени най-всеобхватно, ще има и забележимо театрално присъствие.

Винаги интересни за сравнение сред ценители са различните интерпретации на една и съща пиеса. В случая посетителите ще имат възможност да видят "Домът на Бернарда Алба" от Лорка както под режисурата на Възкресия Вихърова, така и в изпълнение на Варненския театър с режисьор Стоян Радев. Подобна закачка има и с вечния Дон Жуан - ще видим както спектакъла на Народния театър по пиесата на Молиер с режисьор Александър Морфов, така и психологическата реплика на Ерик-Еманюел Шмит - "Процесът срещу Дон Жуан" на НАТФИЗ, режисиран от Здравко Митков. Друг класик - Ибсен, ще бъде почетен от Театър на маса с пиесата на болезнената нобелистка Елфриде Йелинек - "Какво се случи, след като Нора напусна мъжа си". Същият театър има още една интересна премиера - "Второто падане" на Самюел Бекет.

В музикално отношение програмата е разчетена за по-широк вкусов спектър - има и концерт на D-2, както и концерт на ансамбъл "Филип Кутев". Ще видим бургаската музикална емблема, производство на Стефан Диомов - Тони Димитрова, а в джаза - майстори като Петьо Парчето от Русе, Венцислав Благоев, Любомир Денев и др. Кавалът на Теодосий Спасов също няма да бездейства - за Теодосий е предвиден концерт в програмата.

В зоната на литературата двама млади автори, взели наградата "Южна пролет" за първите си книги - Красимира Джисова и Александър Шпатов, ще имат вечер в самото начало на празниците. Ще бъде представена и спечелилата награда в Австрия Теодора Димова за романа си "Майките", лауреатът на ВИК - Емил Андреев с романа си "Стъклената река", Димитър Шумналиев със сборника "Шивачката на очи" и др.

С крайно забавна книга късен дебют ще направи зам.-директорът на БТА журналистът Юри Лазаров. "Чичо Весо Облия" е остроумна и весела реплика на "Упражнения по стил" на Реймонд Кьоно - разказана по десетки начини история, но в случая много по-интересна от тази на французина. Защото става дума за митове от плажа на "Градина" - култово място за цяло поколение българи.

Греди Асса, Вихрони Попнеделев, Андрей Даниел и други художници пък ще бъдат узнаваемото присъствие в сферата на изобразителното изкуство.

На "Аполония" засега не се очакват изненади освен добри според организаторите. И според нас "Аполония" е влак с точни разписания в дестинациите към естетичното. Понякога може маршрутът да е малко еднообразен, но безвкусен - никога.
архив
Ансамбъл "Филип Кутев" ще има концерт на "Аполония".
1
1538
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
10 Август 2006 12:28
С ръка на сърце - всеки път е едно и също.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД