:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 342
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Властите разрушиха Младежкия център в Копенхаген

Работниците действаха с маски заради страх от отмъщение
СНИМКА: РОЙТЕРС
Работници и датски полицаи наблюдават как фадрома разрушава сградата на спорния Младежки център в Копенхаген.
Строителни работници започнаха разрушаването на Младежкия център в Копенхаген, който беше изпразнен миналата седмица и предизвика силни сблъсъци между младежи и полиция, съобщиха световните медии.

Датската телевизия TV2 показа кран и част от разрушаването на изписаното с графити тухлено здание, чиито обитатели бяха прогонени от полицията на 1 март. Логото на компанията, ангажирана със събарянето, бе умишлено скрито заради риска от отмъщение. Работниците също бяха покрили лицата си, за да не бъдат разпознати от недоволните младежи. Разрушителните дейности започнаха под строга полицейска охрана.

"Унгдомсхусет" беше убежище в продължение на 25 години на младежи от различен произход, които искаха да живеят по свои различни правила. Те бяха известни като "скуотери" - самонастанили се или скитници. Центърът се считаше за един от бастионите на ъндръграунд културата в Европа.

Обитателите на сградата смятаха, че тя е безвъзмездно предоставено общежитие, но съдът разпореди младежите да напуснат зданието. През 2000 г. кметството на Копенхаген продаде сградата на християнска организация, която поиска обитателите й да я напуснат.

В уличните битки миналата седмица участваха няколко хиляди души от лявата политическа сцена, които строяха барикади от боклукчийски контейнери и строителни материали. Те замеряха полицаите с тухли и коктейли "Молотов". Съответно срещу тях бяха използвани сълзотворен газ и водни струи. Събитията завариха неподготвени органите на реда, които спешно извикаха подкрепления от цяла Дания и дори помолиха за помощ Швеция. В петък бяха затворени училищата, банките и магазините в размирните райони.

За няколко дни улични битки бяха арестувани 643 души. От тях 140 се оказаха чужденци от Германия, Норвегия, Швеция, САЩ и други страни. Според столичните власти щетите са за стотици хиляди евро.

По този начин завърши социалният експеримент в Дания, който започна преди 25 години и завърши с погроми и разрушаването на спорната сграда. Датският премиер Андерс Фог Расмусен определи събитията в Копенхаген като "безпрецедентен акт на вандализъм".

Солидарност

Датската полиция предупреди вчера за възможни нови сблъсъци, тъй като в Копенхаген продължават да пристигат леви радикали от различни европейски страни. Те искат да покажат по този начин своята солидарност с датските си съмишленици и са настроени много войнствено. Става дума за анархисти, пънкари, рокери и представители на леви групировки от цяла Европа. В продължение на години те използваха 4-етажната сграда като централа и "столица" на своята ъндърграунд култура. В момента има данни, че повечето от тях се насочват към хипарския квартал Кристиания в Копенхаген, за да организират нови протести.
58
2135
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
58
 Видими 
06 Март 2007 00:12
Появят ли се леви радикали и стават леви работи, като тия на Гоце.
06 Март 2007 00:24
Солидарност ли? Или преялите със слободия мамини иснчета се събират в Данбия, та да се поразвлекат? Така - с анархия, побой, палежи? Каква е нуждата от подобно гнездо на наркоманията, проституцията, всякакви престъпници? И дали това е "народът"? Или са просто бандитчета, предизвикващи полицията и обществото? Не е безспорно ставащото. Спомнете си Париж прди две годинби. Две крадливи арабчета се заврели в трафопост и изгорели. Ама защо полицията ги преследвала. Че то да не е българската полиция! И Саркози им разказа играта. Сега тук демагогстват - бунт на младите. Бунт на преситените и скучаещи лумпени!
06 Март 2007 01:01
Генек,
не си прав.
06 Март 2007 01:49
Не бе тези са заблудили се от палатките пред Партийния дом
06 Март 2007 01:54
Ако я беха умишлено подпалили тази града много по лесно щтеха да се отърват от тех.Така и така щте бъде съборена.Малко акъл да имаш но навреме да го изплолзваш щте живеш като цар....
06 Март 2007 09:35
Безделници и лентяи от всички страни, съединявайте се! А ако предложат безплатен стъф грешка няма да има!
06 Март 2007 09:38
бахти сухарите,
от вас живота е отнел всичко човешко
06 Март 2007 09:53
Генек, ти си тъпак. Ако беше гледал телевизия щеше да видиш, че вътре има библиотека, кинозала, студия и всякакви други неща за градивни дейности, а не за кеф. А това, че неискат да живеят като всички останали не е лошо. Изводът- ние се стремим към нещо от което вече хората са разочаровани.
06 Март 2007 10:34
Абе ти работи като останалите, пък живей както си искаш. Държавата (общината) не е длъжна да ти осигурява безплатно сграда за нетрадиционни дейности. Всеки може да живее както си иска, стига да не е на гърба на другите - безплатно жилище, социални помощи, безплатни забавления.
06 Март 2007 10:54
Браво, Дания! Срещу скуатърите трябва да се действа безкомпромисно. Девизът "Чуждото е общо" сме го гледали в действие (наш'те комунета) и знаем последиците.
06 Март 2007 11:02
Абе, тази Ели де Хрун, къде е?
06 Март 2007 11:26
Интересно - християнска организация събаря дом на друга култура - поредното доказателство, че тези организации не са нищо друго освен параван за пране на пари.
06 Март 2007 11:57
КрюЛелке,
защо трябва да работя като останалите при условие, че не си мечтая за плазмен телевизор със диагонал ХХL и 120 програми
защо трябва всички хора да са чукове като тебе
и защо по дяволите когато някой е различен и непременно трябва да ползва помощи?!! Нима за тебе всеки който не работи в офис със бяла риза или не върти лопата в мината е лентяй?

Ако не ти стига въображението да си преставиш някой който работи за обществото по друг начин, може би няма да е зле да прочетеш малко преди да се правиш на строга-но-спрафидливъ
Айсиктир, че нямам време
06 Март 2007 12:25
точно така пич - ръшни я да види тя
06 Март 2007 12:43
това му се вика "дроп", за ръш е малко късничко
06 Март 2007 12:49
Не работи бе човек, щом не ползваш изработеното от другите, всичко е наред! Обаче срещу ползването на безплатни благини съм мно-о-ого против! Защото за да си живеят щастливо разни безделници по принцип плащат "чуковете". Можеш ли да гарантираш, че въпросните младежи въобще, ама въобще не ползват социални помощи и жилища?
Няма какво да се пенявиш толкова, бъди си колкото си искаш по-различен, как ще живееш въобще, ама въобще не ме засяга. Стига да се издържаш сам.
06 Март 2007 13:10
Интересно - християнска организация събаря дом на друга култура


Гарване, КАКВА друга култура?!?!
Културата на сбирщина безволеви лентяи, претендиращи за някаква алтернативност и издигнатост над нещата от гледна точка на това, че все им се привиждат розови слонове?!
Тази култура нещо като филм, книга, песен да е родила?!Тц.Ако не броим графитите по стените.
Този квартал (щото става дума за цял квартал, който не знае) съществуваше под името Християния още от 70-е г. в Копенхаген.Датчаните решиха да приложат челен холандски опит тогава-отцепете ги тия някъде си, колкото да не пречат на другите и нека всичко им е разрешено-пък да видим какво ще стане.Да дадем свобода на всички бунтари и мечтатели, един вид.Естествено от цялата работа не излезе нищо добро-пуснеш ли духа от бутилката веднъж, надай се после наркоманията и проституцията да я удържиш само в един квартал.Пък и нещо понатежа целия експеримент на данъкоплатците.Още през средата на 80-те бяха вдигнали ръце от тази злополучна идея, ама явно чак сега са събрали политическа воля да решат нещата докрай.Разгеле.
BroodWar, то е повече от ясно, че не можем а и не искаме!-всички да работим в лъскави офиси по бели ризки.С вратовръзки.Проблемът е, че тия глезени свързадоволени псевдо бунтарчета не желаеха да работят никога и никъде.Като за капак държавата ги издържа за награда, че са много независими и свободомислещи и незнам какви още.Е такъв лукс и разкош никоя държава не може да си позволи.Това и в научния комунизъм го няма бе, братле.Затова са ги разкарали.Това не ти е София, дето бутаме и продаваме на безценица имоти само и само да намажат Вълка и злополучния ни национален треньор.
06 Март 2007 13:38
Тази сграда от десетилетия има силно сантиментална стойност за огромен брой млади хора с ексцентрични убеждения от разнообразно естество. Под нейният покрив различията между комунисти, анархисти, пънкари и метъли не са имали никакъв определящ ефект. Ужасно твърдоглави се извъдиха консервативните властимащи, на всичко са готови само и само да бъде тяхното, да ликвидират това убежище, все едно е някаква игла която боде "целомъдреното" им око. Задръстени дръвници!
06 Март 2007 13:42
Който не работи, не трябва да яде
А който работи трябва ли много да яде???
Ами ако не искам да ям много?
Или ако не искам да ме подяждат разни недоносни поличцчкченцацаца???
06 Март 2007 13:45
Ъндърграунд култура???!! Това ли е новото име на свинщината? Докато четях статията и се сетих за една поговорка - Бий дупе, за да не биеш дупище! Явно въпросните младежи, вилнеещи из Копенхаген са проспуснали яка гьостерица, докато са били малки и затова сега наваксват с шокови палки.
06 Март 2007 14:46
КрюЛелке,
работя си колкото си искам, публикувам не само във вестникарски форуми, и искам когато имам свободното време да мога да го прекарвам по начин, който не е одобрен от бигбрадър.
Искам да гледам филми които нямам друг шанс да видя, да слушам музика, да гледам театър, да видя картини вдъхновени от различна ценностна система, не тази за чуковете, a онази другата, на хората за които свободата е истинска част от същността им.
Искам нещо повече, искам децата ми да могат да имат същият този избор.
Разбра ли защо съм се разпенил
06 Март 2007 14:48
...забравих да добавя, че и си плащам, щото ако чакам чуковете да плащат, ще трябва да се задоволя със плазмения XXL.
дето също не е хич евтин
06 Март 2007 14:49

06 Март 2007 15:02
BroodWar не се връзвай на Круелка щото вие се намирате в различни измерения, разговор между вас не е възможен. / и само между другото: за ползата от труда съм забелязал че най-много говорят тез дето живеят от чужд труд/
06 Март 2007 15:37
Ако заниманията, културата и ценностите на обитаващите сградата са като тези на Славчо цървула например, съгласен съм с този който предложи да се запали сградата барабар с културата.
06 Март 2007 15:38
Пак не разбрах какъв ти е проблемът! Аз говорех за безделниците, пък ти се обиждаш!? Щом не си от тях, не виждам защо се засягаш.
Харесва ти или не, светът се крепи точно на "чуковете". Ако всеки иска да е нестандартен (и да не работи за да се издържа) не само плазмен, но и лампов телевизор няма да видиш.
06 Март 2007 15:49
абе уж сложих точка ама...
проблема е че не смятам тези хора за безделници а за много полезни, проблем е и че не можеш да го разбереш сама
06 Март 2007 15:55
Ако тези хора не живеят на помощи и не ползват социални жилища ще се съглася с тебе за тяхната полезност и ще си взема думите назад.

Редактирано от - Cruella de Vil на 06/3/2007 г/ 15:57:27

06 Март 2007 16:12
Нали преди 25 години Общината на Копенхаген им предоставя сградата и сега пак тя ги гони.Защо?Не си спомням кой от форума преди няколко дни го обясни - поради икономически интереси.
BroodWar
06 Март 2007 16:15
"..хора не живеят на помощи и не ползват социални жилища ще се съглася с тебе за тяхната полезност.."
Я да видим при нас коя е тази социална прослойка, която ползва жилища, храна , облекло, комуникации и охрана, предоставени от държавата, без да ги заработва, а?
06 Март 2007 16:23
Кордова ти от много трева си получил замъгляване на съзнанието и не можа да разбереш, че ги гонят въз основа на решение на съда след като залупените християни са решили наи-сетне да правят нещо със сградата си. Тия тикви са се самонастанили в нещо което не е тяхно. Комуняги иначе казано.
06 Март 2007 16:57
Krydderi го беше написал детайлно и безпристрастно преди няколко дни...

Иначе и написаното е тенденциозно, и подскачащите след него много им се иска да става дума просто за бездомници и лентаяи.

BroodWar

Получаваш и моята подкрепа, че се мориш с първосигналните похлупаци...
06 Март 2007 17:11
А къде е казано, че ако са те настанили временно в една сграда то тя автоматически става твоя и собственикът няма право да се разпорежда с нея по свое усмотрение?
Като не става дума за безделници и лентяи, кой ще посочи конкретно с какво се издържат тези хора?
06 Март 2007 17:15


Legioner, не употребявам трева.А колко ми е замъглено съзнанието това Вас не ви интересува.За степентта на замъгленост на нечие съзнание(не моето), може да се съди по материала от 03.03.- Младежки бунтове в Европа.Посочвам мнението на форумеца, който не можах да цитирам.Дано стигнете до правилните заключения след като го прочетете.

Krydderi
[Златен]
от Bulgaria

Сградата не е в Кристияния, а в центъра на Копенхаген на Jagtvej 69, не това е важно. Беше обявена за културна и историческа ценност. Там някога се е зародило женското движение, което е довело до това, че Дания е една от първите в Европа дала право на жените да гласуват. Общината, чиято собственост бе сградата, я е предоставила на съвсем нормални млади хора. Имаха си театър, компютърен клуб, музикален клуб, клуб на художници - такива неща. 2000 г. общината продаде сградата на Human A/S - консултантска фирма, а през 2004 Faderhuset придоби консултантската фирма, а заедно с това и собствеността върху сградата. От тогава са и проблемите. Faderhuset е крайно дясна християнска секта, против абортите, против хомосексуалистите, против атеистите. От различните дейности които са развивали през годините, младежите са натрупали доста добро състояние и искаха да купят сградата и да я ремонтират, но целта на сегашния собственик е да ги разгони. По някакъв начин Faderhuset се споразумя с общината сградата да излезе от списъка на историческите ценности и се сдобиха с разрешение за събарянето и. Бунтовете са защото вчера трябваше да започне събарянето.
Създадено: 03.3.2007 г. 09:01:34

06 Март 2007 17:25
Много, ама наистина МНОГО ми се ще да видя цялата тая злоба излята върху хората, които "източват" програми, предназначени за работещи хора (напр. САПАРД), към тези, които мамят с ДДС, към тези, които мамят със занижени осигуровки по Трудови договори... и т.н.
Но не би.
Когато това трябва, тия са мишки.
Но понеже няколко младежи си имат свои разбирания за света и ползват сграда, очевидно никому ненужна, всички решиха, че им пречат и че на мястото може да насадят лук и картофи (или поредния MALL все ми е едно).

А може би наркомани са собствените ви деца?
И злобата от там се поражда?
06 Март 2007 17:41
"Обитателите на сградата смятаха, че тя е безвъзмездно предоставено общежитие, но съдът разпореди младежите да напуснат зданието. През 2000 г. кметството на Копенхаген продаде сградата на християнска организация, която поиска обитателите й да я напуснат.
В уличните битки миналата седмица участваха няколко хиляди души от лявата политическа сцена, които строяха барикади от боклукчийски контейнери и строителни материали. Те замеряха полицаите с тухли и коктейли "Молотов". "
Има решение на съда, сградата е отдавна продадена, какво още е неясно?
И като говорим за злоба - последните изречения от цитата са много показателни.
06 Март 2007 17:52
Извинявам се, че се намесвам, само минавах информативно през газетата, дори не съм и чул, че стават такива неща по света.
Направи ми впечатление обаче, че лелка Круелка, дето все напира да работи, май работи само във форума на в-к СЕГА.
От сутрин, та чак до късна вечер.

Редактирано от - цуцурко на 06/3/2007 г/ 17:53:08

06 Март 2007 17:55
И за да не съм голословен:

само под тази статийка, лелка Круелка е започнала да дава мнения в:


09:35:27


А последното й мнение е от:


17:41:50


Поправете ме ако греша, но и белите, и сините якички работят горе-доле в този времеви диапазон, дори в Ирландия.

Редактирано от - цуцурко на 06/3/2007 г/ 17:58:20

06 Март 2007 18:16
ЦУЦУРКО,
Има професии, които могат да се работя у дома/счетоводител, например- в Швеция много счетоводители, които си работят у дома и имат интернет-връзка с фирмата, за която работят/!
Има професии, при които човек има много "свободно време" на работното си място- пожарникар, охранител, лекар "на повикване" и т.н.- където може да има компютър и Интернет, нали?!
06 Март 2007 18:21
Параграфчик,

и ти си прав, ама най-добре е да питаме шефа на лелка Круелка
06 Март 2007 18:22
Освен ако тя не е пожарникар, разбира се
06 Март 2007 18:23
Заяжда се за глупости цуцурко, не му прави чест.
Има си безделници, но си има и хора с друг режим и начин на работа. Вторите ще стават все повече покрай виртуалните офиси
06 Март 2007 18:45
БГ топ,

и ти си прав, че не ми прави чест, ама хайде да не търся сега статистики (защото има такива!) какви загуби търпят либералните и виртуалните икономики от служители с активна гражданска позиция по всеки въпрос, подлежащ на форумни дебати.
И те, разбира се, ще стават все повече

Редактирано от - цуцурко на 06/3/2007 г/ 18:49:28

06 Март 2007 18:46
Почти половината от арестуваните хлапета са под 18 г. Тези които са вън, плачат и оставят цветя, като до мъртвец. Сградата приютяваше една немалка част от така наречените деца с тежко социално наследство (изоставени от родителите си, с родители алкохолици ... този сорт). Въртяха се там и бяха готови да помагат с каквото и да е, за малко храна и за да има къде да се заврат през нощта. Много от тях станаха хора, защото от тамошните клубове им тръгна интереса към кино, фотография, дърводелство и други неща. Разбира се имаше и деца на богати родители, имаше всякакви. А сградата не само бе дадена безвъзмездмо, ами общината се грижеше и за подддръжката докато не се замогнаха достатъчно от разни дейности да си я поддържат сами.
Сега след като сагата приключи, доста народ ходи с увесен нос, чувстват се много остаряли, от онзи тип стари мърморковци които все повтарят "Тая днешната младеж за нищо не става, друго беше когато ние бяхме млади." Знам, защото хората сами си го признават в блицинтервютата които направиха по случая.
Младите ще си намерят друга къща, но струва ми се, че ако купувача не беше тази фундаментална секта и ако скинари не бяха дошли да си побият малко обитателите на Унгдомхусет, нещата нямаше да се развият така.
06 Март 2007 18:49
Швеция отвори консулство в Second Life, а Reuters обзаведе много готин офис. Начи има все пак някаква файда от виртуалните икономики
06 Март 2007 18:56
А Май Спеис направиха първото виртуално гробище.
06 Март 2007 19:02
Мила, КрюЛелке!
-=-
Всъщност разбрах какви е по точно са проблемите:
_1. Примирила си се с мисълта, че си лелка.
_2. Примирила си се с мисълта, че си чук.
_3. Въобще обаче, не можеш да си примириш с мисълта, че някои може да бъде различен.
_4. Дълбото се заблуждаваш от факта че: "Харесва ти или не, светът се крепи точно на "чуковете".".
_5. Заблуждаваш, че тези хора са лентяи и като доказателство използваш факта, че никой от тук присъстващите не може да направи финансов разчет на постигнатото от тях, но това е следствие от т. 4 защото се заблуждаваш, че единствената ценностна система освен силово наложената е твоята.
-=-
Искам да поясня, че използвах термина "чукове" поради факта, че ти живееш на острова, и ако си спомниш една гениална музикална банда от същия този остров Pink Floyd (Розова Течност - егати наркоманското име) изобрази по много добър начин "чуковете" от другата страна на "Стената" където миличка по това време си била пак ти и други като тебе.
-=-
Бъди здрава,
06 Март 2007 19:08
...забравих да добавя, че българския аналог на "чукове" е "чалгари"
06 Март 2007 19:23
батка, ти направо я изнесе ве
06 Март 2007 20:14
Момчета, Круела е свестен човек и реагира съвсем нормално, като за оскъдната информация изнесена в различните медии покрай събитията. Аз просто познавам Унгдомхусет отблизо и от много години.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД