:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 245
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

И публичните ли домове ще се откриват с водосвети?

Писателят Анжел Вагенщайн не е против религиозното образование, но когато е за знания, а не за зарибяване
Юлиан Савчев
Анжел Вагенщайн
---визитка---

Анжел Вагенщайн (Джеки е роден на 17 октомври 1922 г. в Пловдив. Бил е партизанин, ръководител на бойна група, има смъртна присъда от съда на присъединената към Оста България.

Автор е на над 50 сценария за игрални, документални и анимационни филми, снимани в 5 държави. Филмът му "Звезди", заснет през 1959 г. от режисьора Конрад Волф, е удостоен със Специалната награда на журито в Кан. Сред най-известните му произведения са "Допълнение към закона за защита на държавата", "Гоя", "Звезди в косите, сълзи в очите", "Борис I". Член е на Комитета за защита на гр. Русе. Носител на френското звание "Офицер на Ордена за заслуги към нацията" за принос в антифашистката съпротива. Лауреат е на редица наши и международни награди.

------



- Често провокирате... По-предишната власт ви осъди на смърт, предишната се ядосваше, че отивате на закуска при Митеран, сега пък твърде категорично се обявявате за убеден атеист. Съгласете се, че във време на усилена религиозна ритуализация и призиви за връщане на вероучението в училищата това е предизвикателство...

- Не e провокация да имаш позиция и да не се стесняваш да я изразиш и защитиш. Аз не съм религиозен, не ходя на черква, на синагога или джамия, но не горя икони и не призовавам към примитивните забрани на църковни ритуали от близкото минало. Владици са седели на моята трапеза и са пили от моето вино. Автор съм на трисерийната документална сага, заснета по поръчка на Баварската телевизия, "Български триптих или Държава на духа" за нашите манастири и изключителните им приноси за съхранението на българската духовност. Игралният филм за Борис I и за покръстването с бляскавото участие на Ламбо е по мой сценарий. За каква провокация може да става дума?

- За обратното на доминиращото обществено мнение - че религията ще ни извади от падението на нравите...

- Аз просто не приемам религията като поредно модно течение, нещо като сребърен кръст върху гърдите на дамички, за които той не е символ на вярата им, а украшение. Не приемам днешните модни водосвети за щяло и нещяло - едно от показните украшения на съвременния ни делови и политически живот. Скоро ще се открият новите регламентирани публични домове - любопитен съм дали и това ще стане с водосвет и хоругви? Възмущават ме полуграмотните репортажи по медиите за някое религиозно събитие, при което изложението на журналиста не се различава от лексиката и представите на една суеверна бабичка. А светът се променя, заедно с него и отношението към религията и нейните ритуали.

- Какво точно имате предвид?

- Ами вече при целебната икона, предпазваща от болести и зараза, която верующите целуват, стои духовно лице, което забърсва защитното стъкло с памуче, натопено в обеззаразяващ спирт. Все по-голяма става дистанцията между историческия Иисус и Сина Божи Христос от евангелската митология. Все по-ясно се разграничават примитивните представи за божеството от ценностите и философските послания на религиите.

- А кой извършва подобно разграничение? И кой трябва да го извършва?

- Не у нас и не в православните църкви, особено в руската и гръцката. Според мен те са отчайващо консервативни. Това става, макар и свенливо, във Ватикана и особено в реформаторските християнски течения. Високо ценя усилията на съвременни просветени библисти на Запад да аргументират един нов прочит и коментар на религиозните текстове, да подложат на анализ вкоренени още от дълбоката древност и вписали се в съвременните практики примитивни представи за природните явления, за произхода на човека, на Вселената. В телевизионния канал "Дискавъри" има рубрика "Скептичен поглед" - струва си да се поучим на подобен обективен подход от англичаните. С удоволствие прочетох мнението на българския богослов Георги Иванов, който казва, че имаме нужда от развенчаване на религиозните митове, за да бъдем просветени и съвременни хора. В това отношение Българската православна църква живее в миналото. Не знам дали сте срещали мисълта на великия следовник и продължител на Айнщайновите прозрения Стивън Хокинг. Той пише нещо такова: "Доказах произхода на Вселената. Това не означава, че няма бог, но той не е нужен."

- Винаги ли сте били атеист?

- Да, непреклонен. Но мисля, че познавам добре основните религии и взаимните им влияния. Опиянява ме онзи полет на човешкото въображение, населило Олимп с такива великолепни богове, толкова близки до човека, но и податливи на всички човешки слабости и страсти. Увлича ме изучаването на връзката на християнството с една друга, по-стара юдейска ерес, тази на есеите. Библисти отдавна изследват осмозата на ранното християнство с вярванията и митовете за непорочното зачатие и възнесението на близкоизточната Ищар /Астарта/, връзките с персийския митраизъм и с по-далечните, но по-дълбоки и човеколюбиви влияния на будизма...

- Т. нар. "Ню ейдж", към които причисляват и нашето Бяло братство, се опитват да примирят различията между религиите - основното твърдение е, че Бог навсякъде е един и същ, но с различни имена.

- Не съм сигурен, че е така. И че това усилие да бъде смекчен сблъсъкът между някои религии или верски течения се увенчава с успех. Както виждате, засега ситуацията не е утешителна: ислямисти срещу юдеи и християни, сунити срещу шиити, мохамедани срещу индуисти, протестанти срещу католици... Боговете са различни и вярата в тях носи различни философски послания и ценности. Има разлика между славянския Перун, прабългарския Тангра и скандинавския Вотан, различни са изискванията им към людете. Огромна е разликата между сластолюбивия човекоподобен Зевс на елините и страшните кървави близнаци Кетцалкоатл и Тескалипоко на ацтеките. За разлика от всичките си предшественици, които имат реален митологичен образ, изваян върху камък или изписван върху папирус и пергамент, еврейският Йехова /Яхве/ е абстрактна и безплътна еманация, дори е забранено да се споменава името му, да се изобразява какъвто и да било негов лик. Той носи и нови морално-етични послания. Достатъчно е да си спомним десетте божи заповеди - такъв морален кодекс няма в предходните вярвания. В еволюцията на религиите вярата в Йехова внася в човешката духовност не само единобожието, но формулира едно ново, сложно и високо понятие, непознато в дотогавашните вярвания - греха. Понятието "грях" е сбогуване на религиите с езичеството. Докато Отецът е строг, изисква подчинение и жестоко наказва за сторените грехове, като превръща Содом и Гомор в огън и пепел или неведнъж се отвръща и изоставя народа на Израил, то по-късно, Синът - Христос, при християните е милостив, човеколюбив и всепрощаващ. Поне в ранния си мъченически доцърковен период, някъде около IV век, до обявяването на християнството за държавна религия, той е Бог на бедните, онеправданите, отритнатите.

- Тези идеи не ви ли напомнят ремсистката младост?

- Да, доста съвременни социални идеи, но затрупани с купища суеверен боклук и с по-късни властови клерикално-имперски стремления. Точно като идеалите на ранния комунизъм, но превърнати в задължителна държавна религия и преминали през църковните практики на болшевишката инквизиция.

- А какво е мнението ви за въвеждане на обучението по религия в училище?

- Крайно положително, ако е за образованост, а не за зарибяване. Познавам една просветена жена, професор, следвала в чужбина и владееща повече от един чужд език, която не знае какъв символ е Вавилонското стълпотворение, че йерихонските тръби не са част от петролопровода Бургас-Александруполис, кои са Праведният Йов и Тома Неверни. Тя нищичко не е чувала за Петокнижието, защо е обезглавен Йоан Кръстител, нито кой е Еклесиаст, нито кои са присъствали на Тайната вечеря. Защото е рожба на най-примитивно отношение към духовната съкровищница на световните религии в годините на социалистическата власт, когато се е смятало, че да си атеист означава не да си просветен и да познаваш добре религията, нейните извори и подводни камъни, а да разказваш вицове за дядо поп. При ежедневното ни общуване, както и в литературата, отдавна са влезли в употреба названия и термини от античната, юдейската и християнската митология, имена на библейски исторически личности и места, символи, мъдрости, притчи и духовни категории и е срамно съвременният човек да не знае за какво става дума!

- Тоест подкрепяте религиозното обучение. А не съзирате ли и опасности?

- Мисля, че са напразни страховете от изучаването на предмета религия и че той ще направи децата ни слабоумни и суеверни идиотчета. Волтер е бил велик атеист, въпреки че е расъл в строго религиозна среда. А може би тъкмо поради това. И в моето детство в прогимназиалните класове се преподаваше като задължителен предмет вероучението, "Закон Божи". Ние, турчета и еврейчета, обичахме тези часове, защото изучаваната материя беше строго християнска и бяхме освобождавани от урока. Под завистливите погледи на съкласниците си прекарвахме в училищния двор времето до следващия звънец в сладостни приказки. Но можехме да останем в класа и да слушаме, което по-любопитните от нас правеха понякога. И не помня някое от моите православни другарчета да е станало свещеник, макар че и това би могло да се случи - нищо страшно. Но мнозина от съучениците, с които се срещахме по-късно по драматичните въртопи на живота, бяха убедени атеисти въпреки изучавания "Закон Божи". Тогава тази материя се преподаваше на 10-12-годишни и единственото ми съмнение е дали в по-ранна ученическа възраст децата могат да възприемат нещо повече от притчи и библейски сказания. Нека педагозите решат въпроса за възрастта и съответния обем информация. Още повече че любознателният човек винаги има време и възможност после да получи и по-сложни знания за вечния стремеж на човека към небесата...
118
6391
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
118
 Видими 
28 Април 2007 01:30

Един човек насред стадото овце и глутницата вълци.
28 Април 2007 02:04
Напълно нормално изказване като за евреин. Какво ли значи "зарибяване" с вероучение?! Сигурно децата да започнат да осъзнават, че освен тяло имат и безсмъртна душа, за която трябва да се погрижат?! Оуу, ужас!? Това според евреи и атеисти е недопустимо.
28 Април 2007 02:47
Ето още един христиенин дето обича ближния. Колко типично.
28 Април 2007 02:49
от проститутките се очаква да заченат непорочно за да отидат да абортират за да не станат маики а да изкарват пари за да събира държавата управлявана от комунисти данъци
28 Април 2007 10:06
Защо?
28 Април 2007 10:27
Таз па чифутска шантонерка откъде цъфна да се пеняви...
28 Април 2007 11:05
Чудесно интервю! Браво, Бойко! Ето един истински интелектуалец, на който му е ясно, че няма богове и души, и не се притеснява да си го каже. От такива имаме нужда за етиката и морала на нацията, а не от разни православни скотове.
28 Април 2007 11:07
Брилянтен е! А тези, които го плюят, са фанатизирани глупаци!
28 Април 2007 11:09
Мама ви мръсна, плюещи поплювковци!
28 Април 2007 11:55
Някой може ли да ми преведе на български какво значи "вагинащаийн"?Ако това се разбере, ще ни стане ясна и биографията и идеологията, лъжите и истините , забогатяването и ограбването, а и демагогията на която сме жертва всинца ние и кой оклевети подмолно Царя на всички Българи по света, което довлече нещастия не само на Хр.Стоичков, на Слави Трифонов, а и на всички Българи, които вярват на такива като този.
28 Април 2007 12:02
твоя цар пич по кръв никакъв не ми е, а г-н вагенщайн атеист е, но уважава традиците на вярата, фанатика не
28 Април 2007 12:22
земята е сфера и остава само да се обетонира
моя човек мое сеи без капут
ничия човек не мое сеи с капут
за какво е някаква си църква синегога джамия и оръжие да се воюва и пролива кръв
живот и след живота червеи
само съгледвачи трябват и видео надбЛюдение
28 Април 2007 12:24
Вагенщайн, умен си! Личи си класата. Точно така е - не образование, а зарибяване на душите на децата търсят поповете. Ще ги обикнем, когато се реорганизират и станат като католическите си събратя - полезни, нужни на хората и достъпни и демократични. Когато станат част от нас - обикновените хора на България. А не шарлатани в раса.
28 Април 2007 12:47
Прави впечатление, че в този вестник се публикуват статии, 'доказващи' колко е полезно да се изучава вероучението. Дори и представители на други религии канят. И се повтаря: трябва да се учи задължително религията.
Дори част от форумците вече си обръщат и мнението по въпроса.
Изумително!
Орган на социалистите зарибява с религия. Де Сталин, де...
28 Април 2007 13:37
Gasparini , ка откъде цъфнал бе братчед, оттам отдет за една нощ сички комуняги цъфнаха кат капиталяги

Редактирано от - б.б. на 28/4/2007 г/ 13:38:15

28 Април 2007 13:46
вярата е общението ти с Господ, сетивния бог дето някои наричат Святия Дух, в общение си и Господ има, не си, няма, и всякой по пътя си, а десетте божи заповеди универсални са, значи вселенски, тук велик не може да се правиш, казано ти е

Редактирано от - Пейчо Пеев на 28/4/2007 г/ 14:27:12

28 Април 2007 15:26
dobadoba,
Не мисля, че Вагенщайн е за религиозно обучение.
Аз поне не съм си сменил мнението: религиозното обучение в тази възраст (дори да не е вероучение по форма) е вредно и противоконституционно.
Децата са в училище да учат, на религията мястото и е в семейството/църквата за който иска.
28 Април 2007 15:45
фрида от къде ти скимна, че за евреите е непосилно, че има душа. освен тяло. Личи си, че много много не отбираш от религии.
Само да ти напомня, че Исус и е бил евреин и, че според историческите материали той е бил правоверен евреин. Същото важи и за учениците му. Апостол Павел също е бил евреин. Да не говорим, че братът на Исус Яков е държал изключително много за спазване на еврейските обичаи. Фактически Павел и неговите последователи изкривяват учението. Павел е имал серизни разногласия както с Петър така и с Яков имено по въпросите за спазване на еврейските обичаи. Така, че въпросът за душата идва от еврейската религия.
Отричането на Старият завет, което са правели гностиците, се е считало от официалната църква за ерес.
Впрочем за душата почти никъде не се пише в Новият завет. Исус нищо не е казал за такова нещо. Това идва от ръцката философия, която много по-късно са притъкмили към християнството.
28 Април 2007 16:30
Много интересно заглавие. Само дето няма връзка с текста отдолу. Защо? Първо защото - доколкото знам де - публичните домове са извън закона и второ, защото ако на някой му е кеф и сега може да пожелае да си освети каквото ще. Едно е да искаш обаче, друго е да можеш. Ама така е, човек като чете само вестници и обича да слуша гласа си. И как не е разбрал, че "вероучението", което той е учил, няма да има нищо общо с "религия" дето сега ще я въвеждат... или това е само повод да каже някоя блага дума за християните (накуп и руски, и гръцки и ватикански)
28 Април 2007 16:39
"Доказах произхода на Вселената. Това не означава, че няма бог, но той не е нужен."
Такова нещо, почти съм сигурен, Стивън Хокинг не е изричал никога!
По-скоро той е известен с едно друга своя мисъл, че ако намерим отговори на основните въпроси в съвременната физика, ще знаем какво е имал предвид бог(или приблизително нещо такова).
За разлика от комунистите, физиците не са били задължително атеисти.
Иначе Вагенщайн е прав по отношение т.н. консерватизъм на българската църква, който е характерен за православните църкви въобще. Зад т.н. консерватизъм стои абсолютна неадекватност и дори чист мързел и нежелание за развитие. Докато дори католическата църква провежда научни съвети с цел да примири и намери общи точки с идеята за бог даже когато става въпрос за дарвиновата теория на еволюцията, българските и въобще православните попове продължават да мрънкат неразбираемо.
Защо празнуваме Великден отделно от другите християни след като сме приели съвремениия календар и празнуваме Рождество заедно с тях? На тоя въпрос никой даже "сведущ" православен не може да даде разумен отговор, а почва да те препраща към решения на разни събори преди 15 века, кога се празнувал еди-кой си еврейски празник и прочие и прочие.
28 Април 2007 17:13
Падналият анжел...


Атеист, терорист и комунист - 3 в 1. Неочаквано "добра" комбинация... И сигурна гаранция за запазено място в пъклото (дори само за филма за св. княз Борис І Михаил, изопачаващ и принизяващ делото на най-великия български държавник за цялата ни позната история...).

Интервюто е "прекрасно"! Пропито от лъжи и антицърковна пропаганда (не че съм очаквал нещо друго...) то все пак може да се приеме за емблематично и дори "култово", защото дава точна диагноза на един рухнал "култ", на една бесовска идеология и светоглед, които не са донесли нищо друго на човечеството освен морална деградация, мрачни репресии и реки от кръв. Дори лицемерната му подкрепа за изучаване на "религия" в училищата буди отвращение . Другарят Вагенщайн, видите ли, бил за общообразователно запознаване на нашите деца с разните му там "религии", които той "добре познавал" (макар да отсъствал от часовете по вероучение), и които за по-лесно нарича "митологии"... Пази Боже от такива "радетели" за изучаване на "религия" в училищата... Вълци в овчи кожи... Не им стигнаха 50 години за атеистична и антицърковна пропаганда, горчивите плодове от която тепърва предстои да берем, че сега пак протягат мръсните си ръце към "предмета религия".


За такива като него Св.евангелист Йоан е написал (Йоан 8:42-45):


"... Иисус им рече: да беше Бог ваш Отец, щяхте да Ме обичате, понеже Аз съм излязъл и дохождам от Бога; защото Аз не съм дошъл от Себе Си, а Той Ме прати. Защо не разбирате речта Ми? Защото не можете да слушате словото Ми. Ваш баща е дяволът; и вие искате да изпълнявате похотите на баща си. Той си беше открай човекоубиец и не устоя в истината, понеже в него няма истина. Кога говори лъжа, своето говори, защото е лъжец и баща на лъжата. А понеже Аз говоря истината, не Ми вярвате..."

28 Април 2007 18:37
От Морални ситуации - към почит към Святото - към чувството за Религиозност.
От Морал - към Святост - към Религиозност.
- -
Това е пътят училището към Храма.
-
Отвъд чувството за религиозност училището няма ангажименти. И не може да има.
Нататък са неделните училища. Те вече могат да се занимават с отделните религии.
Това е 1-4 клас.
А 5-8 клас - знания за религиите като история на религиите.
28 Април 2007 18:57

Прекрасна статия!
Жалко само, че едно такова интервю напомня до каква критична степен е на изчезване интелектуалът на България.
И правилно някой се зачуди на заглавието. Той драскача, горкия, не е отбрал за какво иде реч и е copy-paste-нал к'вот може да прекара през редакцията.
А "ново-православните-носители-на-христовата -вяра-и-безгранични-патриоти-на-нова-евро пейска-България" така се уплашиха от не-арийската кръв на господина, че си изповръщаха телата отвътре... добре поне, че имат безсмъртни души
Ако един друг, дето му викаме ДИ (нищо, че и той се писа еврейче, за да "рита топка в часа по вероучение", бе дал същото мнение... мнозинството от същите форумци щяха да си запазят и тялото и душата.

Редактирано от - sega? на 28/4/2007 г/ 20:33:48

28 Април 2007 20:33
Никой не ми отговори на въпроса:-Някой може ли да ми преведе на български какво значи "вагинащаийн"?Ако това се разбере, ще ни стане ясна и биографията и идеологията, лъжите и истините , забогатяването и ограбването, а и демагогията на която сме жертва всинца ние и кой оклевети подмолно Царя на всички Българи по света, което довлече нещастия не само на Хр.Стоичков, на Слави Трифонов, а и на всички Българи, които вярват на такива като този.
28 Април 2007 20:34

Жалко интервю на жалък човек в жалък вестник. После се чудим защо хората масово са антисемити.


-----


http://blog.360.yahoo.com/pavel_st_georgi ev/
28 Април 2007 20:59
Не бе архиман, ти си антисемит по принцип, нямаш нужда от повод или причина. И античовек покрай другото.
28 Април 2007 21:21
"Консерватизма" на Православната Църква идва директно от задължението й да пази завета на Христос и да го предава на следващите поколения непроменен, в неговата цялост и правдина. Всяка друга "църква" не е обвързана с толкова "тежко бреме", поради което може да прави с учението каквото си иска - да приема че някой е непогрешим и глава на църквата, да ръкополага жени за свещенници, да няма въобще свещенници, да избива неверниците, да се моли на лидерите си ... абе накратко - да имитира Бога.
Но който търсини истината и пътя към Бога - ще ги намери. Защото Православието не принизява Бога към хората, а казва как Бог е обикнал хората, станал човек и пострадал за да може който повярва в Него да има живот вечен; и прочие показва как хората могат да се помирят с Бога и да се въздигнат пак при Него.
28 Април 2007 21:38
Таз долна твар пак изпълзя от майната си. Бил е определен от Луканов да бъде един от лидерите на СДС. После обаче явно е премислил че агента на КГБ Вагинщайн и личния приятел на Маркус Волф е доста компрементирана личност и е преминал към вариант Зелйо Зелев. Горния боклук се появяваше по БКП митингите на "сполуката" и "начко" да плаче как не му стигали парите да изхранва внучката си Джаки.
После световното еврейство го взе по свое крило и го скри неъде по Европа и сега цъфнал тук да дава акъл.
Обикновено корифея по еврейските въпроси Свежарков взима думата да громи ционизамът, ма тук го нема а нема и да го има. Щото др. Вагинщайн е наш другар, савецки , камунизтически.
Аз само мога да кажа че това е един хамелеон, който не знаеш на кого служи във всеки един момент. И като видиш такава мазна гад наистина разбираш защо хората мразят евреите.
28 Април 2007 21:57
Бе верно, ни Свежуковиц, ни Васукинсон се мяркат тъдява. Свенливи пичове. Щото йодей, йодей, ама дедото на Джаки е първо камуняка, второ - терорист, трето - милюционер и чак тогаз евреин и "интиликтуалец".

28 Април 2007 21:58
Добре, Ангеле, ако и да си евреин, но задължително образован..., а в случая и мъдър!!Интервюто е цял Гугъл за Гаспаринчо, Оло, чичо Фичо/и той евреин, но от Манхатън/ и кампания...Ха ха.
28 Април 2007 22:23
Милче, ма ти, таквоз, да не би, резано чифуте, а????
28 Април 2007 22:59
ха-ха, Гаспи , епа син му цело издателство дръжи, та той ли щерка не мое израни, то бива гаргара ам..
та покрай Илия намразвам Свети Илия, толкоз за коминтерските чифутляци, па се чуди Пейчо, че имале право, десетте божи спазвале, е как спазвал бе брат, терорист бил, животи разстрелвал, кви божи и кви кинти, койт му дава комат той му е брат, дет вика Радой Ралин
хамелеонШчик лизгав, дет вика па Хазо
ПП Хазе , не милче, а мильо, както навремето им викахме на милиционер4иците, с две думи: "как сте ти товарш4 кадровик"
твой лаф


Редактирано от - б.б. на 29/4/2007 г/ 11:52:09

28 Април 2007 23:27
"Другарю" Цеденбал, ама вие учите вече и чужди езици, освен "родния си" русский, а даже се опитвате и да превеждате, като оня приЕтел от Чукотка..., дето искал да става писатель...Ха Ха.
28 Април 2007 23:36
май неразбрал си универсалността на божиите заповеди, нататък....Еще в Средние века Францию стали называть «старшей дочерью» католической церкви – за раннее обращение в христианскую веру, оказанную папству поддержку, и упорство в искоренении ересей. Однако сегодня это высказывание потеряло смысл – согласно недавно проведенному опросу, всего 51% французов считают себя католиками, в то время как еще 20 лет назад их было 80%.Только один француз из двух считает себя католиком. Причем крещение не играет здесь определяющей роли - многие крещеные говорят, что не верят в Бога. Те, кто по-прежнему считают себя католиками, делятся на две группы. Одни регулярно посещают церковь, исполняют обряды. Другие обрядам не следует, хотя и относит себя к католикам. Первые - верующие в привычном смысле этого слова, вторые – и это сравнительно недавний феномен - католики не по убеждениям, а по культуре, истории, национальной принадлежности. Как это ни парадоксально, но это католики, отказавшиеся от католической религии!Во Франции, чем больше религия теряет свое влияние, тем больше жителей считают, что католицизм – всего лишь дань культуре и истории своей родины.Приходится констатировать, что представления многих опрошенных о боге весьма удивительны. Всего лишь 18% этих католиков считают, что с богом возможно установить непосредственные отношения. Около 80% воспринимают бога как сгусток энергии, абстрактную силу, с которой невозможно вступить в контакт. Но такое представление свойственно скорее восточным конфессиям, или доктринам New Age; от католических представлений такие идеи весьма далеки. Стержнем католицизма является вера в возможность установления прямого отношения с богом, будь то в форме видений, озарений или мистических просветлений....5.04.07
29 Април 2007 03:15
б.б. мархаба. Това беше една от най-противните муцуни които се пенявеха по митингите след падането на Тата.
После обаче някой се усети, почнаха да ранат бадева Джаки, а кречеталото го покриха да не излага камунизите и чифутите.
Изобщо всички чифути участвали дейно в налагането на режима на Тато се стопиха незнайно по странство.
Затова се чудя откъде го изпуснаха та пак да пези народа.
Ма кат гледам Сега обича да дава трибуна на най отвратителните типове от онова време.
Очаквам скоро интиликтуалеца Богомил Райнов да ни дари с интервю.
Сигур Милювците ше спразват в гащите от щастие....
29 Април 2007 04:21
Аз ако съм на Господ, ще му дам на г-н Анжел да я препрочете тази статия няколко милиарда пъти там горе пред портите райски.
29 Април 2007 09:03
Вагенщайн ако и религиите и другите неща познава, колкото "цитираното" творчество на Хокинг, по-добре да си мълчи. Макар целта да прозира ясно - тоя цирк е за баламите - за съжаление те са в голямо количество. И сега непременно някакво количество балами ще си мисли, че Хокинг е казал такава глупост и че науката представлява низ от подобни безсмислици.
29 Април 2007 09:26
Интервюто определено ми хареса.
Само не разбрах защо децата непременно трябва да знаят за Содом и Гомор, а да не е задължително да са наясно с Хирошима и Нагасаки, Ковантри и Дрезден или Багдат и Кербала. Каква е разликата - все Божа промиъл.
Защо трябва да изучават за Бога , апостолите и мъчениците Христови, а да нямат представа за Светата троица (Маркс, Енгелс, Ленин), апостолите (Сталин, Мао, Димитров, Янош Кадър, Гомулка и др.) и хилядите мъченици комунистически (интербригадисти, антифашисти, партизани, ятаци). Каква е разликата - все религии.
По подобен начин може да се представи и либералната демократична религия, но се страхувам че ще възникнат спорове и съперничество за приоритети и представителство между Европа и Америка, затова разумно оставям това на богословите-политици като проф. Бакалов или Явор Дачков например.
29 Април 2007 09:44
Змей No comment...
29 Април 2007 09:51
Zmeja,
Така е, но защо така скромно?...
29 Април 2007 12:54
Всъщност, като се замисля, по-противен от брадатия пиян чекиджия, пресмятащ единствено кой колко дал за погребението и кой колко - за сватбата, по-противен е единствено гъзещият се пред тия зад него и биещ чело в пода ходжа. За православието - ами прав е Тайнби, че ЗА РАЗЛИКА ОТ КАТОЛИЦИЗМА, ПРАВОСЛАВИЕТО НЕ СЪЗДАВА УНИВЕРСИТЕТИ - това е самозатворена, онанистична разновидност на християнството. А за исляма да не говорим - какво да търсиш от религия, която още не е навляла в 14 век и в чиято основа са откровенията, получени от Мохамед, докато чукал камилата си... Религия, чиито последователи крадат всичките си творения от други култури и на която съвременните технологии не дължат нищо... Виж - вероучение - може, може, но чак след навършването на 16 години - когато децата са максимално критични и негативно настроени към всяка информация, давана им в училище.
29 Април 2007 12:56
Змей, пропусна най-важния комунистически светия - генералният секретар на камбоджанската комунистическа партия другарят Пол Пот!
29 Април 2007 12:57
Като чете човек обилно напоените с Божия доброта и смиреност постинги на тези Божии люде - Дилбер Танас и архиман, - става му спокойно за обучените във вероучение български първолачета. Нито сега, нито по-късно може да ги осени мисъл за агресия в живота. Самата християнска търпимост ще са.
29 Април 2007 13:46
Зомби,
Някъде бях чел или чул, че на Пол Пот управлението е било точно според докторската му дисертация защитена с отличен...във Франция.
29 Април 2007 14:01
Епа що не? Тя мръсната западна интилихенция, дето само трови съзнанието на работническата класа, си е традиционно лява. Щом е интелектуалец, трябва да е е в опозиция, а при един оял се капитализъм, каква друга опозиция освен ленинистка, сталинистка, маоистка или в краен случай - троцкистка. То марихуаната и LSD, както знаеш, не бяха политическа доктрина, а кауза до живот и начин на живот!
А Пол Пот е интересен с друго. Винаги съм си мислил, че ние всъщност през известните 45 години сме боледували не болестта, а ваксината. Че и руснаците, въпреки страшните години след 17-та, въпреки канибализма, крючники-те, превръщането на децата на класовия враг в проститутки и хомосексуалисти, лагерите, кабелите в мозъка и т.н., все пак са боледували тази огромна носталгия по феодализма - комунизъма, в лека форма. И че идеалите на тази носталгия, заложени още в трудовете на Маркс и Енгелс, успява да постигне единствено скъпия на сърцата на всички ни ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР НА КАМБОДЖАНСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ, другарят Пол Пот!
29 Април 2007 14:14
Зомби, , ако са ти го дали кАпютера за малко , не мой тъй да го зорландисваш бе чадо божие... Ха Ха.
29 Април 2007 14:25
Путъра си е мой!
И ще го зорландисвам
"според както ми е удобно"!
Само за днеска, де...
За утре имам
сериозна работа!
29 Април 2007 18:56
Много хубави неща е написал човекът. Това не е писанието на ВОЛГИН или на духовния му двойник Спахийски. Става обаче въпрос за обща религиозна култура. И както писа Змеят, много проблемно е дали тя не трябва да се съчетае с други съвсем базови познания, които не са свързани пряко с религията. Аз бих прибавил изучаването на религията трябва да стане на по- късна възраст, обезателно на фона на научните открития, на съвременните познания за космоса. Да се преподават наивните теории как Бог създал за седем дни земята е просто осъдително. И МНОГО ВАЖНО, ВСЕКИ ХРИСТИЯНИН ТРЯБВА ДА ИМА ПОНЯТИЕ И ОТ ДРУГИТЕ РЕЛИГИИ. Както вървят нещата обаче у нас основно ще се изучава КОРАНА, а модерното християнство ще си заглъхне по много причини. Ей ги многобройнит джамии, които никнат като гъби, там място за голяма човешка култура НЯМА, НЯМА ГОСПОДА КАТЕГОРИЧНО НЯМА.

29 Април 2007 20:25
Ой, тва недУразуменийце именуващо се Зомби, няма регистрацийка, а има дегенерацийка...от месецийка марта...Ха Ха.
29 Април 2007 20:34
Едно от малкото свестни интервюта из българските медии. Само заглавието малко не му е на място, но то трябва да е измислено от редактора.
За Иванов и Змея, добре сте добавили с коментарите си.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД