:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 249
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Рефлексии

Парене и улайняване

Димитър Денков
Левски пише до Филип Тотю: "Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме"; до Любен Каравелов: ""На такива хора дай работа, които са разсъдителни, постоянни, безстрашливи и великодушни. Едно от тия качества да липсва на водача на тая свята работа, то той ще я улайневи както и да е."

Връзката между парене и улайняване обяснява донякъде шума, вдигнат около проекта "Митът Батак" или, както е подновеното му име, "Батак като паметно българско място". При оценката на всеки проект съществен момент е публичността му. В това отношение тоя проект е отличен и може да служи за други проекти. Той изигра ролята на "мюре", около което накацаха много патици. Все пак има хора, които не се трогват от накърнена национална чувствителност, а мерят обществената невротичност при засягане на исторически нерви. Не толкова за науката, колкото за опити в други дразнения. А какво по-чувствително от това за българите да закачиш нерва на петвековното робство със съмнения в най-ярките му ужаси като баташкото клане? Дори подхвърляния, че Левски е убиец, а Ботев - терорист, не са предизвиквали такъв отзвук, какъвто доби проектът, който всъщност никой не познава.

Естествено силата на отзвука зависи и от условията, в които нещо прозвучава. Преди година статията на М. Балева "Кой (по)каза истината за Батак" във в. "Култура" от 3. 05. 2006 г.(http://www.kultura.bg/article.php?id=11756#1) остана без особено внимание, ако не броим резкия отговор на Наум Койчев, сега консул в Битоля. Но тогава нямаше близки избори, проектът беше в началото си и никой нямаше полза да изтъпани заглавия от типа "Нямало баташко клане" и "Немска фондация плаща за отричане на българския холокост".

Та не за проекта е думата, а за паренето и улайняването. Въпросът е: докога трябва да се парим, за да се научим да духаме навреме, а не да лапаме врели примамки и да улайняваме както и да е? За отговор нека послужи една махленска история, в която също



се преплитат мит, действителност и ползи.



Улицата, на която живея, се наричаше "Мико Папо" - по Менахем Леон Папо, антифашист в своя "мит", еврейски терорист в "мита" за хилядолетния Райх, обаче действително осъден и разстрелян деветнадесетгодишен по ЗЗД в Царство България. При всички знакови преименувания след 1990 г. името на улицата остана, нищо, че още по времето, когато авторът на "Фашизмът" бе първият демократичен президент, ул. "Йорданка Чанкова" бе станала "Хубава Грозданка", от градинката свалиха паметните плочи на ремсистите, а бул. "9 септември" логично се превърна в "Цар Борис III". Обяснението за запазеното име в махалата е и мит, и действителност. Братът на Мико Папо, поетът Мони Папо, преселил се в Израел, имал връзки в Кнесета и бил казал в общината, че преименуват ли улицата, ще последват искове за възстановяване на собственост, отнета на ючбунарските евреи по силата на закона за чистота на нацията, приет през 1940 г. от същото народно събрание, чийто подпредседател Д. Пешев после участвал в спасяването им. Моис Папо умря през 2005. И улицата вече е "Коньовица", макар още да се води из общинските карти за "Мико Папо".

Могат да се направят много изводи, но тук важен е този:



ползата надмогва достойнството,



изчаквайки своето време.

В това отношение случката с мита за Батак е закономерна. Тя беше предхождана от акции за "възстановяване на историческата истина", но и от търсене на ползи. Повечето от тях не просто нямаха нужда от загинали за утопии и митове; те нямаха нужда и от достойнство, което е възможно и тогава, когато се разбират и заблудите. Поради което преди "Мита за Батак" имаме и бутнати войнишки паметници зад НДК, разбит бе комплексът в Ястребино, взривен бе мавзолеят на пияницата Димитров; турците са българи, Митко Палаузов е жертва на майка садистка, Стамболийски предизвикал спасителен преврат, "Символ верую" на Ботев е фалшификат, чистата и свята република на Левски - тактически позив и т.н. Това обяснява много неща, дори и тия, че арменската общност периодично събира пари за бюста на Яворов, а кубинците си прибраха паметника на Хосе Марти в посолството, та да не изчезне пак от Южния парк. Е, на това парене сме свикнали и не духаме.

Затова и дойде редът на още по-силно. А ползи - много и за всекиго: от поредния медиен рейд и подписки на пазителите на ценности през насъскване срещу някакви учени до по-нататъшно откъсване на помаци и турци от нацията.

С това сме вече при улайняването. То е и тогава, когато достойнството на нацията се обърква с историята като наука от хора, на които липсва едно от тия качества - "разсъдителни, постоянни, безстрашливи и великодушни". Бяхме ли разсъдителни и постоянни, безстрашно и великодушно щяхме да подминем тоя проект, който не би засегнал историческата чувствителност, ако тя не се нуждае от шокова терапия. Именно тя свидетелства и за чезнещо достойнство. Защото нациите не съществуват без наследяване на митове, но когато някой започва да крещи, че историческата истина била застрашена, признава провала си в препредаването на традицията. Улф Брунбаер и Мартина Балева не са му виновни.

Накъсо: който се е опарил и не духа навреме, все друг му улайнява гащите.
68
8231
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
68
 Видими 
28 Април 2007 01:15
Денков се улайни този път.Дали по същия начин улайнява и студентите си? Покрай заниманията с немска философия и той е прихванал немските комплекси- няма нации, националности и национална история.Няма и холокост над угнетените.
28 Април 2007 01:22
Същото, което се изказах за другия писач по темата важи и тука.
Димитре, пиле нихилистко, ако беше Грък и пишеше такива глупости в техен вестник щяха да те пребият с камъни. Това, че ти си мижатурка и нихилист си е твой проблем не се опитвай да промиваш мозъци, че им писна на хората от безродници като тебе.
28 Април 2007 01:23
Ааа, не така. Ся просто сме във времената, когато на мода са кафявите гащи. Начи, имало едно време един стар морски вълк, пират. И когато ги подгонела корвета, като ги поразпарчедисала от топовен гърмел и нещата опирали до бой с предизвестен край по мачтите, пиратът се провиквал:
- Я ми донесете червената риза!
Обличал я и -о чудо-мигом се втурвал като лъв и увличал останалите пирати. За нула време вземали корветата на абордаж. На другия ден-галеон насреща им. Ами ся?
-Я ми донесете пак червената риза!
Нападат го, пак на абордаж, плячка, ром..-
Един голобрад юнга на пет рома се осмелил да го пита:
- Абе капитане, каква е тази червена риза, та винаги като я облечеш става чудо и побеждаваме?
- Ами нося я за да повдигам духа ви. Когато ме ранят, да не се шашкате и да продължавате да се биете като лъвове.
Добре ама, след няколко дни насреща им - испанската армада. Идва юнгата, целия жълт от страх. Пита капитана:
- Ка-ка-ка-кап-капитане, да нося ли-ли червената ри-риза?
- Не, но ми донеси кафявите панталони...

Редактирано от - Зе Мария на 28/4/2007 г/ 01:25:01

28 Април 2007 01:41
Ало, редакцията, нямате ли някой/я достоен журналист/ка, които да имат национална гордост, чест и човешко достойнство и да напишат един достоен отговор и анализ?
28 Април 2007 01:51
Kotka ..............
Нямат брато. Всички са слуги на някого. Пишат за да угодят и да гепат хонорара. Чат пат има и проблясъци, но истинския, независим журналист е изчезнал.......... За 5 лева ще продадат и майките си. Такива са......
28 Април 2007 02:01
Kotka :Димитре, пиле нихилистко, ако беше Грък и пишеше такива глупости в техен вестник щяха да те пребият с камъни. Това, че ти си мижатурка и нихилист си е твой проблем не се опитвай да промиваш мозъци, че им писна на хората от безродници като тебе.

А, то комай костадинката се е превърнала на кotka ...
28 Април 2007 02:12
Лулчев! Много подходящо заглавие за матриалчето на Денков! Уцелил го е точно за неговото екскрементче.
28 Април 2007 10:35
От онзи ден искам да ви задам един въпрос. След като в историческата наука нищо не подлежи на съмнение и интерпретация и колчем някой се осмели да напише нещо различно от това в академичните издания, веднага заклеймяват, какво значи учен-историк?! Какво значи историческа наука?! За какво данъкоплатецът издържа научни изследвания в рамките на тази наука?! Не е ли по-добре НС да гласува закон - каквото е открито досега, това е бг история. Слагаме я в музеите и произвеждаме музейни работници и учители, които препредават откритото и това е. А историческият факултет се превръща в Министерство на истината за миналото и край. Тогава ще има спокойствие и Б.Д. няма да се явява в шоуто на Слави, за да се ядосва публично.

Редактирано от - Calina Malina на 28/4/2007 г/ 11:42:22

28 Април 2007 11:11
историята памет е, и наука за за поука, времето щом изучава, всяко събитие се случва защото, научния фалшификатор с парчета история може да сглоби чудовище, значи подход, гледна точка за смисъла трябва и това тоталитаризъм не е, а научен метод за смисъла на битието
28 Април 2007 11:37
Абре, Kotka, едно нещо не вдявам от постингите ти: ако ли гърците се улайняват, що трябва и ние?
28 Април 2007 11:47
Много пушилка се вдигна около този проект.


Основна теза на защитниците на проекта е тази за свободата на научното изследване (т.е., за свободата да се подлагат на съмнение "официално приетите" факти и теории, както и да се атакуват и рушат насадените в общественото съзнание "митове и легенди".


Като следствие от тази теза произтича изводът за ретроградността и закостенялостта на тези, които са против този (и подобни) изследователски проекти - защото по такъв начин се отрича както свободата в науката, така и въобще възможността да изкажеш собствено мнение, различно от "официално приетото".


Аргументите на Денков и на Илчев днес са в тази насока; опитът на Дичев беше в същата насока, но доста по-неумело поднесен.


Във всички тези случаи авторите се борят за свободата на научното изследване, но пропускат да кажат как точно става легитимирането на резултатите на едно научно изследване у нас - а то става най-бързо не чрез научни спорове, дискусии в авторитетни списания или чрез прословутия citation index на изследването - не, много по-банално: ако дадено изследване получи официална подкрепа. В един случай това ще е съответното ресорно министерство, в друг - Академията на науките, в по-предишно времена беше достатъчно да се ангажира Политбюро на ЦК на БКП със становище - и ето, "официалната позиция" по въпроса е променена.


В разглеждания проект за Батак е заложен точно такъв опит - чрез включване на "необходимите" официални институции да се осигури една гарантирана легитимация на резултатите като "официална истина". Проектът, научаваме, е бил одобрен от Министерството на Културата, участието на БАН е предварително осигурено, експозицията ще е не другаде, а в самата Баташка църква - а пък (далеч не на последно място позначение) учебните програми ще се пренапишат в съответствие с резултатите на изследванията по този проект.


Какво виждаме? Зад протестите на изследователите, че "не може един факт на миналото да е запазена територия само на историците" (което е вярно) се прави опит тази "запазена територия" да се превземе не с научен спор, а в обход - по административен път. Намесата на Президента и на Председателя на БАН е в този смисъл повече от логична - административни "хватки" могат да се борят най-успешно с други административни "хватки", но от по-високо ниво.


Да, политическата намеса е факт - но трябва да се отчете, че и административният характер на науката и научната истина у нас (копиран от великата съветска страна, и останал в действие и до ден днешен) е също факт, и то на първо място политически (а не научен). Последствията от издигането на една научна теория чрез административни аргументи като "официално приета" са далече не на последно място политически (особено когато става дума за историята; който не вярва, може да се огледа назад по историята на Македонския въпрос).


Да, добре би било да се "духа кашата" преди това, както отбелязва Денков, и да не се налагат смешни действия; но когато смешни и неадекватни действия на институциите са довели до насиране, то трябва не да се пръска с розово масло, ами да се изчисти насраното и да се смени бельото. И най-вече - да се помисли какво да се предприеме в бъдеще, за да не се стига така често до насиране.
28 Април 2007 12:23
Историята като наука и историята като памет.
Коя е истинската история - науката -нарисуваната , написаната от някой , пренаписваната през 50-100 години.
Историята - памет - българин станал хайдутин, защото му харесвала ханъмка , защото му отнели детето , изнасилили жена му , българин спасил турчин , турчин спасил българин, фашист спасил партизанин, партизанин спасил фашист.
Това не са ли хора , човешки животи , това не е ли история ?
Паметта не иска някой да я анализира .
Кое е мит? Кой прави историята ?
Кой олайнява?

Редактирано от - rorik на 28/4/2007 г/ 12:24:32

28 Април 2007 13:01
Имаше онази вечер в шоу-участието на Б.Д. един момент, който ме шокира. Обяснявайки реакцията си по проблема, той изтъкна "честта на пагона". Този "майтап" оставя впечатлението, че историческата наука е военизирана и това си е източник на гордост. Случайно изпуснатата фраза може разбира се да се възприеме като лоша шега, ама като отвори човек учебник по история, вижда, че майтапът е истина. Въпроси, доколкото ги има, касаят "кой", "кога", къде". Изворите - наши и чужди - подбрани така, че да имат еднозначно тълкуване. Такова историческо познание е уязвимо и обречено да реагира емоционално, а не рационално в ситуации като тази с "Митът Батак". Между другото, ако не са задължителните кандидат-студентски изпити по история за редица престижни университетски профили, ще стане ясно, че историята губи интереса на младите хора. Просто защото изисква основно зубрене.
28 Април 2007 13:27
Окъкаха е някак си по литературно, отколкото улайняриха.
28 Април 2007 13:30
и какво направи Денков? едно голямо лайно направи.
28 Април 2007 13:35
Адаш ,
На времето си измисляхме приключението , да ядем /не да крадем/ череши по чужди градини... Бой не сме си намирали... Ще викне някой , да не правим "весла" и туй то ... Та , подир поредното ни преяждане , до безкрай думах на едно от хлапетата , да не се опитва да пърди ... Твърдоглаво излезе и пред всички , буквално си оля гащите ... По-сетне , Дрисока , така му завикахме, все се оправдаваше , че поискал само да опита ... Явно , имал е съмнението си в Опита ... Гаче и при "чистата" ни наука се случва , да окепази вече провереното , в универсалната ни познавателна практика ...

28 Април 2007 13:56
това улайняване насиране ли значи или изсиране на метеното? или мазане на лайна с пръст по стената много интересно какво е имал предвид Апостола
28 Април 2007 14:09
Безродници-уманитари го духат и се олайняват.
28 Април 2007 14:24
Направете следния научен експеримент. Отивате в Гугълето и пишете "ивайло дичев фондация". Ще има да духате супата. Безродничеството е рядко доходен бизнес(не само лайнян, де)
28 Април 2007 19:46
Основната причина да си улайнян или по-точно да си хронично насран е постоянното гледане в чуждата чиния и търсенето на "ония дето ми сраха у гащите"...
Като примера в статията (всъщност заемащ половината й), как умело духали юдеите и как робоволно им плащали швабите до ден днешен.
Ами обърни се, аджеба и виж, какъв дебел ти пари отзад, па може и ти инстинктивно да духнеш...

Редактирано от - sega? на 29/4/2007 г/ 06:19:58

28 Април 2007 19:58
само да поздравя автора за страхотната статия и изобщо вестника за чудесния брой. таман вече бях почнал да се чудя защо си го купувам, че заприлича на "труд".
28 Април 2007 23:22
Преброих, четири пъти улайняване и спрях да чета, щото статията съвсем замириса...Пфу, поръчки, от кого и от къде се знае...Нейсе
29 Април 2007 00:29
Бръмбърчето sega? да убърне фнимание на разликите м/у "олайнян"(о-лай-нян, корейска принцеса) и "улайняване". Баати смръднята..
29 Април 2007 00:50
За никаква история тук не става дума
За глупост, за предразсъдъци
Авторът, когото познамвам, не е герой
Но е поел да застане срещу тази вълна от черносотенството
Защо не знам
Аз пък ще ви кажа
Дядото ми социал-революционер(ЕСЕР) помагал е на простите селяни както е могъл-бил е грамотен и е писал писмата им да властта През 1904-05г
За тези писма го осъждат на 10 години каторга Излиза и умира от туберкулоза-1916г.
Сега ми казвате за нещо на което не сте нито свиднетели нито съмишленици
Сте сподселили мнението
Нито сте чули нито сте разбрали
Но осъихте
Горките деца, без да искат се извисяват до Сълженицина!!!
Е доживяхме
29 Април 2007 00:52
Специално
Денков -
Ужас е че сигнахме до тук
29 Април 2007 05:05
Димитре Денков, мислите които сте отразил в тази статия са огледало от вашата душа и същност! Като те погледне човек на снимката приличате на човек който много обича да се засяда на маса и пийва, чак очичките ви са се притворили. Не е чудно, че първите неща които ви идват на ум са вашите
Рефлексии на Парене и улайняване!




29 Април 2007 06:17
Писанке, случайно у предишното Ви форумно дживот да сте се зовели КостафИна?
И, ако позволите, у кое школо сте се учили на майчино писмо?
Щото само гений мое да напраи такъв миш-маш с обръщението у второ лице единствено с тва у множественото число.
"Като ТЕ погледне човек....приличаТЕ на..." самата костафИна, Писанке.
29 Април 2007 06:42
Baj Hasane, КостафИнка ще викаш на майка си!
29 Април 2007 06:48
P.S. И на батката Димитър Денков
ми харесва да пиша по този начин! Според човека и отговора...
Happy, Bay Hasan?
29 Април 2007 06:57
КостафИна козината си мени, но нрава си-не...а, Писанке?
29 Април 2007 08:17
А какво да кажем ние обезлайнените?
29 Април 2007 09:27
Много хубава статаия. .Много верни изводи. Все пак безродниците и храчковците поне с това са полезни- наистина напомнят че имаме проблеми с предаването на историческата памет.Че много от историята сме превърнали в клише и поограмотената сволоч , чиято родина е там където и е копанята, губи връзка с родовата си памет.Полезни са тия пичове - като ти вкарат едно кроше в черния дроб разбираш че си се пооял и губиш кондиция Даа трябва да им благодарим че върнаха живеца на клишето.
29 Април 2007 13:16
Винаги съм се отнасял с уважение към форумното братство, но този път, (изключвам Федаин и още няколко колеги - ашколсун за постингите им!), ми е трудно. така че, няма да се извинявам за това, което ще кажа:

А бе, малоумници!
Вие изобщо четете ли,
преди да пишете?
И ако четете - мислите ли?
Някой разбра ли изобщо
за какво точно
говори Денков?
И ако си въобразявате,
че истерията ви разкрива
като патриоти -
лъжете се.
Тя ви разкрива
като идиоти.
По-добре
си пазете
мозъчната клетка -
ще я преуморите
от много напрягане
и ще вземе
да дефектира.
Щото всеки път
като се изходите
по въпроса
се получава
точно това
което
се е очаквало -
дефекация, значи!
29 Април 2007 14:20
Зомби, на друго мЕсто ти предписах нещо успокоительно , ама тука само, че ти кажем, сам не мой се звиняваШ, а добрия тон?! предполага да молиш за звинение...Хай със здраве...Бе то зомбиран, зомбиран, ама бактън бе аркадаш, Чукотский...Ха Ха.
29 Април 2007 14:32
Милче, ама ти си ме нарочил за средоточие на отрицателните си емоции... Що бе, приятелю? Аз не съм ти враг - спорим си, само... Не очакваш всички да споделят убежденията ти, нали? И не класираш хората според това, дали милят като тебе, или тъкмо напротив? Аз, например, затова не влизам във форумите на "Дневник"и "Медиапул" - каквото и да напишех (през време оно), откривах, че всички са на същото мнение. Тук - напротив, и с това сте ми интересни. А ако не схващам правилно интонациите ти - съжарлявам, тогава вината си е моя, разбира се...
29 Април 2007 14:46
Един път бях много остър към г-н Денков, когато едно негово писане започваше с това, че било под неговото ^достойнство^ еди какво си.После ми харесаха другите работи.Днес отново е за хвалене.Към края е нахвърлил изкусно някои закачки като за Ястребино, мавзолея и други, които не са потънали в дълбоката колективна памет и тепърва като доферментират, ще идва по реда им преоценяване.
29 Април 2007 14:46
Ама ти и "мислиш" ли бе чадо, те тва не съм го забелЕзал...ЗвинЕвай..., като те чета?! ти само пишеш бе чадо...Списователь зомбированнъй с Чукту... Викай сия Бригадирю...Ха Ха...
29 Април 2007 16:38
Е, не си прав за четенето и мисленето. И чета внимателно - и статията, и постингите, и мисля доста върху тях - преди аз да напиша нещо. Какво, струва ми се, те подвежда - ами това, че и мисленето, и четенето ги правя с недостижима за теб скорост. Но .... всеки с възможностите си. Аз, на твое място, не бих се комплексирал от това, че имам проблеми с четенето и мисленето. Хората имат различни таланти - вероятно просто не си открил своите. И - много емоции бе, приятелю! То не беше палене, не бяха обиди...
Що се хабиш? Ако ти товаря мозъчната клетка - прескачай ми постингите, така няма опасност да си я преумориш, единствената...
Както е казал народът: "Малко акъл да имаш, ама навреме да ти дойде!",
така че - пази си акъла за особени случаи. А ако и тогава не дойде - здраве да е. Все някой ще ти каже какво да мислиш. Няма страшно. Кураж, приятелю!
29 Април 2007 17:44

Денко, както винаги- на ниво .Дълбока вода.Ама я що балък се е хванал на миризливата стръв!
29 Април 2007 19:18
Докато ние се занимаваме с невероятни за всеки народ неща, в Турция хиляди манифестанти излязоха на улицата за да манифестират против новия кандидат за президент. Турция държи на своя статут , а населението показва подчертана воля в решаването на важни за държавата въпроси. Ние се разсипваме като пача от най дребни задявки, разкъсвани от масова корупция и пълно медийно дрогиране. Вместо да насочи стрелите си в друга посока, както това е направил Велизар Енчев във вестник АТАКА, авторът си позволява един отвратителен коментар, недопустим за кое да е европейско издание.

29 Април 2007 19:20
Предизборният патриотизъм на Първанов и Станишев

Притиснати до стената, президентът и премиерът защитиха Батак, но замълчаха за геноцида над арменците

Велизар Енчев

Чудото стана - президентът Първанов и премиерът Станишев се изявиха като патриоти и дори си позволиха да разкритикуват Свободния Берлински университет заради скандалната му идея да ревизира Баташкото клане. Ако човек не познава президента и премиера и се зачете в осъдителните им слова към ревизорите на българската история, сигурно ще повярва в техния патриотизъм. Немалко почтени и иинтелигентни български граждани може и да са се подвели от патетичния тон на Първанов и Станишев и вече ги величаят като защитници на българската идея. Именно за тях са следващите ми редове.
Истината налага да признаем: Първанов и Станишев реагираха навреме на оскверняващата националната ни памет идея и сториха това като истински държавници. Спор по този въпрос няма! Но в същото време трябва да си дадем сметка за нещо друго - бързата реакция на двамата е предизвикана от предстоящите евроизбори и от реалната опасност мълчанието им да нанесе убийствен удар по престижа на БСП.
Ако Първанов и Станишев бяха замълчали в този момент, верният им до смърт червен електорат щеше да се разколебае /или да ги презре/ и да пусне бюлетината за други партии. Защото става дума за националната светиня Батак, пред която само се коленичи и мълчи. В този смисъл президентът и премиерът се оказаха пред предизборната стена и бяха принудени да осъдят проекта "Митът Батак".


29 Април 2007 19:46
.
Имам странното усещане, че скандалът с баташкия проект е активно мероприятие, платено и пуснато 3 седмици от известни партии преди изборите, за да доведат шовинизма на голяма част от българите до истерична нотка и за да пожънат по-големи дивиденти. Искрено искам да не съм прав, но всичко говори за обратното.
.
Интересно е, че колкото по-далече се намират от България ура-патриотарите, толкова са по-кресливи. Защо бе, братя и някои сестри? Върнете се тук и бачкайте като луди цял ден за 300 лева, за да издържате цяло семейство и тогава ще видим какви "патриоти" сте!


----------


http://blog.360.yahoo.com/pavel_st_georgi ev/ [no pause]
29 Април 2007 20:08
Ариман, ако си същия, от преди месеци, викам ти "ура", тва недУразумение именуващо се зомби дали не е измислено от Некои да опорУчат избОрите за тъпанарТЕ в ЕС или обратото, но знае ли човек кога КостоФФ-аците ще се уморят...да пишат простотиите си тука...Ха Ха
29 Април 2007 21:26
Активното мируприятие май отиде на кино, както и заключителните хонорари..

Верно е, науката ЗАСЕГА НЕ Е доказала съществуването на науката „културология”, но опитите у нас продължават. В замяна убаче се убедихме, че разполагаме с цела задруга орки - „културУролози”. Имам само 1 забежка.. забележка касателно литературно правилното изписване на имената им, а именно Дичоолу, Кьосеоглу, Райчоолу и т.н. ..
(ала-бала Балева бая хляб има да яде докат ги стигне)
30 Април 2007 09:45
За да нема парене и улайняване, като антидот и против уроки всека година да се издава(около10-20х бройки) и разпространява без пари сред БГ населението "Записки по българските въстания" от Захари Стоянов- това е библията на българина...
30 Април 2007 10:16
Бекет:Като затъне до шията в лайна, на човек не му остава нищо друго, освен да запее.Няколко , като дърдорещия пантомимик А.Raй4eff i сие /Ди4ефф, Frau BaLLewa / вместо да бъдат вързани, са на свобода.Тези са умствено недосегаемите.От напъване да оригинални4ат, произвеждат само мехури с метан.Вижте какви ги пише мосюто Ди4ефф в последния на ^Култура^.
30 Април 2007 11:24
.
Преди години в София усилено циркулираше слухът, че е открита разписка за получена сума, дадена от османската полиция на Захари Стоянов. Документът така и не излезе наяве, за да не бъде развенчан поредният български мит. Криенето на Стоянов в една гара в продължение на месеци след въстанието е доста съмнително като версия.

-----

http://blog/360.yahoo.com/pavel_st_georgi ev/ [без пауза]
30 Април 2007 11:38
arhiman, Захари не се е крил на гарата, а е работел там като телеграфист и това е 3 г. преди въстанието а не след него. Става дума за гара Търново-Сеймен (дн. Симеоновград, Хасковско 1873). Оттам насетне му почва възстаническия период.
30 Април 2007 11:49
авторът пише че помаците и турците са били част от българската нация.да бе преставям си как българо-мохамеданите и турците с патос декламират аз съм българче обичам наште планини зелени.българин да се наричам първа радост е за мене.винагикогато от вън някой сгафи спрямо българия и се намират автори като този да ни укоряват нас и да оневиняват европа.слаба статия написана от комплексиран мижитурко
30 Април 2007 11:58
Другата библия на българина е "Задочни Репортажи" на Г.Марков.
Знам че улайнявихте автора, сега е май ред и на Захари Стоянов.
Кво да прайш, улайнявен народ.....
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД