:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,348
Активни 544
Страници 1,793
За един ден 1,302,066
В ОБЩИЯ ДОМ

Корупцията в България пали разпри в ЕС

Няколко държави атакуват европейската комисия, че не прилага строго мониторинга
Снимка: Николай Дончев
Няколко държави са обезпокоени, че отношенията между еврокомисаря Франко Фратини и българския вътрешен министър Румен Петков са станали твърде приятелски.
Великобритания и Франция обединиха усилията си, за да накарат Брюксел да се отнася строго към ширещата се корупция в България и Румъния. Има подозрения, че двете най-нови членки на съюза са оставени без контрол.

Швеция и Холандия също изразиха опасения, че Европейската комисия не гледа достатъчно сериозно на обещанието си да продължи натиска върху двете страни за довършване на необходимите съдебни реформи, като хвърля сянка на съмнение върху процеса на разширяване на съюза.

На среща в ограничен кръг този месец няколко държави са отправили официално оплакване с упрек към комисаря по правосъдието Франко Фратини, че се е сближил твърде много с управляващите в двете страни, които би трябвало да наблюдава.

Решението на Фратини да отиде на ски през февруари с българския вътрешен министър Румен Петков предизвика безпокойство в някои европейски столици, както и сред колегите му в Брюксел. Говорител на италианския комисар заяви, че ски излетът е бил в програмата на работен уикенд в българските планини и отрече по най-категоричен начин предположенията, че става въпрос за конфликт на интереси.

Дипломати от ЕС обаче посочват, че в оценките на Фратини за напредъка специално на България не е отчетено "изключително сериозното положение", както го определи един дипломат. "Под въпрос е целият процес на разширяване, защото ако не успеем да се справим с проблема, това означава, че занапред няма да можем да приемаме други такива държави", каза дипломатът.

България и Румъния се присъединиха към ЕС на 1 януари, но бяха призовани да предприемат спешни мерки, за да изпълнят изискванията на съюза в областта на правораздаването, включително за борба с корупцията и организираната престъпност. Комисията въведе режим на мониторинг, като заплаши със санкции, ако не бъде отбелязан значителен напредък. Санкциите включват непризнаване на съдебни решения и евентуално спиране на финансирането от ЕС.

Някои страни в съюза казват, че представители на Европейската комисия са получили указания да не бъдат прекалено критични към двете страни, въпреки че в България на практика няма осъдени за корупция на високите етажи. Посланиците на Великобритания, Франция, Холандия и Швеция поискаха среща с Катрин Дей - ръководителка на Главния секретариат на ЕК, за да настояват нейният офис да поеме нещата в свои ръце и да гарантира, че очакваният през юни доклад ще отрази действителното положение. Комисията заяви, че генералният секретариат на г-жа Дей наблюдава процесите и неотдавна е пратил експертни мисии в България и Румъния.

Франция и Холандия са скептично настроени към по-нататъшно разширяване, но Великобритания и Швеция искат да гарантират, че българският опит няма да навреди на бъдещи усилия за разширяване на съюза.
9
3281
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
28 Април 2007 01:27
ЕС да си оправят първо тяхната!
28 Април 2007 01:53
Ако не можем да произвеждаме стоки и да предлагаме услуги, поне да изнасяме корупция. От нея имаме свръх-запаси........
28 Април 2007 02:58
корупция франко склад българия спедитор петков
28 Април 2007 09:54
...и Сие.
28 Април 2007 10:11
този на снимката с червената вратовръзка ли ще ни спасява от корупция...Боже пази България !!!
28 Април 2007 12:01
Да се подготвят и настройват не да направят нашата корупция като тяхната, а тяхната да стане като нашата! Това е европейското бъдеще на корупцията!
_ _ _ е да им е яко!
28 Април 2007 12:36
Лавината , едва сега е тръгнала , но и ясно се вижда , че иде ... Думи не я спират...

28 Април 2007 15:48
Трябва да се усили натискът върху Франко Фратини и той да си подаде оставката. Неговите изпълнения на "сближаване" с хора от правосъдието и вътрешните работи вече почнаха да писват. Преди време румънците му намериха цаката, като го водига по разни курорти и му набутваха мацки. И той пишеше доклад след доклад за големия напредък на Румъния в областта на правосъдието и вътрешния ред. Сега всичко излезе наяве и "големия напредък" на румънците се оказа един балон, ама тогава всички всички цъкаха с език за "постиженията" на румънците....
28 Април 2007 20:16
Има лесният начин и всеки го може - въпрос на цена.
Най-трудно е да го направиш по нелесния...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД