:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 276
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Парламентът отпуска още 2 г. строителен произвол по морето

Законът за Черноморското крайбрежие стигна до пленарна зала със скандален гратисен период
Евдокия Манева
Всички идеи около проекта на закон за Черноморското крайбрежие стават напразни. Днес в пленарната зала предстои да се гласуват преходните и заключителни разпоредби на закона, а в последния им вариант по-строгите норми за строителство по морето се отлагат с 2 години след влизането на закона в сила, стана ясно при дебатите вчера.

"Това ще даде възможност масовото строителство по морето да продължи", коментира депутатът от ДСБ Евдокия Манева, която предложи гласуваните вече ограничения да започнат да се прилагат веднага и да не се разреши разширяването на съществуващите и създаването на нови урбанизирани зони.

Със закона се въвеждат две зони с особен режим на защита. Първата е до 100 метра навътре в сушата след пясъка. Там се допуска изграждане на обекти с височина до 7.5 метра, плътност на застрояване до 20%, интензивност до 0.5%, а озеленената площ трябва да е поне 70%.

Двете години гратисен период дават възможност на собствениците да узаконят постройките, които не отговарят на изискванията.

Един от аргументите на вносителите - че двете години са нужни на регионалното министерство да приеме наредбите, бе оборено от депутата от ДСБ Евгени Чачев, според когото ведомството вече е написало всички наредби. И народният представител от "Атака" Тодор Батилов настоя нормативната уредба да се приеме и да започне да се прилага веднага. "Аргументът да се отложи влизането на закона в сила прави дебата излишен", коментира той.

Неотдавна дори депутати от управляващото мнозинство настояваха нормативната уредба да влезе в сила още това лято. Силвия Алексиева от БСП например коментираше, че не бива да се губи време, за да се спаси поне това, което е останало от морския бряг.

Санкции

Глоби от 6000 до 12 000 лв. ще плащат фирми, дръзнали да ограничат свободния достъп до морския плаж или да въведат такси за това. При второ нарушение санкцията ще стига до 24 000 лв. Когато достъпът се възпрепятства от физическо лице, глобата ще бъде от 3000 до 6000 лв. За второ провинение тя ще достига 12 000 лв.
18
2436
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
30 Май 2007 22:24
Ми превилно, 2 години с тези дивашки темпове - са на практика достатъчни да се дозастрои бетонния пояс, наричан все още "плажна ивица". След което поне никой няма да си прави илюзии, че може да стигне до морето безплатно, че има отърване от чалгата и сергиите, че има шанс да попадне под естествена сянка и че ще види нещо зелено, освен роклите на мутресите и джиповете на мутрите.
BTW - някой колега може ли да постне актуална снимка на райското кътче м/у Созопол и Германката, наречено навремето Райски Залив? Чух, че бетона е залял ридовете почти напълно, така ли е, наистина? Благодаря предварително.
31 Май 2007 00:41
Според учените-специалисти, глобалното затопляне на планетата ще доведе до покачване на водните басейни между 15 и 25 м. Първата повишаване от 5 до 15 м се очаква след 2050-2060 г., когато температурата на земята ще се повиши с около 1 градус по С скала! Затоплянето с 2 градуса ще доведе до катастрофални последствия за живите организми и ще доведе до жестоки катаклизми на планетата (тайфуни, смерчове, урагани, земетресения, вулканични изригвания и пр.).
Малко черен хумор: *****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума (т.1.5)

Редактирано от - bot на 31/5/2007 г/ 12:18:05

31 Май 2007 02:58
Отпишете го прекрасното българско черноморие. То отдавна е мутризирано и бетонизирано. Дбре че Гърция е близо и добре че гърците не са идиоти като нас.
31 Май 2007 09:34
Избори трябват, нов парламент.
АКо може - и двукамерен.
Защото тези вече трупат рекорди по наглост.
31 Май 2007 11:53
Няма го вече Райския залив.
Заобиколиха го хотели и ваканционни комплекси.
За последно отидох там преди три години в разгара на строителството, когато стрителите си изхвърляха отпадъците в залива. Оттогава дори нямам желание да го видя.

Ето едно актуално клипче- Райският залив днес.

Качеството е лошо, но човек може да добие представа, особено в края.
31 Май 2007 12:14
Ееее, добре, да вземем и ние да се включим тогава. Само дето от дебеловрати бизнесмени и корумпирани общинари и магистрати не разбираме. Учили сме МЕЖДУНАРОДЕН БИЗНЕС (ПАЗАРЕН), не балкански корупционен. Иначе, природата по морето можем още отсега да я отпишем.
31 Май 2007 13:21
Парламентът отпуска още 2 г. строителен произвол по морето


Това дали изненадва някого?
31 Май 2007 13:41
Гърците са умни хора и знаят как да си пазят богатството, защото то им носи хляба. Ние очевидно сме тъп народ и си мислим, че само с хотели и чалга ще привличаме туристи. Да, ама не, както казваше един журналист.
31 Май 2007 13:45
Тоя закон трябваше да бъде приет през 2000 г.
Но нейсе, пак е нещо, но да влезе веднага в сила - аман от мутренски лобизъм.
31 Май 2007 14:36
... какъв ли идиот трябва да си, че да отидеш на българско море ...
31 Май 2007 15:21

За в Европа съм почти сигурен, че няма по-добро място за морско плажуване от българското черноморие, като природни условия говорим.
А и като социални - все още има някои достойнства.
31 Май 2007 15:26
Реалисте, бая съм пътувал по Европа, мога да ти кажа , че много места въобще не отстъпват на нашето Черноморие като природни условия, та и го надвишават.
31 Май 2007 15:56
И кво казваш бат Вальо, глобалното затпляне ли ще регулира строежа по Чероморието?
31 Май 2007 16:02
Примерно
умерен климат - лятото можеш да стоиш на открито без да притичваш от климатик на климатик. Това по на юг го няма.
водата - 18 промила соленост, като на кръвта. Поради което не дразни лигавиците.
Много по-приятна от средиземноморската, за океана не говорим (излизаш с мазен слой.
И - с приятна разхлаждаща температура.
Сравнително чиста, а не - дунавска мътилка, като в Румъния напр.
-
Социални условия - в Турция напр. има чудесни комплекси, евтино, суперобслужване.
Но - не се препоръчва излизане и контакти с местното население. Нито пробване на здравословността на местните заведения.
31 Май 2007 18:00
още две години да си тъпчат гушите та да се пръснат накрая от лакомия
Амин!
31 Май 2007 20:14
Лобистите от Нар.Събрание са си направили сметката - за две години - до края на мандата да си напълнят и препълнят гушките.....Само Б Борисов може да им развали сметките и да ги накара да върнат заграбеното....
31 Май 2007 20:29
За сведение на marabuba и форума, Ьдминистратора е изтрилчерният ми хумор! Казвам, че като се вдигне първоначално нивото на водната повърхност на земята от 3 до 5 метра, много от застроените плажове ще изчезнат а хотелчетата ще се превърнат наколни жилища!!! Да не говорим за повдигането на морското равнище от 15 до 25 м!
31 Май 2007 23:00
Регистрират турци и цигани за местния вот в крепостите на АТАКА

Няколко хиляди сезонни работници стават жители на Созопол, Несебър и Приморско

Кметицата на Несебър Магдалена Мандулова масово регистрира турски сезонни работници като жители на града, алармираха протестиращите срещу беззаконията й търговци от Слънчев бряг. Целта е пришълците да придобият право на глас на предстоящите през есента избори за местна власт. Общински съветници от Несебър твърдят, че "новите" избиратели вече наброяват над 2100 човека и бройката им може да се окаже решаваща при избора на кмет и общински съвет. Същата масова регистрация на турци и цигани се наблюдава и в Созопол, разказаха членове на партийния актив на АТАКА в града. Кметицата Веска Караманова вече била дала жителство на 2000 гастeрбайтери. До момента външните избиратели в цялата община надхвърляли 3000 души, което прави над 35% от избирателите. Месеци преди местния вот нараснаха двойно и гласоподавателите в крайморския град Свети Влас, алармираха будни българи от кметството там. Те видели с очите си как в службата по регистрацията ГРАО са зачислени над 1500 нови жители на селището. Най-парадоксалното е, че в тези курортни места прииждат все повече и повече нови, предимно мургави жители и не се знае до изборите наесен колко ще станат, гадаят местни патриоти, обезпокоени от нездравия интерес към градовете им. "Цяла седмица в Свети Влас пристигат препълнени автобуси с кандидат-изборни туристи, които твърдят, че са работници и желаят да бъдат регистрирани на адреси тук", се жалва чиновничка по вписванията от кметството. Чиновниците се ошашавили като видели, че на един и същи адрес се вписвали по 50 човека. "Все едно ще живеят в комуна. То в Свети Влас няма такава къща, в която да се поберат толкова народ, нито пък хотел", се ядосват от кметството. Те недоумяват коя е политическата сила, която организира това преселение на строителни работници, още повече, че през лятото строежите по морския бряг се стопират заради почивния сезон. В курорта обаче упорито се говори, че това е акция на братя Диневи, които държат най-много хотели в Свети Влас и отсега се застраховат с гласове за местния вот. В Бургас също вече са записани над 2700 нови жители, сочат справките на кметството. Най-интересното е обаче, че новите регистрации се правят точно в морските селища като Созопол, Несебър и Приморско, където водеща политическа сила на последните избори е АТАКА.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД