:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,410,729
Активни 118
Страници 7,714
За един ден 1,302,066

Приходите от проекта Бургас - Вльора отиват в офшорки

Депутати откриха скандални дефекти в плана за проекта АМБО
Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Мария Капон (независим депутат) и Иван Иванов (ДСБ) притиснаха вчера в парламентарния бюфет строителния зам.-министър Калин Рогачев (вляво) с неудобни въпроси за скандалните клаузи в договорите за нефтопроводите. Днес парламентът трябва да гласува споразумението за тръбата Бургас-Вльора.
Депутати от опозицията алармираха вчера за скандални детайли в плановете за строителство на петролопроводите Бургас-Вльора и Бургас-Александруполис. И в двата случая приходите ще отиват в офшорни сметки, възмути се независимата Мария Капон. В първите си работни дни след 24 май парламентът обсъди двата трансбалкански проекта.

В документацията за бъдещия нефтен поток от Бургас през Скопие до албанския порт Вльора, внесена от правителството в НС за ратификация, присъства следният текст: "Всички приходи и постъпления по проекта ще се депозират в офшорни банкови сметки, които ще се поддържат от попечител на залозите в полза на тези кредитори и ще бъдат отпускани в съответствие с одобрените процедури."

Тези текстове са в тристранния меморандум за Бургас - Вльора, т.нар. проекта АМБО, подписан от бившия министър Валентин Церовски, а сега са затвърдени, макар и по-завоалирано, и от Асен Гагаузов в конвенцията, парафирана между България, Македония и Албания, обясни пред "Сега" Евгени Чачев от ДСБ. В конвенцията, внесена в парламента за ратифициране, пише, че фирмите, които участват в проекта, могат да заделят средства и приходи в банкови сметки в чужбина.

И двата петролопровода ще бъдат изградени от международни проектни компании. Във фирмата, която ще строи тръбата Бургас - Александруполис, ще участват различни дружества, между които и българските "Булгаргаз" и Техноекспортстрой". Не е тайна, че бъдещата транснационална компания ще бъде регистрирана в Люксембург. Вероятно и другата проектна компания - за Бургас - Вльора, ще бъде със седалище в държава, която пази ревниво банковата тайна.

Според Мария Капон ползването на банкови сметки в офшорни територии говори за непрозрачност и навява съмнения за корупционни схеми.

ФИНАЛ

Междувременно вчера парламентът одобри окончателно споразумението между България, Русия и Гърция за строителството на нефтопровода Бургас-Александруполис. Документът вече бе ратифициран първо от Атина, а наскоро и от Москва. Опозицията и вчера, както и при първото четене, разкритикува проекта заради възможните екологични опасности и вреди за туризма по Черноморието.
15
2004
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
30 Май 2007 22:03
Поредната лапачница на пари.

Боже, пази България! Само ти остана ...


30 Май 2007 23:17
Ми то кво излиза ? Руснаците ще си прекарват петрола за Европа през България и ще си кътат парите на завет. Някоя троха ще остане за местните продажни гъзолизци . И каква е ползата от цялата тази гимнастика за българския народ ?
31 Май 2007 01:25
Ползата е ясна за всеки, който може да смята. Не по бакалски, а стратегически. Нека помислим за момент: каспийски (и може би руски) нефт ще бъде пускан по тръби, изградени с американски пари, за клиенти в Европа и САЩ. Т.е. интерес от това в България, Македония и Албания да има стабилност ще имат поне САЩ, ЕС и Казахстан/Азербейджан и Русия. Като добавим към този тръбопровод и другия - през Александруполис, само слепият няма да види стратегическите ползи за България. Това, че ще има и някакви приходи от транзитни такси - това е само черешката върху тортата. И с тях, и без тях - все едно, важното е инфраструктурата, която дава на България ключова позиция за следващите 100 години.
31 Май 2007 06:55
Вени, смешни са "стратегическите ползи" и опитите за географски дивиденти, когато няма разчети. Щяла да минава тръба и голяма полза - опитайте се да аргументирате не с доводи, че България щяла да стане много голяма клечка и всички щяли да идват тук. Това в най-добрия случай са нематериални или виртуални дивиденти. Какви материални, финансови или други реални /да ги пипнеш ползи ще има - знаеш ли, че размерът на обещаните "облекчения" - данъци, такси, несъбрани/недооценни права по "преминаване" или концесиониране - в годишно изражение ще надвишават приходите от транзитни такси. Че няма никаква гаранция за участието на българските фирми, тъй като проектната компания ще си провежда търгове - това е задължително условия при междунардно проектно финансиране и по нашия закон. Че ще преминава суров петрол, който ще захрани конкуренти на Нефтохим - може да е руска собственост, но от пазарните му позиции зависят приходите в държавния бюджет - гърците ще си захранят рафинерия в Александропулис и Солун, а от там и в Скопие. Да щяла да се увеличи конкуренцията - ама не - защото ще трябва да още да издънваме търговски и платежни дефицити - а те пак са свързани с нашия джоб. Разбираш защо на времето Алекперов бе против нефтопровода, чудеше се защо не направим ПРОДУКТОПРОВОД!!! Дребна разлика - само няколко стотици милиона и несравними стратегически ползи.
Не се сещам и за благоприятен ефект на транзитна морска и приморска разтоварна инфраструктура върху туризма или стойността на имотите. Примерно човек има имат през който минава тръбата /все едно съседа да ти поиска право на преминаване през хола ти/ за канализацията /тя не е само отпадък - някой правят от нея енергия/ - как това ще отрази върху стойността на твоя имот и върху качеството на живота в него.? Знаеш ли колко от руските танкери които имат монопола върху превоза в Черно море са с двоен корпус? Накратно, да се тупаш по гърдите и да чувстваш гордост че за малко си осветен от прожектори и ти обръщаш внимание е типичен провинциален комплекс. Време е да смятаме парите и материалните ползи, защото само богатството дава фундамент на самочувствието и лично и национално!
31 Май 2007 08:44
Ае, марковски, нидей с моментно мислене да се опитваш да гледаш 100 години напред. На руснаците - Белене и нов гъзов договор, сега и тръбата. На американците - тръба и бази, на турците - три ключови мин. кресла. Кво друго искаш да даваме. И си свали за малко лещите или очилата - нефтът ще свърши далеч преди твойте 100 години. Освен, ако не считаш, че по тях мой да тече нещо друго. Но то винаги ще минава покрай нас. А ние?...
31 Май 2007 08:56
Г-н Марковски, Вашето понятие за "стратегически" интереси изглежда защитават използването на географското понятие България, следващите 100 години.
Това трябва да е т.н. "Глобална България"?!......
31 Май 2007 09:18
Марковски , сещам се какви ги разтягаше лани за главнио прокурор. Колкото излезе прав за него - толкова и за стратегическите ползи сега.
То който мое да смята вече си е калкулирал ползите и си е отворил сметките в офшорките. И подхвърля по некое кокалче на местната българска измет да му ръкопляска . Народът ще го д.ха както обикновено.
31 Май 2007 10:29
По дъното на Черно море също минава тръбопровод. И каква е ползата на самото Черно море от това?
31 Май 2007 10:34
Марковски, съвсем е сигурно и определено е съвсем ясно че не можеш да смяташ...
31 Май 2007 11:54
Айде да сме малко по-практични. Кой печели от нефтопровода? Европата, че може да си доставя енергийни ресурси и Русия, че си продава газта. За нас какво остава? Май само транзитни такси + риск от екологочни проблеми. На всичкото отгоре държавата ще трябва да похарчи и доста пари за това удоволствие. Аз казвам, че за да сме на кяр трябва не да ни плащат, а част от суровината да остава за нас при това на много ниски цени. Така ако държавата похарчи 100 000 000 евро нека получаваме газ/нефт поне за 15 000 000 евро всяка година. Съответно държавата може да ги разпределя пропорционално между фирмите и домакинствата.
31 Май 2007 12:28
Говорим за смешните 35 млн долара на година транзитни такси на година. Толкова струва Митко Бербатов.
Срещу това получаваме сериозен риск от екологично замърсяване на южното черноморие и съсипване на туризма в Бургас (най-малко).
31 Май 2007 14:36
На печелившите, ЧЕСТИТО !
31 Май 2007 16:04
Като ги чета тия неща си мисля що не взема да гласувам за АТАКА и Волен Сидеров и да се ликвидира на 100% страната (естествено преди това аз ще съм емигрирал в Чехия и там ще ми е добре).
31 Май 2007 18:40
Вени Марковски,
Мога ли да попитам за какви стратегически ползи говорим тук???
От тръбопровод по който се провежда петрол за такса, каква стратегическа цел имате??? Може би искате утре да рекетирате страните експортьори и да им правите сечено? Какво моля? Обяснете, че на нас нестратезите ни е загадъчно това ваше прозрение.
31 Май 2007 18:41
STARSHI,
не си прав ша знаиш, Бербо веки струва къде 40 милиона евро.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД