:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 175
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Свободният пазар на ток изправен пред пречки

Заради изгодните условия все повече фирми ще се възползват от либерализацията на пазара, битовите потребители обаче не могат да очакват по-ниски цени
От 1 юли тази година битовите потребители на електричество ще могат да избират между услугите на 25 компании, лицензирани за търговия с ток. Сред тях има и електроцентрали като тези в "Марица-изток", които също са получили лиценз. През ноември само 12 фирми имаха такова разрешително.

Самата процедура за отказ от досегашния снабдител с електричество все още не е ясна, призна в Пловдив вчера зам.-председателят на ДКЕВР Валентин Кирчев. "Ако абонатите харесат условията на новия снабдител - цени, време за отстраняване на авариите, обслужване, те могат да се откажат от досегашния търговец и да изберат нов. Пречки не трябва да има, защото на практика няма разкачване в мрежата. Електромерите си стоят, пломбите също", каза Кирчев. Тъй като не може да съществуват две паралелни мрежи, монополът върху тях ще се запази и той ще е на сегашното ЕРП, което обслужва абонатите на регионален принцип. Така крайните потребители, избрали друг търговец, ще продължат да плащат таксата за мрежа на досегашния си оператор.

В ДКЕВР очакват още стопански абонати да се възползват от либерализацията на енергийния пазар. Засега това са направили само 30 фирми.

Не така стоят обаче нещата с битовите абонати, защото сегашните снабдители продават електричеството на пределно допустими стойности. "Трудно ми е да повярвам, че някой може да намери на пазара по-евтин ток", каза Валентин Кирчев.

Има и друга пречка пред либерализацията на пазара - липсата на достатъчно свободни количества електроенергия, които да се търгуват.
10
2158
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
31 Май 2007 00:56
Не разбрах как ще избираме и как ще ни доставят ток различни доставчици...
Ако някой е наясно, да обясни...
31 Май 2007 09:08
Един велик БГ-икономист се изцепи, като каза, че, ако треба ще се построи втора енергомрежа. Само и само да върви приказката за ... конкуренцията. ГУМЕНИТЕ глави така и не разбраха, че това е отрасъл с по-друг статут.
Нема да се учудя, ако некой друг величавшиий предложи да се пренася и 120 V. Така ще се увеличи и конкуренцията на пазара на електоруреди например....
31 Май 2007 11:00
Отблъскващо пошла имитация на демонополизация.
31 Май 2007 11:29
Редник, статията неграмотно обяснява следното нещо : ако си "привилигерован потребител", разбирай предприятие с над определен брои персонал и потребяваш определено количество ел.енергия, имаш право да си купиш ток директно от производителя, например ТЕЦ М.Из. на цена, каквато си договориш, а не от доставчик. Но обикновенните граждани, разбирай битови домакинства, могат да си купят ток само от доставчика, напр. ЧЕЗ или ЕОН. Но тъй като тия доставчици продават енергията си на почти еднакви цени на потребителите, е безсмислено да си сменяш доставчика. Пример : М.Из. произвежда ток, който струва 1, 5 ст., продава го на НЕК за 2 ст., НЕК го продава на ЧЕЗ за 3, а ти го купуваш от ЧЕЗ за 4 ст. А Кремоквци например може да се договори директно с М.Из. и да си купи ток за 1, 5 ст. или за 4 ст. или за 10 ст.
31 Май 2007 11:30
Четете, бре.
Мрежите си остават същите и сегашните ЕРП-та си остават собственик и оператор на мрежите.
Може да се избира кой доставчик да подава тока в тях, т.е. кои доставчици.
Затова от няколко месеца фактурите на E.OFF са двукомпонентни - цена на електроенергия и цена за пренос. Ей тука има линк с описание на това.
31 Май 2007 11:32
Ей не им се пуска кокала и на тия от ДКЕВР. Сега са "ухажвани","лобирани" и т.н.
А когато се либерализира пазара на ток, ще спрат да бъдат толкова важни и няма да има благинки.

Сега ЕРП-тата държат и хляба и ножа. Крайно време е тази практика да престане. Приказките за паралелна мрежа са поредните дезинформации за народонаселението. И сега по закон имаме цена на ток и цена на пренос.

Цената на пренос остава контролирана от ДКЕВР и се отчита стриктно.
А цената на доставения ток се договаря свободно.
Така е в ЕС, и натам сме тръгнали, обаче стремежът на всички в сектора е отлагане поне с още няколко годинки. И затова са тия тъпи изказвания пред пресата.
31 Май 2007 13:33
Голямо непознаване на материята.
"Привилигерован потребител" съгласно ЗЕ са всички фирми и организации.
А от 01.07.2007 и битовите потребители.
Все още обаче "правилата за търговия с ел.ен " не са пригодени за РЕАЛНО отваряне на пазара.
Като Търговец на ел.енергия мога да дам инфо , но на мейла.
Иначе току-виж ме бот-нали

----------------------------------------- -----------------------------

Ако изборите можеха да променят нещо - отдавна да са ги забранили
31 Май 2007 14:34
Конкуренцията винаги води до по-добри услуги. Крайно време е тя да навлезе и при пазара на ел. енергия...
31 Май 2007 15:11
marabuba,
Благодаря, - и аз така си обяснявам сагашното положение, но не виждам как мога да имам избор - например - сменям кабел ТВ - идват новите, опъват си техен кабел и готово, същото и за Интернета, но за тока и водата?...
31 Май 2007 16:10
Ала бала за крайните потребители, особено "малките"! Въобще да не мислят че ще могат да спечелят от търговията с ток!! Ако досега се регулираше цената на производството и цената на преноса, сега за регулиране остава само цената на преноса. Цената на производството фактически се освобождава. И по евтиния току, доколкото го има, ще се купува от яките и големи потребители (щото могат да предложат по добри условия за плащане), а "малчовците" ще плащат за ток от по-скъпичките производители, щото няма как иначе, трябва да се връзва потребление и проивзодство във всеки един момент, тока не може да се складира (в големи количества)!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД