:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 194
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Ставри Калинов предлага да прави 16-метров паметник на Св. Георги на пл."Батенберг"

Президентът се застъпва за осъдена журналистка

Първанов обещал на Катя Касабова от Бургас подкрепа "в рамките на правомощията му"
Снимка: Пресфото-БТА
Президентът Георги Първанов се застъпи за осъдената в Бургас журналистка от в."Новинар" Катя Касабова. "Без да се намесвам в работата на съдебната система, мога да кажа, че познавам още като депутат от Бургас Катя Касабова. Тя за мен е един достоен автор и вярвам, че истината за нейните публикации, заради които бе осъдена, ще излезе на бял свят. Така, както на бял свят ще излезе и истината за побоя над издателката на в. "Демокрация" Теодора Халачева", заяви държавният глава пред журналисти в Стара Загора.

В петък президентът Първанов е провел 20-минутен разговор с Катя Касабова. Той й е обещал да окаже подкрепа "в степен, в която му позволяват пълномощията", съобщи самата репортерка пред "Сега". Преди две седмици бургаската съдийка Яна Колева наложи на журналистката 7500 лева глоби, обезщетения и съдебни такси - за статия, в която разкрива корупция в съдебната система. Касабова бе описала как 4-ма образователни инспектори са вкарали в елитни гимназии срещу подкупи и с фалшиви документи 75 абсолютно здрави деца, таксувайки ги за болни. До момента четиримата просветни чиновници не са уволнени, макар че проверка на министерството на образованието разкри нарушенията им, а полицията водеше срещу тях предварителна проверка.

"Президентът бе сериозно изненадан, че делото срещу мен не е гражданско, а наказателно. Юридическият му съветник Пламен Киров, с когото също разговарях, ми обясни, че съдия Колева е допуснала сериозен процесуален пропуск, понеже в залата не е имало наблюдаващ прокурор. Това може да обезсили присъдата срещу мен", разясни още Касабова.

В Бургас бе основан Комитет за свободно слово вчера. Той пуска днес подписка в подкрепа на журналистката. Сред инициаторите е и поетът Румен Леонидов.

Президентът Първанов бе в Стара Загора за откриването на новата художествена галерия на града, първа у нас за последните 15 години. Скулпторът Ставри Калинов му подари пластика, изобразяваща покровителя на българската армия Свети Георги. Той предложи аналогичен паметник с височина 16 метра да бъде издигнат на пл. "Батенберг" в съседство с президентството. Металът ще е бронз, дарен от Министерството на отбраната, имало вече съгласието на министър Свинаров, уточни Калинов. Камъните по десетметровия постамент щели да са от различни места, свети за България. "Идеята е интересна, ще я предложа за обсъждане пред Съвета за духовно развитие, не ме карайте да давам съгласието си в крачка" - благодари президентът.

Първанов получи и втори подарък: кметът д-р Евгений Желев го дари с копие на средновековна каменна плоча с изображение на двуглав орел - символ на държавността. Оригиналът е открит край Августа Траяна през 1904 г., вероятно барелефът е служел за украса на православен храм, уточни директорът на НИМ Божидар Димитров.
983
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД