:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 385
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Реконтра

Компоненти

"Топлофикация София" бе любезна да ни уведоми, че в отделен месечен фиш ще ни фактурира плюс всичко и цена за "мощност" във вид на "нова компонента". Не е ясно какво точно означава това, но ще ни се изясни, когато получим въпросния фиш. Той щял да включва пълния обем на имотите, независимо от употребяваното количество топлина. Трудно за проумяване! Вероятно става дума за допълнителна цена, която трябва да плащаме на мощния монопол за немощното му парно. Ако е така, всичко е ясно. Този начин на ценообразуване може да се разширява и в бъдеще с нови компоненти.

Горепосочената топлофикация, която и без друго добре ни подгрява кесиите, може да реши, че й трябват още пари. Сяда ръководството, мисловният процес загрява мозъците му и се ражда още една компонентна - "номер обувки". Логика има. Обувките на топлоползвателя поглъщат топлина. Като тръгнеш да излизаш, обуваш ги топли. Я оставете зиме обувките си на балкона, да видите какво ще стане! Ще хванете хрема, ще се разболеете и колкото да сте здравно осигурени, здравеопазването ни ще ви довърши. По-добре здрави и с топли крака, отколкото заровени в гроб студен, где ни птички ще ви пеят, ни парно ще ви грее. Подобно на цената за "мощност", цената за "номер обувки" ще се плаща независимо дали ползваш само топла вода, само отопление или и двете. Разбира се, за третата компонента ще получаваме трети фиш.

В основата си такса "номер обувки" е социално справедлива. По-големите номера ще плащат по-висока сума. Бебетата ще са освободени от третата компонента, тъй като те си лежат по гръб като държавни чиновници, които измислят от къде да вземат пари за собствените си заплати. Когато бебетата тръгнат по терлички, ще ползват 50% намаление до предучилищна възраст. Това също е част от социалния момент. В училище обаче трябва да влязат с обувки, въпреки че поради нескончаемите промени в образователната ни система, ще излизат от там боси, но убедени, че Вапцаров е водещ на телевизионно предаване. Така постепенно с обосяването на целия народ нововъведената компонента "номер обувки" ще отпадне и жизненото равнище на народа ще се вдигне.

Имам и други социални идеи, които ще намалят заболеваемостта на подрастващото поколение и същевременно ще се избегнат каквито и да е съкращения на учители. Стана известно, че хигиената в училищата не е на нужното равнище, не защото не се осигуряват сапуни за тоалетните, а защото учениците ги крадат. Ами вместо да съкращава учители, просветното министерство да ги пренасочва към училищните тоалетни. Там те ще учат децата ни да не крадат: "Ако някой го беше откраднал сапуна, Иванчо, какво щеше да стане?", пита спасената от съкращения учителка, а Иванчо отговаря: "Ръцете ми щяха да са мръсни, а пушенето на трева с мръсни ръце води до салмонела, госпожо Атанасова". "Отлично Иванчо, шест! Само че не слагай сапуна в джоба си, че като ти свия два шамара!"

И му ги свива.

Иванчо влиза в клас с чисти ръце и убеждението, че у нас не остава ненаказана и най-дребната кражба.
2
432
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
21 Май 2002 12:01
Благодаря . Успях да придобия частични познания по елементите на компонентите
21 Май 2002 14:22
Да си прибират парите за новата компонента от извънземния разум. Нали и него отопляваме през зле изолираните стени на жилищата си. Ако е балама, извънземният разум ще кандиса да си сложи топломери. Ще съжалява горко за установения контакт с брятата по разум! Ще плаща за целия обитаем и необитаем космос с пълна мощност. Без значение колко е отмерил топломерът му. Моя топломер аз го сгрявах цяла зима с телесната си топлина, защото пестях колкото мога. Калих се физически и психически и сега с космическо спокойствие чакам фишовете от топлоФИКЦИЯта.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД