:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 311
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Горещините завладяха Балканите

Снимка: РОЙТЕРС
Температурите в Австрия достигнаха 39 градуса. Кочияш разхлажда коня си.
Палещите жеги предизвикаха пожари по целия Балкански полуостров, съобщават осведомителните агенции. Най-тежко е положението в Гърция, където на всеки час избухват по пет пожара, изчисли гръцкият в. "Елевтерос типос". За 48 часа са регистрирани 225 нови пожара. Сряда е бил рекорден ден - за един ден са регистрирани 115 огнища. Причини за пожарите са не само атмосферните условия, но и умишлените палежи.

"Катимерини" посочва, че половината Гърция е в пламъци, гражданите са в паника, къщите са застрашени, села са евакуирани заради опасност, а десетки хиляди декара горски масиви и обработваеми площи са се превърнали във въглени.

Пожари горят и в Сърбия. В сряда само преди обяд в Белград са избухнали 25 пожара, пише "Глас явности". В Македония заради високите температури е обявено извънредно положение, което се очаква да продължи 14 дни. Бременните са освободени от работа, а работното време на държавната администрация е 6 ч. - от 7 до 13 ч. Работният ден на македонците, които се трудят навън, започва също от 7 и свършва в 11 сутринта.

Метеоролозите в Румъния са обявили заради горещините код "оранжев" в 32 румънски области, където температурите са над 39-40 градуса. Този уикенд се очаква да бъде обявено и най-високото ниво на опасност - "червен" код. Властите предупреждават хората да не излизат без слънчеви очила, шапки и чадър между 10 и 17 часа. В Румъния през последните дни загинаха 7 души от горещините.

В Австрия жертвите на жегата са трима. В Северната провинция Долна Австрия горещината предизвика пожари в нивите, възникнали вследствие прегряване на комбайните.

Пожари бушуват и в Америка. Те са толкова много, че Националният противопожарен център на САЩ постави западните части на страната в най-високото пето ниво на противопожарна готовност, предаде ДПА. Очаква се пожарите да се разраснат, защото прогнозите са за все така горещо, сухо и ветровито време.





НАОПАКИ

Англия и Уелс се стягат за невиждани порои. Предупреждение за опасност от наводнения са обявени за 26 реки. Очаква се само за 6 часа да се изсипе толкова дъжд, колкото обикновено пада за два месеца. Т.г. във Великобритания паднаха рекордно много валежи. Месец юни беше най-дъждовният от 1913 г. - откакто съществуват статистиките във Великобритания. 30 000 домове бяха унищожени, дъждът нанесе щети за над 2 млрд. лири стерлинги.
1
1844
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
21 Юли 2007 06:42
/до снимката/ ... а един мормот завива шоколад но не се вижда штото е седнал на втория кон дето го разхлаждат а този кон само се усмихва на фотографина
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД