:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Факти и въпроси около папка "Гоце"

Снимка: Борислав Николов
23 юни 2006 г. - на лекция в НДК Георги Първанов обявява, че има папка "Гоце" в архивите на разузнавателната служба.
8 март 1989 г. - Поискана е справка в картотеката на агентурата за Георги Седефчев Първанов. Отговор е даден на 10 март 1989 г. В справката не пише каква е целта на искането, не става ясно и какъв е отговорът. На същата дата е поискана и справка от Народната милиция.

29 март 1989 г. - Поискана е спешна справка за Георги Първанов в системата ВЕГА-1 (базата данни на Първо главно управление). Отговорът е, че "за лицето няма данни". На същата дата е поискана информация и от картотеката на вражеските елементи.

30 март 1989 г. - Ст. л-т Цвятко Цветков пише докладна записка относно проведена среща с Георги Първанов. Той описва, че срещата е проведена в ЦК на ДКМС, че се е представил за служител на Министерството на външните работи и само с бащиното си име.

19 април 1989 г. - Заведен е картон на името на Георги Първанов. Записано е, че той протича по дело 15397, 14-и отдел.

2 юни 1989 г. - Написана е справка за Георги Първанов, в която се описва животът му. Заключението е, че притежава необходимите лични и професионални качества за изпълнение на задачи по линия на културно-историческото разузнаване.

6 септември 1989 г. - Цветков пише справка относно "среща с Георги Първанов от Института по история на БКП". На тази среща Първанов му предал съгласно предварителна уговорка подробна автобиография. Посочено е, че "същият има готовност и желание да работи с органите на ДС." Приложена е подробна, но неподписана автобиография на Георги Първанов.

26 септември 1989 г. - Предложение на Цветков да се открие дело за секретен сътрудник на Първанов под псевдоним "Гоце". В него пише, че "след провеждане на редовни срещи и допълнителното му изучаване същият е привлечен за по-нататъшна работа от името на органите на ДС." Проведена му е вербовъчна беседа, на която Първанов приел сътрудничеството с готовност и разбиране. Единствено името на Първанов е написано ръкописно, всичко останало е на машина. Предложението е утвърдено и регистрирано два дни по-късно - на 28 септември, от началника на отдел 14-и на ПГУ-ДС майор Вл. Кънчев.

4 октомври 1989 г. - Пуснат е регистрационен картон ДОР "Гоце" (дело за оперативна разработка).

7 декември 1989 г. - Написан е акт, че Цвятко Цветков е изразходвал на 1 декември 7 лева за почерпка за СС "Гоце".

5 август 1993 г. - Справка от Вл. Кънчев относно дело 19183 СС "Гоце". Следва разказ за това кога е привлечен сътрудникът и в какво качество, как оперативен контакт с него осъществявал ОР П. Атанасов, който през 1990 г. заминал на задгранична работа и тогава връзката била прекъсната. Затова се прави предложение "делото да бъде свалено в архив и при поискване да се дава отговор - "лицето свободно". Особеното е, че справката е относно СС "Гоце", а навсякъде по-надолу пише СС "Гоцев". Не е ясно и кога Цветков "предава" връзката с Първанов на П. Атанасов. Няма и отчети за срещи и разговори на Атанасов с Първанов.

26 март 1996 г. - Протокол, с който Цвятко Цветков сдава на полковник Росен Дерменджиев от НРС дело 19183. В протокола не пише от колко страници е то, въпреки че има изрично отделено място за това. Странно е и защо точно Цветков, който е напуснал НРС още през 1990 г., предава делото и къде е било то дотогава. Няма отговор и на въпроса защо, след като делото е свалено в архива през 1993 г., се предава пак там чак 1996 г.

30 юли 1997 г. - Приет е законът за достъп до документите на ДС. Създадена е комисия от всички шефове на специалните служби начело с тогавашния МВР-шеф Богомил Бонев. Депутати атакуват закона пред Конституционния съд, който забранява да се проверяват президентът и вицепрезидентът, както и самите конституционни съдии. От обсега на закона се вадят и т. нар. картотекирани сътрудници - хората, чиито имена и псевдоними фигурират в справочната картотека и в регистрационния дневник на бившата ДС, но за тях липсват разработките и собственоръчно написани материали.

22 октомври 1997 г. - Богомил Бонев изчита в парламента 23 имена и казва, че решението на КС е спасило от обявяване 68 души от властта. Тогава Първанов е депутат.

13 март 2001 г. - Приет е закон за достъп до документите на бившата ДС и бившето Разузнавателно управление на Генералния щаб. Създава се комисията по досиетата, ръководена от Методи Андреев. И тя не обявява Първанов като сътрудник заради решението на КС.

2004 г. - Бившият депутат от СДС Едвин Сугарев за първи път публично намеква за наличието на агентурна папка "Гоце". Първанов отказва да коментира думите му.

Юни 2006 г. - Георги Първанов потвърждава наличието на папката. Методи Андреев и Евгени Димитров, също бивш член на комисията по досиетата, обявяват, че цялата комисия се е запознала със съдържанието на папката. "В личното дело на агент "Гоце", което ние изискахме от Първо главно управление на ДС, има доклад за вербуване, доклад за съгласие, доклад за получена сума и доклад за извършена работа", твърди Димитров. И разкрива, че сред разработките на "Гоце" има анализи за Македония, както и доклади за отделни македонски граждани.

По същото време се появява и оперативният работник Цветков, който повтаря тезата на Първанов. Той съобщава, че Първанов не е бил агент на ДС, а "секретен сътрудник (СС)", защото българите, работещи за ПГУ, се водели така, а чуждите граждани - "агенти". Псевдонимът "Гоце" бил избран, защото се работело по македонския въпрос, а и Първанов му приличал на Гоце Делчев. Цветков обяснява и че Първанов не си е знаел псевдонима, защото практика била такава, както и че се е срещал с него само 5-6 пъти.

Пак през 2006 г. бившият премиер Иван Костов признава, че още през 1997 г. е научил за "Гоце". Вчера той обяви, че папката е прочиствана.
15
5533
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
21 Юли 2007 02:03
7 декември 1989 г. - Написан е акт, че Цвятко Цветков е изразходвал на 1 декември 7 лева за почерпка за СС "Гоце".



В черпни и дружеска атмосфера, са се родили здравите патриотични сили ОКЗНИ
21 Юли 2007 03:01
Е, това е .
Имаме си Президент който струва 7 лева.
Е , пазарно мислене , де.
21 Юли 2007 03:11
Сакън! Про-тес-ти-рам!!!
Не може ОКЗНИ да му е поръчение от ДС. Няма до-ка-за-тел-ства! Няма го в досието. Няма го дори самото досие.
*
Гоце каза, че се гордеел с онова нещо там дето не разбрахме какво е. А с ОКЗНИ не е казвал че се гордее. Нещо повече - доказал е на практика че е за съвместни далавери с турците. За НАТО, за ЕС, за САЩ. Все неща, които не се вързват с ОКЗНУ.
*
Предполагам, че в ония времена е нямало друга свободна писта за излитане. Затова е стъпил на онези хора, не че нещо лично, още по-малко поръчка. Това е единственото логично обяснение.


Бедите, които приятелите могат да ти причинят, може би враговете не могат. Бедите, които сам си причиниш, със сигурност и приятелите не могат.
21 Юли 2007 03:19
НЕ е "Гоце", май?!
Оказва се, че Касим Дал е връзката на ДПС с турските спецслужби - Натиснете тук
21 Юли 2007 07:44
7 декември 1989 г. - Написан е акт, че Цвятко Цветков е изразходвал на 1 декември 7 лева за почерпка за СС "Гоце".

На 40-ия конгрес на БСП (декември 1991 г.) е избран за член на Изпълнителното бюро на Висшия съвет.
(от уикипедия)

тоест, за членство във висшия съвет на БСП има проучване, което трае около две години и се плаща от държавата, а за успешно членство се изисква човек да е доносник ъъъ ... секретен сътрудник на ДС.

интересно.

Редактирано от - simo на 21/7/2007 г/ 07:48:11

21 Юли 2007 08:31
Или около това което е останало в нея?
21 Юли 2007 17:12
Янаки Стоилов беше избран за председател на комисията, която ще ръководи “Левицата в БСП”

21 юли 2007 | Агенция "Фокус"
София. Янаки Стоилов беше избран за председател на Координационната комисия, която ще ръководи обединението на левите социалисти в БСП – “Левицата в БСП”, предаде репортер на Агенция "Фокус".
С гласуване на днешната националната конференция на лявото крило в социалистическата партия бяха избрани 15 души в ръководството на формацията. Освен Янаки Стоилов, в комисията влизат Александър Лилов, Александър Николов, Александър Смочевски, Боян Киров, Димитър Генчев, Емил Костадинов, Женя Илиева, Иван Генов, Илия Божинов, Надя Живкова, Николай Петев, Павел Писарев, Панталей Пачов и Петко Тодоров.
Над 300 души се записаха за учредители на “Левицата в БСП” – идейно обединение в рамките на БСП.
......................................... .....
А "Гоце" от кои е?!
21 Юли 2007 17:16
7 лева са 70 стотинки, альоуу, виж как са се отчитали хората едно време, а сега... Че това са пари, по ония цени, за едно кафенце и най-много една суха пастичка, кафенцето 20, пастичката 40, може и за една минерална вода да е имало.
Ама то, лапало, лапало, па се не наситило, бе....
21 Юли 2007 17:42
МММ дааа ,
левицата се видя
Какво има още в БСП - десница , център , ДС - левица, ДС- десница, ДС -център???
Първанов не се ли кандидатира като независим?
Срещу кого са ударите чрез Президента Първанов?

Редактирано от - rorik на 21/7/2007 г/ 17:45:36

21 Юли 2007 19:44
ДСБ пак преизбраха Иван Костов???!!! Той просто е незаменим!?
Тези са по-зле и от СДС Бат Петьо поне се маскираи привидно запази някакво достойнсто, след поедицата от загуби. Чудя се каква е тази партия, в която няма други достоийни освен командира, само той ли е способен за лидер. Егати кадровата криза? Ами ако вземат власта кой ще ни управлява?
21 Юли 2007 20:38
Вапросо е толко ли нема в тая държава читави хора небили у ДС, та требе се избира президентин десеец.

_________________________________
ДЪРЖАВАТА ТОВА Е ФАРС - http://www.kaily.dir.bg
22 Юли 2007 08:52
1."7 лева за почерпка за СС". Съмнявам се. Ние от СС не се продаваме за 7 лева. Виж за 7, 000 DM по бива. 2. Сериозна част: много неща в това досие предизвикват интереса ни: 1. Членове на БКП не се вербуват за доносници от 70-те години. Те се очаквало да доносничат по устав. В тази връзка всички членове на БКП преди 10.11. са били подписали договор с Дявола. Всички те са доносници по уставни документи, доносници по тяхно собствено желание. Разработвани и вербувани за нуждите на БКП-слугинажа, наречен ДС са били само нечленове на БКП, за да бъдат уязвими за в бъдеще както и стана. Защо Гоцето е бил завербуван, въпреки, че е бил официален член на мафията не е ясно. 2. Прави впечетление, че Гоцето е бил сътрудник към особено важния 1-ви отдел на ДС. Там, където между и другото са се взимали решенията за обстрел на "предатели на родината", живеещи в чужбина. 3. Снет е чак през 1993 г., като делото му се предава през 1996 г.??? От ужким разформированата веднага след Десети, ДС! Разформиравана е... некому 'уру. Извенете ме за лошия френски! 4. Приема с готовност, на по няколко ракии, досущ като Антон Иванов. 5. Завербуван е два месеца преди Десети, като проучванията са започнали половин година по-рано. Защо толкова късно? Защо член на БКП? Защо Ц. Цветков по-късно беше министър/служител в няколко ком. министерства? Отговорите на тези и други въпроси се крият в липсващите 36 страници.
22 Юли 2007 10:10
Срамувам се, доносник на комунистическите тайни служби да е Президент, в държавата в която живея и съм неин гражданин!!!

22 Юли 2007 13:16
Moшенник си е мошенник - ако се разровиш в собственото си минало, ще се окаже , че или наистина си мошенник, или все пак си бил послушна овца на онази власт, момсомолец и кой знае колко си мечтаел да станеш член на БКП та да се движиш мапред с по-бързи темпове от другите. Изобще не се правете на дръж ми шапка като че ли сте расли в буркан и сте чисти и бели. Номера е да се разкрият истинските доносници на свои колеги и роднини.Ето това беше пълна гадория. В къщи държа един такъв донос против друг човек - колега от един моя колега, случайно ми попадна, барабар го зная и с прякора му, с който се е подписал. А сега? - той ни лук ял, ни го помирисал! Затова по-кротко, помислете всеки за своето минало и бъдете по-разумни, а не безумни в омтазата си.
22 Юли 2007 21:22
Костов трябваше да си тръгне още в събота
Миглена Славова
"Гредата в моето око ми пречи да посоча сламките в очите на останалите." Това не е просто цитат от Библията. Това е най-силната част от изказването на Иван Костов на Четвъртото национално събрание на партията. За първи път като че ли бившият премиер намери сили да потърси в себе си причините за състоянието на партията му. За първи път каза, че не иска да се превръща в тотем (какъвто всъщност вече е) за съпартийците си в ДСБ. За първи път Костов благодари на критикуващите го Нено Димов и Владимир Юруков. За първи път разбра, че няма смисъл той да бъде партията. За първи път се оказа пред черната пропаст, която сам изкопа. И разбра, че трябва да си ходи. Безумно е Костов да се боготвори. За това, разбира се, основно е виновен самият той. Основна грешка на Командира беше, че остави до себе си хора, които му се подмазваха безпрецедентно. Същите тези хора го изолираха от останалата част на партията в една стерилна среда.
"Аз съм достатъчно опитен политик, за да знам как да овладея залата и какво да ви говоря", обърна се Костов към екзалтираните си обожатели. Много малка част от тях разбраха намека му. Други изобщо не го чуваха, достатъчно беше, че говори той. На крайните похвати на Костов прилягаше и един краен ход - Командира трябваше да се оттегли от председателския пост още в събота. За да даде път на партията си.-в."Новинар", 23.07.2007

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД