:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,305,889
Активни 161
Страници 17,890
За един ден 1,302,066

Малките болници влизат в битка за оцеляване

Част от тях може да фалират заради новите изисквания на здравната каса
Малките болници започват офанзива, за да се спасят от новите правила на здравната каса, които могат да доведат до закриването им. Конкретните действия ще се обсъждат на среща на 18 януари, организирана от лекарския съюз и болницата в Свиленград. От регионалния съюз на болниците "Стара планина", в който членуват общинските лечебници, вчера разпространиха протестно писмо, с което настояват за отмяна на решението на НЗОК.Според новите правила тази година лекарите няма да имат право да работят по договор със здравната каса в повече от една болница. Освен това докторът трябва да е зает в лечебницата минимум 40 часа седмично. Това означава, че доста болници няма да могат да сключат договори с касата за редица клинични пътеки, тъй като не разполагат с нужните специалисти. За пръв път касата поставя като условие за договор и наличие на акредитационна оценка, независимо каква е тя. Тази мярка е в ущърб на новите частни болници.

"На срещата на 18 януари ще участват управителите на 25 общински болници от Южна България, поканени са и депутати и синдикати", съобщи пред агенция "Фокус" управителят на болницата в Свиленград д-р Димитър Ермов. "Решението лекарите да имат само един трудов договор рефлектира пряко върху дейността на общинските болници. Те ще останат без специалисти и няма да могат да обслужват пациентите си по клиничните пътеки, което ще доведе до закриването им", обясни той. Болниците се финансират основно по клинични пътеки от здравната каса. Ако нямат договори, няма да имат и приходи.

"Общинските болници се обричат на фалит", смятат и от съюз "Стара планина". "Ние сме съгласни, че болниците в България като цяло са твърде много, но не можем да се съгласим с политиката на геноцид от страна на държавата спрямо общинските болници. Трябва да се намери друг механизъм, а не административно унищожаване на "малките" болници. Някои общински болници са готови да се преструктурират в хосписи или болници за долекуване при ясни механизми на структуриране, функциониране и финансиране", пишат лечебниците до институциите.

Малките болници са особено уязвими от изискването един лекар да може да работи само в една болница, тъй като нямат достатъчно специалисти.

За да могат да сключат договор с НЗОК по определена клинична пътека, те трябва да докажат на касата, че разполагат със специалист по съответното заболяване. Затова досега те сключваха договори с медици от по-големи болници, които работеха при тях по няколко часа дневно или седмично.

Според здравната каса обаче подобен здравен "туризъм" не може да осигури качествено лечение на пациентите, затова и се въвеждат рестрикциите за броя на договорите. Освен това често тези лекари "работят" в болниците фиктивно и не се появяват изобщо, мотивират се от НЗОК.

Засега не е ясно колко болници ще се наложи да преустановят работа или да съкратят отделения. В момента се подават документи за договори и НЗОК ще има данните едва през февруари. Преди няколко месеца НЗОК обяви, че 5000 лекари работят на по 3 договора със здравната каса. Не е ясно и колко медици са работили досега в повече от една болница.ДРУГА ЛЕТВА

За пръв път от няколко години здравната каса изисква от болниците и акредитационна оценка от здравното министерство, за да сключи договор с тях. Мотивът е, че без акредитация няма гаранция, че лечебницата може да оказва качествена помощ. Вероятно тази мярка ще засегне основно новите болници, получили разрешение за дейност през 2007 г., които сега чакат договор с касата. Те са около 35 и голяма част от тях нямат още акредитационни оценки. Около 3 месеца са нужни за получаване на такъв атестат. За всеки случай касата е решила и че договори с нови структури няма да се сключват преди септември.
68
3480
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
68
 Видими 
12 Януари 2008 01:38
Демократичните усилия за затриване на българите продължават с голям успех! И така вече 18 години!...
12 Януари 2008 09:41
Най-много се настървиха срещу сънародниците си след избуяването на "демокрацията", у нас, лекарите и дентистите(по грешка наричали се до скоро и те "зъбоЛЕКАРИ".
Не за оцеляване, а за далавери се борят лекари и дентисти в здравеопазването!
Осъзнавайки необходимостта от техните услуги за обществото, те в условията на безконтролни цени на техните услуги, съчетано с бягство на държавата от контрол върху управлението на държавната собственост, се стигна до пълна поквара в икономиката в т.ч. и държавните болници!
В първите години все още хората мислеха, че може да им се потърси отговорност и не се крадеше на едро. Но, с годините се видя, че държавата не контролира нищо, а , може да се създават паралелни структури в държавната и общински администрации и сега картината е мрачно сива.
Пълно тържество на измамници, крадци, мошеници и контрабандисти!
Всякакво проявление на почтенност е изключение и временно явление!
12 Януари 2008 09:57
Наредбата за работа само в една болница е едно от разумните рещения на касата, с оглед ограничаване разпиляването на и без това оскъдния й финансов ресурс. Реално на страната са достатъчни около 100 болници, а те в момента са близо 300. В голяма част от общинските, а и в частните болници, се "лекуват" пациенти, който в друга страна на ЕС въобще не биха били хоспитализирани. Затова броя на хоспитализацийте нарастна 2 пъти спрямо 2000 година. Истински ощетените са големите болници - университетски и окръжни, които приемат тежките случаи, за който цената на пътеката покрива само част от медикаментозното лечение. Те почти не лекуват леки случаи, защото работещите на основен трудов договор в тях специалисти, следвайки личния си финансов интерес, ги хоспитализирват в болниците в които са на втори, трети, а познавам лекари и с 4 договора, посещаващи малката болничка един-два пъти месечно. Нема някой ги спира да напуснат областната болница и да заработят ежедневно в някоя от другите? Нима Бербатов го пускат да играе от време на време и за примерно Манчестър Юнайтед?
12 Януари 2008 10:14
Кожна акредитационна оценка няма в нито едно заведение. Две години откак сме се подготвили и сме подали молба за акредитация никой не идва. Сега могат да ни откажат договор . Да живее министъра на здравеопазването . Ако видите повечко хора да се почесват, благославяйте министъра.
12 Януари 2008 10:18
Дали министъра на здравеопазването е чувал че някъде по света има и общинси болници издържани изцяло от държавния бюджет за хора без доходи пенсионери социално слаби
12 Януари 2008 10:24
Това е геноцид срещу хората живеещи в малките градове ( под 40 000 души). Там болници вече няма да има...
Гайдарски ОСТАВКА!!!
12 Януари 2008 10:27
В Педиатриата в столицата бе приета дъщеря ми заради пареза на околовръстният нерв Оказа се че поради това че е настинала трябва за закупя назначените от лекаря антибиотици заради това че придружаващото заболяване се лекува на друг етаж в болницата Написах всичко това за да Ви кажа че хората за всяко отделно заболяване ползват и определената от здравната каса клинична пътека - реално многократно се увеличават разходите на Здравната каса Но такава е политиката в здравеопазването водещо е разходването на парите а не здравето на хората
12 Януари 2008 12:29
Това решение издава изключителна управленска импотентност.


Пример: В братска Швейцария например, болница с размерите на софийската Окръжна болница, разполага със стотина щатни лекари и близо 600 сестри. Лекарите са от основните профили (интерна, хирургия и АГ). За консултативна и лечебна помощ се викат специалисти отвън (офталмолози, невролози, дерматолози и т.н.). Лукс е да поддържаш собствен раздут щат от всички специалности, ако не им създаваш достатъчно работа, само защото някой тъп администратор е решил така. Ползването на консултанти е световна практика.


Едновременно с това, регионалните болници са удобство за пациентите. Ако те се закрият, хората ще трябва да пътуват до големите болници в бившите окръжни градове. А това най-малкото е загуба на време и пари. И то при условие, че като останалите граждани, са си плащали здравните вноски.


Колкото до частните болници - ударът под пояса е видим и без да си специалист по темата. Не всички имат ресурсите на Токуда...


Накратко- винаги съм твърдял, че управлението на здравеопазването е дейност дълбоко консервативна. Революциите са допустими само в апаратурата и в лечебните методи. Всяка грешка се заплаща скъпо. Което предполагам вече е видно отвсякъде, след 19 години хунвейбинщини.
12 Януари 2008 13:25
Със закриването на малките болници НЗОК по-лесно ще си "върже" бюджета, но рязко ще намалее възможността за избор на пациентите. Сега повечето ще трябва да пътуват до областния град, където ще има опашка пред приемните кабинети. Какво ще прави един пациент от Гоце Делчев или Петрич, изпратен за пневмония в Благоевград, където му казват, че могат да го приемат след 5-6 дни ? За лекарите това не е толкова зле, ще се повиши търсенето на частните прегледи. Има и още нещо - в указанията на УС на НЗОК за 2008 година, ако един пациент бъде приет в рамките на 30 дни след изписването му за заболяването за което е бил лекуван или за някое от ПРИДРУЖАВАЩИТЕ хронични заболявания, НЗОК няма да плати на болницата. Ще стане така, че пациенти с повече хронични заболявания ще бъдат "пресявани" и ще се подбират по-леките и безрискови за съответната болница случаи. Каква е ползата да оперираш пациент с херния, който е и със стенокардия, и се случи така, че 20 дни след изписването го приемат в кардиологично отделение с инфаркт или ритъмни нарушения - естествено НЗОК няма да плати за операцията.
12 Януари 2008 14:15
В UK болниците от няколко общини са обединени в тръстове и ползват общи специалисти.
Пример -Swansea NHS Trust (в Уелс) обслужва 250 000 жители в областта + 118 000 от съседни области, има 6 болници с общо 1800 легла и 9500 души персонал, годишен бюджет от 380 000 000 лири (ок 1 милиард и 100 млн лева), със 122 000 хоспитализации годишно + 35 000 амбулаторни пациенти. За прием в болница /планови случаи/ се чака средно 18 седмици. После разправяйте, че в България били много болниците, много хоспитализации имало - дрън-дрън.
12 Януари 2008 14:35
Истината е да се намали процента за фонд "Пенсии" и да се увеличат здравните осигуровки. Така увеличената сума да се разпредели между общинските болници. И без друго пациентите на тия болници са пенсионери.
12 Януари 2008 14:46
.. има ли Закон, който забранява на желаещите да си построят и оборудват частни болници?
НЯМА!
И що искат да лапнат съществуващите общински болници? ... да оставим настрана, че ще ги лапнат за жълти стотинки
Могат ли в една община да функционират частна и общинска болници? Категорично НЕ. Въпреки предполагаемото по-добро обслужване в частната болница.
Частната ще фалира за една година. Ето тук е разковничето - УНИЩОЖАВАНЕ на Общинските болници за да се ГАРАНТИРА печалбата на частните такива... и на уродите и копелдаците кат Гайдарски и шаманите у здравната каЦа
... иде време за тепане май.. ама тоя път наистина некой ще го отнесе здраво


12 Януари 2008 16:14
Костафино, лошото е че и частни болници няма да има. Защото няма да има достатъчно обем дейност на високоспециализираните лекари, които ще трябва да работят само с 1 трудов договор с лечебно заведение с болнична помощ. Т.е. те няма да отидат в малките болници, а ще останат в големите.
До момента много от болниците сключваха фиктивни договори с специалисти, които има само в университетските болници, защото в противен сличай нямаха право на договор по пътека. Типичния пример са пътеките от гръдната хирургия. Гръдните хирурзи в България са 40-50 и са само в университетските болници. Хирургичната помощ на такива болни се оказваше от хирурзи със специалност обща хирургия (не по-малко клалифицирани от тези с тясна специалност), а болницата сключваше договор с някой гръден хирург, като му привеждше някакъв процент от пътеките. Сега вече това няма да е възможно. Това разбира се беше сериозен приход на малките болници, който вече е отрязан.
Отрязани са и бройките за специализациии. От 4 години не е имало, а сега вече са 1/4 от тези, които бяха обявени преди 4 години. Нали се сещате за каво иде реч след 10 години, като пенсионерите лекари поизмрат.
Изводът казан с една дума: ГЕНОЦИД!!!
12 Януари 2008 16:22
ГЕНОЦИД!!! ???? .. ти го каза
.. сега вече не ми е ясно що плюеш Атака, която ЕДИНСТВЕНА от трибуната на НС обяви - че БГ народ е подложен на ПЛАНИРАН ГЕНОЦИД...
...само че тогава медиите и вие бяхте заети да оплювате Сидеров, дето каза не дУпетатите, че "са охранени прасета, които не чуват болките на хората"
Ти какво мислиш за тези "прасета"?
12 Януари 2008 16:43
НЗОК=
12 Януари 2008 16:48
Всъщтност нещата могат да бъдат подобрени доста просто (но практически невъзможно, защото тук се защитават интересите на кръдците). Въвежда се здравна застраховка и се премахва данък здраве! Ако не си се застраховал, не те лекуват без пари! Застраховката не покрива лечение на заболявания предизвикани от приемане на наркотици, алкохолизъм и т.н.т. За тях да си има други фондове! Ако някой получава социални помощи, първо от помещите му да се удържа здравната застраховка! Който се е застраховал доброволно и без да е мамил да ползва и безплатни лекарства! А лекарите да получават пари за извършени наистина услуги!
Каквато е политиката в момента ще се дерат по 10 кожи на работещите за да се дават пари за лечение на "социално слаби" (като чуя такава дума вече ми се повръща), за пенсионери (наистина около 50% от пенсионерите са чуствително ощетени, но одругата половина са мошеници и готованковци, които източват парите на наистина работилите).
12 Януари 2008 17:16
CHORBAROEB,
/:/ "...Въвежда се здравна застраховка и се премахва данък здраве! Ако не си се застраховал, не те лекуват без пари!..."
......................................... ......................................... .....................................
ТОЧНО така!
ПЛЮС НЕзадължителност на Здравната Застраховка!
12 Януари 2008 17:37
Не обърквайте здравната осигуровка (която ви осигурява с конституционното ви право на профилактика, диагностика и лечение) със здравната застраховка.
Това са съвсем различни опции - с различни функции и финансиране.


Кучето е заровено другаде - някои от софийските болници са вече изтъргувани. Сигурно същото е и с провинциалните. Сега се разчиства видимо пътя те да получат предварително гарантиран поток от пациенти и гарантирано заплащане от НЗОК.(Като при магистрала "Тракия" -има, няма поток, инвеститорът ще си върне разходите).
Юдите нямат цвят и партийна принадлежност. Аз лично бих ги стрелял.
12 Януари 2008 17:57
Защото Костафино, малоумният ти лидер не предлага нищо за решаване на проблемите, нито в здравеопазването, нито някъде другаде. Той само крещи, врещи и заплашва, използвайки фашиска риторика.
И не мислиш ли, че е нагло във всеки твой постинг на кавато и да е била тема (дори и спортна), да пишеш за твоя фюлер?
12 Януари 2008 18:16
Рядък случай , да изкажа мнение , че конкретното решение на ЗК за ограничаване на броя на трудовите договори на специалисти е разумно , и даже закъсняло. Тука някои дискутиращи не схващат , че консултанти има по цял свят . Но те си получават парите по консултантски /разновидност на граждански/ договори. Докато у нас наистина разцъфна лечебен туризъм , безскруполно точене на обществени пари , и някои колеги с претърчане насм-натам почнаха да "правят" по 10-15 бона месечно съвсем законно и регламентирано. Добре/за тях/. Но с какъв ефект върху пациентите ? Нима се подобри специализираното обслужване на болните в малките общински центрове ? Нъц ! "Кучетата" са заровени на доста места , но главното , съвсем видимо, и същевремено незабелижимо от обществото куче , е абсолютно сбърканата във фундамента Здравна Система. Когато една система е фундаментално порочна - всякакви опити за подобрения , усъвършенствания , и т.н. са безплодни и представляват преливане от пусто в празно.
12 Януари 2008 18:21
.. много се влоши, Мукта
за пример глей KZB-то... продукт на медицинска грешка от гост-кансолтънт

.. ни от футбол ни от политика разбира квото и да е... мозъчно увреждане некакво
12 Януари 2008 18:33
Mukta, wise man рядко смислено решение на здравната каса. отдавна трябваше да се случи нещо подобно. Не е нормално в 7 милионна държава през 2008 г. да има 300 болници. те просто не оказват адекватна услуга, само точат пари от касата, т.е. от нас. И, между другого, не се е чуло да има подобно политическо решение, с интерес очаквам Партията и Гайдарски да реагират
12 Януари 2008 18:33
Езикът също търпи еволюция ! "Геноцид" почна да се плющи за щяло и не щяло. Заболи го някого зъб - ОП ! Бил подложен на "геноцид"... Вземе че ЦСКА бие Левски - айдее-е - геноцид над "отбора на народа" ... Тая дума стана рутинна като "хербицид" и "профицит" /бюджетен/
12 Януари 2008 19:24
Муки, знаеш ли колко болници има в София? Ако разделиш броя на населението спрямо броя на леглата и специалистите и сравниш този показател между София и провинцията ще получиш фрапиращо несъответствие. Защо отричаш правото на цели региони от здравна помощ?
Какво лошо има един лекар, водещ специалист в дадена област да направи 15 000 лв. месечно, при условие че си плаща данъците?
Как една мутра-бизнесмен или псевдополитик-мафиот може да прави стотици хиляди без да има образователен ценз и без да прави нищо, а един лекар не може?
12 Януари 2008 19:35
Кзб , аз изказвам лично мнение , не съм персонал на ЗК
12 Януари 2008 19:50
Нека и аз да кажа, че докато ограничават работливите и поощряват крадливите писъка народен ще е все по-фалцетен.Защо търсеният специалист да не може да работи повече и естествено да осребрява своето трудолюбие без да се налага да съдира кожи от пациента.Ако една малка болница може да се обзаведе със съвременна апаратура и добър мениджър нека да има акредитация за повече пътеки , а пък какви специалисти на колко часа ще работят това е въпрос на трудово законодателство.
12 Януари 2008 19:51
Може ли само 3 въпроса?
1. Къде извън София има истинска специализирана медицинска помощ? Независимо, че качеството й навсякъде спада от 20г., което е главното. Никой не схваща разликата между "медицина" и "здравеопазване"... Пък да вземе да я финансира!?
2. Възможно е да има някъде общи хирурзи, които да оперират добре и гръден кош, но как да го повярвам и как да ги знам при нужда? Или ги е засмукал "центърът" или печалбарстват по средата на развитието си.
3. Общинска болница какво е - къщичка с легло, доктор и сестра? Ако вляза в една болница какво бих искал да видя първо? ИНТЕНЗИВНОТО ОТДЕЛЕНИЕ - било като обща РЕАНИМАЦИЯ, било СПЕШЕН ЦЕНТЪР - травматология, кардиология, неврология, хирургия и пр. Къде ги у нас "спешистите"? Само в Пирогов и ВВМИ София. Втората я спаси НАТО, първата се корозира и самоокарикатурява професионално. Я проверете реаниматорите с до 10 г стаж, дали 30% процента все още са у нас? А анестезиологичните, реанимационните и операционните сетри? А кой обучава младите преди да заминат за ЕС?
Навсякъде по света медицината се прави не с много, а с много-много пари, за да е СЪВРЕМЕННА. А вие заедно със сополивите ни управленци се джавкайте за неща от преди 30 г!
12 Януари 2008 20:00
Само, че за да се оборудват такива болници в цяла България първо трябва да се приватизират около 200.Код "червено"е подаден и повсеместната червена олигархия вече събира документи/правилните/
12 Януари 2008 20:07
Значи, за да се ограничи "туризма" на лекарите трябва да се увеличи туризма на пациентите . Представете си възрастен човек живеещ на 30 километра от общинската болница как и кога ще стигне до голяма болница ? И колко лекари ще останат в малките населени места, където и без това има проблем с набирането на квалифициран персонал? И после ще се оплакват, че всички се стремят да живеят в София!
12 Януари 2008 20:11
Може би има нещо добро в цялата история.Ще се получи мощен тласък за частното здравеопазване и хората все пак ще разберат най-сетне, че няма безплатен обяд.
12 Януари 2008 20:15
Doctor Neboli, не си прав. Спешност в София се работи още в Александровска, 3 градска, Токуда, Св. Екатерина, Окръжна болница и Лозенец. И то в някой случаи на много по-високо ниво от споменатите 2 центъра...
12 Януари 2008 20:19
Стига сте ревали за т.нар. беден пациент-пенсионер, контингент на малките болници. Той и сега не получава необходимата помощ, просто полежава известно време в малката болница и ако има сериозен проблем, отива в по-голямата, без да е излекуван. не е нужно всички ние да плащаме за това
12 Януари 2008 20:31
Chorbaroeb, застраховка и осигуровка е едно и също. Виж речника
12 Януари 2008 20:31
Може би remilko е прав. Всичко това може да се окаже за добро. След като вече и здравната каса въведе лимит на парите, които може да плаща за година на дадено здравно заведение, предричам масов фалит на болници и крайно влошаване на качеството на лечение в останалите. Тогава може би най-накрая ще бутнем шибаните ни политици (начело с Гайдарски) и може би ще започнем начисто...
12 Януари 2008 20:58
О.К, KZB! Имах предвид "спешист" като специалност - широк профил спешна и реанимационна помощ. Тази специалност и на Запад не е дооформена, но се практикува. Инак съм съгласен за "Св.Екатерина" - специализирана, но висока класа! и за Окръжна болница - многопрофилна и спешна. "Александровска" е меката на медицината ни - чудесни специалисти, но не и реаниматори. Кое им интензивното за което става дума? Къде?Напротив там разгониха дори катедрата по анестезиология и реанимация, а без тези специалисти е смешно да се говори за съвременност. Уви и ИСУЛ не се организира като Пирогов за спешните случаи! А за Токуда въобще не ми се говори - лекуват докторите, а не апаратите. Направих този преглед не за друго, а за да се очертае - щом тези мастити болници куцат като съвременност, какво да говорим за провинциалните? Камо ли пък за общинските! Но сте прави, че може да е за добро, но само ако няма селяндурски приватизации, които да довършат и малкото хубаво.
12 Януари 2008 21:11
obzerver, стига си писал глупости - "просто полежава известно време в малката болница и ако има сериозен проблем, отива в по-голямата, без да е излекуван" Ако един пациент бъде приведен от една болница в друга или постъпи за ново лечение до 30 дни от изписването, НЗОК плаща само на болницата, където се е лекувал най-накрая. Doctor Neboli, как ли оцеляват пациентите извън София, като си нямат "Пирогов" ?
12 Януари 2008 21:13
Кое им интензивното за което става дума?

Примерно интензивно кардиологично на 1 етаж под 2 хирургия. Но принципно си прав. Всичко що годе свясно напусна. Останаха пенсионерите защото никой не ги иска и млади лекари, които само чакат шанс да избягат.
12 Януари 2008 21:15
Doktore! Ти май гледаш много"Спешно отделение"За какъв висш пилотаж говориш в малките болници.В България просто вече има дефицит на някои специалности.Мой познат анестезиолог замина преди три месеца в Англия след две седмици има интервю за работа по специалността , не за санитар.Само в Бг все още специалисти яздят линейки по улиците.Явно сме мноого богата държава та специалисти да работят като парамедици.
12 Януари 2008 21:38
Doctor Neboli - "Св.Екатерина" - специализирана, но висока класа"!? Висока класа - да, ама на или под нивото на някоя областна болница (County hospital) в САЩ, дето обслужва район от 300-400 000 жители. Тук това го смятаме за върха в медицината, за това сме толкова зле.
12 Януари 2008 22:48
wise man,
на теб и другите европейци във форума, които смятат, че като закрият нещо от "комунизма", ще подобрят цялата система , задавам една Задача (отговорът е еднозначен):
1.Този тип мерки на НЗОК ще доведат до фалита на редица малки общински лечебни заведения.
2. От 2008 същата НЗОК ще въведе лимити за всяко тримесечие относно това колко болни е позволено да преминат през болницата в този период.
3. Ако пациентът "Х" се разболее и е извън лимита, трябва да постъпи или в листа на чакащи или в алтернативно лечебно заведение.
Като се има предвид, че само университетските болници ще оцелеят след прилагането на посочените мерки на НЗОК, какво е решението за "Х" при 1.+2.+3.=?............................... ..............
.......................
......................
Отговор: = на частен прием, където лицето "Х" ще си плати стойността на лечението (няма значение, че ще е здравно осигурен, че се нарушава Конституцията на РБ, че се нарушават всякакви законови разпоредби за достъп до лечение в РБ или ЕС)
12 Януари 2008 23:16
coffee, ако пациентът е спешен ще го приемат и лекуват за сметка на болницата (за сметка на заплатите на персонала) както досега се лекуваха неосигурените. Може пък да го препращат от една болница в друга, докато някой не го приеме или пък не умре, от което пак ще пострада някой лекар, но не и чиновник от НЗОК.
13 Януари 2008 11:35
Другарите не могат да разберат една елементарна истина. Мислят, че като на лекарите им е зле, на пациентите им става по- добре...!? Но колкото по- зле за лекарите, триж пъти по- зле за пациентите, др. Гайдарски и др. Райнов!
Гоце-е-е-е! Ти си знаеш...
13 Януари 2008 11:50
Аз пък се чудя на друго! Защо болницата трябва да има пулмолог, например, че да има право да лекува пневмонии по каса. Ми то аз, с моята специалност Обща медицина, лекувам (успешно) 4 от всеки пет доказани рентгенологично пневмонии в ежедневната се практика и само 5-та пращам за болнично лечение (просто защото е твърде тежка за амбулаторно третиране). Не е ли достатъчно да има един специалист с Вътрешни болести за тази работа. Плюс това, с този темп на (липса на) специализации, скоро и в някои областни градове ще се появи дефицит на подобни "тесни"специалисти.
13 Януари 2008 11:57
Хипократе, по-горе го написах - системата се държи само на пенсионери. Младите доктори един по един напускат. Кой със специалност, кой без. Няма ги. Или в чужбина или фармацевтични фирми. А Гайдарски и депесарската му клика продължават да правят практикуването на медицина невъзможно...
13 Януари 2008 12:07
Pepper di, описал си положението достатъчно ясно.
София, готви се за нови попълнения.
13 Януари 2008 14:19
Това с лекарите май е малко неправилно - сещам за преподавателите от ЮФ на СУ, които са на втори договор в университети, където им виждат очите особено рядко - мяза ми на дискриминация, ако за едни може, а за други не - защо държавата не отреже субсидиите за такива ВУЗ-ове?
***
От друга страна - трябва да има ред, а доста малки болници трябва да се преструктурират. Съгласен съм, че е добре да имаш болница в градчето си, но тя не може да е МБАЛ - няма лекари за това. Да не говорим, че и пациенти не се събират и такива болници трябва да се дотират - това може да го прави съответната община, която да доплаща разходите, ако сметне за общественозначимо заведението.
13 Януари 2008 16:12
Автоцензор, едно е речника, а съвсем друго е реалността! Нашата осигуровка е да ти вземат насила парите и да ги дават на други! Това си е комунизъм (в най-уродлива форма)! Всъщтност истински комунизъм и то доброволен е имало само в кибуците в Израел, които обаче са фалирали доста бързо! Проблемът там е бил, че работиш не работиш ти дават еднакво! Сега за данъка здраве:
Какво би станало ако те заболят ушите -- ако имаш инфекция боли по-лощо от зъбите и е доста по-опасна! Но ако искаш да отидеш на ушен лекар трябва да си платиш!
Е да ама с данъка ти здраве са плащали заплати на чиновниците от здравната каса, плащат на личния ти "лекар" без въобще да си е мръднал пръста за теб, плащат и лечение на цигани, социално слаби (това се оказва една много доходоносна професия в България) и на пенсионери (половината от тях са също по професия пенсионери)!
13 Януари 2008 16:21
Лекарите се вдигат на протест
Болниците затварят за час на 21 януари
Лечебните заведения ще спрат работа за един час на 21 януари, като протест срещу провежданата здравна политика, съобщи Андрей Кехайов, председателят на Българския лекарски съюз (БЛС). Той посочи, че това е решение на целия управителния съвет на БЛС.

На 21 януари лекарите ще поставят на вратите на своите кабинети ценоразписи с истинските цени на услугите, които извършват, а не занижените, които им предлага Националната здравно осигурителна каса (НЗОК), каза Кехайов. Според лекарския съюз здравното министерство и НЗОК провеждат политика за затварянето на 150 общински болници в страната.

Следващите две седмици управата на БЛС ще има срещи с представители на Организацията на фармацевтите и медицинските сестри, както и с общински власти и директори на болници. След около две седмици се очаква и да има национална конференция на трите съсловни организации на медицинските работници, на която ще бъдат взети решения за продължаване на протестните действия и евентуалното преминаване към гражданско неподчинение.13 Януари 2008 16:22
Време беше... Гайдарски ОСТАВКА!!!
13 Януари 2008 16:25
Ми Андрей Кехайов е по зле и от Гайдарски.
Ма щом той олицетворява вашите въжделения - лошо нема.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД