:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Две картини - реликви за България, са били откраднати в неделя след обяд от фоайето на третия етаж в НДК. Там за една седмица бяха изложени платна, свързани с Руско-турската война и Освобождението на България. Картината на Верешчагин е собственост на Васил Божков, а другата принадлежи на Националната художествена галерия. Известно е, че са застраховани, но стойността се пази в тайна. Още в "България"

Снимка: МВР
Етюд от триптиха "На Шипка всичко е спокойно" на Василий Верешчагин.
Снимка: МВР
"Пробуждането на България", Николай Павлович.
49
9376
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
49
 Видими 
10 Март 2008 23:10
Я, с к'ъв интере България зяпа шиптарите на тая картина
10 Март 2008 23:36
Както е тръгнало, скоро ще започнат да се крадат и книги.
11 Март 2008 00:25
Знам кои са ги откраднали: ФЛ, бай Гъзан, Агата , Фичо, подпомагани от "изкуствоведката" Балева.
11 Март 2008 01:46
zemi si


по-мяза на србския орел
11 Март 2008 02:10
Дупке, ще те гонят до дупка, макар че, дума дупка не прави.
11 Март 2008 02:32
И, Я мислим , че е работа на Балевица и сороФ-Четата.
11 Март 2008 02:55
Кухата дупка до избори па е на линия.И пак блести с кухата си лейка.
Ама нещо наш Параграф се губи.
Сигур горкичкият не е получил директиви от новийот Джингиби или па у газетата Му не са сварили да изакат поредният пасквил.
Иначе за некои хора в майка България май наистина нема нищо свято, щом и на национални реликви посягат.
Ка сметаш, Пара?
И тва ли е работа на терористите с резаните пишки?
Или на некой пишман патриот кат патриотът КОРК ?
11 Март 2008 03:24
Бай Хасане, твойте приказки ми напомнят за поговорката-гузен, негонен бяга!
Който и да е, щом не си ти, не го приемай толкова лично!Не разумяваш ли, че се бъзикат форумците!
Или ще ми кажеш , че и ти се бъзикаш!
11 Март 2008 03:45
Абе то във всеки ник има известна доза самоирония, в смисъл, шегува се човек с нещо свое си, от което няма как да се оттърве. И аз също - никак не ми харесва, че съм дърт, но в близко бъдеще съществени промени в положителна посока в това отношение май изобщо не се очакват. Та, по нещо смешно има във всеки ник, ама все пак - да се кръстиш "дупка", ми звучи точно толкова тъпо, колкото и да се кръстиш "впутен", например. Странна същност разкрива тука името...
11 Март 2008 03:47
"Камерите в Националния дворец на културата са заснели човека, който е откраднал двете картини от закритата вчера изложба „130 години Освобождение”. Това обяви за Дарик шефът на НДК Христо Друмев. Кадрите вече са предадени на полицията, уточни той."
11 Март 2008 03:47
Борн, направо си мечтая за времето, когато ще започнат да се крадат и книги!
Наистина си мечтая!
11 Март 2008 04:45
Ти си кат Шерлок Холмс, потребителю...нищо не мое ти убегне.
Прав си.И картините я ги задигнах, и пожара у трена я го причиних.
Единствено ти, Параграфа, Писанка, патриотът КОРК и петнайсетина още форумни мозъка/+новийо Джингиби и газетата Му/ се усетихте, че има нещо нечисто в тая случка на магистралата...пардон-с трена саках да кажем.
И прави ти чест, о, съвременний Шерлок, че сал ти съвсем правилно отбеляза, че сека година/не, че си водил статистика, де/ около 3-ти март все нещо било ставало.
Не, че през другите дни от годината не става нещо, ама...важното е да се натрие носот на омразните резани каски.
Нъл тъй, умнико?
Знаеш ли бае ти Асан колко отворковци кат тебе е виждал?


11 Март 2008 06:14
..откраднатите картини са на Василий Верешчагин „На Шипка всичко е спокойно” и на Николай Павлович - „Пробуждането на България”.

Руски имперски пропаганден материал!...Отвратителен!
Да си отиват обратно в дивашка Русия!
Да си махнат и стотиците грозни паметници осквернили светата България!
11 Март 2008 08:00
Спор няма! В дивашка Русия, художественото майсторство е на изключително ниско ниво.Даже са си направили една , две галерии , в Петербург и Москва , че и са ги нарекли световни.Имаха и някакъв Ермитаж, абсолютен кич!Само се чудя как хиляди хора си дават парите , за да зяпат безмислици. Пък и едни цени на картините -невероятни!Как е възможно художествената мисъл по света да не може да оценява истинското изкуство , а FL-може! Горд съм, че във форума има такива специалисти.

Редактирано от - ЗИТО на 11/3/2008 г/ 08:55:06

11 Март 2008 08:37
Нареждате Фичо, Ойо и FL в една редичка, а това са несъвместими неща. Предполагам, че е на принципа: "Не те е срам да мислиш така!" Но Фичо е изключителен ерудит, Ойо, противно на разпространеното мнение, не е олигофрен, а свръхинтелигентен човек, докато FL e просто компютърна програма. Имаше такава и в ранните години на форума, но тогава я индексираха с ник-а д-р Радев, М. D.

Редактирано от - Дъртанян на 11/3/2008 г/ 15:31:45

11 Март 2008 08:47
Чалмите се расърдили на управляващите, че се правят на бити с мокър парцал по главите за палежа на влака и решили да покажат, че за тях трябва да се говори и да не остават незабелязани
11 Март 2008 08:59
Tака както са откраднали картините, по същия начин могат да взривят цялото НДК.
Явно нивото на охрана в НДК клони към минус безкрайност...
11 Март 2008 09:09
дано алкайдовците не ни набележат или ако ни набележат да размислят от съчувствие и състрадание след като ни видят в каква мизерна държава живеем, защото ако трябва да разчитаме на охрана и мерки за безопасност...ма*мата си трака...
11 Март 2008 09:10
тия като че ли не знаят в ква държава живеят
Паднали от марс марсианци
11 Март 2008 09:13
Ченгето-несменяем директор... От 20се години в тази държава основен принцип е НЕСМЕНЯЕМОСТТА. В парламента все едни и същи мутри, в правителството все едни и същи мутри, в синдикатите все едни и същи мутри, в НДК-то все едни и същи мутри... Само по улиците на София мутрите се сменят и стават все по-селски и по-просташки.... Аман бе!
11 Март 2008 09:20
около ндк-то има едни пенсионери с вид на бивши фатмаци, които са ужким охрана. фирма командос или на повна кво. какво правят тези хора, кой ги е наел, каква функция имат? освен да киснат в един раздрънкан мерцедес и да мажат филии с лютеница приседнали на предния капак.... а иначи всичко и ошушкано все едно бомба е паднала, дори ламаринения обков на подлезите... цяла софия прилича на вертеп и никой не носи никаква отговорност, защото знае, че е несменяем.... пфу!
11 Март 2008 09:22
Дъртанян,
...да се кръстиш "впутен", например. Странна същност разкрива тука името...

Дъртаняне,
В интерес на истината, горната Ви шега не е съвсем уместна - според мене псевдовимът на колегата е в. путин - т.е от Владимир, но е изписан слято, подобно на имена в пощата...
Също грешите, като пишете ойо - той е olo - не търсете смисъл, а го възприемете зрително, като картинка (пиктограма)...
Всичко останало е въпрос на подсъзнанние...
-------------------
Интересно ми е - как ще коментирате моя псевдоним - ако Ви притеснява тук, пишете на пощата...
-------------------
А за Чичо Фичо сте прав - но той носи майтап, като повечето интелигентни хора, въпросът е, че често се увлича и дава основание за шеги... Аз чета с интерес, когато пише за САЩ, пък и за нас - от разстояние се вижда по друг начин...
11 Март 2008 09:34
Да допълня редника, ако позволи. Фичо пише интересно и за Варна. И вчера си "поговорихме" за нашата махла, където сме расли и учили в едно и също училище. Без да се познаваме. Много от другите неща, които пише не ги приемам, но това не води до изостряне на езика и до обиди. Съвсем други са oio, FL и &. Така, че ние си имаме диференцираното отношение и се държим доста по-прилично от тях.
P.S. Споменаването по-горе на Фичо е отглас от баталиите през април и преди 2-3 месеца по повод на "изследването" на Балева на "Мита за Батак".

Редактирано от - hamel на 11/3/2008 г/ 09:41:24

11 Март 2008 10:25
Imam chuvstvoto che shte si prevurna tova sanimanie da psuvam FL kudeto i da vidja istropanoto ot nego v purvo sadulgenie, mnogo galko che toi e edin krugul nepukist i che dori v ochite mu da kagesh che e ne suvsem nared, toi bi produlgil da si burbori kakvoto e sviknal i da poluchava infarkt pri dumata Rusia, ima neshto patologichno v tova, imam ponjakoga chuvstvoto che si imam rabota ili s njakoi 18 godishen hlapak, selen i daleche ot istinata, ili puk s njakoi isterichen starez, no verojatno nito ednoto, nito drugoto e tochno taka...Moeto iskreno sugalenie, FL-cho, naistina...
11 Март 2008 10:29


Аз пък за пореден път се изненадах от ниската култура на журналистите. Снощи по бТв показваха две репродукции - уж на откраднатите картини. На същите автори. Обаче, едната е известната "Шейново", а другата - "Освободена България". Все пак, от елементарна обща култура трябва да се помнят такива значими за историята ни /поне/ картини. Сега се оказва, че 'На Шипка всичко е спокойно" е просто ескиз. А истинската е триптих - зимата, войниците, замръзналия солдат. Е, ако се трият тук и там между всякакви хора, някои получават самочувствието на всезнаещи. Като кучето, което с много гледане чакало да стане касапин.
Отделно стои проблемът за някои хора. FL наистина е програмиран и доста зле индоктриниран. Фичо е ерудит, но не е интелигентен. Оставям настрани морала му, познат на онези студенти от СУ, които след беседа с него са имали беседа с други органи. А olo наистина е интелигентен, но озлобен, с поглед само в една посока. Когато тя съвпадне с разглежданите проблеми - има какво да се чуе от него. При Фичо - за какво ти е? Има си гугъл, ще те заведе при нужния текст.
11 Март 2008 11:48
Следа като е реликва за България какво прави картината у Черепа?
Кой е продал (подарил) реликвата на България на Черепа? Кой е узаконил кражбата на реликвата за България от Черепа? Кой има право да продава реликви на България? Картината няма особена художествена стойност, но има историческа стойност за България. Няма да се учудя ако е активно мероприятие на Черепа - след като е откраднал веднъж картината, узаконил кражбата за жълти стотинки, сега симулира нова кражба за да вземе застраховката (която предполагам е направена за добра сума).
11 Март 2008 11:52
намерели са картините, но засега не казват дали са повредени и кой ги е откраднал:

Веднага, след като се разбра за кражбата, директорът на Националната художествена галерия Борис Данаилов обясни, че той не е подкрепял изложбата да е в НДК, защото това е рисково място.
11 Март 2008 12:00
Редник, от какво да се притеснявам - нали и аз съм компютърна програма. Предполагам, че ми правиш някаква психоанализа. Та: НИК-а ти включва в мен единствено командния рефлекс - като поручик от запаса веднага започвам да говоря покровителствено. А вероятно нямам основание. Максима 1263 на Дъртанян: не е важно какво означава една дума, важно е как можеш да се изгавриш с нея.....

Редактирано от - Дъртанян на 11/3/2008 г/ 15:25:33

11 Март 2008 12:13
След не дълго обмисляне, анализ на ситуацията и проведени консултации, родната полиция се реши да успокои страстите и на база записите от камерите не само ловко залови престъпника, но и се престраши да даде в 13 часа местно време пресконференция, на която ще се отчетат всички мерки не само за нулева толерантност към престъпността към личността ...
11 Март 2008 12:17
ЦСКАР,
не е рисково място, борим престъпността на собствена територия
11 Март 2008 12:19
Ако психоанализите те развличат, погледни ми трита постинга под другата статия в същата рубрика (Първа страница). Там материал за психоаналитични тълкувания колкото искаш. За Ойо-то: за идеограмата си е ясно, но когато го прочетох като "Оло" той ми ми обясни, че е "и", а не "л". Така че - уважавам му правото да си се казва както иска.

Редактирано от - Дъртанян на 11/3/2008 г/ 15:28:51

11 Март 2008 12:28
Освен всичко, правителството работи
"Сигурен съм, че ще приключи по разумен начин, със сериозни ангажименти от наша страна, каза Станишев. Ще видят и добрата воля от страна на българското правителство, като това важи и за другите случаи, в това число и за САПАРД", добави той.
11 Март 2008 13:30
някой ще ме светне ли как картина " на шипка вссичко е спокойно" се намира в галерията в Кострома и тя е триптих и каква картина има божков
11 Март 2008 13:51



Ставало дума за ескиз към нея. Поне така казаха днес. А вчера показваха друга картина на Верешчагин. Каквато изровили в гуглето. И с втората картина така. Показват каквото падне, публиката зяпа, хич не й пука за коя картина става дума, интересува я как е успял тоя тарикат да я отмъкне. Но Бай Иван хубавичко разследване е започнал. Вече има въпроси - дали някой ще им отговори? Само питам - и аз знам, че няма.
11 Март 2008 16:11
Намерили ги - в заложна къща. Ще има сега писане по вестници и форуми.
11 Март 2008 16:12
http://www.focus-news.net
"Тази сутрин е получен оперативен сигнал, че картините са заложени в столична заложна къща. Полицаи са открили в заложната къща двете картини. Пред органите на реда собственикът на заложната къща е казал, че Чакъров е заложил там картините с твърдението, че те са негови и са наследство от баба му.
Мъжът е получил 50 лева общо за картините.
Задържаният е регистриран за кражби и е наркоман. Последната му регистрация е била в началото на 2008 година."
11 Март 2008 17:05
Комунягите сипят глупави думи които не разбират!
Реликва?!В музей!?От художник?!
А и ЕРМИТАЖ е неруска дума.А и най ценните колекции в Ермитажа са колекции на западни майстори.Купени на безценница !Вярно.от добри руски ценители на изкуство!
И С.Петерсбург е строен от френски и италиански архитекти.
Руското изкуство и в най добрата му форма е бледа копирка на западното!
Българските комуняги и руската агентура в България копират копиращата руска посредственност.

11 Март 2008 17:43
Пробуждането на България", Николай Павлович.

Kич!
11 Март 2008 18:03
Няма съмнение, че са откраднати от руски "terrorist-ермитажист" - Душко.

Редактирано от - PeaceKeeper-1 на 11/3/2008 г/ 18:53:36

11 Март 2008 18:54
Споко - НАМЕРЕНИ са в заложна къща, оставени от наркоман за 50 лв.

Намериха откраднати от НДК картини!? - А, дали са били откраднати?

(снимка: натиснете тук)

(снимка: натиснете тук)

Ето и ескиза> (снимка: натиснете тук)

„Полицията откри двете откраднати картини от НДК, които бяха изложени за 130-та годишнина от Освобождението на България от турско робство.
Картините са намерени в заложна къща в центъра на столицата, където крадецът ги оставил срещу 50 лева, съобщи комисар Румен Стоянов, директор на СДВР.
Крадецът е Антоний Чакъров, на 26 години. Той е задържан за 24 часа и в момента продължават разпитите му в 4-то РПУ в столицата.
Разкриването му е станало след подробни сравнения на записи от терена около НДК и заложните къщи на територията на столицата, обясни Румен Стоянов.
Името на заложната къща все още не се съобщава от полицията. Собственикът й е обяснил при разпита, че човекът, оставил картините, ги е обявил за наследство от баба му и поискал за тях 50 лева.
Двете картини бяха откраднати от юбилейната художествена изложба „130 години Освобождение“, която беше закрита преди няколко дни в Националния дворец на културата.
Едната е „Съединена България“ на Николай Павлович, а втората открадната творба е „На Шипка всичко е спокойно” на Верешчагин.
11 Март 2008 18:59
Открили са ги, защото са Sdelani v USSR и имат Съветски ориджин! Ако бяха американски, можеше и да не ги търсят.
11 Март 2008 19:14
Бай Иван малко се е поизсилил - Черепа е много по-умен отколкото се представя, и подобна постановка никога не би направил, не му е в стила.
А неграмотността на собственика на заложната къща, е ярък пример за нивото на съвремието ни.
Въпросът в случая е: - Кой би трябвало да се срамува?!

11 Март 2008 19:29
FL – ти пил ли хапче, или да?
АкУ Не - Putin tebya spohodit..
11 Март 2008 19:54
Василий Верешчагин
Василий Васильевич Верещагин
Vasily Vereshchagin
(1842–1904)

http://www.pravoslavieto.com/history/19/1842_Vereshchagin/1.jpg >(снимка: натиснете тук)

18 юли 1877 г. подстъпите под Плевен преди овладяването на града през войната 1877-1880

(снимка: натиснете тук)
11 Март 2008 22:30
Не е истина!
Идиотът-крадец е оставил двете картини в заложна къща срещу сумата от 50 (петдесет) лева!
11 Март 2008 23:17
Дъртанян, братко,
Четири пъти ми разбиваха вилата, пълна е с книги, стотици са, може би хиляди-не съм ги броил. Една книга не взеха. Но да се надяваме, че ще дойде време, когато ще се крадат и книги! DUM SPIRO SPERO !
12 Март 2008 03:28
Я кажи къде ти е вилата???
12 Март 2008 20:35
епа ората гледая - щом са чисто нови и ти не си ги отворил даже, значи нема кой да ги купи
12 Март 2008 20:56
Артиста, Я си представи, че е уцелил истинската цена на картините.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД