:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 270
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Дълговете между фирмите стигнаха 100 млрд. лева

Междуфирмената задлъжнялост в България е достигнала впечатляващите 100 млрд. лева в края на 2007 г., сочат данните на Българската стопанска камара. Според нейния председател Божидар Данев към края на 2006 г. фирмите са дължали на банки, свои доставчици и подизпълнители 81 млрд. лв. През последните години на всеки 12 месеца тези дългове нарастват с по 20%.

За разлика от предишните години, когато най-големият процент от дълговете се трупаше от търговски и производствени фирми, от 2004 г. насам се забелязва стремително нарастване на задълженията на фирмите, занимаващи се със строителство и недвижими имоти. Те са се увеличили близо 3 пъти за последните 3 години и са вече към 22% от всички дългове. Освен на нормалното за този сектор взимане на кредити обаче задълженията на строителите се трупат и заради огромното количество непродадени имоти, подчерта Данев.



Още - в "Икономика"
39
5388
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
39
 Видими 
10 Март 2008 23:34
Изводът от цялата работа е , че никой на никого не намира за необходимо да плаща ! Това се нарича пазарна икономика !
11 Март 2008 00:42
И като се спука огромния балон недвижими имоти- ела гледай какво става. Ама то майче цялата икономика е един балон и тя ще гръмне. На печелившите честито.
11 Март 2008 00:52
Изводът, драги Борн, е че строителния бизнес се развива и тегли все повече кредити. Които се изплащат с години, така че не можеш да си правиш заключения за кой какво не плаща. Когато кредит не се обслужва, се превръща в "лош". Лошите кредити са се увеличили пропорционално на всички кредити, което обаче не е споменато в статията.
11 Март 2008 00:59
айде да купуваме има за продаване !!!
тухла четворка в БКП гъз влиза ли ????
11 Март 2008 01:29
BORN,
/:/ "... Това се нарича пазарна икономика"
......................................... ......................................... ....................................
Това се нарича пОзОрна икономика!
11 Март 2008 01:52
z-men
Dinain , кредитите в строителнио бизнес се изплащат с години когато ИМОТИТЕ СЕ ПРОДАВАТ . Пита се в задачата за колко време се изплащат кредитите когато крайният продукт на гимнастиката НЕ се продава???
11 Март 2008 03:29
Та, от икономика, значи, не разбирам нищо. За строителството знам, че се прави с тухли. Така че се опитах да се ориентирам по постингите. И какво разбрах: Дяволът, който се казва Костов, прави идеологическа диверсия и междуфирмена задлъжнялост на БСП, превръщайки пазарната им икономика в позорна, та да им се спука балонът и да им влезе тухла четворка в гъза. Е, вече съм експерт!
11 Март 2008 03:32
А освен това, имотите, дето са си ги настроили келепир-аркадашите от/на тройната кокалиция се изплащат бавно, когато се продават, и затова те са решили да си ги изплащат, като не ги продават. А не ги продават, защото преходът вече е свършил и всеки българин си има хотел на Черноморието.
11 Март 2008 03:39
Така че и да искат, няма на кого да ги продадат, защото англичаните се оттеглят. А англичаните се оттеглят, защото наш Путя е извадил тръбата и ги плаши, а пък те не харесвали ексхибиционистите. Американците пък не идват, защото трябва да си избират Килъри-то и Ебама, а като ги изберат, те ще се почувстват привлечени един от друг и ще работят като президент и вицепрезидент. И ще се търсят непрекъснато. Килърито ще реве с цяло гърло "Ебама!", а пък Ебамата ще шепне тихо: "Килъри!". И албанците също не си купуват хотели на Черноморието, понеже в момента завладяват Македония и се размножават, което отнема време и енергия. Румънците обаче ще си купят по един хотел, понеже тука сиренето е по-евтино.
11 Март 2008 04:47
пирамиди фараони и балъци за милиони
11 Март 2008 04:50
само арабите и руснацие не са задлъжнели щото петрола е баз пари
11 Март 2008 06:38
Като никога Божидар Данев не се е захванал с пролетариата, който искал много големи заплати. Не се заканва да внася и работници от Виетнам, Индия, Бангладеш, Камбоджа и т.н...
Вместо това повдига въпроса за междуфирмената задлъжнялост, вероятно искайки да всее смут в редиците на бизнеса. На който и самия той е представител. Вероятно иска да размъти водата...
Отивам да приготвям такъмите.
11 Март 2008 07:30

Както и друг път съм казвала, тук в района (София, Борово) има една камара непродадени блокове (не апартаменти). Като даже един от тях стои така от години, а другите така ги нацвъкаха един до друг, че не знам дали има и 30 м. един от друг, при височина 6-8 етажа. Такова гето и при социализма нямаше. Направо не знам кой ще си купи там жилище.

В Банско имало 20'000 (20 хиляди), а по черноморието 200'000 (200 хиляди) непродадени апартамента.... Натиснете тук

11 Март 2008 08:14
Хе хе, някой от вас да се опитвал да си купи наскоро апартамент в София или Варна на зелено. В 95% от случаите отговорът е "продадено". За готово строителство (на разумни цени) изобщо не може да се говори. "Тъмните" апартаменти и даже цели блокчета на големи строителни фирми се дължат на това че нарастването годишно на цената на недв.имоти далеч надхвърля и инфлацията и печалбите от в други сектори.
И за кво да продават фирмите като с 30-40% продадени апартаменти си плащат обекта. Развитието в пазара е ограничено поради ограничения брой парцели и така стр.фирми се оказват с много капитал на ръка и най-разумната стъпка в родната действителност е да го инвестират в недвижимост. А иначе им пука че имали дългове към банки.
11 Март 2008 08:25
Въпросът е, защо се допусна това. Ако има бум на необезпечени кредити, то централната банка се намесва вдигайки лихвания процент и охлажда пазара.


Също така суперабсурд е фактът, че в САЩ изискванията на фед. към тамощните банки за отпускане на кредити са по-високи отколкото в БГ! Казано просто в САЩ банката трябва да държи мин. 10% в наличност (т.е. може да отпуска кредити мах до 90% от авоарите си), а в БГ изискването до миналата година бе 7%.


Как е възможно да се трупа такъв огромен вътрешен дълг без мълчаливото съгласие на мин. финансийте и БНБ? Защо не са се намесили до сега?
Мисля, че като видим кой ще спечели накрая (а, балъците сме ние обикновенните хора и ние ще плащаме) ще стане ясно защо.
11 Март 2008 08:30
Бай Иване-е-е-е-е, къде си бе душо. Да не фалира с тези недвижими имоти бре? Или си се изселил в Израел, като обслужващ гоя на по-висшата класа? Само да не се загубиш от форума, че ще страдаме

----------------------------------------- ------------------
България ще изпревари Германия по БВП на глава от населението!
11 Март 2008 08:48
Е, какво не е ясно - в строителството се инвестират пари от сивата икономика - "евтино" се строи, скъпо се продава и парите вече "чисти"...
Отделно банките отпускат лесно кредити, защото тук лихвите са по-високи отколкото в ЕС, а, както ПАРАГРАФА много пъти писа, емигрантите също вкарват пари и вдигат търсенето и цените...
11 Март 2008 08:49
Сирена, от две години вия какво ни очаква. Лошото ще се случи ако цените на кв м паднат под една определена критична цена. Ако това се случи няма да имаме просто апартаменти на супер ниски цени, а ще имаме сериозен удар върху цялата икономика. Аз съм оптимист, че ще се разминем само със саморегулиране на пазара. Така или иначе строителството ще забави сериозно ръст, обслужващите го сектори също, някои ще се наложи да търсят други пазарни ниши, а други ще прекратят дейността си. На паза на труда това ще се отрази положително - вчера мой клиент, собственик на фирма, ми споделя, че на майстор заварчик дава 3000 лв - чисто !?! На най-необучения стругар 1700 - чисто. Споделя, че не може да си позволи да ги уволни, защото пазара натруда не го позволява...за момента. Плюсове ще има и други в София това ще доведе до отлив на провинциалните строителни бригади към провинцията - които много често са цели родопски села от по 100 -200 души. Наситеноста на София във всяко едно отношение, от гледна точка на възможностите за бизнес - ще доведе до обръщане на внимание на градове като Пловдив, Стара Загора, Чирпан, Плевен, Видин, Русе.

----------------------------------------- ------------------
България ще изпревари Германия по БВП на глава от населението!

Редактирано от - Bacho Ilia на 11/3/2008 г/ 08:52:06

11 Март 2008 08:52

В 95% от случаите отговорът е "продадено". За готово строителство (на разумни цени) изобщо не може да се говори.


Това е вярно. Засега. И лошо няма. Нека крайно нуждающите се, да се изпонабутат в новите гета (но с пластмасова дограма), че да има после място и за по-търпеливите. Нищо, че прозореца на съседната сграда е на 8 метра от твоя. Нищо, че няма къде да обърнеш, камо ли да паркираш. За зеленина и спортни площадки просто забрави. Но пък имаш собствено жилище. При това тухлено. Без всякакво съмнение, струва си отвсякъде! А строителните предприемачи няма за какво да бъдат обвинени. Щом раята е доволна, защо да не са доволни и те... Както казах, лошо няма. Всичко е в рамките на нормалното...

11 Март 2008 09:18
"За разлика от предишните години, когато най-големият процент от дълговете се трупаше от търговски и производствени фирми, от 2004 г. насам се забелязва стремително нарастване на задълженията на фирмите, занимаващи се със строителство и недвижими имоти. Те са се увеличили близо 3 пъти за последните 3 години и са вече към 22% от всички дългове."
Струва ми се, че това е глисиране по вълничките защото горното показва най-малко още две неща:
1.Междуфирмената задлъжнялост на търговските и производствените фирми си остава близо 4 пъти по-голяма от тази на строителните и свързаните с недвижими имоти такива, върху които повечето съсредоточават вниманието си.
2.Вярно, увеличаването на относителния дял на строителните фирми по отношение на общата междуфирмена задлъжнялост през последните години е резултат от насищането на пазара с нереализирана, главно поради прекомерно високите цени, строителна продукция. Но от друга страна е индикатор за процес на свиване на деловата активност на търговските и особено производствените фирми, което пък очертава тенденция към постепенно унищожаване на дребния и среден бизнес. "Който се е хванал с производство в България не е прокопсал." Нали сте го чували?
----------------------
P.S. Имам някакъв спомен, че само преди няколко години междуфирмената задлъжнялост беше някъде около 40 милярда или нещо такова ???

Редактирано от - Zmeja на 11/3/2008 г/ 09:29:32

11 Март 2008 09:55
Сирена,
обществените жилища в зеленина ли са потънали
11 Март 2008 10:05
Един от признаците, показващи липсата на пазарна икономика - там всеки си плаща, а тук държвата отсъства - "прощава" на длъжниците /няма пазар без силна държва/ - и освен това е форма на заобикаляне на борда- взаимно кредитиране без ограничения. Липса на пазар - поради непазарно действаща държава - защото е извън контрол на искащите пазарна икономика и под контрола на нежелаещите такава мутри и другари.

Доброто страх не знае и храбра честността е.
Вземи свободата си!
11 Март 2008 10:33
отсега ще чета Дъртанян за да разбера накратко що стаа у наш си булгаристан - човеко у 3 постинга кАзА сичко Дъртаняне
11 Март 2008 10:49
Икономиката расте и фирмите инвестират, заяви Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк
11 Март 2008 10:57
А някой спомня ли си как беше изчистена междуфирмената задлъжнялост през 1996/1997г? Справка - правителството на Жан Видинов ...
11 Март 2008 11:01
Залудо се абите. Рекордният растеж на БВП зависи единствено от стойността на фактурите, като обстоятелството дали са платени или не е абсолютно без значение.
11 Март 2008 12:30
Като стар търговец Киркор коментира заглавието с въздишка и с думите : "Взел Кольо, дал Кольо"
11 Март 2008 12:37
Ступидо, благодаря. Ами то това си ми е предимството - чи съм мноо тъп. Никого не затруднявам с разбирането!
11 Март 2008 12:41
Кракатау,
значи БВП зависи от Илиянци
11 Март 2008 12:44
pasiv,
Права е Сирена...
Много набързо и претрупано се строи, няма отстояние между сградите, прозорец срещу прозорец и се чудя кой купува такива недомислия...
Обърни внимание как са строени по-старите квартали - на достатъчни ръзстояния, с градинки, детски площадки, много зеленина, с детски градини и училища, поликлиники...
11 Март 2008 13:04
редник,
не мисли, че съм за батисване на зелените дробове на града, просто сме очевидци на поредното оскотяване
деветдесете години бяха на три буквените холдинги
2000 берем плодовете
строителството бе замряло къде 97
2007 берем плодовете
11 Март 2008 13:13
просто празно няма в природата и обществото; мине не мине и викат как се развива средната класа, щото ...
средна класа се развива, ако се даде възможност на дребните собственици да просперират и да имат възможност да се разрастнат
вика му се да се създадат условия
има ли смисъл от още примери?
11 Март 2008 13:51
На мен това нищо не ми говори.Едно време в цирка съм гледал такъв клоунски номер: първия клоун подгони втория да му си върне петте лева.Втория подгони третия за същото, а третия подгони първия пак за дължими му пет лева.Оказа се, че междуклоунската задлъжнялост е цели петнадесет лева.Тогава първия клоун поиска пет лева от зрител от публиката и като ги взе отиде та се издължи на третия клоун.С получените пет лева третия клоун се издължи на втория, после втория на първия и последния си върна петте лева на зрителя.Междуклоунската задлъжнялост стана нула лева.
11 Март 2008 14:02
Пеньо,
Напомни ми за приказката дето няколко патки се наредили в кръг и всяка скубела пера от предната докато перце не останало. Така със съвместните усилия на всичките те се оказали оскубани и готови за тенджерата.
11 Март 2008 16:49
Добре, де, ами психоанализата? Половин ден кибича пред монитора, гледам го тъпо, и кво - нищо!
11 Март 2008 21:41
Или държавата или народа (то почти същото) ще плати на края.
'бизнисмените' ще крадат релси.
11 Март 2008 22:48
Истината е, че алчността на експлоататорската комунистическа класа. е виновна за бързото натрупване на дълга. Трансформирайки политическата си власт в икономическа тя създаде нова робовладелска икономика, в която обикновените хора са лишени от икономическа свобода и условия за икономическа инициатива. Това е основната причина в България да няма производство, което да гарантира стабилен прираст и да стопи търговския дефицит и дефицита в текущата сметка. Всеки икономически режим, който потъпква икономическите свободи, е обречен и загива. Затова загина и социализмът. Оцеляха тези комунистически държави (Китай и Виетнам), които въведоха смесена икономика. Темповите на растеж на брутния продукт на Китай е 11.2% годишно. Решение на проблема с дълга в България е смяната на икономическата система; въвеждане на система, в която обикновените хора да имат мотивация да работят и да произвеждат. Да се върви не в посока към ограничаване на икономическата свобода (социализмът), а обратно - към разширяването й чрез забрана на наемния труд, основата на съвременното робство. Всеки работник създава принаден продукт и трябва адекватно да се третира като съ-собственик и съакционер. Да се създадат условия за работа на лични и семейни фирми. За да се случи това партиите на робството трябва да бъдат изгонени от политиката. Кризата в задлъжнялостта се повтаря периодично. Последният път това се случи през 1997-ма. Тогава, ако си спомняте Иван Костов постави условие, че „ще се съгласи да управлява след като бъде ликвидиран вътрешния дълг”. Костов намали дълга по най-варварския възможен начин – чрез обезценяването на лева и стопяване на спестяванията. Тази монетарна инициатива не е патент само на българския полит-икономист. През последните години потъналите в дългове САЩ обезценяват долара, за да намалят цената на американските ДЦК, номинирани в тази валута. У нас има огромен натиск от задължелите фирми за премахване на валутния борд и нова обезценка на лева. Все повече хора обаче разбират, че това е глупост. Двата инструмента за отлагане на фиаското са концесиите и наливането на европейски пари. Европейските фондове предоставят на българската икономика над 22 млрд. лева за следващите пет години. ЕС налива 3.5 мрл евро за инфраструктурни проекти. 83% от получените пари са усвоени ефективно през 2007. Вторият източник за отлагане на кризата е държавно-частното партньорство. Концесиите показват пълната безпомощност на номенклатурата в некадърността й да управляват „общите” активи. След завършването на приватизацията концесиите са спасителното решение експлоататорската класа да получава твърда валута.
11 Март 2008 23:05
PASIV,
Този Хампарцумян от радио "Ереван" ли е ?
12 Март 2008 20:29
дрътаняне, ти опитай да гледаш умно... ако можеш де
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД