:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 284
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Прокуратурата надмина ЕС в критиките към МВР

Полицията почти не работи по престъпленията с неизвестен извършител. 134 811 дела са спрени през 2007 г.
Александър Налбантов
Критиките на Брюксел към МВР изглеждат като приятелско мъмрене на фона на убийствения отчет на Софийската районна прокуратура (СРП) за 2007 г.

МВР разкрива по-малко от половината от извършените престъпления. За миналата година общата разкриваемост е 39.3%, през 2006 г. е била 55.5%, а през 2005 г. - 57.3%.



Това е основният извод в отчета на най-голямата районна прокуратура в страната.

31 427 са престъпленията, регистрирани от столичната полиция през м.г., които се наблюдават на районно ниво. Разкриваемостта при икономическите е 36.5%, или 976, а при криминалните - 39.64%, или 11 400. Най-успешно е установяването на неплащане на издръжка - 97%.

Когато няма следи, които да насочват към извършителя, и се изисква реална оперативна дейност за изобличаването му, разкриваемостта е изключително ниска. Такава е ситуацията при жилищните кражби и отнемането на автомобили.

Близо 20 000 дела са спрени, защото престъпникът не може да бъде открит. Почти по всички такива преписки има само протоколи за разпит на пострадалия и за оглед на местопроизшествието, извършени от дознателите. "По тези дела масово липсва индикация за каквато и да било оперативна дейност. При това положение не е чудно, че делата се спират, а нерядко и абсолютната давност по тях изтича", пише в доклада на районния прокурор Александър Налбантов.

Той вижда проблем и в недостатъчната кадрова и материално-техническа обезпеченост на разследващите служители на МВР. Дознателите, които работят по над 95% от делата, са недостатъчно на брой, а и много напускат МВР. При това са нискоквалифицирани и се затрудняват с по-сложните икономически и компютърни престъпления. Средно на един дознател през 2007 г. са се падали по 158 дела. Това означава, че той е изправен пред дилемата - да изпълнява стриктно указанията на наблюдаващия прокурор и да нарушава сроковете на разследване или да ги изпълнява формално, колкото да "отхвърли" работата. Каквото и да избере, е обречен на неуспех. Към това се прибавят и лошите условия, при които служителите на МВР работят. През миналата година в София са напуснали 69 дознатели, а назначените са 57.

Прокурорите, които пряко са разследвали престъпления, са се справили добре, констатира Налбантов. Според него трябва да се мисли за разширяване на спецразследващото звено в СРП. През м.г. в СРП са работили 145 прокурори и на всеки от тях се падат средно по 753 акта и участия в съдебни заседания.

И тази година данните за спрени дела или с изтекла давност са стряскащи. 134 811 са общо спрените дела в СРП в края на 2007 г. - 644 срещу известен извършител и 134 167 срещу неизвестен. По около 130 000 дела абсолютната давност за разследване е изтекла. Сред тях има и дела за престъпления, извършени през 70-те години на миналия век. "Където се констатира забавяне, причинено от прокурора, ще му се търси дисциплинарна отговорност", каза пред "Сега" Александър Налбантов.
16
5123
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
10 Март 2008 23:01
Не мо'е да бъде!!! Туй 'сичкото казано за на-а-а-ай-великата НОБЕЛИСТИЧНА и статистически недостижима българска полиция??? Това е долна лъжа, моля, напишете си едно опровержение и не разваляйте сладкия каманистически сън в България.
10 Март 2008 23:32
Полиция и прокуратура : вземи единия, та удари другия. Като прибавим към тях и съдиите, и законодателите - положението е повече от трагично ! Рай за престъпниците, ад за гражданите ( и селяните) ! Това е Булгаристан 2008 !
11 Март 2008 01:25
Най-успешно е установяването на неплащане на издръжка - 97%.


Това някакъв майтап ли е? Т.е. има 3% вероятност да не открият дори кой трябва да плаща издръжка?


btw. Не искам да ставам адвокат на МВР, но една от причините да спадат тези проценти е, че сега поне завеждат преписки. Преди години сам съм бил потърпевш как при дребни престъпления полицаите си правеха "секуро" и изобщо не си играеха дори да напишат бумагите за тях.
11 Март 2008 01:55
Born
Абе в таз прокуратура да не са внедрени тайни агенти на ББС ?
11 Март 2008 02:28
Верно МВР-то иска здрава чистка и требе да се започне от ГлавътЪ, но прокуратурата са по големи шантажи от МВР-то. А и ситуацията е стигнала дотука с техна помощ.
11 Март 2008 07:20

Много престъпник в таз дръжава бе. Много!

11 Март 2008 08:01
Е каква стана тя? Та нали по изявленията на Шадраванчо престъпленията бяха намалели с 200% за 2007? Откъде тогава се пръкнаха тези над 100 000 дела с неизвестен извършител?
11 Март 2008 08:19
За миналата година общата разкриваемост е 39.3%...

Да им се вдигнат двойно заплатите, та да постигнат 80%...
11 Март 2008 09:16
Сега Румен Петков, Първанов и сие ще излязат и ще кажат, че това е поредният епизод от поредната антибългарска кампания!!

11 Март 2008 09:28
Това са абсолютно откъслечни факти от доклада. Ако някой проявява интерес целия доклад може да се намери на [b]www.prb.bg [/b]Що се касае за спрените производства тези 130 000, които са посочени са за период по дълъг от 25 години, защото такава ревизия като до момента не е правена от десетилетия.
11 Март 2008 10:13
Става ясно за пореден път как управляващите заблуждават ЕС, като лъжливото овчарче.Но трябва да стане ясно както на Сергей така и на вътрешния министър Петков, че ЕС не са заблудени и страхливи, защото г-н Петков МОЖЕ ДА СКРИЕ И СПЛАШИ САМО ТУК БЪЛГАРИЯ И САМО ДО КАТО Е ВЛАСТ.НО ТОВА Е ПОЗНАТИЯ СТИЛ И МЕТОД НА УПРАВЛЕНИЕ ОТ ЧЕРВЕНО-ТУРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО.ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ ТЕБ НАРОДЕ МОЙ , КОЛКО ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ТОЗИ ЧЕРВЕНО-ТУРСКИ ГЕНОЦИТ ?????
11 Март 2008 10:20
само две думи имам да споделя, да, звучащи вулгарно в комбинация:
РУМЕН ПЕТКОВ

...и да си изключвам компютъра, че сигурно вече си е пратил копоите да ме арестуват като:"враг на държавата"...
11 Март 2008 12:17
Полицията почти не работи по престъпленията с неизвестен извършител.
!!!??????????????????? ????
Боже Господи! Те не работят по тия с ИЗВЕСТЕН извършител, тръгнали да се безпокоят за неизвестните!?
11 Март 2008 12:37
Близо 20 000 дела са спрени, защото престъпникът не може да бъде открит.

А когато е известен (какъвто беше моя случай), полицаите гледаха много умно и вдигаха рамене! Бяха хванали мангала дето ми разби стъклото на колата, но той вече беше продал касетофона на някакъв таксиджия. Който представете си бил ДОБРОСЪВЕСТЕН купувач и трябвало аз да си водя гражданско дело!? Прокуратурата не можела да се меси, а полицията не можела да иде и да конфискува крадената вещ!? Накрая, след 5 години търкаляне по чекмеджетата получих едно писмо, че случая е архивиран поради маловажност и изтекла давност! Пожелах на тоя прокурор следващия път цигането да счупи не само стъкло на неговата кола, ами и тиквата му, та белким разбере какво правят с криворазбраната си игра на демократично правораздаване. Е, после пих една студена вода и забравих...
11 Март 2008 13:14
Преди време ми отарашиха ЦЕЛИЯ апартамент. Върнаха ме с няколко години назад. И какво? НИЩО! А се чуваха слухове, че полицията знае коя е бандата. Не бях първия в квартала. Обаче така и не си помръднаха пръста. ТЪПА ПОЛИЦИЯ! НЕГРАМОТНИЦИ! Само вървят по улиците като паши, сякаш градът е техен! Тежкари, пък смотани!
11 Март 2008 19:13
Все по-ясно и актуално става напоследък да се мисли, че "неизвестно" вражеско разузнаване използва ББС, за да манипулира българската общественост и низвергва нашия президент, като показва вредни за Българското правителство документални филми.
С този вандалски акт ББС показва на яве свирепия нрав на капитализма и кръвожадната същност на западния империализъм, рожба на кланове и мафиотски структури по образец на задокеанската империя.
Що се отнася до оплюването, клеветенето, писането на доноси и храченето в лицето един срещу друг, тук вече влизат в сила ориенталските и анадолски нрави и обичаи, за които нито ББС, нито Джордж Буш носят конкретна вина.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД