:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,431
Активни 562
Страници 1,876
За един ден 1,302,066

Език свещен на моите деди, език на... ICQ и Skype

Не новите думи и средства за комуникация застрашават словото, а липсата на просветители
Емил Спахийски
Само преди век българските свещеници са обикаляли селата я пеша, я на магаре, я на каручка. Любо Братоев, дякон в храма "Александър Невски", малко след като приключи общото ни участие в "Дарик", се качи на 1100 коня - толкова е мощен неговият мотор, и отшумя с божия воля по божии дела. Човекът свят - машината възхитителна. "Все пак XXI век сме", каза той. Конете в случая нямат никакво значение за текста, който пиша, а онова, което стори Любо малко преди това. На всички, които участвахме в предаването, ни връчи по едно ксерокопие на статия от началото на миналия век по повод българската азбука.

"Азбуката е дадена по богоозарение; заради това не могатъ да й се изхвърлятъ известни букви по плътските разсъжденье на учените житейски глави." Това е първото, което ми направи впечатление от изпълнената с божественост статия на в. "Ангелска трибуна" (бр. 93, 1928 г.). В нея авторът се опитва да обясни коя буква какво символизира в християнството, защо двойното "е" символизира Христа и как обединява тези, дето го четат като "я" или като "е". Той защитава тази теза, аз - не.

Сетих се за прочутото Вазово "Българският език", защото първата строфа се е превърнала в най-голямото клише, използвано от патриотите консерватори като китайска стена пред инвазията на чуждиците и уличната реч. "Език свещен на моите деди/език на мъки, стонове вековни..." Сваляме шапки пред патриарха на българската литература, но на клавиатурата ми липсват някои от буквите, на които са писани тези пламенни слова. Както казва Любо Братоев, "все пак сме XXI век".

Днес езикът на хората под 25 силно се влияе не от турския или френския, а от този, който влиза в оборот през ICQ и Skype и най-вече английския, който май се очертава като световен език. Опасно ли е всичко това? Застрашен ли е българският?

Съжалявам, но твърдото упорство, че езикът трябва да се съхранява, е глупав. Езикът трябва да бъде свободен. И на практика това е така. Всеки ден езикът се променя, защото на него говорят хората от днешния, а не от миналия ден. В днешната ми лексика липсва великото "кел файда" (от френски и турски), но ако се наложи да пиша нещо, свързано с бита, мога и да го включа някъде.

Сигурен съм, че и ICQ поколението ще изпадне в положението да се възмущава от бъдещите нови моди и динамики в комуникацията. И така ще е, докато свят светува.

Знам, че звуча леко провокативно. Спорът ме накара да се заровя и да прочета неща, които съм забравил или не съм чел. Ето, не знаех (или съм забравил), че Вазов е написал повест на име "Нора", и се зачетох: хубава повест, хубава жена. Със сигурност си припомних "Чичовци" и искрено се забавлявах на неповторимия език на автора. Описанията, прякорите, словата на българите от турско време - "руйни тонове какъв разкош".

Какво е народът без езика си? Но езикът трябва да пие от изворите на другите езици, защото в крайна сметка живеем на една планета. Ако искаш да напишеш нещо, което да достигне до мнозина, трябва да го кажеш на достъпен език.

Вече рядко се подаряват книги. Но наскоро за рождения си ден получих прекрасна книга - автобиографията на Марк Твен. Цялата съвременна американска литература произхожда от една книга на Марк Твен, наречена "Хъкълбери Фин...", казва Ърнест Хемингуей. Гениалността на великия писател според повечето негови изследователи е (и то е така), че използва за първи път език, близък "до обикновената, простонародна южняшка реч на необразованото население".

Пуристите ми приличат на чиновници, които бранят членове и алинеи, в които не вярват, но защитават като единствен източник на препитание. Красотата на езика не е в нормите, а в богатството на идеи от миналото и в усета към днешното.

Богомил Райнов във великата си книга "Тайната" търси отговор защо едни произведения стават безсмъртни, а други, въпреки богатството на езика си, експериментите, надменното демонстриране на богата лексика, колкото и талантливи - умират за няколко години.

Той дава пример с Флобер, който е работел върху красотата на едно изречение в продължение дни, преливащи в седмица, но в крайна сметка един некадърен преводач от френски на български може да погуби цялата тази седмица главоблъскане. Въпреки това Флобер, преведен дори от некадърник, звучи епохално. Защо? Няма тайна! Или имаш какво да кажеш, или не. Не трябва да имаме комплекси и страхове, че ICQ културата може да убие българския език. Нас може да ни убие единствено глупостта. Езикът е застрашен, когато липсват просветители. Не мисля, че сега липсват такива, и смятам, че в българската култура никога няма да липсват. О, да - ще има много нови думи, много нови правила, много различен език, но докато има мислещи българи, ще има и хора, които се гордеят да казват "Език свещен...", при това написано на кирилица. Иначе ще сме глупаци да се придвижваме с магаре, когато има мощни машини.
Илюстрация: ПЕТЪР МАДАНСКИ
--------------
313
10029
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
313
 Видими 
23 Май 2008 23:45
Ахъйййй, тук ще се събере сичкото гибелен гняв на уманитар и патриотар

_______________________
And if I spend somebody else’s money on somebody else, I’m not concerned about how much it is, and I’m not concerned about what I get. And that’s government.
Milton Friedman, Fox News interview (May 2004)
23 Май 2008 23:56
Освен гтлупостта, досега май ни убиваше папагализмът на разните му там другари и другарки - първоначално от червения спектър, после на тези от синия. Та, кел файда, че Вазов казал "език свещен..."?! Професор Дуриданов пък казва, че последният разполагал с 300 000 думи в повече от english-а. Или сумарно 800 000 думи.Иначе казано, на десет човека у нас се падат по една дума, или още по-точно, един от десетина може да изфабрикува нови думи, тоест той е новатор.
24 Май 2008 00:13
Манрико, мисля, че ще се разочароваш - надали ще има м ного гръмотевици тук. Статията не е нищо особенно - цяла колонка да кажеш, че езика се развива и в това няма нищо лошо...
24 Май 2008 00:28
Султане, Явно Дуриданов е знаел малко английски и оше по-малко български, но е бил съвсем на ясно, че популизма винаги ше се котира високо.
24 Май 2008 00:38
Честит 24 май - ден на българската просвета и култура и на славянската писменост!
Най-дълго празнуваният в новата българска история светски, граждански, всенароден празник - от 1851 г. насам (в София от 1858 г.).
По своя замисъл той никога не е бил училищен празник, посветен на делото на светите братя Кирил и Методий. Така бяхме приучени да го празнуваме ние, но в началото и дълги години след това училищните тържества са били само претекст. 24 май е бил празник на повторно родената, като по чудо възродената българска народност, на отърсването от вековния срам, че си българин, на българското народностно самоосъзнаване, от което започва и създаването на българската нация. Затова начинът, по който се гледа на него и по който той се отбелязва, е много показателен за моментното състояние на нацията.
Прочее, и от тая скалъпена надве-натри безкрайно глупава статия - толкова елементарна , че не може дори да те подразни - също добре се вижда докъде сме стигнали и какви ще са светлите ни бъднини.
24 Май 2008 00:58
Той Любчо явно като е видял уманитар та му е пораздул - те от Меи повечето са такива.
1100 коня треба или да е било Порше 917/30 - ЕЙ ТУКА , или ако е матор - тунингиран Hoss Boss ( обикновен от пестин коня - ЕЙ ТУКА )
24 Май 2008 01:03
честит ви празник

за статията -- D&G (as in Dylgo и Glupavo).
24 Май 2008 01:17
Честит празник!
24 Май 2008 02:08
<Съжалявам, но твърдото упорство, че езикът трябва да се съхранява, е глупав. Езикът трябва да бъде свободен. И на практика това е така.>
Напълно съм съгласен.
Аз съм на мнение, че всичките чуждици, турски, руски, испански, английски и т.н. обогатяват българският език. Моята любима чужда думичка е турска - "кеф".

Също така, ще дойде време когато всички или повечето хора на Земята ще говорят само един език. Разделението на езиците само предизвиква страдание за хората които в един момент се явяват неконкурентноспособни на пазара на труда само защото не знаят съответен език. Ако пък го знаят това не спомага за създаването на никакъв продукт, освен ако продукта не е свързан със самият език. Демек, на практика е ненужно обременяващо, но потребно при сегашната ситуация.
24 Май 2008 02:13
Поздравявам автора с едно стихче

The Sts Cyril and Methodius' Hymn
(S. Mihailovski)

Go marching on, enlightened people,
A brighter future lies in sight!
Let literacy’s youthful power
Deliver you from lowly plight.
Endeavor in the quest for knowledge
Will make you cherished in the world.
Respond to this eternal calling
And get the blessing of the Lord!

Go marching on! The sun of wisdom
Disperses darkness from the souls.
A nation keen on education
Ensures her spirit never falls.
Let history become your beacon,
Conclude obscure life in vain!
Bring light to other lands and peoples
In your imperial domain.

Thus spoke the saintly Solun brothers
To our forefathers long аgо
Inspiring those memorable,
Those glorious, holy days of yore.
Bulgaria remained forever
Enchanted by the brothers’ spell.
In triumph wise, in pain enduring,
Her living spirit never fell.

Translated from the Bulgarian by Ficho, May 2005
24 Май 2008 02:45
И от мен честито!
Хубав празник, най-хубавия, може би.
Винаги съм се развълнувал ужасно, като чуя "върви, народе възродени..."
**
Фичо, без да съм литератор, преводът ми хареса.
Дано, обаче, не сте го пели на английски.
Струва ми се, че въздействието е цялостно, само ако е на родния език.
Вероятно французите ще се подсмихват на Марсилезата на английски, или пък немците - на техния химн (от който юбер алес май така и така изпадна).
Щото, като четях, без да ща, ми изникна химна на Казахстан - от Борат, дето го пя по мелодията на американския.
No offence, дето се вика, знамето още по-високо и пръскайте просвета и зад Голямата вода!
24 Май 2008 02:45
Дори и от такава статия все има някаква файда. Колкото да се поздравим с празника. Щото, не върви някак си да си го кажем под статията за американския правораздаващ. Та, хайде, Честит празник, братя. Стига все още да го празнуват. И стига да сте приключили с маршировките и екстаза за нечия 60-годишна "независимост"
24 Май 2008 02:50
Съжалявам, но твърдото упорство, че езикът трябва да се съхранява, е глупав. Езикът трябва да бъде свободен.
Допълвам : Езикът трябва да бъде свободен ДА СЕ РАЗВИВА .
Колкото до 1100-те коня на попето - явно става дума за елементарно объркване. Моторът е бил с двигател 1100 кубика които дават малко над 100 коня при високооборотните мотоциклетни конструкции.
24 Май 2008 02:58
VOCI 1100 коня трябва да е совалката Индевър. Иначе какво означава езикът да е свободен? Всички сме свободни в рамките на правилата...
24 Май 2008 03:08
Brightman, може!
24 Май 2008 03:22
Да е честит празникът на всички! Някой го нарекоха "комплексарски" или какъв ли не друг. Това е най-светлият ни празник, да ни е честит! Да напомним на другарите, че културата е не само да не ядеш чесън, за да не смърдиш и да не си хварляш угарките по земята, за да не цапаш на курортистите... А че писмеността ни е заглавното гръцко писмо не ни кара да се чувстваме гърци (Светите братя ни показаха именно това) те затова и са покровители на Европа! Ако популизъм е да имаш собствен език, нека сме популисти. Английският е хубав и полезен, но ние не сме англичани А езикът ни го променяйте колкото си искате, само един ден да не се окаже, че и сънародници не се разбираме...
24 Май 2008 04:43
Eто един ден, който пали българското в нас!
Буйни пламъци на възторжени слова, ярка огнена реч, кротък светлик на благо слово, тиха жарава на мълчание - това е 24-ти Май - ден в който ние гражданите отдаваме чест и слава на съхранилото ни като българи!
24 Май 2008 05:03
Празник е не заради "графиката" на буквите на светите К и М.
а заради графиката на 20-те 000 книги написани от българите под дебелия камшика на Свети Цар Борис.
Там е геройството, култивирало по късно културата и велияието на милиони.
24 Май 2008 05:04
"...24-ти Май - ден в който ние гражданите отдаваме чест и слава на съхранилото ни като българи!"
Тук има някакво объркване. 24 май не е ден на българския език, а на кирилицата. И ако за българския език може да се каже, че е съхранил българите като народност (както и християнската вяра), нищо такова не може да се каже за кирилицата (или глаголицата). По времето когато е имало опасност за Бг народа от претопяване, не повече от няколко процента от българите са можели да четат.
Глаголицата и кирилицата са една перфектна операция на византийското разузнаване, за да отдалечи българите от Запада. И е една изклЮчително плодотворна (за византийците) операция, чиито вредни последствия се усещат и днес. Време е вече това преклонение да секне и да се види ясната необходимост от въвеждането на латиницата в БГ.
С две думи: бългаският език - да, кирилицата - не.
24 Май 2008 05:20
Дъртата,
Нема да стане.
Българския ще изчезне с помоща на такива като тебе.
Но кирилицата никога! Дори може да стане и единствена.[/list]
24 Май 2008 05:25
А пък за тези, които ще ми излязат с трика: "Ами тогава няма да можем да четем написаните досега книги", мога да ги успокоя: преминаването от една азбука на друга става просто и лесно, не е като да се учи чужд език. Всички ученици, коити си чатят на латиница (а те са 99% от учениците), са готови за този преход.
Е, малко ще поплачат руските дудуци...
24 Май 2008 05:26
Плодотворната операция на Византийците довежда до създаването на Русия и до
и тяхното изчезване. Гърция не е Византия и никога няма да бъде!
Византия днес е Русия
24 Май 2008 05:31
"Българския ще изчезне с помоща на такива като тебе."
Абе, за мен не знам, ама ти като лЮбител на българския научи кога се пише "БългарскияТ" и как се пише "помощТа".
24 Май 2008 05:53
Латинската азбука, както и кирилицата, е видоизменена гръцка азбука. Гръцката азбука е видоизменена финикийска, гърците запазили финикийските имена и ред на буквите, а само добавили гласните. Латинската азбука е създадена от гърци, а нашата - от българи. Кирилицата е възникнала в България в Преславската школа и постепенно заменила глаголицата като по-лесна за училите се по гръцки български книжници.

Още от началото си българската книжнина била важно средство за консолидиране на нашия етнос и борба с гърцизацията. Но се разпространила по мирен начин и в други страни и сега 280 милиона пишат на кирилица. Славяните от бълг. група, които останали под ромейска власт в Тесалия, Епир, същинска Гърция и островите, без старобълг. книжовен език и кирилицата били погърчени. Също и много българи в 18 и 19 в. били погърчени, други като братя Миладинови пишели на български с гръцки букви.

Замяната на кирилицата с латиница (и на българския си речник с новоизкован от латински корени), която направиха румънците в 19 в., нанесе тежки поражения на културата им и ги повреди духовно. Румънците (и историците) днес не могат да четат документите за историята си от до 19 в., написани на кирилица, а до 17 в. и на български (влахобългарски) език. Латиницата е неподходяща за писане на румънски, който фонетически и досега си е славянски език. Правописа е объркан, един звук се пише по различни начини. Прехода към латиница бил дълъг и много години в латиницата били смесвани и кирилски букви за спефицичните звуци.

В Сърбия след 1919 и 1945 беше наложена изкуствено латиницата като паралелна азбука, част от програмата за общ "сърбохърватски" език, но сега постепенно кирилицата се връща. Сръбския правопис обаче е по-фонетичен и според П.П. Славейков това не само обеднява езика (оселячва го и го лишава от история), но и обеднява мисълта.

В сравнение с гръцката азбука кирилицата е доста по-добра за изразяване на звуците в западните и други езици и графично много по-прилича на латиницата от гръцката. Освен това гръцката азбука се ползва само от 10 милиона (и още 3 в чужбина), и то много от тях потомци на наскоро погърчени други народи, а на кирилица пишат 280 милиона и има написана с нея световна литература.
24 Май 2008 05:58
Брайтман,
Нищо подобно. Литературата може да е изкуство, но историята и теорията й са наука. Не може да се учи освен като наука. Така се учи във всички цивилизовани страни. Виж какво се учи в Америка в добрите колежи. Даже инженерите са длъжни да вземат по два курса литература или други хуманитарни дисциплини. Затова в САЩ висшистите (наистина висшистите де) обикновено са интелигентни хора, за разлика от България. У нас прости инженери, икономисти, юристи, да не говорим за прости лекари, с лопата да ги ринеш. В Америка още не съм видял прост лекар, юрист или инженер, че и прост счетоводител.
24 Май 2008 06:31
Фичо,
Имам няколко въпроса:
1. Ако на кирилица пишат 280 милиона човека, колко пишат на латиница?
2. Смяташ ли че в настоящия момент асимилацията на българската народност от други народности зависи от каква азбука се ползва? Или зависи от нещо друго, примерно икономическото положение, управлението на страната и т.н.?
3. Свързан въпрос: колко от страните, където се пише на кирилица, са развити икономически (да не говорим за ольмазната и платинената Русия, която е суровинен придатък - последното за да не се вклЮчи Душето от Аустрия)?
3. Наистина ли смяташ румънският език за славянски? Посочи ми някои румънски думи от всекидневния разговор (примерно: дай, вземи, донеси, изпрати, маса, крава, стена, човек и т.н.), които да имат общи корени с българския?
Благодаря за вниманието.
24 Май 2008 06:43
Емил Спахийски !
24 Май 2008 06:59
Честит празник на Всички! И писатели и читатели СЕГА! На български език!
С него май започва Родината, но винаги е добре къщата на ума да има няколко прозореца, както казва една узбекска поговорка....
24 Май 2008 07:26
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ!
Което означава - празник на езика, на родолюбието, на Родината. И на човешкото у нас. Добиче да прекараш от един двор в друг - продължава да си преживя. Истинският човек не може без родното. Език, музика, книги, хора, манталитет /колкото и да не ни е за хвалене/.
Затова - направи ми впечатление, като се почне от Манрико насам, кой и как споменава празника. Психологически е добър автопортрет.
А в първия другар явно личи комплексарщината на завършилия образование по Постановление наш човек, сложен и за преподавател /от квотата на работническо-селските редици/. Та затова нито трепва в него нещо, нито се замисля над деня. Просто пореден повод да се изхили над непознатите му усилия на "уманитарите".
За статията. Съгласен с тезата за свободата и развитието на езика. Но лошо поднесено, отчитане на полезна дейност.
Е, сега колцина от вас ще отидат на манифестация? Колцина ще минат с "Върви, народе възродени"? Колцина "честни бизнесмени и данъкоплатцьи, бивши "преподаватели", ще приемат деня за пореден почивен? Колцина просто ще посмеят да погледнат Равноапостолите в очите?
И последно. От няколко години се демонстрира демократичност. На много места босовете на политически или държавни групировки вече не са на трибуната. По-директните застават до нея, по-тарикатите тръгват с шествието. НАЧЕЛО! Те не могат дори тук да са част от народа, да се смесват с "тълпата" от учители, ученици, писатели, журналисти, студенти, истински преподаватели, художници и друга сган от низините. /Ирония. Обяснявам, защото идолопоклониците на пазара няма да схванат./
Затова се питам - няма ли ка да се направи истинско шествие В ЧЕСТ НА СВЕТИТЕ БРАТЯ, а не за да блеснат в новините някакви си еднодневки. Знам, вече пробвах. Оказа се, ч е полицията не разрешава. Имало си ред, щели сме да нарушим спокойствието и т.н. тоталитарни глупости. И заплашиха със съд по бързата процедура за хулиганство и нарушаване на обществения ред.
Е, приятен празник на истински мислещите българи. Останалите - почитателите на числата, пазара и Мамона - лек им почивен ден!
24 Май 2008 07:31
Бригтман, напълно съгласен. Най-идиотския въпрос, който съм чувал от училище насам е "Какво е искал да каже авторът с творбата си?". Той каквото е искал - казал е, въпросът е ние как ще го разберем. И затова смятам, че часовете по литература трябва да са разговор за и окло произведенията и автора. Тези произведения са тласъкът към собственото мислене и развитие.
Помня, веднъж едно момче ми разви тезата, че Онегин убива Ленски, защото му е приятел, от съжаление/???/. Аргументира се - Онегин е десет години по-възрастен, изживял е куп разочарования, не иска и Ленски да стане подобна духовна развалина. И го убива, за да умре романтик, пламенен, искрен. Хм! А има логика и смисъл, нали? За шестица - за мислене и усещане!
Хайде на манифестация!

Редактирано от - генек на 24/5/2008 г/ 07:32:04

24 Май 2008 07:43
Честит празник на форума и на теб, Ембич!

По темата: Натиснете тук
24 Май 2008 07:54
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ!
За пръв път празникът е отбелязан през 1851 г. в епархийското училище „Св. Св. Кирил и Методий” в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров. От тогава - до ден днешен това е българският празник, който всички празнуваме, независимо в какво социално и икономическо състояние на битността се намираме. Независимо дали с църковни обреди, манифестации, концерти, в училищния двор или просто вътрешното усещане, че днес е нашият български специален ден.
24 Май 2008 07:57
Фичо, бравос за превода!!!
jeannot_lapin за линка!
Със статията на Спахията не съм съгласен. Чуждиците са ни повече, отколкото ни трябват, защото много от тях дублират съществуващи думи. От келешлък.
24 Май 2008 08:38
Професор Дуриданов не знаеше въобще английски, ако става дума за знаене, но въпреки това няма как да е казал такава глупост. Все пак корифеят общото езикознание на НеРеБето беше човекът. Няма как да твърди, че Иван Вазов е използвал половин милион думи повече от Шекспир. Горепишещият не е разбрал нещо.
24 Май 2008 08:50
Честит празник!

По този повод да ви попитам - запознати ли сте с тази ИНИЦИАТИВА?
24 Май 2008 08:51
Не трябва да имаме комплекси и страхове, че ICQ културата може да убие българския език. Нас може да ни убие единствено глупостта.

Трябва да се страхуваме Емиле, трябва. Нямаше да има проблем, ако ICQ и Skype бяха само средство за комуникация. Може би те са такива, но само за теб и мен, както и всички като нас. За онова поколение, което ти наричаш "ICQ поколението" те са средство за образование и култура. Сам го казваш. Много е лошо, когато образованието и културата се формират чрез ICQ и Skype. Учителите на всяка родителска среша повтарят едно и също: "Те не четат!". И са прави. Всички го знаем. Много са малко децата, които позват библиотеки. Ето, така се създава глупостта, при която ICQ и Skype са средство за образование, а в последствие и култура. "Мерси" за такава култура. Ресто! - Не струва!
Даже ще ти кажа, че ако, и когато, всички думи изчезнат, то ще останат три думи, които ежедневно, и съвсем умишлено, ни се натрапват - "потребление, потребление, потребление". Те, за жалост, са темелите на бъдещата култура на 22 век! Така 24 май ще стане като Коледа. Вместо СВЕТЪЛ СЛАВЯНСКИ ПРАЗНИК НА ПРОСВЕТАТА И КУЛТУРАТА - празник на търговеца! Да ние е честит! Свиквайте с тази мисъл!
24 Май 2008 08:54
Как'Сийке, ми той професор Кронщайнер точно това искаше, чилякът. И то за да се запази българският! Пък те му дадоха медал и му го отнеха. Същите тия сега.
Да оставим, че му е и време, в частност, на това от сайта. Тук, във форума, има един господин, който е писал доста по въпроса – нека се обади и той на този светъл ден.
--------------
Колкото до фонетичната подредба на клавиатура - тука доста хора пишат 3-4-5 ... езика на една и съща клавиатура и са установили отдавна, че са ненужни мозъчните лупинги да се пише на национални клавиатури от сорта на БДС, ГОСТ и да се сменя в един и същ документ на латиница и обратно. Тези хора отдавна са си подредили клавиатурите фонетично, че и Y и Z са си унифицирали. За тях да нямат грижа от БАН. И Гоце с Путин и те да нямат.
-------------
Грижата би била другаде. Не съм убеден, че ще мине без диакритика. Ей го омразните румънци на ЧФ пишат в интернет славянския си на латиница без диакритичните знаци (inima, apa, masa, casa, vaca, paine) и пак се разбират и ГИ разбират. Че и често документите им, издадени от консулства или в кметства на унгарски градчета от Румъния, са без диакритиката изобщо. Имат я, но на моменти могат да минат без нея. От какъв зор ние да изразяваме Ж с две графеми ZH? И защо Й и Ъ да се транслитерират с един и същ знак Y? За да преработваме българската латиница още веднъж ли? И накрая никой да не знае нищо? Те и сега не знаят! Ами ако трябва нормализация на българския писан на латиница - то на балканите има два езика със сравнително сходни артикулационни бази и фонетики - именно румънският и турският. И с хубави и смислени латиници. Колко му е да се въведе комбинация от тези две азбуки за нормализация на българската латиница. Но докато измрат съветолюбците, българският ще изчезне! Фалшивата латиница ще затрие истинската ни кирилицата. Дано да не е съвсем скоро! Най-вероятно ще изчезне с децата на тия, които бяха учени от учители завършили даскаллъка преди 1944 година. Следващите поколения - толкова можали, толкова научили. И тогава Амин!
Честит празник засега.


Редактирано от - Nickolas на 24/5/2008 г/ 09:31:06

24 Май 2008 09:03
Най- напред да поздравя с празника на Буквите (отъждествяващи и обединяващи корена ни) всички които имат корен български

А после:"
А пък за тези, които ще ми излязат с трика: "Ами тогава няма да можем да четем написаните досега книги", мога да ги успокоя: преминаването от една азбука на друга става просто и лесно, не е като да се учи чужд език. Всички ученици, коити си чатят на латиница (а те са 99% от учениците), са готови за този преход."


Той и Фридрих Барбароса, и д-р Дулитъл са говорили с животните ( единият с конете а другият с тях и останалите) но не съм чул след това вместо да говорят със себеподобните си да им цвилят...А що се отнася за "чатещите" - ако се опитате да преброите думите използвани в речниковият им запас - то пръстите на ръцете и на краката ви ще са повече от тях...Нъл, ъъъчи мноо яко...

_____________________________________ _________________________________________


Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
24 Май 2008 09:09
Честитя на всички 24 май!
А езика трябва да се брани, въпреки че е ясно. че винаги навлизат нови думи от други езици.Защото село без кучета- това е България, страна без никакъв ред във нищо!
Поздравявам и вестник сега за изискването да се пише само на кирилица, това изискване трябва да се прилага стриктно и за в бъдеще!
Някой може ли да ме убеди, чепо добре звучи чекиране или чекиране на багажа, отколкото едно простичко проверка или приемане?
А че езика трябва да се брани, трябва и то със нокти и зъби, защото е тъжно и гадно да получиш такава покана за концерт послучай 24 май, написана на латиница и то от посолството на България!

Uvajaemi sanarodnici,

Tova e molba kam vsichki, koito izjaviha zhelanie i potvardiha prisastvieto si na koncerta na 19 Mai. .
Poradi dopalnitelnite merki za sigurnost, svarsani s lichnoto uchastie na
Prestolonaslednika i negovata sapruga molim da ne se praviat ljubitelski
photografski snimki na kralskoto semeistvo s fotoaparati i GSM-i.
Predvaritelno blagodarim za razbiraneto.
Ochakvame vi.
Pozdravi

Posolstvo na Republika Bulgaria
Gamlehave Alle 7
2920 Charlottenlund


Както се казва без коментар...
24 Май 2008 09:14
babajaga2-2
24 МАЙ е ден на българската просвета, на българската култура и на славянската писменост. Жалко, че тук не се коментира статията, а нечие безхаберие.
"Глаголицата и кирилицата са една перфектна операция на византийското разузнаване, за да отдалечи българите от Запада."
Това е най-голямата простотия, дето съм чел наскоро.
Не може да има византийско разузнаване, след като няма държава Византия. Светите братя са съчинили глаголицата, а кирилицата си е българско дело (т.е. с основание празнуваме собствената си азбука) и накрая, по това време Римската империя не имала за цел да отдалечава България от запада, а да я приближи да себе си. Понятие като "запада" не е имало тогава.
Бе не е лошо да те развеселят рано сутрин.
24 Май 2008 09:16
Бабджага2-2 дето се натяга:
И е една изклЮчително плодотворна (за византийците) операция, чиито вредни последствия се усещат и днес.
Па може утре да се усетят и полезните последствия. Има редица страни, които пишат на латиница, пък нените полезни последствия не се усещат - цяла Латинска Америка, Румъния, Турция ???
Пък Япония и Китай не пишат на латиница и не се усещат вредни последствия от това. Най-вредни са последствията от такива чели-недочели и разбрали-недоразбрали писачи ката Бабаджага. За сведение, като на специалист по латиницата да те светна, че ако си искал да напиwея Баба Яга на латиница, трябвало да напишеш: Babayaga, a не Babajaga
24 Май 2008 09:16
• ЧЕСТИТ ПРАЗНИК.Има защо.Но това не е празник на уманитарите , на перверзните , на душевно болните.Това е празник на разума.Това е най българският празник-на българите.

• Има нещо привлекателно , но като цяло написаното е голяма УМанитарна простотия.
• Излишен , изкуствен и неверен патос.Много неверни и фалшиви моменти.
• Какво е народът без езика си?-това пита автора.
• Аз пък питам , ако народа си съхранява езика , собственото бръщолевене , дали изобщо може да остане народ.Днес като се буботи на български , защо е така разединен ТОЗИ народ , в ТАЗИ страна.Коя е причината , като буботенето е с едни и същи звуци , пък слушам кукуригания , блеене , мучене.
• Свобода на езика няма.Има принудителна промяна в езика.Преобърната е логиката чрез уманитарни измишльотини.
• Представям се някой поп на моторетка , как почна да измисля думички , заради свободата на езика, примерно за:кинематика , динамика, , интерференции, дифракции, дисперсии, фотони , лъчи, лазери, как проповядва корпускулярния постулат изпратил на кино попските идиотии или квантовата теория , променили разума , променили духовният мир , променили сътворението.
• Представям си един УМанитар , как се звери над цифра и число, над думичките представляващи отражение на познанието , думички представляващи цели библиотеки от книги , а не на издуханата от зурлата звукова вълна , как ни убеждава че перверзията в мисленето -представлява силата на мисленето .
• УВИ.
• Дивачеството пътува към блатото на историята , макар и от скоро.Торбичките за събиране на бълхи са реликви , макар и от скоро.Къпането е житейски факт , за селяндурска Европа , макар от скоро.Насилието , простотията , гадаенето върху детската карантия , признаването за верни -само на показанията изтръгнати чрез насилие от роба , мракобесието , цялата тази сътворена от духовно болната раса култура , особено религията , пътуват към дълбините на Блатото. Попа на моторетка напразно хаби бензина.Мрачните векове на тзи две хилядолетия не може да възкръснат.Безумието няма да възкръсне.
• Красиви и грозни изречения няма.
• Примерно , няма красива думичка свобода.Простака я разбира по един начин , идиота по друг , душевно болният по трети.Едновременна свобода за вълка и агнето няма , макар уманитарите да ни убеждават в обратното.
• Всичко е относително.И ролята на езика вече е относителна?
• Перверзии като написаното просто няма?Най малкото отиват на кино , защото са обречени.
• Да на българският език., не на шарлатаните , които експлоатират обединяващата роля и значението на българският език?
24 Май 2008 09:28
Из "Български дневник" на Константин Иричек
(Липсващите букви съм заменил с е, я и ъ)
1880 г. 11/23 май, неделя, Кирилъ и Методий
Преди пладне на 10 ч. имало водосветъ въ гимназията, където съ били князътъ, владиците и т.н. Аз нямах официално съобщение, какво и кога (!), та рекохъ да стачкувамъ и не отидохъ: тези варвари требва да се научатъ на mores [благонравие]. Отидохъ у Стоилова (и той не билъ), гдето заварихъ Неновъ-Боровъ, Агура, Михайловичъ, Моравеновъ и др........
1881 г. 13/25 май, сряда
В понеделникъ на 11, въ деня на Св.Кирилъ и Методий сутринъта, на 9 и 1/4 ч. имаше молебенъ на Александровския площадъ. Бяха тамъ князътъ и Хитрово. Carre отъ юнкери, 1 рота тетевенска, и 1 софийска и отделение кавалерия (спешна), на една страна Шишеджиевъ е наредилъ всички некогашни и сегашни учители. И учениците бяха тука. Времето е лошо, калъ следъ дъжда през нощьта. Войската дефилира. Когато князътъ си отиваше, гръмогласно ура!
Преди пладне приготовления за даскалското diner въ градината; азъ с попъ Тодора, Василева и Наумова помагахъ да се съставятъ телеграми за академичното дружество въ Прага, за Щросмайера и т.н. На пладне с Вацова и Стоянова отидохме у архим. Кирила да го поздравимъ; у него е пълно съ souvenirs отъ Египетъ и Сирия. [...]
На 1 ч. захвана да се събира поканениятъ учителски съветъ за динето въ градината.[...] Видяхъ тукъ и Петкова, следъ почти цяла година, и други хора. Миларовъ съ фракъ, бяла вратовръзка, покапана с доматенъ сосъ и нечиста риза съ разкъсани дупки безъ копчета и съ бели ръкавици, тичаше насамъ натамъ като разпоредителъ; изглеждаше като келнеръ...[...]
Най-после се захвана. Присъствуваха около 100 души, всички promiscue [смесено]. Три маси [...] до мене Славейквъ, [...] Яденето беше много лошо, херинги, лоша салата, недопечено ягне, мръсно българско сирене. Вилици и други "outils" [прибори] се появиха едва по-късно . Това много разсърди Цанкова, защо, каже, не съ опекли ягнетата некъде a la bulgara. [...] Следъ бързото ядене захванаха тостовете. Мелетий държа за княза, Кирилъ говори дълга безсъдържателна блудкава византийска речъ също за княза. Ура и ентусиазъмъ, само Цанковъ и Каравеловъ стояха мълчаливи като попарени. [...] След това настана потопъ от речи.....
24 Май 2008 09:48
Brightman,
Винаги е добре нещата да се казват с истинските им имена. Защото в противен случай остават съмнения.
Това противопоставяне на "осъвременяването" ли следва да се разбира?
А глаголицата е част от проекта на Константинопол в борбата срещу България.
Кирилицата е съществувала по това време.
24 Май 2008 09:56
Nickolas, за фонетичната нямам никакво мнение - не я ползвам. Но ми се струва, че не е зле да се приеме единна, задължителна такава, че ми писна да чета простотии по форумите и чатовете, които не винаги се дължат на неграмотност, а просто на незнание кой точно клавиш съответства на Ъ или Ж например, но се възприемат бързо от неграмотните като правописно правило.
Аз лично се радвам много на новата БСД, по-точно на това, че най-после бе въведено и удареното И. Писна ми да пиша Й на негово място, а пък обикновеното И често променя смисъла на изречението. Клавиатурната подредба на Виста е с новото БДС, което може да се инсталира и на ХР, аз вече го направих.
Надявам се, че въвеждането му ще е една стъпка напред в борбата срещу все по-ширещото се сред младежта окончание -ИЙ като знак за множествено число. Аман от неграмотни простотИЙ!
24 Май 2008 09:57
Та Brightman,
понеже четеш отгоре-отгоре, не пропускай най-важното:
Да празнуваме "Денят на българската просвета, на българската култура и на славянската писменост".
А ако можем да превърнем нещо в символ, знаме на българщината - да го направим.
24 Май 2008 10:08
А ето и какво е написал за своето изказвани послучай 24(23) май 1880 г. в дневника си Константин Иречек:
Отведнажъ извикаха отдолу, че искатъ да чуятъ и мене. Аз станахъ и говорихъ късо, прекъсванъ отъ бурно ура! Значението на днешния денъ за всички славяни; отзвукътъ на този праздникъ се носи не само по бреговете на Дунава, Марица и Вардара, по подножието на Стара Планина и Шаръ въ българските зами, ами и въ Новгородъ, Киевъ, Москва, у сърби и харвати и по далматинските брегове. И особено в моето отечество, въ старата епархия на Методия. У насъ всеки човекъ от детинство знае, че преди 1000 години са дошли у насъ първоучители отъ Солуна града, отъ еднородния и едноезиченъ братски български народъ. Християнството и наченките на цивилизацията са пренесени у насъ отъ България. (Ура и toller Enthusiasmus). "Предговорещите изложиха заслугите на солунските апостоли. Главната им заслуга е, че почнаха да пишатъ славянски, че показаха какво славянскиятъ езикъ може да се разработва литературно, че основаха "писменото изкуство" у славяните. Техниятъ преводъ на светото писмо е образецъ, пътеводител на славянските литератури. Славянството никога не ще забрави, че българската литература е най-старата славянска писменостъ: първите славянски книги са се писали въ Охридъ, Преславъ, Търново и т.н. При възраждането българскиятъ народъ е бил известенъ на останалите славяни съ своята литература. А този нова литератури са създали, българските учители. Тя трябва да се развива, да върви напредъ - самосъзнанието и славата на всички народи са свързани съ литературата. Предлагамъ тостъ за разцвета, напредъка и обогатяването на новобългарската книжнина".
Гръмогласно ура и ликуване прекъсна ми гласа, всички се втурнаха към мене, Горбановъ предложи тостъ за мене. В края на крайщата и ме вдигнаха на ръце.......
---------------------------
Лично аз нямам какво да добавя към горното, освен че някои чужденци и се оказват по-българи от някои българи.
24 Май 2008 10:19

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ.
Езикът и без това се развива твърде динамично и не се забелязва някой да му забранява това.Поради това една и то доста голяма част от младите не разбират произведенията на класиците(по горе някой беше писал за Алеко Константинав), но същото се отнася и за Иван Вазов.Забелязва се, че започваме да общуваме с все по-малко думи и се губи нюансът в говорът ни.

Хуне , смяташ ли, че ако говорим или използваме латиница на тази географска ширина ще се разбираме по-добре?

Brightman, ти май не си много на ясно и с историята и с твърденията си .За времето, за което пишеш Изтока е бил на светлинни години по-напред от Запада. Причината за изоставането ни не е диверсията на "Византия", а едно друго нещо дошло от средна Азия.Като си толкова учен сети се сам.
24 Май 2008 10:27
Brightman,
Кой ли е превърнал Бай Ганьо Балкански в знаме на българщината?
Нещо свято "незасегнато"?
Миналото е част от процеса. Въпросът е какво от него пренасяш в бъдещето. Напред с Бай Ганьо Балкански.
24 Май 2008 10:36
Всеки народ се определя и съществува като такъв върху три опри: език, традиции, религия.
По същество религията у нас българите - пиши я бегала. От традициите признаваме само тези, свързани с пиене и ядене на корем. Почти безучастно гледаме на ограбването на историята ни. Сега остава да се откажеме и от езика български (разбирай и писмеността) и ако не ние, то със сигурност нашите деца ще станат свидетели на свършека на българския род.
Евреите 2000 години оцеляха без държава. Арменската диаспора от поколения е по-голяма по брой от гражданите на Армения... ЕЗИК! ТРАДИЦИИ! РЕЛИГИЯ! (Религията, поне като част от традицията.)
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД