:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 303
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

България спря 88 млн. евро от ЕС за съмнения в корупция

България сама замрази 88 млн. евро по програма ФАР за пътища в пограничните райони заради нарушения в пътния фонд. Смущаващите факти изскочили от одита на KPMG във фонд "Републиканска пътна инфраструктура", който бе поръчан преди два месеца от финансовия министър Пламен Орешарски, за да се докаже на Брюксел, че всичко там е наред.

"Има констатации за нарушения, които подлежат на прокурорска проверка", съобщи вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева. Според Орешарски обаче става дума за обикновени одиторски забележки.

От списъка на спрените проекти изскачат познати имена. Сред изпълнителите са фирми на бизнесмена Васил Божков ("Мосстрой"), на холдинга "Трейс" ("Пи Ес Ай"), на прочулата се като голям спонсор на БСП "АМ Черно море" АД и др. Новият отговорник по ФАР в регионалното министерство Савин Ковачев ще преценява дали проектите да се довършат с бюджетни пари.



Още в "България"
28
3318
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
18 Юни 2008 23:33
Вече и от сянката си , тръпки сещаме ... А туй ще да е сянката на ОЛАФ ... Бандити в паника , че по-лошо ...

19 Юни 2008 00:22
България спря 88 млн. евро от ЕС за съмнения в корупция

Браво на България!
19 Юни 2008 03:11
За сметка на това пък българският данъкоплатец е по-ларж, а и в това "канче" все още никой не гледа!
19 Юни 2008 08:32
Много хитро....понеже така и така ще спрат фондовете, чиновниците са решили, че е по-добре сами да си спрат парите и да блеснат с честност, смелост и твърдо противопостяване на корупцята Не че сме се съмнявали в тези им качества, де
19 Юни 2008 08:45
Българското чуждопоклоничество е достойно за изучаване в унивиерситетите по света, като отвратителна национална-държавна практика.
Ирландия отмъкнала от ЕС 55 милиярда евро и сега му показва среден пръст в т.ч. и на нас, а ние се отказваме жизнено необходими ни пари от отвратително, излишно сервилничене! Най-вероятно някои от висшата политка прибират % като комисионна от вурнатитъе непохарчени пари на ЕС.
Иначе е необяснима тъпотата на нашето финансово управление!
В чия полза се отказваме?
Да не би корупцията във Франция, Германия, Англия и особено в Италия да са е по-малка от нашата. Та, там се разиграват под масите умопомрачаващи суми. Само, че "българските" медии по тези проблеми не изнасят нищо!
То, бива да сме балъци, ама чак такива ...
19 Юни 2008 09:00
a trodden,

Разликата между България и Ирландия е, че ДЪРЖАВАТА Ирландия е "отмъкнала" въпросните пари, а не МАФИЯБългария.
19 Юни 2008 09:08
За НИЩО не стават комунистите!
И в краденето са лакоми като животни.
Ееех тавагишчи...
19 Юни 2008 09:12
Абадабчо,
Явно ти си от тези хора с манталитет от средата на мналият век, когато написаното във вестниците и казаното по телевизията се приемаше за истина от първа инстанция!
Така беше, защото по-онова време бе пресен спомена за Гьобелсовата пропаганда по вестници и особено по радио "Дойче Веле"! Всеки тогава мразеше политическата пропаганда и медиините манипулации!
Нещата днес са съвсем други! Модата и в медиите има циклични замени!
Преди да се изказваш неподготвен виж данни в Интернет за нивото и качеството на корупцията в разните страни на ЕС и ги сравни с тези за България!
Ние сме наокани за лоши и такива като теб са убедени, че това е така!
Май сте много, а това ще затрие окончателно България!
19 Юни 2008 10:04
troden - Факти - елементарен пример - ела в Испания и виж качеството на пътищата. Всичко е построено със средства от еврофондовете. Ако вместо да се краде се прави същото в България ще го усетим по липсата на дупки по пътищата. Факти дарлинг. Факти. А нали знаеш - когато фактите говорят...
19 Юни 2008 10:05
trodden!
твоите писания издават манталитета на крадливите свраки, които облитат България - обзалагам се, че ти си един от тях - ако не си, гориш от желание да си натяхно място.
Само че животът има други закони - трудно достъпни за отровени мозъци. Иимето добре си си избрал: trodden! - потъпкан!
19 Юни 2008 10:09
Преди да се изказваш неподготвен виж данни в Интернет за нивото и качеството на корупцията в разните страни на ЕС и ги сравни с тези за България!


Просветли ни де

19 Юни 2008 10:34
Да, ама не. Тия 88 милиона пак щели да ги дадат на избраните фирми, но от т. нар. други източници, т.е. от нас.
19 Юни 2008 10:49
ма покраднува са бе, господа
19 Юни 2008 10:57
bloody mary не само, безчинства се още и мародерства. Комисията "Калашников"
19 Юни 2008 11:04
Според Плугчиева:
"Има констатации за нарушения, които подлежат на прокурорска проверка"

а според Божковия приятел Орешарски :
........обаче става дума за обикновени одиторски забележки.

Пита се в задачката кой от двамата не казва истината(лъже) и замазва, и дали в нормална европейска държава не би изхвърчал от поста си на момента????
19 Юни 2008 11:10
Много ненормалност има в мислите на средния българин, но както и да е...
.
По темата: по същество в одитния доклад наистина няма нищо особено (като изключим явната некомпетентност на писалите го). Изглежда одиторите не са разбрали, че по ФАР фондът е само звено за изпълнение на проекти, което се контролира и управлява от изпълнителната агенция в МРРБ, която агенция взима съществените решения и разплаща. Да подминем също така и факта, че и изпълнителната агенция, и звеното са многократно одитирани (без особени забележки) не от разни случайни момиченца и момченца, а от одитори на DG Enlargement. Смех буди и формулировката, че нямало доказателства, че договорите по ФАР се управлявали коректно - то е като "виновен до доказване на противното"... Големият майтап обаче е в частта на доклада за конфликт на интереси, която изглежда преписана от публикациите във в. "Капитал", вместо да се основава все пак и на некви документи.
.
Накратко нещата от пиеската стоят така: Орешарски поръчва одита, за да покаже на ЕК, че във фонда сичко е точно. Разбират се естествено с шефовете на фирмата, че одитът нема ного да изтипоса фонда. Одиторите пишат-бришат и понеже са много умни, избичват 100 тона безсмислици и простотии в доклада, въпреки че самите заключения са кротки и предпазливи. Ако е само до Орешарски, то грижи няма, обаче междувременно се пръква Плугчиева с нейните си интереси, а на Ивановски много му пораства работата. Двамата почват дружно да балалайкат колко страшни били констатациите от доклада (а те, пак казвам, не са), а Ивановски се изхвърля и да спре некви пари.
.
Сега, спирането на парите е безумна мярка, защото ако се установи нарушение, то парите така или иначе се връщат на комисията. От друга страна обаче МРРБ няма откъде да осигури финансиране извън фаровските пари (щото трябва да ги вземе от МФ все пак), нито пък може да го осигури бързо. Демек някои от засегнатите проекти ще се провалят заради спирането на фаровските пари. Този факт няма как да не е ясен на г-н Ивановски, което води до извода, че той е от играчите, които целят разтурянето на фонда. Такава е целта и на др. Плугчиева.
19 Юни 2008 11:35
веролом

19 Юни 2008 13:05
Който взел - взел. Процедурата се прекратява. Сега фирмите ще дават отново, за да получат от бюджетните пари.
Така че ИНДИЕЦА е напълно прав! И тия дето вземат, сега ще вземат два пъти. А България и интересите й - кучета ги яли!
19 Юни 2008 13:07
Лицето hamer отново нищо не е разбрало - никакви процедури не се прекратяват.
19 Юни 2008 13:36
ВЕРОЛОМЕ, не знам защо се заяждаш. Ами спира се плащането от европейските пари, но бяха направени изявления, че финансирането ще продължи с бюджетни пари. За това си има утвърдена процедура на отчитане и разплащане, но тя не може да продължи докато не се вземе решение за държавно финансиране. Имаше и справка по медиите кой проект до къде е стигнал, а има и такъв, който още не е започнат. И заинтересованите изпълнители ще бутнат където трябва, за да продължи финансирането.
19 Юни 2008 13:54
... И заинтересованите изпълнители ще бутнат където трябва, за да продължи финансирането.

Да разбирам ли, че само изпълнителите са заинтересовани проектите да продължат? Да разбирам ли, че е нечестно да искат да си получат парите за извършената работа (защото разплащането е около 2 месеца след приемане на дадена работа)? Обектите вероятно са измислени само за да им е гот на изпълнителите, така ли? А ти самата съвсем ли не си заинтересована да станат тия пътища? А може би абсолютно всички изпълнители са спечелили проектите нечестно и точно това им се пада - да им врътнат кранчето? Едни въпроси, въпроси...
.
Всъщност въпрос дали да се финансират все от някъде проектите или не въобще не стои по простата причина, че ако не бъдат изпълнени целите на съответния финансов меморандум, то всички фаровски пари ще се връщат. Такива работи...
19 Юни 2008 14:33
Всъщност въпрос дали да се финансират все от някъде проектите или не въобще не стои по простата причина, че ако не бъдат изпълнени целите на съответния финансов меморандум, то всички фаровски пари ще се връщат.




Я пак
19 Юни 2008 15:13
Ами нали точно това казах по-преди. Че именно управляващите са в основата на всичко - те си гледат личния интерес, а общественият - кучета го яли. А как си удовлетворяват личните интереси управляващите е ясно - откакто финикийците са измислили парите, друг начин няма. И въобще не става дума, че тези проекти са заради изпълнителите. Те трябва да си получат парите, но ти знаеш как става в България това - дори и законът да е на твоя страна. Нали именно в това се състои корупцията на всички нива - да не можеш да упражниш законните си права без да дадеш подкуп.

Освен ако не разполагаш с информация, че всичко е честно и почтено и другарите Ивановски и Орешарски са водени от кристално чисти подбуди и снежнобяла съвест , когато са спрели плащанията с пари на ЕС и са задължили министър Гагаузов да осигури пари. Сякаш МРРБ е фокусник и ще ги извади от цилиндъра
19 Юни 2008 15:16
Ми пише, че ако не изпълниш даден проект (или не го изпълниш както е декларирано в меморандума, или има нередност или измама, или е възникнал некъв проблем, който е можело да бъде отстранен от правителството), фаровската помощ подлежи на редуциране или прекратяване, т.е. възстановяване на част от средствата или на всички средства. Целите на финансовия меморандум са сбора от целите на отделните проекти. Целите на всеки отделен проект очевидно не могат да бъдат изпълнени, ако самият проект не е изпълнен. Ако даден проект не е изпълнен след изтичане на срока на меморандума, то може да се очаква, че ще се връщат всички пари.
19 Юни 2008 15:20
Освен ако не разполагаш с информация, че всичко е честно и почтено и другарите Ивановски и Орешарски са водени от кристално чисти подбуди и снежнобяла съвест

Както съм писал по-горе, двамата очевидно не са от един отбор. Иначе сигурно не са им кристално чисти подбудите. Обаче безспорно най-qk си остава Савин Ковачев, който вчера убедително рече по телевизора "еее, кво толко, ше намерим пари, нема страшно!"
19 Юни 2008 15:28
Ирландия ще си плаща вноските с или без лисабонския договор, референдумът нямаше нищо общо с плащането или неплащането им. Отказът от плащане води до санкции и изолация на държавата, така че никоя нормална държава не може да си позволи такова нещо.
Т.е. парите не са отмъкнати, а ще се връщат.
19 Юни 2008 15:30
Малко по-добре, ама пак не съвсем точно

Ако даден проект не е изпълнен след изтичане на срока на меморандума, то може да се очаква, че ще се връщат всички пари.


Я отвори кой да е меморандум на втора страница, член 3 Duration and Expiry

Disbursements of funds may continue for up to 12 months after the deadline for execution of contracts to meet the liabilities properly incurred through the execution of the contracts entered into under this programme. All the funds that have not been disbursed by that time shall then be returned to the Commission.
19 Юни 2008 15:35
Уф, знам го тва бе, ама не е там работата. Всъщност след броени дни ще наблюдаваме 1-2 такива случая и ще видим на практика кой от двамата е прав и колко точно пари ще се връщат...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД