:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 387
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Правна кантора

Издръжка на дете не спира месечните помощи от държавата

"Уважаема редакция, от три години сме разделени със съпруга ми и не живеем заедно. Аз сама се грижа за дъщеря си. Нямаме развод, но имам изпълнителен лист от съда, от който се вижда, че мъжът ми изплаща 40 лева издръжка на детето. Доходът на двете ни е под 150 лв. месечно, обаче с дохода на съпруга ми надвишава 150 лв. (нещо, което не ме устройва). Въпросът ми е имам ли право на семейни добавки или не?"

Пита Мая Иванова от с. Тодорово



От 1 април тази година влезе в сила новият Закон за семейните помощи за деца (ЗСПД), който отмени досега действащият Указ за насърчаване на раждаемостта (УНР). Този закон урежда условията за придобиване право на семейни помощи за деца и реда на тяхното предоставяне.

В чл. 2 от ЗСПД са регламентирани три вида семейни помощи. Това са: еднократна помощ при раждане на дете; месечна помощ за отглеждане на дете до 18-годишна възраст; месечна помощ за отглеждане на дете до 1-годишна възраст.

От запитването се вижда, че в случая важат разпоредбите на закона, регламентиращи месечните помощи за отглеждане на дете до 18-годишна възраст. Тези месечни помощи се изплащат на семействата, чийто средномесечен доход на член от семейството за предходните 6 месеца е по-нисък или равен на 150 лв. В този случай, за да се придобие правото на месечна помощ, е необходимо детето:

- да не е настанено за отглеждане на пълна държавна издръжка в специализирана институция за деца;

- от 7 години до навършване на 18 години редовно да посещава училище, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние;

- да живее постоянно в страната.

Законът предвижда размерът на месечните помощи да се определя ежегодно в Закона за държавния бюджет. За настоящата 2002 г. размерът на месечната помощ е определен на 15 лева за всяко дете.

От писмото на читателката не става ясно дали само с издръжката на детето се надвишава сумата от 150 лева или с доходите на съпруга като член на семейството.

Издръжката не е доход по смисъла на ЗСПД. Това е така, защото в закона има изрична дефиниция за "доход". Това са

"всички брутни доходи на семейството, които са облагаеми по Закона за облагане доходите на физическите лица". Според чл. 12, ал.1 от Закона за облагане доходите на физическите лица издръжката е от категорията на необлагаемите доходи и поради това тя не се включва в средномесечния доход, от които се определят месечните помощи за отглеждане на дете до 18 годишна възраст.

Въпреки фактическата раздяла на нашата читателка със съпруга й, последният продължава да е член на семейството. Понеже в параграф 1 от допълнителните разпоредби на ЗСПД е дефинирано понятието "семейство". То включва съпрузите и ненавършилите пълнолетие деца (родени, припознати, осиновени, доведени, заварени с изключение на сключилите брак). Следователно месечните помощи ще се изплащат при условие, че средномесечния доход на отделен член от семейството е по-нисък или равен на 150 лв.
1691
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД