:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 581
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Правила

Имуществена отговорност се търси и след напускане на работа

"Имам малка фирма, в която работят 4 човека. Изработваме и монтираме, включително поправяме врати, метални съоръжения и други подобни. В процеса на работата един от работниците счупи инструменти (бургии) и повреди бормашина и други инструменти, които са мои, т.е. на фирмата. Повредите настъпиха в резултат на невнимание от негова страна в хода на работата, въпреки че е подробно инструктиран как се работи с тези машини. Вредата за мен е около 200 лева. Наложих му ограничена имуществена отговорност, но като разбра за това, той прекрати трудовия си договор. Договорът бе сключен с изпитателен срок в полза и на двете страни и срокът не беше изтекъл. Мога ли да реализирам имуществената отговорност?"

Пита М. П. от Пазарджик



Имуществената отговорност е уредена в членове 203-212 от Кодекса на труда (КТ). Ако трудовото правоотношение съществува, то тази отговорност се определя и реализира чрез заповед на работодателя. Законът изисква заповедта да се издаде в 1-месечен срок от откриване на вредата и да се връчи на отговорния работник/служител. Ограничената имуществена отговорност е в размер на вредата, но не повече от уговореното месечно трудово възнаграждение, ако е причинена по небрежност при или по повод изпълнението на трудовите задължения. Такива са изходните данни и в конкретния случай .

След връчването на заповедта работникът може да я оспори. Това той може да направи писмено в едномесечен срок от момента на връчването.

Ако заповедта не е оспорена, работодателят може да разпореди удръжка на дължимата сума от трудовото възнаграждение.

При удръжката обаче следва да се спазва Гражданския процесуален закон - чл.341. Според текста, ако изпълнението е насочено върху трудовото възнаграждение или върху друго каквото и да е възнаграждение за труд, както и върху пенсия, чийто размер е над минималното месечно трудово възнаграждение, може да се удържа както следва:

а) ако лицето получава до 100 лв. месечно - 1/5 част, ако е без деца, и 1/6 част, ако е с деца, които то издържа;

б) ако получава от 100 до 150 лв. месечно - 1/4 част, ако е без деца, и 1/5 част, ако е с деца, които то издържа;

в) ако получава от 150 до 200 лв. месечно - 1/3 част, ако е без деца, и 1/4 част, ако е с деца, които то издържа;

г) ако получава от 200 до 250 лв. месечно - 1/2 част, ако е без деца, и 1/3 част, ако е с деца, които то издържа;

д) и накрая ако лицето получава над 250 лв. месечно - във всички случаи - 1/2 част. Във всички тези случаи месечното трудово възнаграждение се определя, след като се приспаднат дължимите върху него данъци.

Ако заповедта е оспорена, то тогава работодателят има само една възможност да предяви иск в съда и по този ред да събере възможната сума.

В нашия случай обаче трудовото правоотношение е прекратено преди да е било възможно да се реализира едната от двете описани възможности.

В подобни случаи, според чл.210, ал.5 КТ, т.е. когато поради прекратяване на трудовото правоотношение или по други причини събирането на сумата не може да стане чрез удръжки по описания по-горе ред, въз основа на заповедта на работодателя по реда на Гражданския процесуален кодекс (чл.237, б."з" ГПК) се издава изпълнителен лист и по пътя на изпълнително производство определената от работодателя имуществена отговорност може да бъде реализирана.
2175
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД