:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 341
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Суперпредсказано

Политкоректност обрязва и Чехов в САЩ

Боже, колко мъка имало по абсолютно целия свят. Г-н Владимир Атанасов не бил последният Мохиканин в областта на просветното мъченичество!

И в САЩ е противопоказно човек да оглавява образованието! Най-вече в сезона на матурите. "Известия" съобщи за лют скандал в Ню Йорк заради редактиране на класиката, изучавана от матурантите. Просветни експерти цензурирали текстовете според простодушните си идеи за политическа коректност.

Грижовно са отстранени всички откъси, в които се споменават национална и религиозна принадлежност, голо тяло, консумация на алкохол, просто нечия тъпашка постъпка. Сред авторите най-силно са пострадали лауреатът на Нобелова награда Исаак Башевис Зингер и - колкото и да е диво и необяснимо! - Антон Чехов.

В повест на Зингер са зачеркнати всички упоменавания на юдаизма, макар че принадлежността на героите към него определя цялото творчество на автора. Невинната фраза "много еврейки" е заместена с "много жени", което обезсмисля контекста. От разказа на Чехов "Суматоха" разкарали репликата, че след изчезването на скъпо бижу от богатски дом слугите били съблечени и претърсени на голо. А темата гласяла "Унижаване на човешкото достойнство"...

Според специалиста по публична политика Ланс Изуми "Политическата коректност застрашава качеството на образованието в САЩ. Демокрацията има нужда от начетени хора. А благодарение на дейността на Департамента по образованието ще получим поколение от студенти, нямащи понятие от критичните идеи, заложени в творчеството на най-сериозните световни писатели."

Не е съвсем по Оруел, но цивилизованото човечество май отдавна върви към един глобален Департамент на литературното приличие - като начало. Какво следва по-натам - четете Оруел, докато не е скопен.
6
529
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
26 Юни 2002 12:27
Оруел утепа слона, но поне не остана смешен за бирманците. Тея пък хем извадиха сачмите срещу мамут, хем ще успеят да разсмеят дори американците. ЕТ-3 каза преди дни нещо от тоя сорт: "... ако знаех да се смея!"
26 Юни 2002 12:50
А кой беше ЕТ-3?
26 Юни 2002 13:10
Не знам. Може би трябва да питаме самия него. Обаче ако той за себе си е Е.Т.-2 няма да разбере, че го питаме!
26 Юни 2002 13:23
Не го закачайте тоя мърльо!
26 Юни 2002 21:10
Това е поредното нещо, което доказва идиотската американска политика. Тяхната държава е не само полицейска, но и на всичко отгоре твърди, че е демократична. А в същност се е получило на лайното горната кора.
27 Юни 2002 01:57
You should teach your ETs to wash their eyes first things in the morning. Mr/Mrs Pickwixck, I remain, though, your obedient Sam Weller, sen. & jun.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД