:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 592
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
енергетика

“Топлофикация” е тест за държавата, общината и обществото

Самото дружество вече тежко се провали и интересно как ще реагират политиците, а и потребителите-избиратели
снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Кошмарните "честитки" на "Топлофикация"
От времето, когато Австрия не изтърпя и ни показа как е крал бившият директор на "Топлофикация София" АД, това дружество стана олицетворение и символ на корупцията, некомпетентността и безхаберието, царящи в нашата държава. Обществото бе шокирано и разгневено от това, че го грабят, подигравайки му се при това. Защото за последните няколко години то разбра, че нищо, свързано с "Т.", не е наред - нито нормативната база, регламентираща нейната дейност, нито организацията и мениджмънтът на тази дейност, свързана с паразитни счетоводни и други печеливши от нея фирми, нито отношенията й с нейните клиенти. След пестеливите разкрития, направени от държавните институции (те и до момента упорстват в нежеланието си да говорят по темата), независими експерти показаха по неопровержим начин, че "Т." лъже и краде и е една изключително несполучлива структура. Голям принос в това отношение имат и медиите, в това число интернет, които след първите епизодични разкрития и коментари от доста време задълбочено нищят скандала "Топлофикация", който днес тресе държавата.

Да, "Т." вече не може да се разглежда като "грешка на растежа", тя е тежък хронофицирал проблем на българската държава и на цялото общество. Той, разбира се, можеше да бъде решен още в зародиш, ако държавните институции и общините бяха се събудили при първите тревожни сигнали на гражданите и бяха реагирали както трябва.Те не го направиха. Едва днес научавам, че Комисията за защита на конкуренцията решила да се (само)сезира по случая за произвол с монополно положение.

Очевидно държавата най-после започва да усеща, че решаването на проблема "Т." е тест за нейната управленска пригодност. Затова си позволявам нескромността да кажа, че преди почти две години изпратих едно обосновано гражданско искане, съдържащо десет точки, в което първото изискване е за промяна на нормативната база на "Т.", от което следваха и други важни конкретни неща, свързани с дейността й. Искането бе адресирано до президента на републиката, председателя на НС и на съответната парламентарна комисия, министър-председателя, министъра на икономиката и енергетиката и кмета на София. Ефектът бе нулев. Някои дори не ме удостоиха и с формален отклоняващ отговор. За съжаление не реагираха и петнадесетината централни медии, на които изпратих искането. Самата "Т." и МИЕ, с които за повече от две години натрупах обемиста и безплодна кореспонденция (мога да я предоставя на всеки, който прояви интерес), откровено ми се подиграваха.

Така държавата се провали на теста и сега се явява на поправителен. Дано го вземе, защото всяка издънка оттук нататък е самоубийствена.

Тестът е поправителен и за общината и кмета, които са мажоритарен собственик (58%) на "Топлофикация София" АД, първи неин принципал. Освен някои кметски изказвания в началото на скандала не е известно общината да е направено нещо практически значимо.

Ужасен се оказа тестът за самата "Т.". Там, както можем да съдим от множеството разкрития, нещата продължават в същия дух. Тя не можа да се освободи дори от най-фрапантните си дефекти, не успя да намери общ език и да влезе в адекватен диалог с гражданите. Не разбра, че в съвременната икономическа и мениджърска теория и успешна практика водещ е принципът "ориентация към клиента". И обяви война на клиентите си, на гражданите, които не само я хранят, но са и избиратели и от тях зависи кой утре ще бъде на власт и ще я командва. Представителите й нагло изопачават ситуацията и искат допълнителна, узаконена власт над крепостните си клиенти. Спекулират с твърдението, че всяко потребление трябва да се плаща, но се правят, че не знаят нито българските закони, които нарушават съвсем съзнателно, нито нормите на ЕС и стандартите, залегнали в Стратегията за защита на потребителите на ЕК от 2007 г., нито специалната евродиректива 32 от март 2006 г., според която се заплаща само нещо, което вече реално е потребено. Това впрочем е просто заключение на здравия разум. То беше напомнено неотдавна на топлофикаторите и на техните началници и покровители от еврокомисар М.Кунева, която е затрупана от сигнали от български граждани. Предполагам, че ще чуят каквото трябва и от Ж.Барозу, който е сезиран от Федерацията на потребителите. Не зная на какво разчита "Т.",но засега тя тръгна с рогата напред срещу клиентите си, явно не разбирайки, че заради това те, гражданите, ще я пратят по дяволите. Тя сама вече няма възможност за поправителен.

Интересно е как сега, най-после, ще реагират българските политици и висши администратори. С оглед на близката зима и наближаващите избори успешното справяне с теста "Топлофикация" ще бъде от съдбоносно значение за тях.

Тестът впрочем е и за гражданите. Това е тест за държавност, но и за наличието на гражданско общество.
 Илия Наумов
33
3823
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
33
 Видими 
20 Септември 2008 05:54
Статията е добра!
Но, заключението -"Тестът впрочем е и за гражданите. Това е тест за държавност, но и за наличието на гражданско общество." просто не е на място.
И без тест, се вижда че тези две неща в територията България липсват!
Лошото в случая е, че не само моето мнение е такова....
20 Септември 2008 07:38

А дали не е време проблемът да се отреже до основата?! Т.е. да се ликвидира този начин на отопление. Не е ли по-ефикасно вместо да се топли вода да се произвежда електричество, което се пренася значително по-лесно, по-евтино и с по-малко загуби. Преди няколко месеца СЕГА писа, че има електрогенератори с КПД достигащо почти 70%. Като се вземе предвид, че един климатик има по-добри характеристики от един радиатор, сметката може да излезе съвсем лесна. Защото КПД-то на сегашната топлофикация май е доста, твърде, много ниско.

20 Септември 2008 08:15
Пиша ви като човек ползващ три начина на отопление - на различни места. Дърва, газ и парно. Повярвайте няма по-евтино отопление от парното но има едно условие - да не се краде. Ако никой от съседите не краде сметките ще са достатъчно малки и достъпни, но... Ако говорим реално няма друг начин за решаване на проблема освен в инвестиции за промяна на инсталациите или закриване на топлофикациите. Под промяна на инсталациите имам предвид да се направят по начина по който се правят в новите сгради а именно всеки да е сам за себе си. Много лесно ще стане тази промяна но и всички хора ще трябва да вложат някой и друг лев в собственият им апартамент. Топлофикация променя щранговете а собствениците на апартаментите променят вътрешната инсталация. Никак не е трудно. Но ако го направят реално всички, които сега реват за несправедливостта пак ще реват - няма как, ще трябва да дадат някой лев. Ако нещата останат както са сега няма друго решение освен спиране на отоплението на всички заради няколко некоректни платци. Няма друг начин! Колкото и да реват коректните, просто няма друг начин. Ако променят законите ще ревнат други, че им се нарушават права и т.н и т.н. Всеки, който живее в блок от апартаменти е свързан и обвързан с другите собственици. Това е така и така ще остане и всеки, който си купува апартамент или живее в такъв трябва да е подготвен за всякакъв тип пробеми идващи от съседите му.
20 Септември 2008 09:02
Простак

20 Септември 2008 09:34
Простак - прав си, но не може всичко да се направи така, че в един блок всички апартаменти да са независими - парното е само един пример, друг е с водата, трети даже с тока. При всеки един от тези случаи, парното, водата или ел.енергията стига до блока по съоръжения на съответния доставчик. След това обаче, минава по съоръжения които са общи за сградата/собственост са на притежателите на апартаментите/. От това следва, че няма как доставчикът да гарантира услуга в даден апартамент ако общите съоръжения не са наред или ако някой отклонява ток, вода или парно. Така, че всичко опира до общата собственост и управлението и. Топлофикация сега я оставиха да бори с проблеми които не са в нейните възможности.
20 Септември 2008 09:57
Изцяло подкрепям мнението на "Простак"! Живея в блок, в София, в едностайно жилище от 45 кв. м., където всички съседи си плащаме парното (е, някои от тях с малко закъснение от 2-3 месеца) и вече трета година за цял едногодишен период, т.е. отопление през зимата и топла вода през цялата година, плащам по 450 лв., което прави по 37 лв. средно месечно. Вярно е, че живея сам и поддържам през зимата температура от 21 градуса, но все пак.
20 Септември 2008 10:00
Уважаеми Простак, всичко това е утопия - просто е немислимо в БГ да не се краде!
20 Септември 2008 10:23
оздравления за автора! Статията е много добра! Съгласен съм и с мнението на ПРОСТАК, особено с първата му част. Да, няма по-евтино и по изгодно от централното парно. Пълни глупости са това за ИНДИВИДУАЛНО отопление с електричество, газ и др., особено в големите градове като София. Който е учил маркетинг знае за икономията от мащаба. Всичко, както каза авторът, опира до правилно УПРАВЛЕНИЕ, а то е най-големият дефицит в публичния сектор. Щом е така - да обявят конкурс за възлагане на управление на някоя утвърдена мениджърска организация. Да, няма да е евтионо, но сегашното " евтино" ни излиза доста скъпо.
20 Септември 2008 10:30
Къде ли изчезнаха честните и некорумпирани журналисти пишещи по темата с плам и громяща гражданска позиция.
Явно нещата са съвсем зле щом започват да се поместват текстове от такива индивиди.
В Творбата са описани многобройни жалби до де що има институция в Българиял Интересно колко ли чиновнически дни са били оправдани и уплътнени с отговори на екземпляри дето ги мързи един закон и една наредба да прочетат.
20 Септември 2008 12:10
Ами да вземе най-накрая да фалира тази Топлофикация. Колко години вече занимавате с проблемите на шепа хора цялата страна.
20 Септември 2008 12:13
Ало, Държавата, спрете терора на Топлофикациите, защото ще излезем на улицата. Не искаме да сме крепостни селяни за тези дружества.
20 Септември 2008 12:54
Аре излезте де!
Ама не ви стиска, май..
Конформисти таквиз!
20 Септември 2008 13:27
Слабо Илийка, слабо...Като се отрича нещо поне трябва да се посочи някакъв положителен пример или алтернатива. Четивото е общо и с пожелателен характер. Общи приказки... Не работи!
20 Септември 2008 14:45
Топлофикация е бандитска фирма
*
Фирмите за топлинно 'счетоводство' са паразитен придатък към Топлофикация и по никакъв начин не съдействат за решаване на проблемите.
Тези фирми са създадени от хора близки до общинското и държавно управление с цел да смучат пари.
*
Преработката на инсталациите по начин позволяващ индивидуалното ползване на 'парно' е стъпка в правилна посока.
Упражнението ще си струва усилията и средствата!
Още повече, че съм убеден, дето голяма част от съществуващите стари инсталации са крайно амортизирани, полузапушени и неефективни...
20 Септември 2008 14:49
..ако договорите на Топлофикация са с 'етажната собственост', която стопанисва абонатните станции, то тя има нормални основания да спре топлоподаването при неплащане.Консумираната енергия се плаща по показание на абонатната станция и разпределението и си е вътрешна работа на съсобствениците!
*
Действителноста е съвсем друга!Огромна мешавица между частна и колективна собственост.Неясният, недостъпен и скъп начин за отчетност допълнително създават недоверие към Топлофикация!
Държавата и общините съвсем съзнателно не правят законодателни усилия да сложат ред!Техните фирми печелят от мътилката
*
Последно: поздравления и уважение към усилията на автора
За някои от предложенията на г-н Простак
20 Септември 2008 15:01
Много ниска познавателна култура , лаладжийски приказки и , , компетентни” изказвания от хора невдяващи нито от факти , нито от техника , нито от логика.
Проблема има решение.Създаваш екип от капацитетите в тази област.Те го изучават , анализират и дават решение-техническо , но не откачено , социологическо , политическо или законодателно.Индивидуалното регулиране на топлото е типичен пример , как законодателно се прокарват радикални имами-радикални измами.Включително се провеждат експерименти-за количеството топлина която подгрява водата и количеството топлина изразходвано като сградна инсталация.Даже блоковете са ненужни , за това е достатъчно да се моделират процесите.Факта че не се прави , е достатъчно доказателство че се лъже.Ненужни са дори и заради факта че 90 % от абонатите са в панелни жилища и там и в тях протичат абсолютно еднотипни процеси.
Всеки средно грамотен технически е наясно.Сметките за топла вода са удвоени и сметките за сградна инсталация са най малко удвоени.По този начин са облекчени сметките за парно.
Неплатежоспособните си спират парното и плащат сметките на платежоспособните ползващи парното-това е обективната истина.
А имам и още по лошото усещане.Апашите на енергия защитават парното , крещят че има апаши и затова не си посочват сметките.
Някакъв хубавец е написал че плаща по 37 лв. месечно като си грее апартамента на 21 градуса и ползва топла вода.Освен с крадене , друг начин за такава сметка не съществува.затова посочвам , че апашите защитават парното и сегашната ненормална система.Които не краде просто знае , никак , ама никак не е евтино.Вярно е обратното-много е по скъпо от нормалното.

20 Септември 2008 19:43
да, този начин на отопление явно трябва да бъде прекратен. за да не се претовери ел. инсталацията може за още 3-4 години да се остави топлата вода като разбира се не се допусне главоломно повишаване на цената й. при следващите ремонти ще се монтират други инсталции и ще забравим за тец. но ми се струва, че това е била и целта на дружеството - да се извлекат максималните суми и да се предизвика фалит.
20 Септември 2008 22:06
Колеги форумци, айде стига социализъм!!! Като не си плащат циганите, макар и от български произход, ще им спрат парното и топлата вода. "Топлофикация", като не може да се справи с длъжниците си и не може да си плаща газта, да обявява фалит! И въобще, стига с тая сапунка, писна ми(ни)! В България не повече от 10% от населението е топлофицирано, ама в последните дни ни надуха главата с техните проблеми! Ако има пазар (ама свободен!) за тая услуга, ще се намери кой да я предлага. Аз лично, като си купувах жилище (за София става въпрос), изрично гледах да няма нищо общо с "Топлофикация". Може и да ми е малко по-скъпо, топля се с 4 климатика, ама съм си спестил толкова нерви...!

__________________________________________

A man who trades freedom for security does not deserve and shall not receive either

Benjamin Franklin (1706 - 1790)
20 Септември 2008 22:31
естествено е че няма по евтино от централно парно по две причини.
- плащането не е задължително
- дотира се
решението е ликвидация на останалите дружества и намиране на нови начини за отопление.
апропо какво стана с топлофикация шумен. зимата имаха задължения май без шум го закриха

може и да бъркам
20 Септември 2008 22:56
уф, побърка ни тази топлофиказия
21 Септември 2008 12:45
Някои много бързо забравиха (но и бързо ще си припомнят) какво удобство е централното топлоснабдяване! Е, разбира се отмина времето на отворените през зимата прозoрци и греещите радиатори по стълбите, но все пак за сега ”парното” няма алтернатива! Всички, които анатемосват Топлофикация гледат едностранчиво на проблема - а той е, че за да я има услугата, трябва да има солидарност и коректност от двете страни. За сега като потребители повече искаме отколкото даваме!
Освен това би могло да се отдели такса "сградна инсталация" от потреблението и да се плаща като местен данък - "топлофицирано жилище" - По този начин ще се осъществява данъчен трансфер към собственика на активите ( Общината) и ще се покриват амортизациите на системата! Като допълнение -Не е прав Димитров да спира субсидията от такса транзит, защото ако няма потребление ще намалее и "транзита" - Параграф 22! Ама кой да мисли???
21 Септември 2008 16:23
Да го беха погребали Т.Ж. със задника нагоре, па сега да идете на гроба му, па да целувате, да целувате!...А сега...може и да не целувате, ама скромно букетче от кумoва срама...И гледайте никой да не ви види, че каквито са клюкари хората...

Редактирано от - Р.Овч. на 21/9/2008 г/ 16:27:30

21 Септември 2008 17:36
..мда, добре че е с гъза надолу, че иначе немаше как да му въртиш бибитки
21 Септември 2008 18:52
но все пак за сега ”парното” няма алтернатива

Това категорично не е вярно. Има такава алтернатива! Студени стаи през зимата и студена вода от душа целогодишно. И никак не е лоша алтернативата, просветлява ума и укрепва тялото.
21 Септември 2008 19:02
Ако има страна, в която не съм мръзнала през зимата, това беше Великата Съветска, уви!
Всички радиатори надути, та ще се пръснат. Вряла вода тече от чешмите, веднъж съквартирантката ми в комуналната квартира пусна топлата вода и поради спукан маркуч така я плисна в лицето, че я изгори - рече, че нарочно съм го оставила така, да я обезобразя. Щом затвориш някаква врата зад себе си - няма значение на стълбище ли, на апартамент ли, на барачка някаква - влизаш в един тропик. В метрото толкоз топло, че сваляш шапка, хвърляш шал, разкопчаваш палто, та като излезеш навън, на минус 20-те, се смръзваш. Ако по улицата се намръзнеш, влизаш в първия ти попаднал магазин, дори и най-келявия, и се сгряваш. Или се шмугваш във вестибюл на метрото. Ех, газът (не газта) се плащаше по 50 копейки на човек на месец, а парното, също на човек, някъде 2-3 рубли. Студен автобус или тролейбус - нивгаж, ако се допреш до радиатор, ще си обелиш ногата, добре че си обут. Даже не беше много здравословно, да ви кажа аз, пък уж беше - всичко за човека...

Този мил спомен ме кара сега да държа винтилите на радиаторите на 6 - до откат. Ама няма вече, не бутат, нищо, че съм изряден платец. От два месеца насам топличката вода, след като започне да тече от чешмата, тече като такава 20 секунди, след което изстива. Хем не се броим от наказаните...
21 Септември 2008 19:24
Парното има алтернатива и трябва да има алтернатива.
Първото което трябва да се направи.Да се публикуват сметките които плащат служителите на топлофикация и топлинните счетоводства..Две мнения няма , става въпрос за апаши и точно тези апаши ни убеждават-как щели сме да стоим на студено.
Второто което трябва да се направи , веднага да се установи радикалното мародерство и измама извършвано от тези апаши.
Явно техниката е сложно нещо и затова ще дам конкретен пример.
С 300 кв.ч се претопява един тон цветни метали.
С 500 кв.ч се претопява един тон черни метали.
100 кв.ч. топлофикация начислява за подгряване на тон вода до мижавите 45 градуса.Явна нагла и долна измама.Това е все едно да си въртоглав и да твърдиш , че подгряване на 3 тона вода до мижави температури е равно на топенето на метала.
Радикална и нагла измама е топлинното счетоводство.
Радикална и нагла измама са хвърчащите бележки , криещи огромните лихви с които това криминално дружество товари милиони абонати.Една буква няма вярна в тях.
Ако в тази страна има поне частично право и правосъдие , директора на топлофикация вече трябваше да е в затвора и дружеството да е подложено на пълна ревизия.


Аз отново питам.В тази страна има ли поне един-министър , кмет , министър председател , президент , прокурор , лидер на политическа сила , които да постави тези самозабравили се типове на мястото , за да се спре терора и мародерството върху българските граждани.
21 Септември 2008 19:41
хунвейбин - забравяш, че се плаща услугата, а не колко им излиза на топлофикация да те топлят. Важното е да е изгодно - в смисъл, да е по-евтино от останалите начини за отопление и/или да е по-комфортно.
21 Септември 2008 19:44

Няма Хуне, щото всички, които изреждаш са на опашката за дивиденти и висят, като камъни на шията на Топлофикация, ерго на нашите вратове.Да не мислиш, че директора на държавното дружество ще прави огромни гешефти без благословията на представителя на "собственика".
21 Септември 2008 19:54
Другаре, топлофикацията е като мастурбацията - требе да се самозадоволяваш, ходейки като шантав по разни баири, полета, кърища, да събираш съчки и деревета, паднал кюмюр от некоя каруца или фашташ бълканя и ставаш наш роден партизанин-шумкар.... Каква перспектива е подгонила България, думи немам, но ще гласуваме отново за БКП-БСП, нали бе дудуко-кавалчета!
21 Септември 2008 19:55
Хоремашкият интелект на директора на топлофикация е заразителен.
Принудителна услуга няма и не може да има.
Няма и такова чудо , блъскат те с услугата , ти не плащаш , те продължават да я правят , правят се на ударени , начисляват лихви , крият сметки , изнудват , мародерстват.
Лично мен много ме учудват командированите от топлофикация и тези с нисък интелект.
Вземете услугата от мобилните оператори.Сметките са за левове , а не за хиляди-дават разпечатки за стотинките.Вижте хвърчащите листчета на това криминално дружество, за много големи суми , достигащи хилядарки.Какво повече да говорим.
Къде има услуга от типа.Меря ти сиренето - ще плащаш за меренето.Къде има услуга , която е принудителна.Един да не е съгласен , един да не иска такава услуга , тя не може да му се натрапва с години , да му водят не съществуващи сметки , да начисляват лихви.
И пак повтарям най главното.УСЛУГА НЯМА.Има радикална измама , чрез натрапена и принудителна услуга.Да оставим настрана въпроса за натрапването.Но проблема с измамата , измамата защото предлагаш услугата , това не може и не трябва да се прескача.
21 Септември 2008 20:35
Пропуснах още едно сравнение и още един много важен момент..
Вижте мобилните оператори.За 5 лв. абонамент , дори за 5 лв.се подписва договор , най много едногодишен и най много двугодишен.За 5 лв.
Топлофикация вкара хората в тази измамна схема , без да има нито един подписан договор , повтарям, без да има нито един подписан договор.Условията , отчитането , заплащането са радикално променени , подписани договори няма.Цената да променят са длъжни с договор да го направят.Безсрочни договори за услуга няма..
Договори няма , но това чудо го има , за години напред да ти начислява услуга , да ти изпращат ФАЛШИВИ СМЕТКИ , да променя условията , да не ти искат съгласието .Те да те мародерстват , а ти да се оправдаваш.Това никъде по света го няма.
Има го само в криминалната държава България.
Това са не абсурди , това е абсолютно малоумие.Мародерство реализирано с измама , тероризиране реализирано с измама.И което е най лошото.За да се изплъзнат от това мародерство , милиони граждани трябва да водят дела и да доказват точно обратното.Не това че топлофикация мародерства и тероризира хората , а че те били не почтени и не си плащали услугата.
Такова варварство по света няма.Такава свинщина по света няма.Обществото , народа , хората да са подчинени на криминалното поведение на една фирма и на хоремашкият интелект на поставеното , очевидно с ниско възпитание и морал лице , за неин управител.
Къде го има това по света.Дайте пример с Африка , Азия , ако щете и със Северна Корея.Къде в света съществува подобно безочие , наглост и простотия.
Как така в тази държава няма поне един качествен държавник , които да постави тези типове по местата им.
22 Септември 2008 11:55
Хун -
Точно така е, както си го описал..
22 Септември 2008 21:59
Измамите са ясни и на шестокласниците, обаче ПО-ДОБРО ОТ ЦЕНТРАЛНОТО ПАРНО ЗАСЕГА НЯМА! Селяните, които не искат парно - да се връщат откъдето са дошли и там да се топлят с кюмур, дърва, климатици. Топлата вода - от бойлери и да се изчакват в семейството за да се изкъпят веднъж в седмицата! Аман от селяци, съсипахте ни града! Баста!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД