:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 361
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Уви, нищо не увлича хората, нищо не ги трогва

Догодина се навършват 100 години от рождението на Никола Вапцаров. Интересно как ще се справят държавниците ни с този юбилей, казва литературоведът проф. Никола Георгиев
снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Проф.Никола Георгиев
Проф. Никола Георгиев е роден в Казанлък. Завършил е българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Преподавал е в редица български и чуждестранни университети. Професор е по теория на литературата.

-----



- Проф. Георгиев, все още ли гледате на политиката насмешливо?

- Вече нито насмешливо, нито измъчено тъжно, а напълно безразлично. Без интерес към нея. Стана много предвидима и много глупава. Държавните мъже са кой от кого по-безлични, по-безинтересни. Като се започне от президента и се свърши с последния заместник-министър. Политиката наистина има нужда от личности, които имат някаква притегателна сила. Казват му аура или харизма. Това е опасно очакване, защото такава аура е имал и Хитлер и видяхме докъде я докараха. Но от друга страна безличието, безхарактерието отблъскват хората от политиката.

- Не е ли много страшно, когато политиците са безлични?

- Случи ми се да чуя речта на президента по повод на едно от най-светлите събития в българската история - Съединението. Говореше интелигентно, подредено, подготвено и крайно безизразно. Крайно посредствено говорене за изключително българско събитие, което трудно се мери с други. Капка възторг, искра въодушевление няма от думите му. Нищо не увлича хората, нищо не ги трогва. Така се прави само безлична политика.

- Защо се получава така - чужденците отвън виждат един лош образ на България, плодовете на цялата тази посредствена политика, а политиците тук обясняват колко сме си добре?

- Не зная дали достатъчно разбирам от тези неща. Зная само, че България от край време има много лошо име в Западна Европа. Мога да ви го докажа с дела, договори като Ньойския, оценки, наказания, репарации. Българските държавници сами се натресоха в клещите на ЕС. Смятаха да спечелят, като главната им печалба не е пари. Искаха да осигурят властта си. ЕС днес прилича много на Свещения съюз, сключен 1815 г. във Виена. Тогава се прави съюз, за да не се допускат повече революции, вълнения и промени в Европа. И днешният съюз има такава дълбока основа.

- В същото време на суперлуксозната си яхта се появи български политик. Как разчитате този знак, той прибавя ли нещо към образа на България?

- Това е знак първо за тая личност. За нейното дебелоочие и безсрамие. Това е знак за безразличието, бездействието и волското търпение на обществото, което е позволило от него да се ограбят парите за тази яхта. Това е знак и за нещо ориенталско. В Ориента колкото по-бедна е една страна, колкото повече сиромасите мрат от глад и болести, толкова по-цветущи са сараите и корабите на големците. Това е типично ориенталска черта, която напомня, че е прав Бай Ганьо и днес :"Европейци сме ний, ама все не сме дотам". Азиатското в България е много здраво вкоренено - за добро или за лошо. Азиатско само по себе си не значи изцяло лошо. Има и много добри страни. Но да се изтъпаниш пред най-бедния народ в Европа с такава яхта, показва що за човек си и що за народ е народът, който те търпи.

- Правителството прие програма за честване 100 г. от обявяване на Независимостта на България, обезпечена с над 10 млн. лв. Но в нея няма нито едно послание. Според вас така ли трябва да честваме празниците си?

- Обявяването на независимостта безспорно е събитие. Но още докато е ставало, е било ясно, че то е жалко събитие. Обяснението защо е така е дълго. И международното положение, и действията на Австро-Унгария, и прочее. Още тогава вътре в България има голямо противодействие срещу него. Княз Фердинанд става цар. Прозорливи хора са виждали, че това е началото на неговото единовластие, а още по-прозорливи хора са виждали, че това е началото на катастрофи за България. И тези две катастрофи настъпват. И царят, Фердинанд, позорно бяга от България. Тези неща са известни на интелигентни хора, и не само на тях. Те биха затруднили разумните държавници.

Независимостта е дело на европейската дипломация, както обикновено става с България. Единственото действие в България, което е било неподкрепено от европейската дипломация и дори му е пречено, е Съединението през 1885 г. То беше отбелязано много по-жалко от това, което готвят сега.

Догодина ни чака още една 100-годишнина - раждането на Никола Вапцаров. И ще бъде любопитно какво ще правят с нея държавниците ни. Творчеството на Вапцаров е крайно неудобно за днешната господстваща идеология. И тя се мъчи или да го преиначава, примерно да твърди, че вярата в дните честити, за която говори поетът, е християнската вяра, религиозната, или да я премълчава и да я потиска. От този тип поети най-премълчаваният и най-потисканият е Христо Смирненски. Наскоро излезе много голяма антология на балканските поезии. Представена е и българската, като българи са правели подбора. Този подбор говори за силно политизиране и идеологизиране в литературното мислене на някои хора под натиска на официалната идеология. Там има поети, много далече от идеологията, има и посредствени, но там Смирненски го няма. Много ясно защо - неудобен е. Малко след това в Любляна излезе антология на българската поезия и там Смирненски е представен сравнително добре. Ще берат ядове нашите управници как да постъпят с тази 100-годишнина. Срамът ни ще бъде още по-голям, защото в Скопие се готвят изключително шумни празненства за Вапцаров. Македонците в Скопие ще се опитат още един път и с по-голям успех да привлекат Вапцаров към своята черга. Тук нашите управници ще видят голям зор - дали да изоставят Вапцаров в ръцете на македонците, или да обявят, че това е световен автор. Което хич не им се ще.

- Защо българите винаги търсят спасител, това типично българска характеристика ли е или на цялото славянство?

- Това е черта на препатили народи. Народи, живели в робство, в тирания. Народи, които нямат сили или ако имат - не искат да ги използват. Оставят другиму да ги поеме и съответно друг да си плати по някакъв начин провала.

- Значи имаме и обезличаване на хората?

- Да, има присвиване, една пасивност, страх от действие, страх от собствена отговорност.

- Работите с млади хора. Какво е вашето усещане за младите, които влизат в университетите?

- Предлагам да не говорим за българската младеж и изобщо за българите като цяло. Тези обобщения са неточни и обидни. В днешната университетска младеж откривам разслоение, каквото в миналото нямаше. Има един слой на много висока интелигентност и много висока амбициозност. По мое време това го нямаше. Беше по-еднородна студентската маса, а сега ножицата се е отворила. Така е и по университетите по света. Аз съм против паникьорските приказки за изпростяването на младежите в България. В някои го има, а в други го няма. Но когато на тези от висок клас непрекъсното им се набива в ушите, че българската младеж не учи, кръшка, лентяйства, и те ще се подадат на подобни въздействия.

- Тези хора не са ли се запътили вече към големите университети на Запада, откъдето обикновено не се връщат след това?

- Много от тях се връщат. Приказката, че не се връщат, е част от тази вълна не неверие и отрицание. Невъзвръщенството е съдба на бедни и несвободни хора. Това движение на младежта е световно движение и в него няма нищо тревожно. Но едно тревожно нещо има в България, което наричам "култура на емигрирането". Българинът си мисли, намеря ли си добра работа в чужбина, доволен ли съм от нея, значи всичко е наред. Като намери добра работа, започват страданията му. Той е унижаван. Каквито и качества да има, той е унижаван като чужденец, още повече защото е българин. Той е самотен. Не може да намери връзки с местни хора. Ако има българи, те така са се изпокарали помежду си, така са се разделили на партийни и лични лагери, че да не се видят. Този човек ще бъде раздвоен между тъгата по България и стоенето в чужбина. Такива нещастни там хора с голямо удоволствие слушат разкази на свои сънародници, дошли от България, за това колко е лошо положението тук. На тези хора им минава през ума "Добре, че се махнах". Но това не ги лекува от мъката, от носталгията. Това трябва да се говори в България, тази култура на емигрирането липсва. Големи са трагедиите и мъките на българските емигранти. Те непрекъснато са раздвоени между това да се върнат, или да останат. Връщат се, но тук вече са отвикнали. Имат основание да не им харесва. Те са разцепени между два свята - за добро или за лошо.
197
6125
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
197
 Видими 
20 Септември 2008 01:25
Страхът на професора, че македонците можели да си присвоят Вапцаров е също толкова нелеп, колкото и премълчаването на поета, защото не бил удобен. Вапцаров е велик поет, независимо че е терорист-камуняк. Неразбираемо остава защо от поетичното наследство трябва непременно да се прави някаква пропаганда - в случая за помпане на националната гордост.


Ето например, примитивният агитпроп за емиграцията е напълно достатъчен. Оставете поетите на мира.
20 Септември 2008 02:10
.
20 Септември 2008 02:17
Каквито и качества да има, той е унижаван като чужденец, още повече защото е българин. Той е самотен. Не може да намери връзки с местни хора.


много интересно ... толко симптоматично изявление, че чак ми е интересно кога, къде и в какъв контекст са създавани впечатленията на автора за отношението на хората към чужденците и в частност българите.
20 Септември 2008 04:48
Студентската маса-само това е достатъчно!!
Към масите другари, трябва да се подхожда с нож и вилица!!!
С измити ръце!!!
Опаа и с апетит!!!
Наздраве!!!
А на Йонката сина не го грижете!!!
Той е там където само достойни българи има!!!
20 Септември 2008 05:48
Не знам как стоят нещата в Европа или в Канада и Южна Америка, но що се отнася до САЩ едно такова изказване на г-н професора като: "Каквито и качества да има, той (емигрантът) е унижаван като чужденец, още повече защото е българин. Той е самотен. Не може да намери връзки с местни хора." е просто недостойна клевета. Наистина има и такива българи, живеещи постоянно и законно в САЩ, които говорят такива приказки, за да оправдаят собствените си невъзможности и непремерени - в типичен балкански стил! - алчности. Т.е. хора с нагли претенции без никаква подплатеност с лични възможности, хора без съответното образование и квалификация. Но те и в България да се върнат пак ще говорят подобни приказки.
Жалко че България е на едно много ниско равнище, за да оцени (и да бъде горда) от това колко много българи от всички възрасти са заели достойно високи позиции във всички американски браншове, които са удоволетворени от своята емигрантска съдба. Нещо повече, които изобщо не се чувстват "чужденци", нито "самотни" още по-малко "унижени".
А истинската оценката за Вапцаров, като поет, ще я даде времето. Т.е. след като се извъртят поне още 2 поколения, родени в началото на настоящия век. Когато вече няма да има живи пристрастни соц. оценители, които да люлеят везните.
20 Септември 2008 06:48
Каквито и качества да има, той е унижаван като чужденец, още повече защото е българин

*
Малеей, прав е професорът. Ако знаете как ме унижават тука. На всеки две седмици ми дават по един плик, пълен с унижения. И аз плача ли, плача, унижен, защото съм българин. Само не мога да разбера, защо жена ми не плаче над тези унижения, а им се радва.
20 Септември 2008 06:57
И страдам ли, страдам. Всяка година по два пъти ходя някъде да си изплача мъката - я на Хаваите (по-далеч, да не ме виждат), я във Флорида (да не ми виждат сълзите, мислет, че се потя), тази година у щата на Мухито - Санта Моника, секвоите и т.н. Няма приятели (от местните изобщо), пия си питието сам, и като ми стане много мъчно си подкарвам мустангарето да избягам далеч от света (жена ми исли, че ходя в библиотеката). Нея пък не мога да я разбера, вместо да плаче, се радва, особено на онази голяма, грозна кола дето я кара. Няма да и казвам името, че ще ми се смеят. Започва с Ка и заършва на лак. *
Голямо унижение братя, не идвайте у Хамериката.
20 Септември 2008 06:59
Иначе за Вапцаров и Смирненски е прав - големи таланти са.
20 Септември 2008 07:10

Държавните мъже са кой от кого по-безлични, по-безинтересни. Като се започне от президента и се свърши с последния заместник-министър. Политиката наистина има нужда от личности, които имат някаква притегателна сила. Казват му аура или харизма.


Сещам се за няколко личности с харизма и характер: Жорж Ганчев, Бойко Борисов, Волен Сидеров. Знам и какво е отношението към тях - вчера един автор на СЕГА го каза ясно - карикатурно. Обаче аз ще си позволя да кажа следното: карикатурно е отношението на българския елит. На хората, докопали се до някакви позиции. При това докопали се с благословията на някой по-силен. Такъв е нашият елит - назначен. От някой по-голям. Преди стотина години Европа ни назначи цар и до днес внукът му черпи дивиденти. Преди 60 години СССР ни назначи една партия и до днес синовете й черпят дивиденти. Преди 20 години Луканов избра и назначи "дясната" опозиция - СДС. И т.н. и т.н. У нас авторитет не може да се стане по друг начин. Не може някой като Волен Сидеров да бъде фактор. Той трябва да бъде оплют и омаскарен. Защото никой не го е назначил. Освен разбира се, хората гласували за него. Но това са само едни лумпени и нищо повече. Не са фактор. Голям, важен и... задграничен фактор. Но какво се учудвам - нищо ново под слънцето. Казано е отдавна: Никой не е пророк в собствената си страна.

20 Септември 2008 07:33
A Bulgarian in the USA,
Не видях нищо друго в мнението ти освен материална - байганьовска -задоволеност от живота ти в САЩ. Много жалко, ако само парите те интересуват. Тогава наистина си на точното място. Но те съветвам да пишеш в американски форуми...
20 Септември 2008 08:16
МацоМиме, то е от самотата и унижението.
20 Септември 2008 08:48
Bulgarian in USA, искрено ти завиждам. Не за това което имаш - и аз съм горе долу в твоята ситуация. За друго: Ти си наистина щастлив човек, щом с пари и коли можеш да решиш всичките проблеми на живота...
20 Септември 2008 08:51
Гореизказалите се ще ги имформирам.че са болни от "denial", сиреч "отказ от съобразяване с действителстта".Ако на горните не им липсваше България нямаше да четат като сомнамбули по цела нощ коментари под статиите.
Вярно е!Стандарта на живота-добър, отношението към теб-като към "келяв".
С парите чест не се купува, Булгериън!
20 Септември 2008 09:02
Напразни надежди да не избие дребната човешка завист.
Атеизмът носи само страданиe и унижение.
20 Септември 2008 09:06
Вапцаров и Смирненски са били даровити поети и смели мъже.Ако бяха доживели 9-ти IX, комунистическата посредственост на Гошо, Тошо, Пеко и Мако щеше не само да ги унищожи физически, но и да обрече на забвение творчеството им.Колкото до революционните им заблуди-млади са били и много честни.
Съмнявам се някога авторът да е разговарял с жив емигрант.
20 Септември 2008 09:17
Хаджи, какво ти пречи на тебе един български емигрант да чете вестници на родния си език?В албански сайтове ли да ходя?Освен това когато при теб е нощ, при мен е ден.А отношение като към "келяв" съм усещал предимно в родината си.Бъди здрав и успокой нервата!
20 Септември 2008 10:22

Писанията срещу емигрантите ми изглеждат, като завис.Животът си е техен и те така са решили да го живеят.Тия, които сме останали тук сме направили своя избор.Мисля, че дължим уважение и право на свободен избор на всеки.Вместо да хабим енергия срещу емигрантите най-добре да я вложим в нещо позитивно за промени у нас.
20 Септември 2008 10:31
Само съвсем невеж човек може да отрича поети като Вапцаров и Смирненски заради политическите им убеждения. Лошото беше, че заради политизацията много други творци (не само поети и писатели) не получиха достатъчно популярност.
А като говорим за унижение, най-големите унижения съм преживявала при сблъсъка с българската бюрокрация. Наложи ви се да имате работа с тях и ако не сте го правили преди това естествено процедурата не ви е ясна, нито какви документи се изискват. А надменният чиновник ви заявява: "Как може да не знаете елементарни неща!" Или пък старателно си преписвате всички документи, които се изискват за да се окаже накрая, че нещо не е споменато и трябва да се разкарвате пак.
Не знам откъде авторът има такива представи за живота в чужбина. Добре е такива неща човек да споделя от личен опит, а не от разкази на очевидци.
20 Септември 2008 10:38
"Сирена", относно Волен Сидеров... Виж му поведението в четвъртък: коалиция с БСП в Пловдив и негласуване в парламента (пак в коалиция с БСП) на две от най-важните точки от Пражката декларация за европейската съвест и комунизма. Това момче е поредната креатура на Москва в Б-я. В добавка ти подавам информацията, че след работата си в в-к "Демокрация" е бил прес-аташе на "Овъргаз" - структурата на "Газпром" и бившето КГБ в Б.я.
Що се отнася до Вапцаров: той е бил завеждащ военната комисия в нелегалното БРП (комунисти) по онова време, но е имал много критично отношение към репресиите в СССР и не е споделял някои от догмите на социалистическото (комунистическото) устройство на държавата. Именно затова е бил "подхвърлен" на Гешев (самият той съветски шпионин) от Москва. Интересното в процеса "Вапцаров" е, че всички разстреляни по него са били хора със самостоятелно мислене и позиции, а послушковците са оставени живи. Цялата "философия" на Коминтерна и на нейните слуги в Б-я е била именно тази: да се премахнат всички, които мислят с главата си и да останат само безличните. След 9 ІХ тази политика продължава и са избиоти всички, без оглед на социален статус и принадлежност към бившия режим, хора, които могат да "съботират" с достойното си поведение съветските "реформи" у нас.
20 Септември 2008 10:40
Иначе, Въпцаров е голям, много голям талант!
20 Септември 2008 10:43

А, и не ми е ясно откъде знаете, че Вожда не е назначен от някого.Като му гледам поведението си мисля, че изкарал магистратура в Карлуково.Пък може да е бил и в по-престижна Институция.
П.П.Оп, извинете сбърках Университет с Институция, ма ще ма прощавате, толкоз ми са възможностите.
20 Септември 2008 11:29
хаджиниколов, а ти страдаш от липса на тривиална информация за живота по света. да знаеш, че има много места, където когато в българия е нощ грее слънце.

другата част от коментара ти е също толкова адекватна.


Редактирано от - simo на 20/9/2008 г/ 11:36:03

20 Септември 2008 12:28
Безлични политици. Изглежда, че за тях си има начин да ги направят по приветливи. Като например с факта, че еди кой си ходел с еди коя си , пък бил президент. Безлични са, ама сметките им банкитке съвсем не са безлични, защото имат много налични по тях.
20 Септември 2008 12:30
та кое стихотворение на Вапцаров или на Смирненски викате е голяма поезия? Аз не се сещам за 1 такова, ма може да е щото не разбирам.
20 Септември 2008 12:34

Мартин51,
Сидеров и Атака имат право на собствено мнение, нали?! Или трябва винаги да са против всичко и всички само и само да не бъдат заподозрени в коалиционизъм с някого.

Що се отнася дали е назначен или не, ще използвам един израз на Параграф 39: достатъчно ми е да видя, кои са враговете на Сидеров и Атака за да разбера кой е. Или по-точно кой не е, което ми е достатъчно засега.

20 Септември 2008 12:42

Сирена,
Това, че всички са били със Хитлер и Сталин не ги прави по-малко диктатори, нали?Много по-важно е да гледаш дали един политик се държи, като шизофреник или не.Единственото, което чуваме от вашия Вожд е отрицание, но досега не сме разбрали, какво предлага.Може би още не са му казали работодателите кое е правилното действие и кое не.
20 Септември 2008 12:45
Догодина се навършват 100 години от рождението на Никола Вапцаров. Интересно как ще се справят държавниците ни с този юбилей...

Вапцаров е терорист свързан с най зверските атентати над невинни жени и деца познати на света.
Ще се чества от престъпните комунистически банди които управляват и владеят и корумпират България.

20 Септември 2008 13:17
Само съвсем невеж човек може да отрича поети като Вапцаров и Смирненски заради политическите им убеждения.

Не заради убежденията Cruelлa а заради престъпленията Вапцаров няма място в възпитателната система на България.
20 Септември 2008 13:24
еха бългейриън,


ти си бил голема работа, ве!
кажи и за Ламята
20 Септември 2008 13:50
Дори и в статия литература и за Вапцаров намешаха джуджето Сидоров.

20 Септември 2008 13:52
.
Професорът е голям литературовед, но известен циник. Никой не може да отриче таланта на Вапцаров. Не трябва да се забравя, че той произхожда от видно протестантско семейство, свързано с царския двор, и неговата визия за бъдещето е обагрена и от религиозно-есхатологични тонове. Ако Вапцаров беше посетил СССР, сигурно щеше да скъса с комунизма.
.
Последният абзац на интервюто е най-силен и отговаря на истината. След 1989 г. съм бил на редица специализации в Европа и САЩ и мога да потвърдя, че на българин, колкото и способен да е, винаги се гледа с подозрение и предубеждение. Има и редки изключения, които са по правило от женски род

......................................... ......................................... .

http://archiman.livejournal.com/
20 Септември 2008 14:11
Някой си oIo по-горе си позволява грозни квалификации (терорист-камуняк) за велики и чисти хора. Ако този ойо е българин, аз не искам да съм. Аз обаче, съм и ще бъда, затова ще му кажа: марш в Македония, куче, там ти е мястото! Иначе, професора е прав. Статията е о.к.!
20 Септември 2008 14:14
Cruela истина е Вапцаров и Смирненски са големи. Истина е също че никъде бюрокрацията не ме е унижавала така както в БГ. Има навсякъде бюрократи но поне са любезни. И тук не става въпрос разбира се за изпадналите държави от Африка Азия или Лат. Америка.

FL, престъпления има много в българската история ... и също голяма част от тях са извършени от бащите и дядовците на днешните реститутковци. Колкото до тероризма никой не го оправдава но той също не съществува без причина - ей така някой решил да хвърли бомбата за майтап.
20 Септември 2008 14:28
На този FL ще кажа: седи си във Флорида да ти бъркат в задника с фенерче под предлиг за борба с тероризма и дано при разходка в някой природен парк те хапне някой алигатор за закуска. Промит мозък!
20 Септември 2008 14:32
Искам да питам Никола Георгиев с когото се познаваме, ако сега един поет от ранга на Вапцаров (има много с произведения на същата литературна стойност, че дори и по-хубави. За детските му стихотворения да не говорим. В литературата ни има гении сравнени с неговите опити. Като журналист е далече под посредственото. Та заради тази негова гениалност ни тикат под носа Моторни песни, която горе-долу е издържана до ниво средно) се свърже с организация която убива държавници, поддържа нелегитимни секретни връзки с чужда държава, която ги снабдява с оръжия и взривни материали, а третия секретар на посолството на тази държава Яков Свердлов ги подучва кого да убият и кой е провокатор и кой не е; и този поет литератор, творец и така нататък, се озове в най-висшето ръководство на тази организация - така наречената "военна комисия" бъде заловен и всички убийства бъдат разкрити, каква съдба очаква поета?
Само питам г-н Георгиев - и ви отговарям, защото явно и вие тъгувате по времето на сигурното корито налято от бай Тошо - ще бъде осъден на смърт от всяка държава. Още повече, че в България е имало достойни литературни критици и културоведи, които продължиха да творят и след кървавия девети септември и доказаха своя талант без да са убивали и взривявали. И тези доказано талантливи хора, щяха да забележат гениалността на "Моторни песни" (за другите му опити въобще не говоря, моля се само да му направят събрано, за да видят хората какви глупости е писал, направения от комунистите гений) ако е имало такава.
Познавате ме и знаете, че с мен трудно се спори. Не защото съм много умен, а защото моето оръжие е истината и фактите, дори и когато не са ми удобни на интересите.
20 Септември 2008 14:41
демиург докосва истината - да, като туриш фанатично протестантска вяра, щото майка му малко фанатичка си е падала, в среда на богомилщина и тотален цървулизъм - справка - Яворов за Банско - естествено се появява феномен като Вапцаров. Интересен за изследване от културна гледна точка, но толко семпъл като поет, че е срамота да се коментира даже. И естествено популярността му не се дължи на средния му талант, а на това, че беше налаган от разбойниците на власт заради лайняни и срамотни и идиотски стихове от типа на "терора долу, съюз със СССР!" Що се отнася за престъпленията му като човек - не е редно да се правим на съдници, още повече че личната му съдба е достатъчно трагична, но и да казваме на черното бяло не бива. Човекът просто си е бил деен участник в терористична структура. А сега да оставим дудукариата да пее химни и възхвали, както си е свикнал поради некои дефицити от как се помни.
20 Септември 2008 15:03


Ооооо, колко се радвам - моят някогашен незабравим професор с препълнените аудитории и възторжени слушатели от всички факултети, не само филологическите.



Толкова беше ярък, макар и противоречив, че аз няма как да не съм благодарна на СУ, че там случих късмета да му бъда студентка, невероятно беше.


Естествено, не съм съм съгласна с мнението му, че обявяването на Независимостта е жалко събитие в нашата история, напротив, някои анализатори дори твърдят, че то е единственото, което нашият народ е извършил сам и напук на великите, благодарение на голямата повратливост, хитрост и остър ум на Цар Фердинанд. Ако отговорните историци се допитат до съвестта си, казват те, и най-после се отърсят от идеологически и партийни пристрастия, а и такива - чисто емоционални като на проф. Георгиев, който е прочут цареборец, - може би и това е денят, най-достойният, за наш национален празник.


Емигрантите.
Проф. Георгиев отиде да работи в чужбина и се върна, не се превърна в невъзвращенец, сигурна съм, че това наистина е неговата правда за живота далеч от Родината, има хора / аз също съм от тях/, които просто не могат да бъдат емигранти, носталгията ги убива, колко и "там" да е добре, а "тук" - лошо.



"Някъде преди 1989 г. се заговори да бъде изпратен за лектор по български език в Англия. Най-напред интригата беше дали ще бъде одобрен от съответните органи. След като замина, неговите колеги обсъждат дали ще се върне, или ще стане "невъзвращенец". Лекторатите тогава обикновено са за три години, а той "цъфва" на шестия месец, недоволен от работата, която му била предоставена. Спомням си, че по време на Славистичния конгрес в София (1963 г.) ме помолиха да уредя среща на американски славист с Н. Георгиев. Срещата стана в кафенето на ресторант "България". Американецът, за да го "поизпита" и с известно чувство на превъзходство, го провокира с някои въпроси. Остана учуден от неговата информираност не само какво се случва в англо-американското литературознание, но че даже има несъгласия с него. Последва покана за американски университет, на която Н. Георгиев благодари с усмивка. Такъв непредсказуем е Н. Георгиев и които са били близко до него, сигурно биха добавили много примери в тази насока за самостоятелност и достойнство."


Натиснете тук


Професоре, бъдете здрав и благодаря,
20 Септември 2008 15:03
Както каза старшината явно на много хора вече мозъците са им промити и боравят с новата терминология "тероризъм" създадена от някои среди в Америката за да оправдаят свойте си престъпления.

Та тези правила които квалифицират кое е тероризъм и кое не се прилагат и важат за времето от както ги въведоха американците, и не важат за предишно време още по малко за времето на Вапцаров. Щото да не питам как се нарича тва дето американците направиха в Никарагуа и другаде ама то беше преди тероризма.
И щото Вапцаров не е имал толкоз ъкъл да се сети че прави тероризъм и да се спре. А кое го е накарало се пита ? И защо?
Ами че то и Ванчо & клъцнаха сръбския крал навремето ама са си герои и юнаци.
20 Септември 2008 15:06
FL е напълно прав.Не ми е ясно, за каква демокрация бълнуват в Булгаристан, след не само честват разни разбойници, но и имената им продължават да цапат табелите-Благоевград, Велинград, Димитровград, улици Гео Милев, Н.Вапцаров и други подобни свинщини.
20 Септември 2008 15:29
Хайде сега, усмирете малко топката.
Ако тръгнем по вашата линия, трябва да приемем, че Джордж Уошингтън например е национален предател и не му се полага нищо друго, освен позорно бесило заради престъпления срещу Британската империя.
Нека прибавим Гарибалди.
Нека прибавим водачите на Френската революция.
Нека прибавим атентатора (терориста?) Щауфенберг.
Нека прибавим народоволците в Русия.
Списъкът може да продължава до безкрайност.
20 Септември 2008 16:02
oIo! (Не мога да повярвам, че съм съгласен с теб!)
Вапцаров... Без съмнение гениален поет! Така и не разбрах в голямата "антикомунистическа" шумотевица (често създавана от прясно отказали се от комунизма комунисти!) за какво е бил арестуван, осъден и разстрелян... Но си мисля понякога - можем ли ние, непознаващите война в земята си (дай Боже така да си остане!), да поставяме категорични "присъди" на хората от онези гадни години? Опитайте се да си го представите: гражданска война... идеологии... цяла Европа е в руини... приятелите му са обкръжавани от редвна армия и избивани (някои дори са били невъоръжени!) без съд и присъда по деретата и селата... техните роднини прбивани до смърт в полицията (това напомня ли ви една друга полиция?)... Питам се - какво става в главата на един човек в такава среда? Отговорът може би е дал самият поет:
За него - животът
направил бих всичко
Бих влезал във взривна ракета...
и т.н.
Е! Аз, днес, 60 гдини след последната война по земите ни, не бих влезнал във "взривна ракета" (японските камикадзе по същото оново време са го правили... а арабите го правят и днес!)
Та си мисля, че преди да кажем: мани го този терорист, не е зле хубавичко да си помислим... който го може...
20 Септември 2008 16:26
Да бъде ден - изрече Поетът , загаси лампата и полегна ... Като улави , други си туриха поетическата идея в късчета от слънчев огън ... И буквално дори , на пепел се сториха в него ... А ние днес , мъдруваме над непреходното в общия ни живот , в сгурията му ровим , дигаме пушилката си и в утрешното му слънце не оставаме ... Еднодневие , че и забрави , Професоре ... Вчера един , в заглавие го каза ...

20 Септември 2008 16:50


Сократе-май, за бащите на френската революция съм писала толкова много, ооо, не ми ги хвали, ако си пропуснал да прочетеш "Ти си следващият" на Любомир Левчев, там ще откриеш Дантон в каруцата, която откарва осъдените на смърт към гилотината, да крещи към къщата на Робеспиер : "Ти си следващият".
И познал.


Аз също съм на мнението на Крю, че съдейки Вапцаров, като поет или като терорист, времето след поне три-четири поколения ще се произнесе и отсъди.



Аз си мисля, че Вапцаров е добър поет /Антибиотик /, както и Смирненски, както и Гео Милев.


А също и Левчев, между другото.


Малко са такива като сър Томас Мор, канонизиран за светец, които, за да спасят душата си, жертват земния си живот в името на вярата си.


А Божиите мелници мелят бавно....


20 Септември 2008 17:03
Hugin
"Атеизмът носи само страданиe и унижение. "

Хугине,
това пък откъде го измисли. Сигурно аз като атеист много страдам и съм унижен защото не ходя да целувам чудотворни икони, не паля свещи, не се моля на Него, не се плаша от Него, не ходя в църква да слушам лицемерни попове и т.н. и т.н.
Пък може и да страдам и да съм унижен, ама да не съм дорасъл да усетя, че това се дължи на атеизма ми! Знам ли?

20 Септември 2008 17:07
Моля всички колеги-форумци, ако им е останала поне частичка акъл и съвест, да спрат да използват думата терорист по отношение на Впцаров! Благодаря!
20 Септември 2008 17:20
достамногозле:

"та кое стихотворение на Вапцаров или на Смирненски викате е голяма поезия? Аз не се сещам за 1 такова, ма може да е щото не разбирам "


He ce ceщаш защото си не зле, а достамногозле. Това е толкоз просто и логично.
20 Септември 2008 17:29
Вапцаров е голям поет, най-световният от нашите, и може би ще остане в историята като най-големият в 20 в. - най-хубавите неща на Яворов са писани в края на 19 в.

Доколкото мога да преценя, като човек е бил saintly type, на български звучи по-лицемерно, и ако не фарисеите, то садукеите след девети са щели да му видят сметката. Вапцаров - възпитан от набожна майка методистка, може би без да съзнава, но сам се стреми да е беден, един от бедните на света - баща му купувал имоти за Фердинанд.


Скоро четох нещо по нета - сигурно е небивалица, че Вапцаров бил убит под натиск на комунистите, че англичаните му били дали доста пари за бълг. антифашистка съпротива в швейцарска сметка (не е невъзможно, като методист - така и софийските евреи си дали парите и скъпоценностите на Дънов да им ги пази в 1941 г. и след войната си ги получили непипнати). Трайчо Костов и Соня го натискали да им ги даде, той искал да ги даде след победата за новата България. До съвсем малко преди разстрела си бил изтезаван да каже номера на сметката.


С много неща в статията не съм съгласен, но е вярно, че човек трябва да умее се увлича, да се трогва. Цинизмът е най-големия враг на човека. Трябва съзнателно да се задушава - човек да се учи да бъде наивен, да се удивлява на света. Това е важно качество не само за учения и артиста, но и за всекидневния живот.
20 Септември 2008 17:58
Едно от нещата в статията, които не са верни - Вапцаров продължава да е на почит: морското училище на нашия (натовски) флот е кръстено на него, отпред му има голям паметник в цял ръст, в града има за него още една паметна плоча на пристанището и трети по-малък паметник - слагани от различни организации. Имаше и паметна плоча на старата кръчма Димят, дето държал известната реч на випуска в 1932 г., сега е махната заради строежа, надявам се после да я върнат. Има и улица "Вапцаров" - хубава, с нов мол и офис и фитнес център, има централно училище, читалище.

В 1932 г. и след това е Голямата депресия. Не само Вапцаров в бедна България, но и американския поет Карл Сандбърг (известен ни с книгата за страната Алабашия, за която бат Джимо много пъти е казвал) писал:

out of great Russia came three
dusky syllables workmen took guns and went out to die
for: Bread, Peace, Land.

(и в САЩ от 1932 нататък е времето на Ню Дийла* сега това време се връща.)

Варненци също се увличали по съветска Русия - пращали доста храни за гладуващите от Поволжието в 1921 (в града имало и много белогвардейци, известно време бил и сам барон Врангел.) Комунистите спечелили местните избори в 1921 - Варненската комуна, разтурена от Цанков септември 1923. В 1940 г. по случай първата съветска търговска изложба на варн. панаир, с прожекции на съветски филми, нарекли мястото "Червения площад" - досега си стои.

Така е било в западна Европа чак до 50-те години. За смъртта на Сталин в. Юманите излязъл отпред с портрет на вожда с въглен от Пикасо, надгробна реч от Сартр, стихове от Арагон и Елюар.

___________
* Уди Гътри пееше "I'm looking for a job and honest pay, my children need three square meals a day and I ain't gonna be treated this a-way", Пит Сийгър - Talking Union Blues, първи образци на rapping blues, предтечa на хипхопа.
Интересни са и по-късните като Cumberland Blues на Грейтфул Дед



Редактирано от - Чичо Фичо на 20/9/2008 г/ 19:52:03

20 Септември 2008 18:03
Митев,
Може би Хюгин иска да каже че атеизмът носи страдание и унижение на другите неатеистите, което пък може и да вярно но не винаги а понякога.
20 Септември 2008 18:05
Е, ако Вапцаров е "атеист", аз съм френско маце. Авторът на "Вяра".
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД